IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Zamiana matrycy HD na FHD w laptopie Asus R553ln, kilka kwestii do rozstrzygnięcia
mishi
dodano 21-04-2016, 9:20
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 21/04/16
Nr użytkownika: 68 016



Cześć
Planuje wymianę matrycy, jednak muszę pokrótce streścić genezę pomysłu. Otóż matryca w laptopie Asus R553ln (lub S551ln) uległa zniszczeniu, wywaliło kilka plam i zaplanowałem wymianę. Jest to zwykła matryca HD. Wyczytałem że w modelu mojego laptopa montowano również laptopy Full HD. Wow, stwierdziłem, że skoro mam wymieniać matrycę to na taką na której praca będzie dużo przyjemniejsza. Po krótkiej konwersacji z serwisem Asusa dostałem odpowiedź :

"Szanowny Panie,

W przypadku Pana urządzenia fabrycznie montowaną matrycą jest SAMSUNG LTN156AT31-P01.

Jeżeli chodzi o matryce w rozdzielczości FullHD fabrycznie montowane w tym modelu były matryce:
- INNOLUX N156HGE-EAB
- AUO B156HTN03.6 (H/W:1A)

W związku z tym powyższe modele matryc powinny być w kompatybilne."


I oto pojawia mi się kilka pytań na które mam nadzieję znajdę tutaj odpowiedź:
1) Znalazłem tę drugą matrycę wymienioną przez konsultanta Asusa, jednak kończy się ona wzorkiem H/W:0A, a nie 1A. Czy będzie ona kompatybilna?
2) Czy muszę kupować taśmy nowe do matrycy i czy to jest w ogóle możliwe (jej wymiana)? Obie taśmy matryc są na 30 pinów o ile się nie mylę.
3) Czy jeszcze jakieś problemy mogą wystąpić? smile.gif
O czymś zapomniałem? Zasilacz nie z czarnej listy tongue.gif

Pozdrawiam
Micha
Powód zmiany treści: dodałem oznaczenie modelu w tytule /tc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamilo23
dodano 21-04-2016, 13:04
Nr wypowiedzi: #2


Hejter HP


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 237
Rejestracja: 4/04/12
Nr użytkownika: 47 608
Laptop: ¯_(ツ)/¯



Wszystkie matryce mają eDP 30 pin, nawet ta H/W:0A pytanie jeszcze czy ma te same obszary zamocowania. Natomiast jedna rzecz ta twoja stara matryca ma EDP 1 lane a te co ci napisał serwisant edp 2 lane. Może okazać się że kabel będzie nie pasował. Można jeszcze porównać piny matryc czy są takie sama jak twoja wyjściowa.


--------------------
HP EliteBook 8770w DC3 i7 3920xm nVidia Quadro K5000M
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mishi
dodano 21-04-2016, 15:37
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 21/04/16
Nr użytkownika: 68 016



Dzieki za odpowiedź! Ewentualne kupno takiego kabla jest w jakiś sposob utrudnione? I czy w ogole mozliwe jest uciagniecie matrycy FHD na kablu z HD? Sprzedajacy niestety nie dolacza kabla. stron niestety nie jestem w stanie sprawdzic. Najwyzej odsprzedam matryce.
Przepraszam za brak polskich znakow, pozdrawiam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mishi
dodano 21-04-2016, 18:17
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 21/04/16
Nr użytkownika: 68 016



Niestety już nie mogłem edytować powyższego postu, ale znalazłem w internecie zdjęcia portów i oba są identyczne(użyte to samo zdjęcie chyba tongue.gif tongue.gif ) :
http://www.laptopscreen.com/img/screens/1000/30pin.jpg - o czymś to świadczy? Również widzę że mają w tym samym miejscu port na podłączenie obrazu oraz mocowania. Zwiększa to prawdopodobieństwo działania? coś jeszcze może przeszkodzic? smile.gif Czy te edp lane 1 oraz 2 w drugiej matrycy może tak bardzo przeszkadzać? jak z tego wybrnąć? pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamilo23
dodano 21-04-2016, 20:18
Nr wypowiedzi: #5


Hejter HP


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 237
Rejestracja: 4/04/12
Nr użytkownika: 47 608
Laptop: ¯_(ツ)/¯



Tu chodzi o rozdzielczość bo chcesz zmienić na większą więc może się okazać że obecnym kablem tego nie pociągniesz i mimo zmiany na full hd nadal będziesz miał zwykłe HD. Pasuje sprawdzić w service manulau czy do full hd jest jeszcze inny kabel.


--------------------
HP EliteBook 8770w DC3 i7 3920xm nVidia Quadro K5000M
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mishi
dodano 21-04-2016, 20:58
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 21/04/16
Nr użytkownika: 68 016



Właśnie nie mogę niestety znaleźć manuala tej matrycy samsunga, bo tych zamienników to znalazłem nawet za co konkretne piny są odpowiedzialne. Support samsunga nie pomógł, jutro może do ich serwisu przedzwonię. A jak spytałem, ewentualne kupno tego kabla(taśmy?) jest możliwe?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamilo23
dodano 21-04-2016, 21:23
Nr wypowiedzi: #7


Hejter HP


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 237
Rejestracja: 4/04/12
Nr użytkownika: 47 608
Laptop: ¯_(ツ)/¯



Tylko to bardziej pasuje poszukać w manualu od asusa. Jeśli chcesz zaryzykować to możesz kupić matryce masz i tak 14 dni na oddanie.


--------------------
HP EliteBook 8770w DC3 i7 3920xm nVidia Quadro K5000M
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mishi
dodano 21-04-2016, 22:15
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 21/04/16
Nr użytkownika: 68 016



Matryca z OLXa od gościa z innego miasta w niskim pieniądzu, więc pewnie łatwiej mi będzie ją sprzedać niż odwozić, odsyłać czy coś, ale dzięki, będę walczył smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamilo23
dodano 21-04-2016, 22:31
Nr wypowiedzi: #9


Hejter HP


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 237
Rejestracja: 4/04/12
Nr użytkownika: 47 608
Laptop: ¯_(ツ)/¯



Sprawdzałem pobieżnie z danej serii asusa i było tam 3 rodzaje kabli ale obecnie niedostępne w sprzedaży. Jak masz możliwość tanio kupić to spróbuj. Powiedz czy się udało. smile.gif


--------------------
HP EliteBook 8770w DC3 i7 3920xm nVidia Quadro K5000M
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mishi
dodano 3-05-2016, 11:25
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 21/04/16
Nr użytkownika: 68 016



@kamilo23 Ufff, gotowe! I o dziwo bez żadnych problemów, wszystko w jakości FHD się wyświetla, a wisienka na torcie jest mat na nowej matrycy! Dzięki za pomoc!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamilo23
dodano 3-05-2016, 12:46
Nr wypowiedzi: #11


Hejter HP


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 237
Rejestracja: 4/04/12
Nr użytkownika: 47 608
Laptop: ¯_(ツ)/¯



O jakich oznaczeniach włożyłeś matrycę?


--------------------
HP EliteBook 8770w DC3 i7 3920xm nVidia Quadro K5000M
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mishi
dodano 3-05-2016, 17:33
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 21/04/16
Nr użytkownika: 68 016



Wsadziłem AUO B156HTN03.6 (H/W:1A). Dorwałem ją (chyba nowa nawet) na OLX za 150zł. Minusem są dosyć małe kąty widoczności.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamilo23
dodano 3-05-2016, 17:49
Nr wypowiedzi: #13


Hejter HP


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 237
Rejestracja: 4/04/12
Nr użytkownika: 47 608
Laptop: ¯_(ツ)/¯



No to spoko. smile.gif


--------------------
HP EliteBook 8770w DC3 i7 3920xm nVidia Quadro K5000M
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sebjag
dodano 7-02-2018, 22:10
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 18
Rejestracja: 25/04/08
Nr użytkownika: 9 622



Odkopię temat.
Mam tego samego laptopa tj Asus R553ln. Podobnie jak kolega matrycę HD, ten sam model.
Matrycę muszę wymienić. Pierwsze co wpadło mi do głowy to zamontowanie matowej (mam błyszczącą). Później pomyślałem o FHD jako, że właśnie pamiętam, iż podczas zakupu takie widziałem w tych modelach.
Matryca FHD, które wymienione są wyżej droższe są o jakieś 20zł od dedykowanej.
Niestety oprócz tego wątku nie znalazłem nigdzie potwierdzenia czy będzie to działało. Czytałem o kilku przypadkach w innych modelach bądź u innych producentów gdzie się nie udało, bądź matryca wyświetlała jedynie HD.
Zakładając że będzie wyświetlała FHD, czy komputer nie straci na wydajności?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 15-11-2018 - 0:31