IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

805 Strony: V  « < 800 801 802 803 804 > »   
Reply to this topicStart new topic
Lenovo Y580, NV GTX660M
Damianusss
dodano 6-01-2018, 2:01
Nr wypowiedzi: #16021





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 865
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



@Majk11 weź pod uwagę, że jak wymienisz i3 na i7 to będziesz mieć zdecydowanie cieplej w obudowie, na pewno HDD jeśli masz go w standardowym miejscu dostanie trochę ciepełka. SSD możesz kupić pod mSATA a HDD wywalić wtedy zamiast napędu, w Y580 to bardzo częsty zabieg. W takiej sytuacji będziesz mieć jeszcze jeden slot wolny.


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 12GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 2GB -> GTX 960 2GB -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Majk11
dodano 6-01-2018, 13:15
Nr wypowiedzi: #16022





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 32
Rejestracja: 20/05/13
Nr użytkownika: 55 528
Laptop: Lenovo Y580



Właśnie zastanawiałem się nad czymś takim tylko zobaczyłem tego ssd i myślałem, że to w miarę dobra oferta. HDD przełożyć to nie problem.
Jakiej i7 najlepiej szukać? na allegro widziałem 3610QM po ok 400zł
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 6-01-2018, 18:19
Nr wypowiedzi: #16023





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 865
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



Najmocniejsze co możesz do niego wpakować wg manuala to I7-3820QM, ale nie wiem czy jest sens. Ja mam 3630QM i mi spokojnie wystarcza, nawet do eGPU.


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 12GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 2GB -> GTX 960 2GB -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CrisPell
dodano 22-01-2018, 3:36
Nr wypowiedzi: #16024





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 45
Rejestracja: 17/08/17
Nr użytkownika: 71 664
Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM/8GB/GTX660M 1GHz



QUOTE(Majk11 @ 6-01-2018, 12:15) *
Właśnie zastanawiałem się nad czymś takim tylko zobaczyłem tego ssd i myślałem, że to w miarę dobra oferta. HDD przełożyć to nie problem.
Jakiej i7 najlepiej szukać? na allegro widziałem 3610QM po ok 400zł

Nie napalaj się, a kupisz w sensownej cenie. Ja upolowałem 3630QM za 290zł.

P.S. Wie ktoś może dlaczego na modowanym BIOS'ie mam throttling na GPU przy 1GHz do 405MHz? Sprawa wygląda tak, że mam wyłączony BD-PROCHOT, temperatura grafiki nie przekracza 83*C, limit jest na 91*C. Procesor pracuje normalnie 80*C max, zasilacz to oryginalny Lenovo 120W. Na stock zegarach jest OK. Choć wolałbym, żeby to OC działało, bo prawie tak BF4 mi idzie pięknie. Czy trzeba mieć baterię podczas gry?


--------------------
PC: AMD FX-6300 4.3GHz /\ 8GB DDR3 1600MHz CL9 /\ Sapphire RX 480 Nitro 4GB /\ Gigabyte GA-970A-UD3 /\ GoodRAM IRDM Pro GEN2 240GB+ 2x 1TB /\ Thermaltake SMART SE 630W /\ SPC Brutus 410 /\ IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD (DVI) /\ Windows 10 Pro x64 /\

Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM /\ GTX660M 2GB /\ 8GB 1600Mhz /\ GoodRAM IRDM Pro GEN2 240GB + 500GB HDD /\ Win10 Pro x64

Mobilne: Xiaomi Redmi Note 4 3/32 Black Snapdragon 625

Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DG + Superlux HD330, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 22-01-2018, 10:16
Nr wypowiedzi: #16025





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 865
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



QUOTE(CrisPell @ 22-01-2018, 2:36) *
P.S. Wie ktoś może dlaczego na modowanym BIOS'ie mam throttling na GPU przy 1GHz do 405MHz? Sprawa wygląda tak, że mam wyłączony BD-PROCHOT, temperatura grafiki nie przekracza 83*C, limit jest na 91*C. Procesor pracuje normalnie 80*C max, zasilacz to oryginalny Lenovo 120W. Na stock zegarach jest OK. Choć wolałbym, żeby to OC działało, bo prawie tak BF4 mi idzie pięknie. Czy trzeba mieć baterię podczas gry?

80*C na procku to nie jest jeszcze dużo, ale radziłbym chociaż otworzyć dolną klapkę i dać najtańszą podkładkę chłodzącą, tempy spadną pięknie. U mnie podczas gry nie ma więcej niż 70*C. Co do baterii to raz w życiu doświadczyłem w tym modelu drainu, właśnie po OC grafiki, więc zalecane jest ją mieć podczas gry, przynajmniej moim zdaniem wink.gif Wymieniałeś kiedyś pastę?


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 12GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 2GB -> GTX 960 2GB -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CrisPell
dodano 22-01-2018, 14:02
Nr wypowiedzi: #16026





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 45
Rejestracja: 17/08/17
Nr użytkownika: 71 664
Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM/8GB/GTX660M 1GHz



To nie jest problem temperatur to wiem na pewno. 70*C to można mieć grając z włączonym BD-PROCHOT na 2.4GHz. 80*C to ja mam na stałym 3.1GHz. Pasta wymieniana była 2 tygodnie temu, bo zmieniałem proca z i3(pasta be Quiet DC-1). Na innym forum przeczytałem, że z jakiegoś powodu spada napięcie grafiki z 1.1V na 1.05V co powoduje właśnie nie stabilność i throttling do 405MHz. Tylko jak to naprawić.


--------------------
PC: AMD FX-6300 4.3GHz /\ 8GB DDR3 1600MHz CL9 /\ Sapphire RX 480 Nitro 4GB /\ Gigabyte GA-970A-UD3 /\ GoodRAM IRDM Pro GEN2 240GB+ 2x 1TB /\ Thermaltake SMART SE 630W /\ SPC Brutus 410 /\ IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD (DVI) /\ Windows 10 Pro x64 /\

Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM /\ GTX660M 2GB /\ 8GB 1600Mhz /\ GoodRAM IRDM Pro GEN2 240GB + 500GB HDD /\ Win10 Pro x64

Mobilne: Xiaomi Redmi Note 4 3/32 Black Snapdragon 625

Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DG + Superlux HD330, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jazzman
dodano 22-01-2018, 15:30
Nr wypowiedzi: #16027





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 264
Rejestracja: 5/07/12
Nr użytkownika: 49 393



Za wysoka temp.na GPU i dlatego spada taktowanie.Radziłbym wyrzucić te wszystkie ulepszacze cpu i wrócić do oryginalnego biosu.Miałem kiedyś tego laptopa i tak zrobiłem by obniżyć temperatury.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CrisPell
dodano 22-01-2018, 15:32
Nr wypowiedzi: #16028





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 45
Rejestracja: 17/08/17
Nr użytkownika: 71 664
Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM/8GB/GTX660M 1GHz



QUOTE(Jazzman @ 22-01-2018, 14:30) *
Za wysoka temp.na GPU i dlatego spada taktowanie.Radziłbym wyrzucić te wszystkie ulepszacze cpu i wrócić do oryginalnego biosu.Miałem kiedyś tego laptopa i tak zrobiłem by obniżyć temperatury.

Nie jest za wysoka. W ogóle nie przeczytałeś mojego postu.

@edit

Dobra nie ważne. Zasilacz jest za słaby. Grałem teraz z baterią i trzyma taktowanie. Wyszedłem z gry 5% z baterii mniej. Drain battery


--------------------
PC: AMD FX-6300 4.3GHz /\ 8GB DDR3 1600MHz CL9 /\ Sapphire RX 480 Nitro 4GB /\ Gigabyte GA-970A-UD3 /\ GoodRAM IRDM Pro GEN2 240GB+ 2x 1TB /\ Thermaltake SMART SE 630W /\ SPC Brutus 410 /\ IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD (DVI) /\ Windows 10 Pro x64 /\

Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM /\ GTX660M 2GB /\ 8GB 1600Mhz /\ GoodRAM IRDM Pro GEN2 240GB + 500GB HDD /\ Win10 Pro x64

Mobilne: Xiaomi Redmi Note 4 3/32 Black Snapdragon 625

Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DG + Superlux HD330, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 22-01-2018, 20:30
Nr wypowiedzi: #16029





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 865
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



QUOTE(CrisPell @ 22-01-2018, 14:32) *
Dobra nie ważne. Zasilacz jest za słaby. Grałem teraz z baterią i trzyma taktowanie. Wyszedłem z gry 5% z baterii mniej. Drain battery

Ile lat ma Twój sprzęt? Może zasilacz jest już zużyty i nie dostarcza takiego prądu, jaki powinien. Masz dwie opcje, albo grać z baterią albo wymienić zasilacz na mocniejszy, bo oryginalny chyba ciężko dostać a zamienników nie polecam.


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 12GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 2GB -> GTX 960 2GB -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CrisPell
dodano 23-01-2018, 1:25
Nr wypowiedzi: #16030





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 45
Rejestracja: 17/08/17
Nr użytkownika: 71 664
Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM/8GB/GTX660M 1GHz



Jestem drugim właścicielem. Laptop jak wynika z pudełka był kupiony jakie 3-4 miesiące po premierze w 2013 roku. Więc te 5 lat ma na pewno, a jeśli ten zasilacz ciągnie z nim od nowości to możesz mieć rację. Zwłaszcza, że w sumie zauważyłem, że bateria ładuje się dosyć wolno, bo prawie 4 godziny. I jeszcze pech chciał, że przy tym graniu teraz spadła mi pojemność akumulatora 5000mWh na 4587mWh.

Kurde może być, aż tak źle? Wskazania HWinfo napięcie baterii w trakcie gry na 1GHz wynosiło 11.644V, a charge level wskazywało -65W


--------------------
PC: AMD FX-6300 4.3GHz /\ 8GB DDR3 1600MHz CL9 /\ Sapphire RX 480 Nitro 4GB /\ Gigabyte GA-970A-UD3 /\ GoodRAM IRDM Pro GEN2 240GB+ 2x 1TB /\ Thermaltake SMART SE 630W /\ SPC Brutus 410 /\ IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD (DVI) /\ Windows 10 Pro x64 /\

Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM /\ GTX660M 2GB /\ 8GB 1600Mhz /\ GoodRAM IRDM Pro GEN2 240GB + 500GB HDD /\ Win10 Pro x64

Mobilne: Xiaomi Redmi Note 4 3/32 Black Snapdragon 625

Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DG + Superlux HD330, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth
Go to the top of the page
 
+Quote Post
umcacz
dodano 23-01-2018, 17:59
Nr wypowiedzi: #16031





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 180
Rejestracja: 21/10/08
Z: Kraków
Nr użytkownika: 15 134
Laptop: Lenovo Y580 i7 HD



Zasilacz 120W nigdy nie dostaczał wystarczającej ilości mocy dla Y580 po OC procka. Mało tego przecież przy temp 65*C na GPU wyłącza się w ogóle turbo nawet na 2 rdzeniowych i5. Puszczenie throttlestopa i jeszcze OC gpu ciągnie sporo z baterii. Pamiętam że tutaj ludzie kupowali inne 160W i wtedy było ok. Asus też dodawał do swoich lapków z 660M minimum 160W.

Też kupowałem w 2012 i moja bateria już ma tylko ok 50-60% mocy. To i tak dobrze jak na 5 letni lapek tongue.gif


--------------------
Lenovo Y580
i7-3632QM | GTX660M | 2x4GB 1600MHz


PC: Ryzen 5 1600 3.75GHz 1.3375V | MSI B350 Pro Carbon | Corsair LPX 2x8GB 3200MHz CL16 | Sapphire Radeon RX VEGA 64 Nitro LE | Sandisk Plus 120GB+Seagate 1TB | Seasonic Focus Plus Gold 650W
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 23-01-2018, 21:06
Nr wypowiedzi: #16032





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 865
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



Tu was zaskoczę:
https://scr.hu/yYzZ0r biggrin.gif
Laptop kupowany na początku 1 roku studiów, teraz jestem na magisterce, więc ma nieco ponad 4 lata smile.gif


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 12GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 2GB -> GTX 960 2GB -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CrisPell
dodano 23-01-2018, 21:30
Nr wypowiedzi: #16033





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 45
Rejestracja: 17/08/17
Nr użytkownika: 71 664
Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM/8GB/GTX660M 1GHz



Pytanie teraz gdzie tu dorwać markowy zasilacz z przynajmniej 150W na wtyczkę 5.5x2.5mm. Zasilacze Asusa niby pasują bo mają większą moc, ale są 19V, a do Y580 potrzeba 19.5V.

QUOTE(umcacz @ 23-01-2018, 16:59) *
Zasilacz 120W nigdy nie dostaczał wystarczającej ilości mocy dla Y580 po OC procka. Mało tego przecież przy temp 65*C na GPU wyłącza się w ogóle turbo nawet na 2 rdzeniowych i5. Puszczenie throttlestopa i jeszcze OC gpu ciągnie sporo z baterii. Pamiętam że tutaj ludzie kupowali inne 160W i wtedy było ok. Asus też dodawał do swoich lapków z 660M minimum 160W.

To, że akurat wyłącza się turbo to wina BD-PROCHOT od sterowania temperatury nie zasilania. Z baterii mi zaczyna ciągnąć przykładowo przy grze Fortnite tam użycie grafiki mi skacze i tylko przy 99% schodzi mi bateria. W Overwatcha gram i zasilacz daje radę. Przy BF1 jest rzeź bo wszystkie podzespoły idą na maxa.

Jeszcze się zastanawiam czy może nie jest walnięty wtyk zasilania, a tu jest całkowicie wymienny.


--------------------
PC: AMD FX-6300 4.3GHz /\ 8GB DDR3 1600MHz CL9 /\ Sapphire RX 480 Nitro 4GB /\ Gigabyte GA-970A-UD3 /\ GoodRAM IRDM Pro GEN2 240GB+ 2x 1TB /\ Thermaltake SMART SE 630W /\ SPC Brutus 410 /\ IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD (DVI) /\ Windows 10 Pro x64 /\

Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM /\ GTX660M 2GB /\ 8GB 1600Mhz /\ GoodRAM IRDM Pro GEN2 240GB + 500GB HDD /\ Win10 Pro x64

Mobilne: Xiaomi Redmi Note 4 3/32 Black Snapdragon 625

Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DG + Superlux HD330, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CrisPell
dodano 24-01-2018, 23:54
Nr wypowiedzi: #16034





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 45
Rejestracja: 17/08/17
Nr użytkownika: 71 664
Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM/8GB/GTX660M 1GHz



QUOTE(umcacz @ 23-01-2018, 16:59) *
Pamiętam że tutaj ludzie kupowali inne 160W i wtedy było ok. Asus też dodawał do swoich lapków z 660M minimum 160W.

Dobra to 100% wina zasilacza. Efekty tutaj: https://www.techinferno.com/index.php?/foru...er-consumption/

Grafika po OC wraz procesorem na turbo pobiera prawie 160W, kiedy zasilacz jest w stanie dostarczyć 120W. Jak widać ASUS był mądrzejszy dobierając zasilacz.


--------------------
PC: AMD FX-6300 4.3GHz /\ 8GB DDR3 1600MHz CL9 /\ Sapphire RX 480 Nitro 4GB /\ Gigabyte GA-970A-UD3 /\ GoodRAM IRDM Pro GEN2 240GB+ 2x 1TB /\ Thermaltake SMART SE 630W /\ SPC Brutus 410 /\ IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD (DVI) /\ Windows 10 Pro x64 /\

Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM /\ GTX660M 2GB /\ 8GB 1600Mhz /\ GoodRAM IRDM Pro GEN2 240GB + 500GB HDD /\ Win10 Pro x64

Mobilne: Xiaomi Redmi Note 4 3/32 Black Snapdragon 625

Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DG + Superlux HD330, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ketyow
dodano 30-01-2018, 10:54
Nr wypowiedzi: #16035





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 513
Rejestracja: 11/07/11
Nr użytkownika: 40 688
Laptop: MSI GT62VR, Lenovo Y580



QUOTE(Damianusss @ 23-01-2018, 20:06) *
Tu was zaskoczę:
https://scr.hu/yYzZ0r biggrin.gif
Laptop kupowany na początku 1 roku studiów, teraz jestem na magisterce, więc ma nieco ponad 4 lata smile.gif

Warto od czasu do czasu dać się skalibrować układowi - u mnie wear level przekraczał już 25%, dałem się komputerowi rozładować całkowicie do zera (to znaczy do windowsowego 5% czy coś takiego), trochę jeszcze potrzymałem na ekranie biosu, po czym naładowałem do pełna - wear level spadł do kilku %.


--------------------
MSI GT62VR, i7-6700HQ, 16 GB, GTX 1060 6GB, Transcend MTS800 256 GB SSD MLC + HGST 1 TB HDD, FHD + GSync

Lenovo Y580, I7 3610QM, 8 GB, GTX660M, Crucial M4 128 GB + Seagate 1 TB, FullHD

Amiga 1200, Apollo 040/40 Mhz, 32 MB RAM, AGA, WD Caviar 3GB, Philips CM8833-II

QUOTE
U mnie działa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
umcacz
dodano 31-01-2018, 0:58
Nr wypowiedzi: #16036





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 180
Rejestracja: 21/10/08
Z: Kraków
Nr użytkownika: 15 134
Laptop: Lenovo Y580 i7 HD



Heh, no ja tak właśnie zrobiłem, dałem się "skalibrować" i rozładwać do 0 po czym po restarcie wear level skoczył o jakieś 20% na raz. Nie wiem czy przypadkiem nie popsułem sobie baterii. A może pójść na żywioł i zrobić jeszcze raz może się odetka ? biggrin.gif (albo umrze cała...)


--------------------
Lenovo Y580
i7-3632QM | GTX660M | 2x4GB 1600MHz


PC: Ryzen 5 1600 3.75GHz 1.3375V | MSI B350 Pro Carbon | Corsair LPX 2x8GB 3200MHz CL16 | Sapphire Radeon RX VEGA 64 Nitro LE | Sandisk Plus 120GB+Seagate 1TB | Seasonic Focus Plus Gold 650W
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 31-01-2018, 12:29
Nr wypowiedzi: #16037





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 865
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



Na waszym miejscu bym tego nie robił. Są udokumentowane przypadki, że opcja "kalibracji baterii" zawarta w Lenovo Energy Management niszczyła jakiś układ na płycie głównej, z tego co pamiętam bateria wtedy przestawał się w ogóle ładować. Niestety nie mogę teraz znaleźć wątku dotyczącego konkretnie y580, na pewno jest gdzieś w tym wątku ale nie mam siły kopać 800 stron tongue.gif Zarzucam temat dla innego modelu: https://forums.lenovo.com/t5/forums/v3_1/fo...id/57552/page/1

@Edit
Znalazłem, to chyba było to:
https://forums.lenovo.com/t5/forums/v3_1/fo...id/77760/page/1


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 12GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 2GB -> GTX 960 2GB -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ketyow
dodano 31-01-2018, 13:26
Nr wypowiedzi: #16038





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 513
Rejestracja: 11/07/11
Nr użytkownika: 40 688
Laptop: MSI GT62VR, Lenovo Y580



Ja nie pisałem o kalibracji programowej (po której kiedyś sam miałem grube kłopoty). Ja pisałem o kalibracji układu, który sam mierzy ile energii wlało się do baterii i ile wyszło. Na ogół przez częste podładowania układ głupieje i traci informację o rzeczywistej pojemności baterii, w takim wypadku rozładowanie do niskiego poziomu i naładowanie do pełna (być może lepiej przy wyłączonym lapku) pozwala mu się nastroić. Oczywiście istnieje możliwość, że układ zawyżał wartość pojemności i po takim rozładowaniu i naładowaniu pokaże gorszą - ale bliższą prawdy. Nie wiem jak dokładnie działa oprogramowanie układu, być może kolejne rozładowanie i ładowanie zbliży efekt do realnej pojemności. Należy tylko pamiętać, że akumulator po rozładowaniu do niskich wartości powinien być jak najszybciej naładowany ponownie - większość padniętych po roku czy pół roku baterii w laptopach, to efekt tego, że sprzęt z niemal całkiem rozładowaną baterią leżał w szafie przez kilka miesięcy.

Poza tym umcacz nie napisał, czy wear level wzrósł do 20% po ponownym naładowaniu (po restarcie brzmi jak po samym rozładowaniu).


--------------------
MSI GT62VR, i7-6700HQ, 16 GB, GTX 1060 6GB, Transcend MTS800 256 GB SSD MLC + HGST 1 TB HDD, FHD + GSync

Lenovo Y580, I7 3610QM, 8 GB, GTX660M, Crucial M4 128 GB + Seagate 1 TB, FullHD

Amiga 1200, Apollo 040/40 Mhz, 32 MB RAM, AGA, WD Caviar 3GB, Philips CM8833-II

QUOTE
U mnie działa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
umcacz
dodano 31-01-2018, 13:47
Nr wypowiedzi: #16039





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 180
Rejestracja: 21/10/08
Z: Kraków
Nr użytkownika: 15 134
Laptop: Lenovo Y580 i7 HD



Dawno temu robiłem i pamiętam że potrzebowałem odpalić lapek jak jeszcze nie naładowana była cała. Spróbuję jeszcze raz rozładować w biosie i naładować bez włączania lapka, zobaczymy..

Ale kiedyś już robiłem tak z baterią jakiegoś starego HP co działała tylko z 10 minut to po takiej akcji przestała w ogóle działać biggrin.gif Także opcja dla kaskaderów.

No a opcja Kalibracja Baterii Lenovo... współczuję osobom które nie czytają forum i to uruchamiają biggrin.gif Po gwarancji to prawdziwa bomba.


--------------------
Lenovo Y580
i7-3632QM | GTX660M | 2x4GB 1600MHz


PC: Ryzen 5 1600 3.75GHz 1.3375V | MSI B350 Pro Carbon | Corsair LPX 2x8GB 3200MHz CL16 | Sapphire Radeon RX VEGA 64 Nitro LE | Sandisk Plus 120GB+Seagate 1TB | Seasonic Focus Plus Gold 650W
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CrisPell
dodano 15-02-2018, 2:24
Nr wypowiedzi: #16040





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 45
Rejestracja: 17/08/17
Nr użytkownika: 71 664
Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM/8GB/GTX660M 1GHz



@umcacz

Nie zauważyłem wcześniej, a tu spokojnie hulasz na 1200MHz z GPU przy i7 3632QM. Jakiego zasilacza używasz?


--------------------
PC: AMD FX-6300 4.3GHz /\ 8GB DDR3 1600MHz CL9 /\ Sapphire RX 480 Nitro 4GB /\ Gigabyte GA-970A-UD3 /\ GoodRAM IRDM Pro GEN2 240GB+ 2x 1TB /\ Thermaltake SMART SE 630W /\ SPC Brutus 410 /\ IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD (DVI) /\ Windows 10 Pro x64 /\

Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM /\ GTX660M 2GB /\ 8GB 1600Mhz /\ GoodRAM IRDM Pro GEN2 240GB + 500GB HDD /\ Win10 Pro x64

Mobilne: Xiaomi Redmi Note 4 3/32 Black Snapdragon 625

Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DG + Superlux HD330, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth
Go to the top of the page
 
+Quote Post

805 Strony: V  « < 800 801 802 803 804 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 17-08-2018 - 1:59