IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
HP ProBook 6570b - wymiana procesora na 4-rdzeniowy i7., Czy jest taka możliwość?
SQ9ETC
dodano 22-03-2018, 12:21
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 9
Rejestracja: 22/03/18
Nr użytkownika: 73 483
Laptop: HP ProBook 6570b



Czy ktoś tego dokonał w tym modelu, czy jest to w ogóle możliwe? Ten komputer występował maksymalnie z 2 rdzeniowym i7-3540M, ale w porównaniu do mojego i5-3210M przyrost wydajności jest niewielki. Mnie interesuje wymiana na np. i7-3720QM.
Chipset w moim modelu to HM76.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 22-03-2018, 12:23
Nr wypowiedzi: #2


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 11 580
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



Tak, swobodnie mozesz wymieniac na ten procesor.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | iGPU | 40" 4K |
LAPTOP: HP 1020 G1 + Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SQ9ETC
dodano 23-03-2018, 8:10
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 9
Rejestracja: 22/03/18
Nr użytkownika: 73 483
Laptop: HP ProBook 6570b



Nie będzie problemów z nierozpoznaniem procesora przez BIOS, czy z zasilaczem?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 23-03-2018, 9:38
Nr wypowiedzi: #4


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 11 580
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



Na 95% nie bedzie zadnych problemow z BIOS, z zasilaczem tez nie jesli masz 65 albo 90W.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | iGPU | 40" 4K |
LAPTOP: HP 1020 G1 + Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 23-03-2018, 18:35
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 876
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: X220



90w przeważnie jest potrzebne przy docku bo dzieją się cuda, tak to normalnie z 65w zabangla. 2570p śmigało pod stacją i 3630 przy 65w


--------------------
Thinkpad X220 | i5 2520M | IPS | 4GB DDR3 | 256GB SSD | 93Wh | WWAN | Dell 27' 2709W IPS + Dell P1909 19'| Razer Ornata Chroma | Logitech G400 | Zowie PTF
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, HP 840 IPS, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x250 x2, x240 IPS x2, x230 x2, x220 x4, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2



Thinkpady X220 I X250 na handel ;)

https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SQ9ETC
dodano 24-03-2018, 20:42
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 9
Rejestracja: 22/03/18
Nr użytkownika: 73 483
Laptop: HP ProBook 6570b



Podobno z integrą (taki mam) miały zasilacz 65 W, a z dodatkową grafiką 90 W.
Sekcja zasilania na płycie głównej też nie będzie sprawiać kłopotu?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 24-03-2018, 21:58
Nr wypowiedzi: #7


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 11 580
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



Nie, nie bedzie, skoro 2570p bierze procesor ktory cie interesuje to 15,6'' tez wezmie. Ile razy mamy jeszcze napisac? smile.gif


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | iGPU | 40" 4K |
LAPTOP: HP 1020 G1 + Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SQ9ETC
dodano 25-03-2018, 11:56
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 9
Rejestracja: 22/03/18
Nr użytkownika: 73 483
Laptop: HP ProBook 6570b



Dzięki za pomoc. Kupione. Jakby co to będzie na Was. smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 25-03-2018, 20:55
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 876
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: X220



Na kogoś zawsze musi być. Swoją drogą 3720 to trochę bez sens bo kosztuje chyba o ponad stówę więcej niż 3630 a faktu lekkiego (ale zawsze) OC raczej nie wykorzystasz


--------------------
Thinkpad X220 | i5 2520M | IPS | 4GB DDR3 | 256GB SSD | 93Wh | WWAN | Dell 27' 2709W IPS + Dell P1909 19'| Razer Ornata Chroma | Logitech G400 | Zowie PTF
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, HP 840 IPS, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x250 x2, x240 IPS x2, x230 x2, x220 x4, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2



Thinkpady X220 I X250 na handel ;)

https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SQ9ETC
dodano 28-03-2018, 13:33
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 9
Rejestracja: 22/03/18
Nr użytkownika: 73 483
Laptop: HP ProBook 6570b



Gdy kupowałem to różnica w cenie była ok. 70 zł, więc do przeżycia. 3740QM był już chyba ponad 100 zł droższy od 3720QM, więc odpuściłem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 28-03-2018, 13:47
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 874
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Moim zdaniem nie ma sensu pchać do tego sprzętu niczego więcej niż najsłabszy 4 rdzeniowiec. Sam mam w 8460p 2670QM i specjalnie skręciłem w nim turbo boosta bo niepotrzebnie denerwował wentylatorek.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SQ9ETC
dodano 28-03-2018, 20:03
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 9
Rejestracja: 22/03/18
Nr użytkownika: 73 483
Laptop: HP ProBook 6570b



Wymieniony. Działa od pierwszego strzału, nawet nie musiałem kasować BIOS-u. Zobaczę jak się zagrzeje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SQ9ETC
dodano 14-05-2018, 12:46
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 9
Rejestracja: 22/03/18
Nr użytkownika: 73 483
Laptop: HP ProBook 6570b



Po ok. miesiącu używania mam następujące uwagi:
1. Dość znacznie pogorszyła się kultura pracy. Wentylator CPU dość często wchodzi na najwyższe obroty, co wcześniej chyba nigdy się nie zdarzyło.
2. Akumulator oczywiście krócej trzyma.
3. Zasilacz 65 W jest za słaby. CPU wchodzi na częstotliwość powyżej 2,6 GHz tylko po odpięciu i ponownym podpięciu zasilacza. Po zamknięciu i ponownym uruchomieniu systemu lub po restarcie maks. częstotliwość to 2,6 GHz. Powyższe, gdy nie korzystam z akumulatora. Gdy pracuję na akumulatorze i podepnę zasilacz, żeby go doładować pojawia się komunikat, że zasilacz jest za słaby i nie będzie można uzyskać pełnej wydajności.

Warto kupić jakiś mocniejszy zamiennik zasilacza, czy lepiej rozglądać się za oryginalnym 90 W?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 14-05-2018, 14:15
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 876
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: X220



To było do przewidzenia, przecież te chłodzenia jako tako radzą sobie z 4 wątkami a gdzie dopiero 8.
To też naturalne, QM wciąga prąd jak chce
Zasilacz podobnie. Może po prostu 2.6ghz to max dla 4 wątków? wszystko zalezy od boosta dla rdzeni, nie wiem co tam masz.
Zamienniki są spoko ale przy czymś słabszym, tutaj bym nie ryzykował i kupował używkę ale oryginalną a stary sprzedał, wyjdziesz mniej więcej na zero


--------------------
Thinkpad X220 | i5 2520M | IPS | 4GB DDR3 | 256GB SSD | 93Wh | WWAN | Dell 27' 2709W IPS + Dell P1909 19'| Razer Ornata Chroma | Logitech G400 | Zowie PTF
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, HP 840 IPS, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x250 x2, x240 IPS x2, x230 x2, x220 x4, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2



Thinkpady X220 I X250 na handel ;)

https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SQ9ETC
dodano 5-06-2018, 7:33
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 9
Rejestracja: 22/03/18
Nr użytkownika: 73 483
Laptop: HP ProBook 6570b



Z podobno oryginalnym zasilaczem 90 W komputer pracuje już prawidłowo, tzn. jest w stanie pracować z wysokimi częstotliwościami procesora.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DoDoLot
dodano 1-07-2018, 8:37
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 143
Rejestracja: 1/03/16
Nr użytkownika: 67 568
Laptop: ASUS N52D / ACER E5-571G



Ciekawy jestem temperatur jakie osiąga ten procek z tym chłodzeniem. Możesz zrobić testy przy użyciu Prime95 i monitorować HWinfo temperaturę. Obstawiam, że może być gorąco... Daj znać smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 1-07-2018, 9:30
Nr wypowiedzi: #17


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 11 580
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



A po co testowac cos primem skoro to nie odpowiada normalnemu obciazeniu procka w pracy codziennej?
No chyba ze pracujesz na kompie z rzeczami ktore non stop obciazaja CPU na 100%.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | iGPU | 40" 4K |
LAPTOP: HP 1020 G1 + Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DoDoLot
dodano 1-07-2018, 10:13
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 143
Rejestracja: 1/03/16
Nr użytkownika: 67 568
Laptop: ASUS N52D / ACER E5-571G



QUOTE(bjorm @ 1-07-2018, 9:30) *
A po co testowac cos primem skoro to nie odpowiada normalnemu obciazeniu procka w pracy codziennej?
No chyba ze pracujesz na kompie z rzeczami ktore non stop obciazaja CPU na 100%.

Według mnie taki test najlepiej pokazuje realną wydolność chłodzenia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 3-07-2018, 18:46
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 876
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: X220



Nawet normalne programy nie wyciągają pełnej setki z procesora. Co ciekawe, większość laptopów już na wstępie dostając takiego Prime95 na klatę będą throttlingować mimo, że podczas ogólnej pracy nigdy się tego nie odczuje. Poza tym to nie jest tak, że niektóre procesory w zamyśle mają dostęp do boosta tylko w określonym odstępie czasu? to by wyjaśniało dlaczego większość chłodzeń poddaje się podczas dłuższych sesji w syntetykach albo lejkuje już przy 80c
To nie desktop, podczas normalnej pracy ( a nie wymuszonym obciążeniu) taki procesor ma sporo momentów by się ochłodzić, widać to mając w pasku np. wskaźniki które pokazują obciążone rdzenie


--------------------
Thinkpad X220 | i5 2520M | IPS | 4GB DDR3 | 256GB SSD | 93Wh | WWAN | Dell 27' 2709W IPS + Dell P1909 19'| Razer Ornata Chroma | Logitech G400 | Zowie PTF
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, HP 840 IPS, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x250 x2, x240 IPS x2, x230 x2, x220 x4, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2



Thinkpady X220 I X250 na handel ;)

https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 3-07-2018, 18:55
Nr wypowiedzi: #20


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 11 580
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



QUOTE(DoDoLot @ 1-07-2018, 11:13) *
Według mnie taki test najlepiej pokazuje realną wydolność chłodzenia.

Ale nie w codziennym uzytkowaniu, wiec to tylko sztuka dla sztuki skoro to nie odpowiada najczestszym zastosowaniu laptopa.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | iGPU | 40" 4K |
LAPTOP: HP 1020 G1 + Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 14-11-2018 - 20:21