IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

3 Strony: V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
Problem eGPU nie działa
Domingos
dodano 11-02-2018, 10:05
Nr wypowiedzi: #1


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 10/02/18
Nr użytkownika: 73 173



Witam od dwóch dni próbuje podłączyć egpu do swojego laptopa ale bez skutku. Np włączam egpu i zaraz po tym włączam komputer i to mam czarny ekran po czym restart a później nic się nie robi i jest tylko czarny ekran. Jak podłączam egpu w setup 1.35 to po włączeniu go robi się czerwony ekran i komputer się wyłącza/restartuje. Jak włączam egpu przy włączonym windowsie to robi się biały ekran i również wyłącza. Nie wiem o chodzi i nie mam bladego pojęcia co mogę zrobić. Bios mam zaktualizowany a mój laptop to Samsung 350v5c
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 11-02-2018, 10:45
Nr wypowiedzi: #2


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 804
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



Jaki adapter? Jaka karta? Jaki zasilacz?


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 8GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 -> GTX 960 -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Domingos
dodano 11-02-2018, 10:47
Nr wypowiedzi: #3


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 10/02/18
Nr użytkownika: 73 173



Adapter v8.5c beast
Karta GTX 660
Zasilacz be quiet 550w

Teraz będę próbował robić to dsdt właśnie instaluje pakiet Microsoft WDK bo tego samego pliku Microsoft asl Compiler v4.0.0 nie ma już ale w tym pakiecie jest podobno
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 11-02-2018, 10:53
Nr wypowiedzi: #4


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 748
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Bez sensu jest robić DSDT gdy nie wykrywa Ci żadnego urządzenia w MU tylko zwiesza kompa.

Próbowałeś innej kombinacji zworek na adapterze? Powinieneś mieć jedną od delay-u i drugą od rodzaju zasilacza.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Domingos
dodano 11-02-2018, 10:56
Nr wypowiedzi: #5


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 10/02/18
Nr użytkownika: 73 173



Tak robiłem ta zworkę od ATX na on i na off a delay robiłem także na off na 75 i 135 i nic to nie dało. Nie wiem o co chodzi w tym dsdt ale spróbuję może się uda bo nie wiem już co mam robić f
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Domingos
dodano 11-02-2018, 11:49
Nr wypowiedzi: #6


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 10/02/18
Nr użytkownika: 73 173



Robiłem teraz to dsdt ale nie mam folderu Microsoft asl Compiler v4.0 ponieważ nie ma już tego pliku w internecie tylko ściągałem ten Microsoft WDK w którym to niby jest ale nie znam ścieżki do tego pliku, szukałem z jakimiś tam próbowałem to robić ale bez rezultatu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 11-02-2018, 12:25
Nr wypowiedzi: #7


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 804
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



Bez setupa i dsdt powinien się chociaż normalnie uruchamiać. Karta i zasilacz na pewno sprawne? Możesz przetestować gdzieś albo ogarnąć inną konfigurację do testów? Równie dobrze sam adapter może być uszkodzony, exp gdc jest najtańszy i przez to najgorzej wykonany, zwłaszcza przewód.


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 8GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 -> GTX 960 -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Domingos
dodano 11-02-2018, 13:28
Nr wypowiedzi: #8


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 10/02/18
Nr użytkownika: 73 173



Rozmawiałem z takim gościem z Australii i polecił mi żebym uruchomił windows z adapterem wi fi, później miałem uśpić komputer i adapter przełożyć na egpu. Zrobiłem to i działa wszystko tylko osiągi karty w grze nie są najlepsze, bardzo dużo odbiegają od tych jak ta karta jest w zwykłym pc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 11-02-2018, 14:10
Nr wypowiedzi: #9


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 804
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



To, że osiągi karty znacznie odbiegają od tych z PC to zupełnie normalne. Widać, że nie czytałeś na temat egpu smile.gif Radzę przejrzeć genialnego bloga http://egpu.pl, dowiesz się o co w tym chodzi wink.gif


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 8GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 -> GTX 960 -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Domingos
dodano 11-02-2018, 14:51
Nr wypowiedzi: #10


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 10/02/18
Nr użytkownika: 73 173



Zainstalowałem sterowniki do NVIDIA ostatnie które obsługują Optimus wersja 309 chyba i teraz jak włączam komputer to windows się ładuje ale pulpit mi się nie wyświetla. Usunąłem te stare wgrałem najnowsze nic nie pomogło, wgrałem też do AMD też nic nie pomogło. Pewnie tylko nowy system go postawi na nogi

A co do osiągów to mam wrażenie że dgpu Radeon 7600m ma takie same osiagi jak egpu GTX 660
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 11-02-2018, 17:19
Nr wypowiedzi: #11


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 804
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



Instalacja sterowników od AMD nie miała prawa pomóc. Zmieniając sterowniki usuwasz je poprzez DDU czy ręcznie? Powinieneś za każdym razem używać DDU, bo zawsze coś zostaje przy ręcznej deinstalacji.
Jaką wersję systemu masz zainstalowaną?
Jeśli chodzi o wydajność to powtarzam, poczytaj bloga a dowiesz się jaka gra działa dobrze na egpu a jaka ma problemy i dlaczego.
Nie napisałeś też jaki procesor masz w tym laptopie, może to on jest wąskim gardłem.


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 8GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 -> GTX 960 -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Domingos
dodano 11-02-2018, 17:36
Nr wypowiedzi: #12


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 10/02/18
Nr użytkownika: 73 173



System odratowałem i wszystko już działa. Mam windows 10 64 bit oczywiście, a procesor to i5 3210M. Myślałem że w CS go będzie z 60 fps na wysokich ale jednak się myliłem
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Domingos
dodano 11-02-2018, 18:50
Nr wypowiedzi: #13


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 10/02/18
Nr użytkownika: 73 173



Powiem wam że zauważyłem jak włączam grę niby na tym GTX bo w panelu NVIDIA jest tak ustawione to mam mało klatek a w GPU Z temperatury karty graficznej stoją w miejscu tzn jest 26-28 stopni tak jakby karta w ogóle się nie włączała do gry
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 11-02-2018, 19:23
Nr wypowiedzi: #14


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 748
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



W menedżerze urządzeń karta widoczna jest bez żadnych błędów, żółtych wykrzykników?


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Domingos
dodano 11-02-2018, 19:41
Nr wypowiedzi: #15


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 10/02/18
Nr użytkownika: 73 173



Tak wszystko jest niby dobrze, w GPU Z też zegary pamięć itp są takie jak powinny
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Domingos
dodano 12-02-2018, 10:08
Nr wypowiedzi: #16


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 10/02/18
Nr użytkownika: 73 173



Nikt nie wie gdzie leży problem?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 12-02-2018, 10:15
Nr wypowiedzi: #17


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 748
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Niestety zaliczasz się do tych najgorszych przypadków. Karta wykryta, ale nie działa i nie pokazuje żadnych błędów w menedżerze urządzeń. I weź teraz zgaduj co może być problemem...

Powinieneś teraz spróbować przełączyć adapter na Gen1 albo w BIOSie (o ile masz taką możliwość) albo przez Setupa 1.x. Jeśli wówczas zadziała to walnięty albo adapter, albo karta.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Domingos
dodano 12-02-2018, 14:24
Nr wypowiedzi: #18


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 10/02/18
Nr użytkownika: 73 173



Niestety w biosie nie mam takich opcji. Spróbuję właśnie zrobić na Gen1 bo tak to zawsze robiłem na Gen2 jak w "poradniku" wideo.

Karta graficzna działa na pewno bo wcześniej miałem ją w PC
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 12-02-2018, 14:44
Nr wypowiedzi: #19


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 748
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(Domingos @ 12-02-2018, 15:24) *
Karta graficzna działa na pewno bo wcześniej miałem ją w PC


Tak, ale był już tu na forum przypadek karty bezproblemowo działającej w PC na PCI-E 2.0, a mającej problemy w przypadku eGPU. Poczytaj > http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=101433&hl=


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Domingos
dodano 12-02-2018, 16:05
Nr wypowiedzi: #20


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 10/02/18
Nr użytkownika: 73 173



no dobra ale u mnie w gpu-z pokazuje zegary itd w gen1 i w gen2, karta w menadzer urzadzen tez jest wykrywalna rowniez w GeForce Experience jak i w hwmonitor. a jak wlaczam cs to wyskakuje mi blad (załącznik)

jezeli cos to zmieni to dodam jeszcze ze zasilam karte graficzna prosto z zasilacza a nie z adaptera
Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  gtx_660.png ( 88.98k ) Liczba ściągnięć: 6
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Strony: V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 19-02-2018 - 6:34