IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

28 Strony: V  « < 26 27 28  
Reply to this topicStart new topic
Asus G551JM
Uzarex
dodano 29-01-2017, 18:12
Nr wypowiedzi: #541





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 64
Rejestracja: 4/11/10
Nr użytkownika: 33 540
Laptop: ASUS ROG Strix GL753VD



Zastanawiam się nad zapakowaniem w G551JM dysku SSD myślałem o SAMSUNG 850 EVO 500GB 540MB/s macie jakieś lepsze pomysły ? Dysk max 500GB nie chciałbym też mniejszego chyba że macie jakieś ciekawe pomysły.


--------------------
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
Juliusz Cezar
Go to the top of the page
 
+Quote Post
GTrelaPL
dodano 15-02-2017, 14:14
Nr wypowiedzi: #542





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 761
Rejestracja: 8/01/15
Nr użytkownika: 63 417
Laptop: ROG G551JM



Mam dziwny problem z laptopem.

Ostatnio podszedłem do kilka godzin wcześniej włączonego laptopa i zobaczyłem, że mam odłączony internet ( połączenie kablem ethernet ) oraz mam wyłączonego ESETa i pojawił się windows defender. Zrestartowałem komputer i bardzo długo się uruchamiał, ale internet się załączył. Pomyślałem, że to jakiś wirus, więc sprawdziłem dysk na innym kompie, ale nic nie wykryło.

Zainstalowałem na nowo windowsa 10, zaraz po tym sterowniki od producenta i znowu zaczął ciężko się uruchamiać. Przed logowaniem długo czarny ekran a kręcące się kółeczko po pewnym czasie stawało i bardzo opornie po 10 sek zaczynało się ruszać. Pomyślałem, że może coś się z dyskiem stało więc zainstalowałem na innym czystym dysku W10. Efekt ten sam niestety i co gorsze zaczęło wywalać BSOD z opisem CLOCK WATCHDOG TIMEOUT.

Zainstalowałem ponownie windowsa, ale bez sterowników typu ATK, o dziwo działał normalnie dopóki windows nie zaktualizował się do najnowszej wersji. Na W8.1 to samo, dobrze działa dopóki nie zainstalują się aktualizacje.

Sprawdziłem RAM, dysk, CPU i GPU wszystko ok, ale na Passmark przy próbie testu grafiki 2d czasem wywala błąd, natomiast nie ma oznak typowych do uszkodzeń grafiki zintegrowanej.

Zobaczyłem ciekawą rzecz:

- po instalacji windowsa ( kilka razy to robiłem ) - raz automatycznie miałem wysoką wydajność a raz tryb zrównoważony ( ten właśnie defaultowo powinien się ustawiać )
- przy opcji zasilania czasem znika funkcja " przełącz komputer w tryb uśpienia " - zaraz pod funkcją wygaszenia monitora
- jak już jest funkcja przełącz komputer w tryb uśpienia to wybieram " nigdy", a po którymś restarcie komputera mam ustawienie defaultowe czyli np 15 min.
- komputer w biosie raz mi sam się wyłączył
- dwa razy sam się włączył komputer ot tak raz o 5 rano raz o 11, ale nie były to równe godziny
- po zwieszeniu kompa i wyłączeniu nie mogłem go włączyć - uruchamiał się na pół sekundy i sam wyłączał - trzeba było przytrzymać przycisk zasilania kilka sekund by się odpalił
- coraz częściej występuje clock watchdog timeout - przeczytałem, że to coś z napięciami CPU i są opóźnienia
- pomimo wybraniu trybu zrównoważonego potrafi trzymać na maksa zegary i zmiany trybów nic nie dają, a po kilku minutach bądź po restarcie nagle dobrze działa

Dodam, że CPU nigdy nie podkręcałem i nie mam zmienionych napięć przez XTU. Co więcej procesor ustawiałem na maksymalne obciążenie 99% tak aby działał bez turbo czyli na maks 2500 mhz.

Sprawdziłem jak to wygląda na HWinfo i po jakiś czasie zrobiłem zdjęcie, które załączam poniżej:

http://imgur.com/a/biTQ4

BUS CLOCK i PCI CLOCK z tego co wiem powinien być stabilny a tu mam raz 99.8 mhz a raz 107.4mhz. To samo z MEMORY CLOCK - 798.1 mhz a później 859.4 mhz. Zegary powinny być na maks 2500 mhz na każdy rdzeń, a jest maks ponad 2600 mhz.

Z tego co pamiętam to przed usterką miałem zawsze BUS CLOCK na 99.8mhz. Najlepsze jest to, że jak wyłączę karte sieciową w m. urządzeń to zmienia się na 99.9mhz.

Proszę o pomoc co to może być i czy jest szansa na uratowanie płyty głównej bo podejrzewam, że jest to coś odpowiedzialne za zasilanie, może jakaś przetwornica procesora?

Czy na zasilaczu czy na baterii, czy zasilaczu bez baterii są takie same oznaki, więc to coś pewnie na płycie głównej.

Dziękuję za góry za pomoc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uzarex
dodano 18-02-2017, 14:30
Nr wypowiedzi: #543





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 64
Rejestracja: 4/11/10
Nr użytkownika: 33 540
Laptop: ASUS ROG Strix GL753VD



QUOTE
co gorsze zaczęło wywalać BSOD z opisem CLOCK WATCHDOG TIMEOUT.

GTrelaPL u mnie taki sam problem wystąpił po instalacji , aktualizacji "nowych" sterowników do karty graficznej , dokładnie GeForce Game Ready Driver WHQL 378.49 z 24.1.2017 odinstalowałem w trybie awaryjnym za pomocą Display Driver Uninstaller zainstalowałem starsze dostępne na stronie GeForce Game Ready Driver WHQL 376.33 z 14.12.2016 i na nich dopiero laptop działał poprawnie.Dwa dni temu odważyłem się zainstalować najnowsze dostępne sterowniki GeForce Game Ready Driver WHQL 378.66 z 14.2.2017 na chwile obecną działa bez problemu.Całą winą obarczam ww. sterowniki gdyż instalowałem je dwa razy i za każdym razem problem z BSOD się powtarzał.


--------------------
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
Juliusz Cezar
Go to the top of the page
 
+Quote Post
GTrelaPL
dodano 27-02-2017, 9:42
Nr wypowiedzi: #544





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 761
Rejestracja: 8/01/15
Nr użytkownika: 63 417
Laptop: ROG G551JM



Dziękuję za informację - faktycznie ten sterownik przez jakiś czas działał, a później zrobiło się na kompie to co pisałem wyżej. Zainstalowałem starszy i nie ma BSODA watchodogs timeout, ale i tak nie działa komp tak jak trzeba, dłużej winda się uruchamia i bus clock wariuje. Coś wydaje mi się, że ten sterownik przez niestabilność uwalił mi mechanicznie sprzęt.

Mogę Cię prosić o sprawdzenie dwóch rzeczy?:

1. Włączyć hwinfo i pograć jakiś czas w jakąś grę, a później pokazać fotkę z busclock z hwinfo min i max
2. To samo co wyżej, tylko zmienić najpierw w opcjach zasilania maksymalne obciążenie procesora na 99% tak aby działał na 99%.

U mnie bus clock spada z 99.8 na 99.7 ale rośnie nawet do 109 mhz co raczej nie jest normalnym zjawiskiem. Druga sprawa można to sprawdzić na programie CPU-Z w czasie rzeczywistym jak ten bus clock się zmienia.

Będę wdzięczny Tobie za sprawdzenie.

Dziękuję
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rutyn
dodano 28-02-2017, 15:50
Nr wypowiedzi: #545





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 11
Rejestracja: 14/01/15
Nr użytkownika: 63 502
Laptop: Y570



Mam problem z podświetleniem klawiatury. Po każdym restarcie komputera podświetlenie nie działa. Ponowna instalacja sterowników załatwia sprawę do następnego wyłączenia laptopa. Win10, najnowszy bios. Ktoś już miał podobny problem??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
GTrelaPL
dodano 12-03-2017, 21:34
Nr wypowiedzi: #546





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 761
Rejestracja: 8/01/15
Nr użytkownika: 63 417
Laptop: ROG G551JM



Czy może mi ktoś poradzić z jakiego powodu może mi szaleć BCLK?

W CPU-Z zamiast sztywno na 99.76 zmienia się co jakiś czas na trochę niższe albo wyższe do 106 czy nawet 109 MHz. Jest to co prawda tylko na chwilę, ale tak nie powinno być?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Miszkurka2000
dodano 11-06-2017, 14:23
Nr wypowiedzi: #547





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 23/04/15
Z: Elbląg
Nr użytkownika: 64 546
Laptop: ASUS G551J



Miałem taki problem gdy ustawiłem automatyczne logowanie do Windows z hasłem. Kiedy mam ustawione wpisywanie hasła problemu nie ma. Nie wiem jak to rozwiązać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
GTrelaPL
dodano 14-02-2018, 23:09
Nr wypowiedzi: #548





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 761
Rejestracja: 8/01/15
Nr użytkownika: 63 417
Laptop: ROG G551JM



Witam,

Mam pytania odnośnie chłodzenia, które mogą wydawać się bardzo śmieszne, ale po prostu się nie znam za bardzo smile.gif

1. Wymieniając pastę na CPU i GPU widzę, że jest sporo pasty obok rdzeni pod pomarańczową folią ochronną:

- Czy mam się tym nie przejmować czy może ściągnąć ją w celu wyczyszczenia całego procesora?

- Jeśli ściągnąć to czy da się normalnie ją założyć, bo zapewne jest na jakiś klej?

- Czy ta pasta pod folią może znacznie zwiększać temperatury skoro nie jest na rdzeniu?


2. Do procesora i GPU używam Gelid GC Extreme, który nie przewodzi prądu.

- Czy mogę tą samą pastą przesmarować inne elementy połączone z chłodzeniem, gdzie była fabryczna pasta ( nie znam się, ale są to małe kości.pewnie jakieś sekcje zasilania, pamięci itd ) ?

Wydaje mi się, że fabrycznie na tych elementach była po prostu inna niż na CPU i GPU, jakby bardziej rzadka.

Z góry dziękuję za pomoc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kalli
dodano 15-02-2018, 0:08
Nr wypowiedzi: #549





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 169
Rejestracja: 5/11/17
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 72 341
Laptop: Asus G752VS



QUOTE(GTrelaPL @ 14-02-2018, 22:09) *
1. Wymieniając pastę na CPU i GPU widzę, że jest sporo pasty obok rdzeni pod pomarańczową folią ochronną:
- Czy mam się tym nie przejmować czy może ściągnąć ją w celu wyczyszczenia całego procesora?
- Jeśli ściągnąć to czy da się normalnie ją założyć, bo zapewne jest na jakiś klej?
- Czy ta pasta pod folią może znacznie zwiększać temperatury skoro nie jest na rdzeniu?

Jak wymieniasz pastę to wyczyść wszystko. Jeśli nie usyfisz foli kurzem/palcami to się przyklei.

2. Do procesora i GPU używam Gelid GC Extreme, który nie przewodzi prądu.
- Czy mogę tą samą pastą przesmarować inne elementy połączone z chłodzeniem, gdzie była fabryczna pasta ( nie znam się, ale są to małe kości.pewnie jakieś sekcje zasilania, pamięci itd ) ?
Wydaje mi się, że fabrycznie na tych elementach była po prostu inna niż na CPU i GPU, jakby bardziej rzadka.


Na sekcji zasilania nie było termopadów?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
GTrelaPL
dodano 15-02-2018, 11:43
Nr wypowiedzi: #550





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 761
Rejestracja: 8/01/15
Nr użytkownika: 63 417
Laptop: ROG G551JM



Nie było. Wszystkie elementy pod chłodzeniem od nowości były na pastę, ale tak jak mówię - odniosłem wrażenie, że była inna przy pierwszym rozbieraniu laptopa niż na CPU i GPU.

Jeśli wszędzie jest pasta to rozumiem, że docisk jest na tyle dobry przy tych sekcjach, że nie trzeba termopadów. Pytanie czy tam mogę używć Gelida?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kalli
dodano 15-02-2018, 13:15
Nr wypowiedzi: #551





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 169
Rejestracja: 5/11/17
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 72 341
Laptop: Asus G752VS



Z tego co oglądam filmik z G551 to wszystkie mają pastę na sekcji.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
GTrelaPL
dodano 15-02-2018, 20:00
Nr wypowiedzi: #552





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 761
Rejestracja: 8/01/15
Nr użytkownika: 63 417
Laptop: ROG G551JM



To już wiemy smile.gif Pytanie brzmi czy mogę smarować te elementy tym samym co CPU i GPU czyli gelidem? Czy może jest jakaś specjalna pasta do innych podzespołów?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 15-02-2018, 20:20
Nr wypowiedzi: #553





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 428
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



Mozesz smarowac gelidem - pewnie byla oryginalnie slabszej jakosci niz na rdzeniach bo tam temperatury nie pomierzysz softowo.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
GTrelaPL
dodano 15-02-2018, 21:26
Nr wypowiedzi: #554





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 761
Rejestracja: 8/01/15
Nr użytkownika: 63 417
Laptop: ROG G551JM



dziękuję smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

28 Strony: V  « < 26 27 28
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 17-08-2018 - 2:00