IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Adapter Audio Bluetooth Logitech, Podłącz dowolne głośniki/wieżę bezprzewodowo do komputera
M K
dodano 22-12-2011, 19:36
Nr wypowiedzi: #1


dosyć pogrążony
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 838
Rejestracja: 26/05/08
Z: Dąbrowa Górnicza
Nr użytkownika: 10 422
Laptop: ASUS K50IJ



Wraz z ograniczeniem kabli dochodzących do laptopa ethernet został zamieniony na WiFi, mysz kablowa na bezprzewodową, drukarka WiFi. Na "stały etat" zostały dwa kable - oczywiście zasilający i głośnikowy. Przez ten drugi sygnał audio płynie przez kilka godzin dziennie więc dosyć niewygodne jest przesiadka na wygodny fotel czy nawet wzięcie laptopa do łóżka z takim kablem. Dlatego wpadlem na pomysł, żeby się takiego kabla pozbyć.

Pierwsza myśl - jak to zrobić? Przymniała mi się wtedy wieża Sonego z zaimplementowanym modułem Bluetooth, do której można było podłączyć dowolne inne urządzenie obsługujące Bluetooth z A2DP. Pamiętam jednak, że jakość tego mnie nie zachwyciła, testowana wieża w dużym sklepie i z telefonu emitowała dosyć duże zniekształcenia dźwięku - zwracam na to szczególną uwagę, ale pewnie większości osób by to nie przeszkadzało. Pamiętałem również cenę - ponad 1000zł. Po sprawdzeniu okazuje się że tej miniwieży nie ma już w sprzedaży. Ale sprawdzałem to jako ciekawostkę, zamiana kabla na powietrze za 1000zł to jednak nie jest to.

Po chwili szukania wpadłem na stronę Logitecha i urządzenie zwane Logitech Wireless Speaker Adapter for BluetoothŸ audio devices.



Według producenta dźwięk można przesyłać strumieniowo z dowolnego urządzenia Bluetooth. W ten sposób można uzyskać świetny dźwięk i swobodę bezprzewodową. Można również podłączyć urządzenie do dowolnego wyjściowego urządzenia audio (głośniki, czy w moim przypadku wieża przez wejście liniowe).

Myślę wtedy że jak to u Logitecha - cena astronomiczna. Patrzę na Allegro, najtańsze za 115zł. W Media Markt była promocja w listopadowej gazetce z ceną 79zł, ale już się raczej skończyła. Jadę więc do Media Markt - jest, cena 89zł, nie ma tragedii, taniej niż na Allegro. Biorę.

Instalacja ograniczyła się do podłączenia zasilacza i kabla chinch-chinch z mojej dość wiekowej, ale znakomicie grającej wieży do urządzenia. W zestawie jest kabel z jednej strony zakończony jackiem, a z drugiej chinchami. Samo urządzenie ma dwa sposoby podłączenia - 2xchinch i stereofoniczny jack.

Najpierw sprawdzam z telefonami - Sony Ericsson W20i - działa, Sony Ericsson K660i - działa. Jakość bardzo dobra, praktycznie nie słychać różnic w stosunku do kablowego podłączenia. Dodam, że w telefonach nie można było regulować głośności z poziomu telefonu, ale jest to bardzo częste przy korzystaniu z A2DP.

Teraz laptop. Asus K50IJ z podpisu wraz z modułem CSR Bluetooth Radio za 3zł z Allegro oraz systemem Windows 7 64-bit. Zawsze brak w nim było jakiegokolwiek oprogramowania Bluetooth, wszystko działało w oparciu o sterowniki systemowe. Uruchomienie odbywa się przez naciśnięcie guzika na urządzeniu, a następnie sparowaniu go na komputerze. Sterowniki nie zainstalowały się za pierwszym razem, musiałem najpierw włączyć możliwość pobierania ich z Windows Update.

Urządzenie działa. Pojawiła się nowa karta dźwiękowa - (FE) Logitech Adapter, na którą system został przełączony. Odpalam odtwarzacz i... jest masakra. Dźwięk gorszy niż MP3 o bitrate 64kbps. Wszędzie trzaski i szumy. Jeszcze raz paruję urządzenie z telefonem, aby zobaczyć czy "mi na słuch nie poszło" ale tam dźwięk jest idealny. No nic, próbuję drugi raz. Dalej jest źle. Maltretuję Google, które właściwie mi nic nie powiedziało oprócz tego, że profil A2DP (transmisja strumieniowa dźwięku stereofonicznego przez bluetooth) posiada różne prędkości transmisji bitów (bitrate) i Windows może iść po najniższej linii oporu i wybrać najniższe. Ale jak temu zaradzić już się nie dowiedziałem. Przypomniałem sobie o alternatywnym oprogramowaniu dla Bluetooth - Bluesoleil. Zainstalowałem je i tam pole manewru było większe - były dwie możliwości wyboru jakości - średnia i wysoka jakość. Jednak wysoka w moim mniemaniu była tak sama jak przed zainstalowaniem programu - tragiczna. Coraz bardziej zrezygnowany wyczytałem że Toshiba Bluetooth Stack - program dla laptopów Toshiby, który był również w moim dawnym laptopie - Asusie F3SV obsługuje również A2DP. Zainstalowałem go więc nie będąc właściwie pewnym czy będzie działał z bluetoothem tańszym od hot-doga. Ale działa. I okazało się, że ma wybór trzech bitrate, z którego najwyższy, to 328kbps.

Załącznik (obraz)


Wybrałem najwyższe i... genialnie! Wszystko działa świetnie. Używam adaptera od kilku godzin, nie ma mowy o żadnych zacięciach czy słyszalnych uszczerbkach na jakości. Po wyłączeniu komputera i ponownym włączenu komputer automatycznie łączy się z urządzeniem (zmienia ono wtedy kolor diody z czerwonej na białą). Tak więc jest praktycznie bezobsługowe. Jedną uwagą jest to, że nie działa regulacja głośności klawiszami funkcyjnymi (w Asusie FN+F11/FN+F12), ale systemowa działa. Jako ciekawostkę dodam, że w czasie korzystania z adaptera mogę również podłączyć telefon komórkowy w trybie modemu przez bluetooth. Działa wtedy zarówno internet jak i przesył dźwięku, co myślałem, że będzie niemożliwe jednocześnie. Jakby ktoś miał na temat tego wynalazku pytania to odpowiem.


--------------------
ASUS K50IJ-SX285 -> Intel DualCore T4400 2x2,2GHz || 4GB DDR2 800MHz || Seagate 250GB + Seagate Expansion 1000GB || Intel X4500M || 4400mAh || Windows 7 Ultimate 64-bit || Huawei E1550 + Orange Free na kartę
Były: Asus F3SV, Lenovo G530 (działał 6 godzin), IBM ThinkPad 380Z, Siemens-Nixdorf Scenic Mobile 710
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krzysiekdg
dodano 22-12-2011, 20:34
Nr wypowiedzi: #2


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 858
Rejestracja: 25/12/09
Nr użytkownika: 24 674



No to ciekawa sprawa, ja właśnie o tym czytałem, że jakość jest fatalna, ale skoro udało Ci się zainstalować program który to pozwala naprawić to super.

Mam 2 pytanka:
1. Czy po instalacji tego Toshiba Bluetooth Stack już dalej wszystko się robi automatycznie przy każdym starcie systemu, czy trzeba trzeba ten program za każdym razem uruchamiać ?
2. Jaki masz ten BT - v2.1 + EDR ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
M K
dodano 22-12-2011, 20:49
Nr wypowiedzi: #3


dosyć pogrążony
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 838
Rejestracja: 26/05/08
Z: Dąbrowa Górnicza
Nr użytkownika: 10 422
Laptop: ASUS K50IJ



Jakość na starcie jest naprawdę fatalna. I to nie na zasadzie, że ja jestem przeczulony na jakość dźwięku czy coś, to po prostu słychać z marszu. Ale po zwiększeniu bitrate 328kbps moim zdaniem ani trochę nie ustępuje kablowi na moim sprzęcie. (nie jestem osobą lubiącą mieć wszystko w formacie bezstratnym dla lepszego samopoczucia, ale mp3 128kbps to dla mnie za mało).

Po instalacji tej Toshiby program uruchamia się automatycznie po starcie Windows i deaktywuje domyślne oprogramowanie bluetooth systemu (obsługuje całość od przesyłania plików, przez audio po zdalne sterowanie). Na screenie nawet widać funkcję automatycznego połączenia. Aktywacja urządzenia następuje kilka sekund po wyświetleniu kompletnego pulpitu.

Co do tego bluetootha to jest dobre pytanie. Jest to zwykły bluetooth CSR których na Allegro pełno aktualnie po na przykład 6zł. Pewnie jest to ten sam:

CODE
Chipset         CSR
Specyfikacja Bluetooth    v1.1/v1.2/v2.0 EDR
Częstotliwość pracy    2.4GHz
Czułość odbiornika    -89dBm
Przepustowość    3Mbps


Co do przepustowości to jest ona trochę naciągana. Rzeczywista przepustowość w relacji urządzenie-komputer to około 1,3Mb/s (taką prędkość osiągam gdy używam telefonu w trybie modemu przez bluetooth). Czyli jeżeli coś by się jakimś cudem zacinało (co u mnie nie wystąpiło ani razu, mimo że mam mysz bezprzewodową i pełno sieci WiFi w eterze) to byłaby to wina bardziej zakłóceń niż zbyt niskiej prędkości.


--------------------
ASUS K50IJ-SX285 -> Intel DualCore T4400 2x2,2GHz || 4GB DDR2 800MHz || Seagate 250GB + Seagate Expansion 1000GB || Intel X4500M || 4400mAh || Windows 7 Ultimate 64-bit || Huawei E1550 + Orange Free na kartę
Były: Asus F3SV, Lenovo G530 (działał 6 godzin), IBM ThinkPad 380Z, Siemens-Nixdorf Scenic Mobile 710
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krzysiekdg
dodano 22-12-2011, 21:09
Nr wypowiedzi: #4


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 858
Rejestracja: 25/12/09
Nr użytkownika: 24 674



Bardzo dziękuję za wszystkie informacje, jestem tym zainteresowany ze względu na plany zmiany laptopa, a nie wszystkie mają tak umiejscowione gniazda audio aby mi odpowiadało to.

QUOTE(M K @ 22-12-2011, 21:00) *
Co do przepustowości to jest ona trochę naciągana. Rzeczywista przepustowość w relacji urządzenie-komputer to około 1,3Mb/s (taką prędkość osiągam gdy używam telefonu w trybie modemu przez bluetooth).


Osiągasz 1,3Mb/s = 160KB/s?
Pytam ponieważ sam dość często tak korzystam z neta poza domem i uzyskuję wyniki 90-100KB/s (Nokia N8 jako modem)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
M K
dodano 22-12-2011, 21:14
Nr wypowiedzi: #5


dosyć pogrążony
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 838
Rejestracja: 26/05/08
Z: Dąbrowa Górnicza
Nr użytkownika: 10 422
Laptop: ASUS K50IJ



Osiągam ale to raczej wartość szczytowa niż stała. Generalnie dosyć często to pływa, ale przeciętnie to jest coś koło 100-130KB/s.


--------------------
ASUS K50IJ-SX285 -> Intel DualCore T4400 2x2,2GHz || 4GB DDR2 800MHz || Seagate 250GB + Seagate Expansion 1000GB || Intel X4500M || 4400mAh || Windows 7 Ultimate 64-bit || Huawei E1550 + Orange Free na kartę
Były: Asus F3SV, Lenovo G530 (działał 6 godzin), IBM ThinkPad 380Z, Siemens-Nixdorf Scenic Mobile 710
Go to the top of the page
 
+Quote Post
automat
dodano 22-12-2011, 21:14
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Krzysiekdg
dodano 22-12-2011, 21:16
Nr wypowiedzi: #6


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 858
Rejestracja: 25/12/09
Nr użytkownika: 24 674



Dzięki.
Będę się musiał dowiedzieć dlaczego u mnie jest wolniej, ponieważ może się da przyśpieszyć trochę smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lampart
dodano 30-12-2011, 19:47
Nr wypowiedzi: #7


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 20
Rejestracja: 6/12/11
Nr użytkownika: 44 961



A ja mam pytanie z innej beczki rolleyes.gif
Czy możliwe jest równoczesne podłączenie do Logitech'a dwóch wież stereo? (jednej przez jack'a 3.5 a drugiej przez cinch'e)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Baiusiek
dodano 9-03-2013, 15:14
Nr wypowiedzi: #8


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2
Rejestracja: 9/03/13
Nr użytkownika: 54 447



Witam, przeglądałam neta i przypadkien natrafiłam na taki wątek. Moje poszukiwania nie były bezcelowe otóż 2 lata temu zakupiłam GŁOŚNIKI CREATIVE INSPIRE S2 WIRELESS które poprzez podłączenie za pomocą adaptera USB nie potrzebowały kabla i muzyka doskonałej jakości wylatywała z głośników ale do czasu aż owy adapter się nie zepsuł. Teraz pytanie do Panów, czy jest opcja inna poza tym adapterem Logitecha by moje głośniki znowu działały? Troche drogo wygląda mi ta alternatywa, i jeśli jest szansa naprawienia tego bez konieczności zakupu AABuetoothLogitech byłabym bardzo wdzięczna!
Na wstępie powiem że mam wszyskie sterowniki aktualne. Głośniki są sprawne, adapter sprawdzany był na kilku komputerach, głośniki go wykrywają bo reagują na włączony adapter, ale ten dopiero po 'dopasowaniu' go w gnieździe USB przesyła muzyke do głośników. Panowie, proszę o pomoc! smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 19-01-2018 - 10:53