IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Hp pavilion dv6000 nie mozna zainstalowac żadnego systemu
krzysiek1989
dodano 14-02-2018, 12:18
Nr wypowiedzi: #1


nynuś


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 14/02/18
Nr użytkownika: 73 203



witam,
laptop jak w tytule.
Problem polega na tym że chcąc zainstalować obojętnie jaki system (XP, Vista, Windows 7, a nawet linux ) laptop czyta płyte ale zawiesza się przy pierwszym ekranie instalacji, np w xp wiesza się na monicie: "instalator sprawdza konfigurację sprzętową komputera" , w linuxie wiesza się w momencie gdy na ekranie jest "iso linux" i tak dalej.
Wkładając płyte z win 7 lub vistą wogóle pozostaje czarny ekran.
Próbowałem bootować z pendrive ( XP i LINUX) ale efekt ten sam co z płyty, wiesza się i koniec.

Proszę kolegów i koleżanki o pomoc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kordan11
dodano 14-02-2018, 21:41
Nr wypowiedzi: #2


miglanc
*****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 240
Rejestracja: 23/03/12
Nr użytkownika: 47 372
Laptop: Dell M7710



Sprawdź dysk jakimś dedykowanym narzędziem, np. czymś z tego albo czy procek/grafika się nie przegrzewa


--------------------
jest: M7710 - i7-6820HQ, Quadro M3000M, 16GB, Samsung 960 EVO 500GB nvme + 256GB SSD SATA, FHD, thunderbolt, smartcard, ...
był: M6600 - i7-2860QM, Quadro 4000M, 16GB 1333MHz, Vertex 4 128GB + WD Black 750GB, FHD, ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 15-02-2018, 1:06
Nr wypowiedzi: #3


jdtech.pl
******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 378
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



Standardowi podejrzani to:
- RAM (test pamięci zrób)
- przegrzewanie się
- uszkodzony dysk (tak, że się blokuje przy wykrywaniu)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
krzysiek1989
dodano 15-02-2018, 7:10
Nr wypowiedzi: #4


nynuś


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 14/02/18
Nr użytkownika: 73 203



Jesli chodzi o ram to napewno jest dobry gdyż sprawdzałem w sumie 5 różnych kości, które były wyciągane ze sprawnych laptopów.

Co do dysku to podczas tych prób nie było go w laptopie wcale... Laptopa tyle co nabyłem a nie było w nim przelotki by zamontować dysk.
Ale to chyba nie ma znaczenia ponieważ każdy komp którego miałem zawsze wczytywał instalki bez dysku, tylko stawał w momencie gdy nie widział dysku, ale sie nie zawieszał, tylko nie można było iść w przód. Ten zawiesza się na pierwszym obrazie każdego systemu operacyjnego, zreszta wydaje mi sie że linux powinien sie odpalić jako LIVE CD bez dysku, mam racje?
Chyba ze ten hp to jakiś dziwny sprzęt...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Andi T61
dodano 15-02-2018, 13:41
Nr wypowiedzi: #5


Pancerniak
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 745
Rejestracja: 9/09/14
Nr użytkownika: 61 891
Laptop: Lenovo T61



Ogólnie te serie dv6000 to chodzące bomby, ryzykownego zakupu dokonałeś. Linux z płyty chyba powinien ruszyć ale najlepiej by było gdybyś zaopatrzył się w dysk i wtedy sprawdził. Przy tym lapku nic mnie nie zdziwi. Bardzo prawdopodobne, że coś na płycie głównej jest uwalone (padały one jak muchy w tych sprzętach). Możesz jeszcze zaktualizować bios jeśli nie jest najnowszy ale wątpię żeby to pomogło.


--------------------
T61: Intel Core 2 Duo T7300, 2 GB ram, Mobile Intel® 965 Express Chipset Family (X3100), Hdd Hitachi 160 GB 7200 rpm, WXGA+ 1440/900
Go to the top of the page
 
+Quote Post
krzysiek1989
dodano 15-02-2018, 16:37
Nr wypowiedzi: #6


nynuś


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 14/02/18
Nr użytkownika: 73 203



dobrze,
a jezeli wloze dysk do takiej kieszeni jak z tej aukcji: http://allegro.pl/kieszen-na-dysk-ramka-2-...6955734898.html to dysk powinien ruszyc i byc widoczny w biosie i instalatorze? Bo taka kieszen na dzis moglbym zalatwic, a z oryginalna przelatka dysku to mialbym lekki problem.

Jeszcze jedna kwestia, czasem a nawet czesto przy wlaczaniu laptop wchodzi do poczatkowego obrazu w ktorym wyswietla podstawowe info i sie restartuje i tak 3 razy az za czwartym razem "idzie dalej" może to jakaś wskazówka?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pawo
dodano 15-02-2018, 17:12
Nr wypowiedzi: #7


miglanc
*****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 165
Rejestracja: 6/01/18
Nr użytkownika: 72 886



Wskazówka taka że dv6000 miały ciągle problemy z mostkiem lub kartą graficzną.
Jak widzisz że laptop nie uruchamia się poprawnie to żadna przelotka do dysku Ci nie pomoże. Szkoda ładować kasy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
krzysiek1989
dodano 15-02-2018, 17:25
Nr wypowiedzi: #8


nynuś


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 14/02/18
Nr użytkownika: 73 203



ok, dziekuje za wypowiedzi. Bede probował go jeszcze jakos reanimować. A jak sie nie uda to oddam go za pare groszy na czesci na allegro... ale mile widziane jakieś jeszcze sugestie w sprawie naprawy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
krzysiek1989
dodano 15-02-2018, 19:27
Nr wypowiedzi: #9


nynuś


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 14/02/18
Nr użytkownika: 73 203



A czy ktoś podpowie mi dokładnie i krok po kroku jak zaaktualizować bios z USB?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rector Orbis
dodano 15-02-2018, 23:04
Nr wypowiedzi: #10


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 542
Rejestracja: 6/08/15
Z: Piotrków Trybunalski
Nr użytkownika: 65 474
Laptop: MSI GT60



Ja bym stawiał na GPU.


--------------------
Laptop MSI GT60 - CPU: i7 3720qm, GPU: GTX880M 8GB, RAM: 12GB, SSD Samsung 850 PRO: 250GB, HDD 1TB, WLAN: Intel 7260AC Dual Band
Smartfon Samsung Galaxy Note 8 64GB | iPhone 7 Plus 32GB Matte Black
-------------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pawo
dodano 16-02-2018, 8:51
Nr wypowiedzi: #11


miglanc
*****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 165
Rejestracja: 6/01/18
Nr użytkownika: 72 886



Jeśli ten laptop Ci restartuje to zmiana Biosu jest bardzo ryzykowna i laptop przy aktualizacji Bios może zamilknąć na wieki. Lepiej nie próbuj jeśli tego nie robiłeś nigdy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
krzysiek1989
dodano 16-02-2018, 17:39
Nr wypowiedzi: #12


nynuś


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 14/02/18
Nr użytkownika: 73 203



ale na chwilę obecną i tak nie mam chyba za wiele do stracenia.....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
krzysiek1989
dodano 18-02-2018, 17:58
Nr wypowiedzi: #13


nynuś


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 14/02/18
Nr użytkownika: 73 203



QUOTE(krzysiek1989 @ 15-02-2018, 18:27) *
A czy ktoś podpowie mi dokładnie i krok po kroku jak zaaktualizować bios z USB?


Proszę o odpowiedź na pytanie zadane powyżej.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pawo
dodano 18-02-2018, 22:55
Nr wypowiedzi: #14


miglanc
*****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 165
Rejestracja: 6/01/18
Nr użytkownika: 72 886



Najpierw to znajdź na stronie hp swój Bios być może tam będziesz miał bios do aktualizacji z USB z pod Dos (jeśli masz bootowalny pendrive) lub być może jest też iso i aktualizacja przez napęd.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 26-05-2018 - 19:23