IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

60 Strony: V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
HP Omen 17 z GTX 1060/1070
Luqart
dodano 10-02-2017, 0:22
Nr wypowiedzi: #41


Ponboczek
*********

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 24 851
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



QUOTE(harimaa @ 9-02-2017, 23:20) *
to dam swojego http://www.3dmark.com/3dm11/11969328

jak by ktoś chciał jakieś testy to pisać jutro w robocie jestem to będę miał dużo czasu tongue.gif

a tak na szybkiego, mocno słyszalny w idle i touchpad patologia ;/

GPU Score taki jak 980M stock z Premą na stock w dobrym kadłubku.
Coś ci w tle lekko zjada moc GPU.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erazer
dodano 10-02-2017, 0:27
Nr wypowiedzi: #42


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 3 974
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Zepto A15



QUOTE(Luqart @ 9-02-2017, 23:22) *

A mnie się wydaje, że to zależy od sztuki, dochodzi fakt, że kolega pewnie nie wyłączył g-sync, który ogranicza tego smarka w fps na animacji
Swoją drogą rozchodzą się te Omenki ładnie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
harimaa
dodano 10-02-2017, 0:28
Nr wypowiedzi: #43


karlus
****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 51
Rejestracja: 22/11/12
Nr użytkownika: 52 306



a to nie wiem czemu
system nowy przed chwilą stawiany bo był niemiecki i mnie irytował, trzeba potestować i wszytko posprawdzać
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 10-02-2017, 0:29
Nr wypowiedzi: #44


Ponboczek
*********

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 24 851
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



QUOTE(Erazer @ 9-02-2017, 23:27) *
A mnie się wydaje, że to zależy od sztuki, dochodzi fakt, że kolega pewnie nie wyłączył g-sync, który ogranicza tego smarka w fps na animacji
Swoją drogą rozchodzą się te Omenki ładnie

Wydajność zależy od egzemplarza GPU? Nie.
Za dużo testów i laptopów miałem aby się zgodzić z tym.
Akurat 11 jest czuła na burdel w systemie, to pewnie to.

Optimus może obniżyć wydajność, ale w Omenie go nie ma.
GSync na pewno ma wpływ.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erazer
dodano 10-02-2017, 0:31
Nr wypowiedzi: #45


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 3 974
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Zepto A15



A jaki może być burdel w świeżym jednodniowym systemie? Znam osobę, która kupiła także tego Omena i podobnie jak u kolegi 14k z gsync a bez 14.5k ciągnie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lobomad
dodano 10-02-2017, 0:32
Nr wypowiedzi: #46


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 387
Rejestracja: 7/05/16
Z: Dąbrowa Górnicza
Nr użytkownika: 68 130
Laptop: g73jh@6970m, ram 16gb, SSD+HDD



Luqart albo cpu dołuje kartę - robiłeś może testy czegoś z i5 6300 i 1060ką ?

Z tego co widzę po Futurmarku to raczej standardowy wynik - http://www.3dmark.com/search?_ga=1.1179177...p;cpuName=Intel Core i5-6300HQ Processor&gpuName=NVIDIA GeForce GTX 1060 (Notebook)

Nie spodziewałem się że 6300hq będzie tak słabo wypadać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
harimaa
dodano 10-02-2017, 0:34
Nr wypowiedzi: #47


karlus
****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 51
Rejestracja: 22/11/12
Nr użytkownika: 52 306



QUOTE(Luqart @ 9-02-2017, 23:29) *
Optimus może obniżyć wydajność, ale w Omenie go nie ma.
GSync na pewno ma wpływ.

ha to dlatego wiatrak słyszę w idle.
Mając do wyboru tego hp a N85 długo się nie zastanawiałem a tu jeszcze Hp care pack wyskakuje za 324 zł jutro będę dzwonił i się dokładnie dowiadywał
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erazer
dodano 10-02-2017, 0:39
Nr wypowiedzi: #48


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 3 974
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Zepto A15



QUOTE(harimaa @ 9-02-2017, 23:34) *

A co tu wiedzieć, 3 lata ochrony od trzęsienia ziemi, pożaru, zalania, piorunów, zmielenia, zmiażdżenia lapka za 324 PLN, promocja 20% bo normana cena to 405 PLN i trwa jeszcze miesiąc.
Spoko opcja za niewielkie tak naprawdę pieniądze
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Roman_pl
dodano 10-02-2017, 2:13
Nr wypowiedzi: #49


nynuś


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 2
Rejestracja: 9/02/17
Nr użytkownika: 70 117



Witam wszystkich, również w ostatnich dniach stałem się posiadaczem modelu 17' z procesorem i5 i kartą 1060 GTX, więc pozwolę sobie na kilka spostrzeżeń na gorąco.

Od razu zaznaczam, że nie miałem jeszcze czasu na jakieś długie posiedzenie z tym laptopem, więc nie wypowiem się o temperaturach w grach, pod dużym obciążeniem itp. Inna kwestia, że są to spostrzeżenia zwykłego użytkownika.

1) jakość wykonania obudowy
Nigdy wcześniej nie widziałem na żywo tego modelu, więc moje pierwsze wrażenie jest jak najbardziej pozytywne. Elementy dobrze spasowane, nic nie trzeszczy, szczęśliwie trafiła się dobra sztuka.
Niektórzy narzekają na nadruk na plastiku wokół klawiatury (ktoś to nawet nazwał. że prawie jak oklejony carbonem), ale prawdę powiedziawszy po chwili przestaje się na to zwracać uwagę.
Znaczek serii Omen na klapie nie jest podświetlany, tylko jest wytłoczony na obudowie i wypełniony foliopodobnym materiałem - dla mnie zaleta, bo mniej prądu idzie na zbędne efekciarstwo (wiem zaraz się znajdzie ktoś kto mi wyliczy ile rolleyes.gif).
Nie podoba mi się, że dioda od ładowania i od pracy dysku znajduje się po prawej stronie obudowy, przy portach, ale trzeba się do tego po prostu przyzwyczaić.

2) Touchpad i klawiatura
Klik w touchpadzie chodzi głośno, osobiście nie przepadam za rozwiązaniem jednopłytkowym, bez osobnych przycisków, ale i tak większość czasu pracuję na myszce, więc jakoś można to przeboleć. Kwestię mysz i touchpad opiszę też pod koniec posta.
Do klawiatury nie mam zastrzeżeń, spełnia swoją rolę, pisze się wygodnie, jedyne miejsce gdzie się u mnie mocniej ugina, to w okolicy strzałek. Podświetlenie nie przeszkadza, ale powinna być możliwość nastawienia jego intensywności (możliwe, że jej jeszcze nie odkryłem).
Jeżeli miałbym się czepiać, to dziwi mnie brak pewnej konsekwencji - w "Caps Locku" jest mała dioda informująca, czy Caps Lock jest aktywny, ale co ciekawe na Num Locku, już tego nie uświadczymy. Nie ma też nigdzie indziej informacji, czy Num lock jest aktywny.

3) Ekran
W moim egzemplarzu szczęśliwie nie ma żadnych problemów z pixelami lub bleedingiem.


A teraz kilka problemów/rad:

1) kolega harimaa narzeka na wiatraki w Idle, rzeczywiście też mnie to zdziwiło po uruchomieniu komputera pierwszy raz, że cały czas słyszę ich pracę. Osobiście polecam wyłączyć w Biosie (F10 podczas uruchamiania komputera) funkcję Fan Always On. W moim przypadku podziałało i przy przeglądaniu internetu lub pisania w Wordzie, nie slychać pracy wiatraków. Zauważyłem, że wiatraki załączają się jak temp na procesorze i GPU osiągną ok. 45 stopni. Wiem, że istnieje możliwość zmiany zakresu temperatur, kiedy te wiatraki mają się załączać, więc jak zgłębie temat i potestuje u siebie to dam więcej szczegółów.
2) zdziwiło mnie, że nie ma skrótu funkcyjnego na wyłączenie touchpada. W związku z tym, jeżeli używa się myszy pod USB warto ustawić sobie w panel sterowania -> sprzęt i drukarki -> Mysz i w zakładce "Ustawienia ClickPad" włączyć funkcję "Wyłącz wbudowane urządzenia wskazujące po podłączeniu zewn. urz. wskazującego". Jeżeli ktoś zna metodę na włączanie/wyłączanie touchpada skrótowo, to z chęcią poznam tę metodę.
3) w kwestii gwarancji to rzeczywiście istnieje możliwość jej przedłużenia, tak jak było to wspominane w poprzednich postach
4) odnośnie przytoczonych voucherów, to panowie z HP nie wiedzieli o co chodzi. Możliwe, że koledze się pofarciło. smile.gif

Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
sgl
dodano 10-02-2017, 8:32
Nr wypowiedzi: #50


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 755
Rejestracja: 8/03/15
Nr użytkownika: 64 102



Z tego co zauważyłem to wiatraki się uaktywniaja po przekroczeniu 40 stopni, lipa czemu nie ma ustawionego na 60-70.
Po 5 godzinach starcrafta tak na szybko max temp było 62. Temperatury mnie zaskoczyły w testach było 90 a tu 60 przekroczyć ciężko. Chociaż z tego co na szybko zauważyłem wylot powietrza trzeba okleic pianka bo jest duża przerwa miedzy obudowa a radiatorem i czesc ciepłego powietrza zostaje w obudowie
3d maark byl z g-sync i na ustawieniach standardowych pewnie max wydajnosc spokojnie 12-12,5 tysiąca punktow wyniesie.
Mile zaskoczenie bo ram jest 2400, tylko nie wiem czy do win10 8gb to nie za malo.
Na pewno do poprawy tabela wentyli i czy i5 6300 da się ocnacc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erazer
dodano 10-02-2017, 11:50
Nr wypowiedzi: #51


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 3 974
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Zepto A15



Ciekawe, że na dwóch innych komputerach z tej samej z resztą partii pewnie GS w smarku ma 1k pkt. mniej...
Nie zrobisz 12k, ta 1060 jest ograniczana strasznie
W tych lapkach jest 2133 ram, jakim to cudem możesz mieć 2400?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 10-02-2017, 12:12
Nr wypowiedzi: #52


Ponboczek
*********

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 24 851
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



QUOTE(Erazer @ 10-02-2017, 10:50) *
Nie zrobisz 12k, ta 1060 jest ograniczana strasznie

Raczej wyżyłowana.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erazer
dodano 10-02-2017, 12:17
Nr wypowiedzi: #53


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 3 974
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Zepto A15



Żeby zrobić ogólny na 12k z tą i5, to w GS musiał by mieć chyba z 18k
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 10-02-2017, 12:24
Nr wypowiedzi: #54


Ponboczek
*********

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 24 851
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



QUOTE(Erazer @ 10-02-2017, 11:17) *
Żeby zrobić ogólny na 12k z tą i5, to w GS musiał by mieć chyba z 18k

Ja to wiem smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erazer
dodano 10-02-2017, 12:29
Nr wypowiedzi: #55


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 3 974
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Zepto A15



Majster ponoć tam w swoim GT72 odblokował TPD dla GTX 1060 smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Z3us
dodano 10-02-2017, 12:32
Nr wypowiedzi: #56


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 682
Rejestracja: 20/11/14
Nr użytkownika: 62 778
Laptop: CLEVO P775TM-G



Nie wiem jak w smarku 11 ale w nowszym od którejś aktualizacji, gdy masz włączony g-sync, program pokazuje i ostrzega dużymi literami na żółtym tle, że masz włączony i może to wpłynąć na wynik.

Masz może FireStrike-a? Ciekaw jestem jaki wynik na tym Omenie uzyskasz bez OC.


--------------------
CLEVO P775TM-G od białych / i5 8600K @4x4,3Ghz -120 mV / (@4,8Ghz ~14k Firestrike graphics score - LINK) G-SYNC GTX 1060 6GB / DDR4 16GB 3000Mhz Corsair Vengeance / M.2 SSD Samsung 960 EVO 250GB NVMe / M.2 SSD A-Data SP900 128GB / SATAIII SSD A-DATA SU800 3D NAND 512GB / SATAIII Samsung SpinPoint M9T 2TB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 10-02-2017, 12:33
Nr wypowiedzi: #57


Ponboczek
*********

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 24 851
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



QUOTE(Erazer @ 10-02-2017, 11:29) *
Majster ponoć tam w swoim GT72 odblokował TPD dla GTX 1060 smile.gif

Patrząc na wyniki desktopow 1060 nic to nie da.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sgl
dodano 10-02-2017, 13:11
Nr wypowiedzi: #58


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 755
Rejestracja: 8/03/15
Nr użytkownika: 64 102



niestety nie jestem w stanie sprawdzić laptopa cały czas internet chodzi na full zamulając cały system nie wiem co on sciaga wczoraj cały dzień dziś to samo, moja cierpliwość się konczy razraz wzuce 8.1
upload i download cały czas idzie na fuullll powyłanczałem wszystko
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jeleń
dodano 10-02-2017, 13:18
Nr wypowiedzi: #59


epny
*******

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 331
Rejestracja: 11/12/12
Z: Kraków
Nr użytkownika: 52 713



A skąd tego windowsa brałeś...? Ja zawsze ściągam z https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 i robię instalkę z USB - nigdy nie ściąga po instalacji dłużej niż 20-30 minut zależnie od tego co jeszcze robię w tle.
Jakiegoś syfu nie ściągnąłeś przy okazji wyrzucania niepotrzebnych rzeczy z systemu?


--------------------
Obecnie:
GT62 6RE: i7-6700HQ, 16GB RAM, jakiś dziwny Kingston 256GB SSD + 256GB ADATA SP900 SSD, GTX1070
GT62 7RE: i7-7700HQ, 16GB RAM, jakiś dziwny Samsung 256GB SSD + 1TB Hitachi 7k1000 HDD, GTX1070
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 10-02-2017, 13:23
Nr wypowiedzi: #60


Ponboczek
*********

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 24 851
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



Zatrudnij informatyka jak nie ogarniasz smile.gif
Pewnie w tle leci aktualizacja bo obraz jest mega stary i zamula biednego HDDeka.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

60 Strony: V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 27-05-2018 - 7:20