IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

804 Strony: V  « < 800 801 802 803 804 >  
Reply to this topicStart new topic
Lenovo Y580, NV GTX660M
Damianusss
dodano 6-01-2018, 2:01
Nr wypowiedzi: #16021


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 856
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



@Majk11 weź pod uwagę, że jak wymienisz i3 na i7 to będziesz mieć zdecydowanie cieplej w obudowie, na pewno HDD jeśli masz go w standardowym miejscu dostanie trochę ciepełka. SSD możesz kupić pod mSATA a HDD wywalić wtedy zamiast napędu, w Y580 to bardzo częsty zabieg. W takiej sytuacji będziesz mieć jeszcze jeden slot wolny.


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 12GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 2GB -> GTX 960 2GB -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Majk11
dodano 6-01-2018, 13:15
Nr wypowiedzi: #16022


bajtel
***

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 31
Rejestracja: 20/05/13
Nr użytkownika: 55 528
Laptop: Lenovo Y580



Właśnie zastanawiałem się nad czymś takim tylko zobaczyłem tego ssd i myślałem, że to w miarę dobra oferta. HDD przełożyć to nie problem.
Jakiej i7 najlepiej szukać? na allegro widziałem 3610QM po ok 400zł
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 6-01-2018, 18:19
Nr wypowiedzi: #16023


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 856
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



Najmocniejsze co możesz do niego wpakować wg manuala to I7-3820QM, ale nie wiem czy jest sens. Ja mam 3630QM i mi spokojnie wystarcza, nawet do eGPU.


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 12GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 2GB -> GTX 960 2GB -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CrisPell
dodano 22-01-2018, 3:36
Nr wypowiedzi: #16024


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 27
Rejestracja: 17/08/17
Nr użytkownika: 71 664
Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM/8GB/GTX660M 1GHz



QUOTE(Majk11 @ 6-01-2018, 12:15) *
Właśnie zastanawiałem się nad czymś takim tylko zobaczyłem tego ssd i myślałem, że to w miarę dobra oferta. HDD przełożyć to nie problem.
Jakiej i7 najlepiej szukać? na allegro widziałem 3610QM po ok 400zł

Nie napalaj się, a kupisz w sensownej cenie. Ja upolowałem 3630QM za 290zł.

P.S. Wie ktoś może dlaczego na modowanym BIOS'ie mam throttling na GPU przy 1GHz do 405MHz? Sprawa wygląda tak, że mam wyłączony BD-PROCHOT, temperatura grafiki nie przekracza 83*C, limit jest na 91*C. Procesor pracuje normalnie 80*C max, zasilacz to oryginalny Lenovo 120W. Na stock zegarach jest OK. Choć wolałbym, żeby to OC działało, bo prawie tak BF4 mi idzie pięknie. Czy trzeba mieć baterię podczas gry?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 22-01-2018, 10:16
Nr wypowiedzi: #16025


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 856
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



QUOTE(CrisPell @ 22-01-2018, 2:36) *
P.S. Wie ktoś może dlaczego na modowanym BIOS'ie mam throttling na GPU przy 1GHz do 405MHz? Sprawa wygląda tak, że mam wyłączony BD-PROCHOT, temperatura grafiki nie przekracza 83*C, limit jest na 91*C. Procesor pracuje normalnie 80*C max, zasilacz to oryginalny Lenovo 120W. Na stock zegarach jest OK. Choć wolałbym, żeby to OC działało, bo prawie tak BF4 mi idzie pięknie. Czy trzeba mieć baterię podczas gry?

80*C na procku to nie jest jeszcze dużo, ale radziłbym chociaż otworzyć dolną klapkę i dać najtańszą podkładkę chłodzącą, tempy spadną pięknie. U mnie podczas gry nie ma więcej niż 70*C. Co do baterii to raz w życiu doświadczyłem w tym modelu drainu, właśnie po OC grafiki, więc zalecane jest ją mieć podczas gry, przynajmniej moim zdaniem wink.gif Wymieniałeś kiedyś pastę?


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 12GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 2GB -> GTX 960 2GB -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CrisPell
dodano 22-01-2018, 14:02
Nr wypowiedzi: #16026


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 27
Rejestracja: 17/08/17
Nr użytkownika: 71 664
Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM/8GB/GTX660M 1GHz



To nie jest problem temperatur to wiem na pewno. 70*C to można mieć grając z włączonym BD-PROCHOT na 2.4GHz. 80*C to ja mam na stałym 3.1GHz. Pasta wymieniana była 2 tygodnie temu, bo zmieniałem proca z i3(pasta be Quiet DC-1). Na innym forum przeczytałem, że z jakiegoś powodu spada napięcie grafiki z 1.1V na 1.05V co powoduje właśnie nie stabilność i throttling do 405MHz. Tylko jak to naprawić.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jazzman
dodano 22-01-2018, 15:30
Nr wypowiedzi: #16027


miglanc
*****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 258
Rejestracja: 5/07/12
Nr użytkownika: 49 393



Za wysoka temp.na GPU i dlatego spada taktowanie.Radziłbym wyrzucić te wszystkie ulepszacze cpu i wrócić do oryginalnego biosu.Miałem kiedyś tego laptopa i tak zrobiłem by obniżyć temperatury.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CrisPell
dodano 22-01-2018, 15:32
Nr wypowiedzi: #16028


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 27
Rejestracja: 17/08/17
Nr użytkownika: 71 664
Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM/8GB/GTX660M 1GHz



QUOTE(Jazzman @ 22-01-2018, 14:30) *
Za wysoka temp.na GPU i dlatego spada taktowanie.Radziłbym wyrzucić te wszystkie ulepszacze cpu i wrócić do oryginalnego biosu.Miałem kiedyś tego laptopa i tak zrobiłem by obniżyć temperatury.

Nie jest za wysoka. W ogóle nie przeczytałeś mojego postu.

@edit

Dobra nie ważne. Zasilacz jest za słaby. Grałem teraz z baterią i trzyma taktowanie. Wyszedłem z gry 5% z baterii mniej. Drain battery
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 22-01-2018, 20:30
Nr wypowiedzi: #16029


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 856
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



QUOTE(CrisPell @ 22-01-2018, 14:32) *
Dobra nie ważne. Zasilacz jest za słaby. Grałem teraz z baterią i trzyma taktowanie. Wyszedłem z gry 5% z baterii mniej. Drain battery

Ile lat ma Twój sprzęt? Może zasilacz jest już zużyty i nie dostarcza takiego prądu, jaki powinien. Masz dwie opcje, albo grać z baterią albo wymienić zasilacz na mocniejszy, bo oryginalny chyba ciężko dostać a zamienników nie polecam.


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 12GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 2GB -> GTX 960 2GB -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CrisPell
dodano 23-01-2018, 1:25
Nr wypowiedzi: #16030


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 27
Rejestracja: 17/08/17
Nr użytkownika: 71 664
Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM/8GB/GTX660M 1GHz



Jestem drugim właścicielem. Laptop jak wynika z pudełka był kupiony jakie 3-4 miesiące po premierze w 2013 roku. Więc te 5 lat ma na pewno, a jeśli ten zasilacz ciągnie z nim od nowości to możesz mieć rację. Zwłaszcza, że w sumie zauważyłem, że bateria ładuje się dosyć wolno, bo prawie 4 godziny. I jeszcze pech chciał, że przy tym graniu teraz spadła mi pojemność akumulatora 5000mWh na 4587mWh.

Kurde może być, aż tak źle? Wskazania HWinfo napięcie baterii w trakcie gry na 1GHz wynosiło 11.644V, a charge level wskazywało -65W
Go to the top of the page
 
+Quote Post
umcacz
dodano 23-01-2018, 17:59
Nr wypowiedzi: #16031


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 176
Rejestracja: 21/10/08
Z: Kraków
Nr użytkownika: 15 134
Laptop: Lenovo Y580 i7 HD



Zasilacz 120W nigdy nie dostaczał wystarczającej ilości mocy dla Y580 po OC procka. Mało tego przecież przy temp 65*C na GPU wyłącza się w ogóle turbo nawet na 2 rdzeniowych i5. Puszczenie throttlestopa i jeszcze OC gpu ciągnie sporo z baterii. Pamiętam że tutaj ludzie kupowali inne 160W i wtedy było ok. Asus też dodawał do swoich lapków z 660M minimum 160W.

Też kupowałem w 2012 i moja bateria już ma tylko ok 50-60% mocy. To i tak dobrze jak na 5 letni lapek tongue.gif


--------------------
Lenovo Y580
i7-3632QM | GTX660M @ gpu 1100MHz/ mem 2500 MHz | 2x4GB 1600MHz | 3Dmark11 P3326


PC: Ryzen 5 1600 3.75GHz 1.3375V | MSI B350 Pro Carbon | Corsair LPX 2x8GB 3200MHz@3066 MHz CL16 | Sapphire Radeon RX VEGA 64 Nitro LE | Sandisk Plus 120GB+Seagate 1TB | Seasonic Focus Plus Gold 650W | Zalman Z3 Plus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 23-01-2018, 21:06
Nr wypowiedzi: #16032


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 856
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



Tu was zaskoczę:
https://scr.hu/yYzZ0r biggrin.gif
Laptop kupowany na początku 1 roku studiów, teraz jestem na magisterce, więc ma nieco ponad 4 lata smile.gif


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 12GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 2GB -> GTX 960 2GB -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CrisPell
dodano 23-01-2018, 21:30
Nr wypowiedzi: #16033


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 27
Rejestracja: 17/08/17
Nr użytkownika: 71 664
Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM/8GB/GTX660M 1GHz



Pytanie teraz gdzie tu dorwać markowy zasilacz z przynajmniej 150W na wtyczkę 5.5x2.5mm. Zasilacze Asusa niby pasują bo mają większą moc, ale są 19V, a do Y580 potrzeba 19.5V.

QUOTE(umcacz @ 23-01-2018, 16:59) *
Zasilacz 120W nigdy nie dostaczał wystarczającej ilości mocy dla Y580 po OC procka. Mało tego przecież przy temp 65*C na GPU wyłącza się w ogóle turbo nawet na 2 rdzeniowych i5. Puszczenie throttlestopa i jeszcze OC gpu ciągnie sporo z baterii. Pamiętam że tutaj ludzie kupowali inne 160W i wtedy było ok. Asus też dodawał do swoich lapków z 660M minimum 160W.

To, że akurat wyłącza się turbo to wina BD-PROCHOT od sterowania temperatury nie zasilania. Z baterii mi zaczyna ciągnąć przykładowo przy grze Fortnite tam użycie grafiki mi skacze i tylko przy 99% schodzi mi bateria. W Overwatcha gram i zasilacz daje radę. Przy BF1 jest rzeź bo wszystkie podzespoły idą na maxa.

Jeszcze się zastanawiam czy może nie jest walnięty wtyk zasilania, a tu jest całkowicie wymienny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CrisPell
dodano 24-01-2018, 23:54
Nr wypowiedzi: #16034


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 27
Rejestracja: 17/08/17
Nr użytkownika: 71 664
Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM/8GB/GTX660M 1GHz



QUOTE(umcacz @ 23-01-2018, 16:59) *
Pamiętam że tutaj ludzie kupowali inne 160W i wtedy było ok. Asus też dodawał do swoich lapków z 660M minimum 160W.

Dobra to 100% wina zasilacza. Efekty tutaj: https://www.techinferno.com/index.php?/foru...er-consumption/

Grafika po OC wraz procesorem na turbo pobiera prawie 160W, kiedy zasilacz jest w stanie dostarczyć 120W. Jak widać ASUS był mądrzejszy dobierając zasilacz.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ketyow
dodano 30-01-2018, 10:54
Nr wypowiedzi: #16035


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 513
Rejestracja: 11/07/11
Nr użytkownika: 40 688
Laptop: MSI GT62VR, Lenovo Y580



QUOTE(Damianusss @ 23-01-2018, 20:06) *
Tu was zaskoczę:
https://scr.hu/yYzZ0r biggrin.gif
Laptop kupowany na początku 1 roku studiów, teraz jestem na magisterce, więc ma nieco ponad 4 lata smile.gif

Warto od czasu do czasu dać się skalibrować układowi - u mnie wear level przekraczał już 25%, dałem się komputerowi rozładować całkowicie do zera (to znaczy do windowsowego 5% czy coś takiego), trochę jeszcze potrzymałem na ekranie biosu, po czym naładowałem do pełna - wear level spadł do kilku %.


--------------------
MSI GT62VR, i7-6700HQ, 16 GB, GTX 1060 6GB, Transcend MTS800 256 GB SSD MLC + HGST 1 TB HDD, FHD + GSync

Lenovo Y580, I7 3610QM, 8 GB, GTX660M, Crucial M4 128 GB + Seagate 1 TB, FullHD

Amiga 1200, Apollo 040/40 Mhz, 32 MB RAM, AGA, WD Caviar 3GB, Philips CM8833-II

QUOTE
U mnie działa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
umcacz
dodano 31-01-2018, 0:58
Nr wypowiedzi: #16036


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 176
Rejestracja: 21/10/08
Z: Kraków
Nr użytkownika: 15 134
Laptop: Lenovo Y580 i7 HD



Heh, no ja tak właśnie zrobiłem, dałem się "skalibrować" i rozładwać do 0 po czym po restarcie wear level skoczył o jakieś 20% na raz. Nie wiem czy przypadkiem nie popsułem sobie baterii. A może pójść na żywioł i zrobić jeszcze raz może się odetka ? biggrin.gif (albo umrze cała...)


--------------------
Lenovo Y580
i7-3632QM | GTX660M @ gpu 1100MHz/ mem 2500 MHz | 2x4GB 1600MHz | 3Dmark11 P3326


PC: Ryzen 5 1600 3.75GHz 1.3375V | MSI B350 Pro Carbon | Corsair LPX 2x8GB 3200MHz@3066 MHz CL16 | Sapphire Radeon RX VEGA 64 Nitro LE | Sandisk Plus 120GB+Seagate 1TB | Seasonic Focus Plus Gold 650W | Zalman Z3 Plus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Damianusss
dodano 31-01-2018, 12:29
Nr wypowiedzi: #16037


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 856
Rejestracja: 21/02/15
Nr użytkownika: 63 931



Na waszym miejscu bym tego nie robił. Są udokumentowane przypadki, że opcja "kalibracji baterii" zawarta w Lenovo Energy Management niszczyła jakiś układ na płycie głównej, z tego co pamiętam bateria wtedy przestawał się w ogóle ładować. Niestety nie mogę teraz znaleźć wątku dotyczącego konkretnie y580, na pewno jest gdzieś w tym wątku ale nie mam siły kopać 800 stron tongue.gif Zarzucam temat dla innego modelu: https://forums.lenovo.com/t5/forums/v3_1/fo...id/57552/page/1

@Edit
Znalazłem, to chyba było to:
https://forums.lenovo.com/t5/forums/v3_1/fo...id/77760/page/1


--------------------
Lenovo Y580 | i7 3630QM | 12GB DDR3 | dGPU GTX 660M | 1TB HDD + 128GB SSD ADATA SX300 | Win 10 EDU 64bit

eGPU: GTX 760 2GB -> GTX 960 2GB -> GTX 1060 6GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ketyow
dodano 31-01-2018, 13:26
Nr wypowiedzi: #16038


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 513
Rejestracja: 11/07/11
Nr użytkownika: 40 688
Laptop: MSI GT62VR, Lenovo Y580



Ja nie pisałem o kalibracji programowej (po której kiedyś sam miałem grube kłopoty). Ja pisałem o kalibracji układu, który sam mierzy ile energii wlało się do baterii i ile wyszło. Na ogół przez częste podładowania układ głupieje i traci informację o rzeczywistej pojemności baterii, w takim wypadku rozładowanie do niskiego poziomu i naładowanie do pełna (być może lepiej przy wyłączonym lapku) pozwala mu się nastroić. Oczywiście istnieje możliwość, że układ zawyżał wartość pojemności i po takim rozładowaniu i naładowaniu pokaże gorszą - ale bliższą prawdy. Nie wiem jak dokładnie działa oprogramowanie układu, być może kolejne rozładowanie i ładowanie zbliży efekt do realnej pojemności. Należy tylko pamiętać, że akumulator po rozładowaniu do niskich wartości powinien być jak najszybciej naładowany ponownie - większość padniętych po roku czy pół roku baterii w laptopach, to efekt tego, że sprzęt z niemal całkiem rozładowaną baterią leżał w szafie przez kilka miesięcy.

Poza tym umcacz nie napisał, czy wear level wzrósł do 20% po ponownym naładowaniu (po restarcie brzmi jak po samym rozładowaniu).


--------------------
MSI GT62VR, i7-6700HQ, 16 GB, GTX 1060 6GB, Transcend MTS800 256 GB SSD MLC + HGST 1 TB HDD, FHD + GSync

Lenovo Y580, I7 3610QM, 8 GB, GTX660M, Crucial M4 128 GB + Seagate 1 TB, FullHD

Amiga 1200, Apollo 040/40 Mhz, 32 MB RAM, AGA, WD Caviar 3GB, Philips CM8833-II

QUOTE
U mnie działa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
umcacz
dodano 31-01-2018, 13:47
Nr wypowiedzi: #16039


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 176
Rejestracja: 21/10/08
Z: Kraków
Nr użytkownika: 15 134
Laptop: Lenovo Y580 i7 HD



Dawno temu robiłem i pamiętam że potrzebowałem odpalić lapek jak jeszcze nie naładowana była cała. Spróbuję jeszcze raz rozładować w biosie i naładować bez włączania lapka, zobaczymy..

Ale kiedyś już robiłem tak z baterią jakiegoś starego HP co działała tylko z 10 minut to po takiej akcji przestała w ogóle działać biggrin.gif Także opcja dla kaskaderów.

No a opcja Kalibracja Baterii Lenovo... współczuję osobom które nie czytają forum i to uruchamiają biggrin.gif Po gwarancji to prawdziwa bomba.


--------------------
Lenovo Y580
i7-3632QM | GTX660M @ gpu 1100MHz/ mem 2500 MHz | 2x4GB 1600MHz | 3Dmark11 P3326


PC: Ryzen 5 1600 3.75GHz 1.3375V | MSI B350 Pro Carbon | Corsair LPX 2x8GB 3200MHz@3066 MHz CL16 | Sapphire Radeon RX VEGA 64 Nitro LE | Sandisk Plus 120GB+Seagate 1TB | Seasonic Focus Plus Gold 650W | Zalman Z3 Plus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CrisPell
dodano 15-02-2018, 2:24
Nr wypowiedzi: #16040


cielepa
*

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 27
Rejestracja: 17/08/17
Nr użytkownika: 71 664
Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM/8GB/GTX660M 1GHz



@umcacz

Nie zauważyłem wcześniej, a tu spokojnie hulasz na 1200MHz z GPU przy i7 3632QM. Jakiego zasilacza używasz?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

804 Strony: V  « < 800 801 802 803 804 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 27-05-2018 - 7:11