IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

3 Strony: V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
Tuner TV USB, Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick 330E USB
szmacik
dodano 16-11-2007, 22:40
Nr wypowiedzi: #1


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 213
Rejestracja: 21/06/07
Z: Jastrzębie Zdrój
Nr użytkownika: 1 613
Laptop: imac



Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick 330E USB


Instalowane na FL90 z opisu, WinXP i driverach 169.09

Urządzenie kupiłem na allegro. Nówka sztuka. Dlaczego akurat to a nie coś z AverMedia czy Leadtek? Firma w opisach które czytałem przed zakupem wypadała bardzo dobrze, ludzie chwalili obraz ze starszego modelu 320E (330E jest stosunkowo nowy i jeszcze niewiele na jego temat). Cena wyraźnie niższa niż Leadtek czy AverMedia. No i chciałem Hybrid czyli cyfrowe i analogowe, max uniwersalne. Różnica pomiędzy starszym 320E i moim 330E to mniejsze wymiary, ładnejszy wygląd (wg. mnie), wejście s-video, wejście video (1 x RCA) no i oczywiście ceną, jest ok 50zł droższy od starszego brata.

Co w komplecie:
- tuner TV na USB
- 2CD z softem (instalowałem jednak minimum bo nie lubie wciskanych menadżerów i wizzardów)
- pilot na podczerwień z bateriami (odbiornik w tunerze)
- antena do cyfrowej telewizji naziemnej
- kable z przejściówkami
- instrukcja (english)

Pierwsze wrażenia
Urządzenie jest całkiem ładne, czarne i eleganckie. Nie obyło się jednak bez zgrzytów. Po wsadzeniu tunera do portu usb odkryłem że... mogę się pożegnać z sąsiednim portem gdyż tuner go zasłaniał częściowo. Owszem, można zastosować przedłużacz kabla usb co chyba zrobie gdyż pojawił się kolejny problem. Urządzenie mimo iż stosunkowo niewielkie jednak dosć mocno odstaje i jest chwiejne. Mały ruch i można wyłamać je z portu usb i bedzie klops, tym bardziej że sam kabel z anteny TV jest stosunkowo sztywny i ciężki i już sam ten kabel mocno wygina tuner (zaślepka sprawdza się jako podstawka). Tymczasowo zaślepka tunera posłużyła jako podstawka.

Gdy już wsadziłem tuner do portu poprosił o sterowniki, co też uczyniłem, wsadziłem CD z driverami i niech se chłopak znajdzie najlepsze dla niego. Problem pojawił się gdy napęd DVD nie mógł przeczytać jednego z plików na płytce. Musiałem wyciągnąć CD a instalacja się przerwała. Ponowna próba instalowania z innego napędu (sieciowo) zawieszała się na samym końcu! Wszystko przez niepoprawną instalację... troche się nagłówkowałem co zrobić i wreszcie przerwałem instalację na samym jej poczatku a instalator usunął wszystkie pliki. Po restarcie i ponownej instalacji zadziałało smile.gif uff

No i pojawił się kolejny problem... program do obsługi tunera był po pierwsze zakręcony i wg. mnie niedopracowany (Pinnacle Media Center v4.2) a po powiększeniu do pełnego ekranu programy przy oglądaniu TV co jakiś czas przycinały się na 1-2sek. Dotyczyło to obrazu, dźwięk był ok, nie zależało to też od kanału, działo się tak wszędzie. Po małych poszukiwaniach dnia następnego i kontakcie z helpdeskiem (bardzo miły i pomocny pan) ściągnąłem nowszą wersję softu gdzie zmieniła się nazwa programu... już nie Pinnacle Media Center tylko Pinnacle TVCenter Pro... dlatego sam wcześniej nie mogłem znaleźć update programu...

Po instalacji najnowszej wersji (4.9) wszystko zadziałało! Zmieniono interfejs (zrezygnowano z widoku "dalekiego" i dopracowano wygląd aplikacji... również chwilowe zacięcia ustąpiły!
Zamieszczam link do najnowszej w tej chwili wersji Pinnacle TV Center Pro v4.9

Mam w domu kablówkę, program w nowej wersji znalazł sporo (bo więcej niż telewizor) kanałów. Jakość jak dla mnie zadawaljąca, widziałem wcześniej przykładowe fotki z playera i jakość jest podobna, a więc tak ten tuner działa smile.gif Na początku trzeba się troszkę namęczyć aby poprawnie nazwać wszystkie programy które zostały znalezione bowiem większość z nich widnieje jako np. "K34", "S12" itp. Robi się to stosunkowo szybko i prosto.

Oglądanie oraz nagrywanie programów TV
Oglądanie to wiadomo smile.gif Poza tym jest możliwość albo nagrania bezpośrednio, tak jak to widzimy, albo planowane nagranie (stacja, dzień i godzina). Typ pliku z nagraniem oraz kodowanie można okreslić w ustawieniach programu. Jest tam kilka możliwości jak np. MPEG 2, DivX, MPEG 4, SVCD, VCD, DVD (oraz jakość tych formatów np. kino domowe, mobile). Nagrywanie dość mocno obciąża kompa ale to wiadomo, kodowanie oraz zapis materiału na bieżąco musi być wymagające. Nagrywanie zarówno na bieżąco po kliknięciu jak i po ustawieniu wcześniejszego czasu nagrania działa pięknie. Jakość uzalezniona od wybranego stopnia kompresji i kodowania. W przypadku DVD żyleta, divx podobnie z jakością tylko mniej zajmuje. Jakość DVD 5 min nagrania zajęło 233MB, w jakości Divx 5 min nagranie zajęło na dysku 150MB. Jakości zarówno DVD jak i Divx bardzo porównywalne (dobre). Poniżej nieco fotek z jakości wyświetlanego obrazu. Zaznaczam iż niektóre kanały w lepszej jakości, niektóre w nieco gorszej jednak wszystkie w sumie bardzo fajnie odbierają, nie ma takiego kanału że jakość przeszkadza w oglądaniu. Screeny nie do końca oddają jakość, zatrzymany obraz jest jakiś bardziej rozmazany, "film" wygląda wyraźnie lepiej. Poza tym screeny wykonałem w max rozdzielczości dostepnej czyli PAL 768x576. Okno pomniejszone daje wyraźnie ostrzejszy i wyraźniejszy obraz. Nie wiem czy coś w tym jest ale wydaje mi się że materiał nagrywany na dysk ma lepszą jakość niż ten wyświetlany bezpośrednio...



Oprogramowanie
No to moze i troszkę screenów z konfiguracji programu (w pełni spolszczony, znacznie bardziej intuicyjny w stosunku do Pinnacle Media Center). Nie miałem problemu z żadną z opcji do odnalezienia, jedynie nagrywanie z czasem trzeba się domyślić aby kliknąć na ikonkę EPG (na górze) w oknie wyświetlającym program TV. Sam program napisany został z użyciem bibliotek .NET co raczej rewelacyjnej szybkości działania interfejsu nie daje, no ale chyba szybsze to niż java smile.gif Zapotrzebowanie na ram też jest niezłe, 72+50MB (bo dwa procesy działają po uruchomieniu programu). W opcjach jest możliwość ustawienia odpowiednich proporcji ekranu np. 4:3 lub 16:9 dla konkretnych matryc. Niestety znikła opcja 16:10 która była w Media Center... to chyba jedyny minus jaki zaobserwowałem po zmianie oprogramowania. Wyszukiwanie programów trwa chwile, pare minut w przypadku mojej kablówki. Znalazło więcej programów niż telewizor. Próbowałem wyszukiwać cyfrowej telewizji naziemnej DVB jednak nie jestem chyba w zasięgu gdyż nic nie znalazło. Cóż, pech, Pozostałych złącz nie próbowałem jeszcze.



Pilot do zdalnej obslugi działa... smile.gif choć nie rozwodzę się na jego temat bo jak oglądam TV to przecież przy kompie smile.gif wiec to troche bez sensu, ale nieważne.

Funkcja TimeShift czyli zatrzymanie wyświetlania programu a następnie wznowienie i oglądanie z czasowym opóźnieniem działa jak najbardziej poprawnie. Banalna konfiguracja. Można tam ustalić na którym dysku ma być zapisywany bufor i jak duży może on być. Funkcja ta sprawdza się podobno tylko w mocniejszych komputerach. Na FL90 działa znakomicie w jakości DVD smile.gif

Urządzenie po kilkudziesięciu minutach pracy nagrzewa się jednak nie tak bardzo jak się tego spodziewałem. Myślę że tak na oko to z 40-50st. Zastosowanie przedłużki w postaci kabla usb nie zauważyłem aby przynosiło utratę jakości. Bardzo za to nagrzewa się metalowa nasada z kabla antenowego która wchodzi do tunera.

Podsumowanie
Nie miałem wcześniej żadnego tunera a więc nie jestem zbyt obiektywny w ocenie. Czy spełnia moje wymagania? Póki co w 100%. Urządzenie generuje dobrej jakości obraz, jest niewielkie, mobilne, nie wymaga dodatkowego zasilacza (!), obsługuje praktycznie wszystkie standardy cyfrowej i analogowej telewizji (poza satelitarną). O to mi chodziło i ja jestem zadowolony smile.gif

Plusy
- dobrej jakości obraz
- bardzo dobre oprogramowanie, intuicyjne, proste i funkcjonalne
- niewielkie rozmiary, brak dodatkowego zasilacza i mobilność
- uniwersalność (telewizja cyfrowa i analogowa w jednym)
- niska cena w porównaniu z innymi tunerami TV na USB lub ExpressCard/PCMCIA (kupiłem za 185zł a cena sklepowa to ok 300-350zł)
- dobre wsparcie techniczne
- komplet kabli do różnych złącz w zestawie

Minusy
- w przypadku braku przedłużki usb możliwość zablokowania sąsiedniego portu USB lub innego złacza
- stosunkowo wysoka cena jak za możliwość oglądania TV (jednak niska jeśli popatrzymy na inne tunery)
- zagrożenie złamaniem wystającego tunera (przyłaczonego bezpośrednio do usb) przy byle ruchu



ps. mam nadzieję że ta mała recenzja pomoże komuś takiemu zagubionemu jak ja pare dni temu wink.gif niekoniecznie w kupnie akurat tego tunera ale w doborze odpowiedniego dla siebie.

-------------------------------
pozdrawiam
wasz szmacik wink.gif



EDIT: 2008-04-10
Uwaga!
Dotyczy wydajności komputera który ma uciągnąć ten tuner oraz obciążenia systemu. U mnie (konfig w sygnaturce) tuner może nie działa jakoś super szybko ale obraz zawsze jest płynny, czy to jak oglądam w max rozdzielczości dostępnej czy np. przy korzystaniu z funkcji TimeShift czy też w przypadku nagrywania obrazu na dysk jako avi. W przypadku słabszego konfigu mogą pojawić się problemy... u szwagra komputer nie uciągnął tunera. Konfig: Sempron 3000+ Venice, 1GB ram DDR, NV 6600 GT 128MB, Dysk WD Caviar 250GB 7200 rpm 8MB cache. Samo oglądanie w najwyższej rozdzielczości obciąża procesor na ok 50-60%. Po załączeniu funkcji TimeShift wszystko zaczyna szarpać, skakać itp. po ponownym uruchomieniu (z przesunięciem czasowym) obraz się kompletnie rozjeżdża z dźwiękiem, sieczka zupełna. Spróbowałem zatem nagrać materiał na dysk (2min w formacie avi - kino divx domowe). Gdy wybiła godzina nagrywania... nawet zegar systemowy się przycinał i aktualizował czas co kilka/naście sekund. O pracy w windowsie można pomarzyć w tym momencie a chęć pooglądania w tym czasie jakiegoś programu TV przy użyciu tunera to ułańska fantazja okraszona niepoprawnym optymizmem. To w skrócie niewykonalne. Nagrany materiał również kompletnie się rozjeżdża w stosunku dźwięk/video. Zatem konkluzja mojego najnowszego wywodu - Pinnacle PCTV Hybrid 330E USB to sprzęt wyłącznie na mocne komputery!


--------------------
imac + Acer Timeline 4810T
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Morthal
dodano 16-11-2007, 22:58
Nr wypowiedzi: #2


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 257
Rejestracja: 10/05/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 1 258
Laptop: Compal FL90



Świetna recenzja, dzięki Szmacik. Sądziłem, że gorszy obraz uzyskuje się na takich zabawkach smile.gif


--------------------
Compal FL90

> Intel Core 2 Duo T7300 2x2GHz
> nVidia GeForce 8600M GT 256MB GDDR2
> Kingston 2x1024 MB 667MHz
> Seagate Momentus 120 GB 7200rpm

Ostatnia recenzja: Acer Aspire 6935G

Najpierw czytaj, potem pytaj!

W drodze dwa maluchy: MSI Wind U210, HP Mini 5101.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
GregVIII
dodano 17-11-2007, 1:54
Nr wypowiedzi: #3


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 118
Rejestracja: 7/10/07
Nr użytkownika: 3 315
Laptop: FL90 C2D 7100/2GB RAM/120GB/WiFi-N/BT



Hmm niby jest to dobra firma ale ja jakos nie wierze w takie malutkie konstrukcje. No te fotki faktycznie nieciekawie wyszly.

Sam przed chwila zamowilem jeden z tanszych tunerow na usb smile.gif i mam nadzieje, ze bede tez zadowolony jak szmacik ze swojego [pytalem innego uzytkownika co kupil wczesniej i obraz + dziwiek ma miec bez zarzutow ]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szmacik
dodano 17-11-2007, 10:01
Nr wypowiedzi: #4


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 213
Rejestracja: 21/06/07
Z: Jastrzębie Zdrój
Nr użytkownika: 1 613
Laptop: imac



jak pisałem, nie miałem wcześniej żadnego tunera i nie widziałem u nikogo obrazu jaki być powinien. Porównując jakość analogowych kart ze strony http://pclab.pl/art20310.html wnioskuję że ten mój tuner pinnacle jest całkiem ok, nie ustępuje innym tunerom USB jak również na złacza PCMCIA czy PCI. Oczywiście jakość jest niższa niż w przypadku telewizji cyfrowej no ale to nie powinno dziwić. Dodam jeszcze że kabel podłączany do tunera przechodzi przez dwa rozgałęźniki w domu i ma dwadzieścia pare metrów długości. Nie wiem czy to wpływa na jakość negatywnie, osoba która montowała okablowanie twierdziła że sygnał na tunerze może być nieco zakłócony... może ale nie musi smile.gif


--------------------
imac + Acer Timeline 4810T
Go to the top of the page
 
+Quote Post
GregVIII
dodano 17-11-2007, 13:35
Nr wypowiedzi: #5


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 118
Rejestracja: 7/10/07
Nr użytkownika: 3 315
Laptop: FL90 C2D 7100/2GB RAM/120GB/WiFi-N/BT



szmacik - tyle, ze ty masz sygnal po kablu a nie z anteny. Ciekawe jak by wygladal sygnal sciagany z powietrza. Masz mozliwosc podpiecia sie pod antene jakas i sprawdzenie tego czy niespecjalnie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
automat
dodano 17-11-2007, 13:35
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
szmacik
dodano 17-11-2007, 14:31
Nr wypowiedzi: #6


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 213
Rejestracja: 21/06/07
Z: Jastrzębie Zdrój
Nr użytkownika: 1 613
Laptop: imac



No niestety nie mam możliwości sprawdzenia tunera z normalną anteną... owszem, jest ta malutka dołączona do kompletu (ona chyba ściąga analogową i cyfrową telewizje) jednak cyfrowej naziemnej nie znalazło wcale a analogową... hmm, 3 kanały, dwa polskie i jeden czeski, ale praktycznie nie da się oglądać. Myślę że to "wina" malutkiej anteny i jakości sygnału tam gdzie mieszkam (nie jest za dobry).

update (2008-01-12):
Po dłuższym użytkowaniu musze powiedzieć że kupno tunera tv było bardzo dobrym krokiem w moim przypadku. Przed kompem spędzam bardzo dużo czasu a tv do tej pory nie oglądałem praktycznie wcale. Dzięki tunerowi wiem co się dzieje na świecie i zobacze sobie czasem coś ciekawego na Discovery czy innym ciekawym kanale smile.gif Obawiałem się czy wydanie 200zł na taki gadżet będzie miało sens (w końcu oglądanie tv za 200zł brzmi conajmniej dziwnie) jednak teraz nie mam już żadnych wątpliwości że to było TO smile.gif.

Największy minus:
- powolne oprogramowanie
- brak podgladu kanałów


--------------------
imac + Acer Timeline 4810T
Go to the top of the page
 
+Quote Post
IWANEQ11
dodano 22-01-2008, 16:08
Nr wypowiedzi: #7


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 29
Rejestracja: 13/12/06
Z: Soko?ow Podlaski/Warszawa
Nr użytkownika: 341
Laptop: A8JS



Orientuje się ktoś czy odbiera ten tuner telewizję cyfrową w mpeg4? Wszystkie jakie dotąd spotkałem odpierają cyfrówkę tylko w mpeg2;/ a z tego co wiem większość kanałów cyfrowym w warszawie nadawanych jest w mpeg4, jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi. Jeżeli nie ten to może zna ktoś tuner który sprosta temu zadaniu, oczywiście chodzi o tuner USB.


--------------------
Asus A8Js
14"-1440x900
C2D T7200 2GHz
Hynix 3GB 667MHz DDR2
Nvidia GF 7700 512MB
Seagate 120GB 5400RPM
3xWelland ME-740PS 3,5"=1150GB
HUBusb Dlink 7-port
Zalman ZM-NC1000
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szmacik
dodano 23-02-2008, 14:19
Nr wypowiedzi: #8


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 213
Rejestracja: 21/06/07
Z: Jastrzębie Zdrój
Nr użytkownika: 1 613
Laptop: imac



Od czasu do czasu miewałem dziwne problemy z tunerem. Po włączeniu programu zużycie procesora było znacznie większe niż normalnie podczas oglądania TV a na dodatek sam program bardzo topornie reagował na wykonywane akcje. Ostatnio jak błąd "zaskoczył" to nie chciał puścić i musiałem coś z tym zrobić. Ściągnąłem zatem najnowsze biblioteki .NET Framework 3.5 oraz najnowszą aktualnie wersję Pinnacle TV Center Pro 4.9.4. Od tego czasu program znowu chodzi jak powinien, jedyne co to skasowały się wszystkie programy i na nowo trzeba aktualizować ich nazwy. Zapisałem gdzieś backupa jednak... coś znaleźć nie mogę smile.gif no trudno, 15min przypisywania nazw programom mnie czeka.


--------------------
imac + Acer Timeline 4810T
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 24-02-2008, 19:36
Nr wypowiedzi: #9


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 20 930
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



Sprawdzałeś może ten tuner pod Linuksem?


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szmacik
dodano 24-02-2008, 19:49
Nr wypowiedzi: #10


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 213
Rejestracja: 21/06/07
Z: Jastrzębie Zdrój
Nr użytkownika: 1 613
Laptop: imac



Próbowałem kiedyś i nie widział go system, ale nie poświęcałem temu zbyt wiele czasu więc jak pokombinuję to może wtedy sie wypowiem nieco pełniej.


--------------------
imac + Acer Timeline 4810T
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koniu-81
dodano 24-02-2008, 21:03
Nr wypowiedzi: #11


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 18
Rejestracja: 2/11/07
Z: Gdynia
Nr użytkownika: 3 848
Laptop: Compal FL90



Tak ten sprzęcik rzeczywiście kusi. Kolega Szmacik jak zwykle pomocny. Mam prośbę, zamierzam kupić z tej aukcji - http://www.allegro.pl/item316386959_pinnac...owy_okazja.html, ale widzę, że pudełko nieco się różni - jest jakiś znaczek TNT zamiast HD. Czy aby to na pewno ten sam 330E, czy tylko ten był wypuszczony na inny rynek?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szmacik
dodano 24-02-2008, 22:18
Nr wypowiedzi: #12


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 213
Rejestracja: 21/06/07
Z: Jastrzębie Zdrój
Nr użytkownika: 1 613
Laptop: imac



Tak, to jest ten sam model co mam ja u siebie. Zdjęcia poglądowe w pierwszym poście były... poglądowe smile.gif i rzeczywiście jest tam mała nieścisłość. U mnie również jest znaczek TNT (jak na aukcji którą podałeś) a nie HD (jak na fotce w pierwszym poście). Sorki za małe niedociągnięcie.


--------------------
imac + Acer Timeline 4810T
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koniu-81
dodano 24-02-2008, 22:28
Nr wypowiedzi: #13


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 18
Rejestracja: 2/11/07
Z: Gdynia
Nr użytkownika: 3 848
Laptop: Compal FL90



Dzięki, teraz mogę śmiało kupować. Będę miał okazję przetestować TV cyfrową w odległości około 1000 m od pałacu kultury smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
..::AC/DC::..
dodano 24-02-2008, 23:32
Nr wypowiedzi: #14


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 23/02/08
Nr użytkownika: 7 596
Laptop: W planach... :P



Bardzo dobrze, że nie wymaga dodatkowego zasilania. Teraz pozostaje kupno np. takiej antenki (????) http://allegro.pl/item316891145_antena_cyf...t_usb_300_.html i można TV oglądać na biwaku, hehe.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HoFi
dodano 25-02-2008, 7:57
Nr wypowiedzi: #15


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 303
Rejestracja: 4/01/08
Z: Lublin
Nr użytkownika: 5 715



na DVB-t niema co liczyć http://pl.wikipedia.org/wiki/DVB-T

a do biwaku ta antena sie nie nadaje , bo WYMAGA dodatkowego zasilania
Go to the top of the page
 
+Quote Post
..::AC/DC::..
dodano 25-02-2008, 13:01
Nr wypowiedzi: #16


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 23/02/08
Nr użytkownika: 7 596
Laptop: W planach... :P



Na aukcji pisze, że jest możliwość zasiłki przez port USB... Nad możliwościami anteny nie zastanawiałem się, bo nie jestem na bieżąco w temacie.
Jednak zastanawia mnie takowa możliwość - posiadanie laptopa, karty TV jak choćby opisany tu Pinnacle który nie wymaga dodatkowego zasilania oraz jakaś antena, która również przy swojej mobilności (zasilanie z laptopa czy bateriami) umożliwiłaby oglądanie TV w praktycznie dowolnym miejscu - choćby podstawowych programów TVP1, Polsat... (to wszędzie się złapie tongue.gif )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DrOzda
dodano 25-02-2008, 16:34
Nr wypowiedzi: #17


karlus
****

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 95
Rejestracja: 16/10/07
Nr użytkownika: 3 471



QUOTE(HoFi @ 25-02-2008, 8:57) *
na DVB-t niema co liczyć http://pl.wikipedia.org/wiki/DVB-T

a do biwaku ta antena sie nie nadaje , bo WYMAGA dodatkowego zasilania

Sorry za sarkazm ale fakt w Lublinie nie ma co liczyć. NAtomiast w Warszawie i kilku innych miastach działa i to całkiem już przyzwoicie choć oczywiście sa to testy.
Co do MPEG-4 to chyba tylko kwestia odpowiednich kodeków w systemie i wydajności komputera.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HoFi
dodano 25-02-2008, 17:25
Nr wypowiedzi: #18


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 303
Rejestracja: 4/01/08
Z: Lublin
Nr użytkownika: 5 715



QUOTE(DrOzda @ 25-02-2008, 18:34) *
Sorry za sarkazm ale fakt w Lublinie nie ma co liczyć. NAtomiast w Warszawie i kilku innych miastach działa i to całkiem już przyzwoicie choć oczywiście sa to testy.
Co do MPEG-4 to chyba tylko kwestia odpowiednich kodeków w systemie i wydajności komputera.

no wiem (nawet sam ostatnio jak byłem w Wawie to oglądałem TV przez DVB-t) ale kolesiowi chodziło o biwak smile.gif a chyba sie nie da biwakować w centrum miasta smile.gif

według planów KRRiT od 2009 do 2014 telewizja analogowa ma być zastąpiona cyfrową.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
..::AC/DC::..
dodano 25-02-2008, 18:12
Nr wypowiedzi: #19


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 23/02/08
Nr użytkownika: 7 596
Laptop: W planach... :P



Nie no "biwak" napisałem tak z przymrużeniem oka... Głównie chodzi mi o zestawienie laptop + karta TV gdzie jedynym źródłem zasilania będzie sam laptop (czy to jego bateria czy też zasilacz).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koniu-81
dodano 29-02-2008, 0:04
Nr wypowiedzi: #20


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 18
Rejestracja: 2/11/07
Z: Gdynia
Nr użytkownika: 3 848
Laptop: Compal FL90



Niestety w dzielnicy Wawer nic nie łapie na DVB-T, jutro popróbuje w centrum. Ogólnie jestem średnio zadowolony, całe oprogramowanie działa bardzo wolno, a na pełnym ekranie TV analogowa strasznie przycina. Jak temu zaradzić? Włączenie opcji przyśpieszenia poprzez kartę graficzną nic nie daje. Mój procesor to T7100. Zainstalowałem najnowsze sterowniki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Strony: V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 20-01-2018 - 12:10