IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Test sześciu dysków SSD (2,5", SATA 3), dostarczył sklep mobilQ.pl, testował mayugo
Sylwester Cyba
dodano 27-10-2012, 18:30
Nr wypowiedzi: #1


Koordynator Notebookcheck.pl


Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 9 746
Rejestracja: 12/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1



Opublikowaliśmy recenzję dysków SSD: ADATA SP900, Intel 330, Kingston SSDNow V+200, OCZ Vertex 4, Plextor M5S i Samsung 830.
http://www.notebookcheck.pl/Test-szesciu-d...-3.83565.0.html

Przetestowane SSD w sklepie mobilQ.pl:
ADATA SP900
Intel 330
Kingston SSDNow V+200
OCZ Vertex 4
Plextor M5S
Samsung 830

Zachęcam do lektury. Myślę, że warto się z nim zapoznać, bo Matuesz wykonał kawał dobrej roboty.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zaanton
dodano 27-10-2012, 18:40
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 113
Rejestracja: 19/01/10
Nr użytkownika: 25 408



Super. Bardzo fajny dobór dysków (może trochę szkoda, że nie ma m4, byłoby porównanie do m5s), świetnie, że testy w laptopie i są testy działania na baterii. Tego brakowało.


--------------------
Są:
HP ProBook 6465b | AMD APU A8-3530MX | 8GB | 128GB + 240GB SSD | WWAN | Windows 7

Były:
HP Compaq 6715b | AMD Turion 64x2 TL-58 | 2GB | 120GB 5400 RPM
Acer Aspire TimelineX 3820TG | Intel Core i3-380M | AMD Radeon HD 6550M | 8GB | 500GB 5400 RPM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eMHa
dodano 27-10-2012, 18:42
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 885
Rejestracja: 21/05/10
Nr użytkownika: 28 790



Dobry test, szkoda tylko ze zabraklo Crucial'a M4 128GB. Bylaby to bardzo wyrownana walka z Samsungiem 830.
Swoja droga sam posiadam 830 i jestem bardzo zadowolony.


--------------------
MacBook Pro 13 Retina | Intel Core i5 2.6GHz | 8GB 1600MHz RAM | 13.3 LED 2560x1600 | 256GB PCIe SSD | Intel Iris Graphics | OS X Yosemite

ASUS G1S | MSI U270 | CLEVO P150HM | LENOVO T400s | HP Elitebook 8460p | MacBook Air 13 MId 2012 | HP Elitebook 2560p | Dell Latitude E6230 | Dell Latitude E7240 | M17xR4 NB Red RECKA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zaanton
dodano 27-10-2012, 18:58
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 113
Rejestracja: 19/01/10
Nr użytkownika: 25 408



teraz zobaczyłem dopiero, że na screenach z AS SSD jest pokazane, że na dysku jest zły aligment. To ma wpływ na wydajność. Widać program do klonowania nie umiał ustawić odpowiedniego. Niestety IMO cały test do powtórki.


--------------------
Są:
HP ProBook 6465b | AMD APU A8-3530MX | 8GB | 128GB + 240GB SSD | WWAN | Windows 7

Były:
HP Compaq 6715b | AMD Turion 64x2 TL-58 | 2GB | 120GB 5400 RPM
Acer Aspire TimelineX 3820TG | Intel Core i3-380M | AMD Radeon HD 6550M | 8GB | 500GB 5400 RPM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mayugo
dodano 28-10-2012, 16:28
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 360
Rejestracja: 31/07/08
Z: Poznań
Nr użytkownika: 12 187
Laptop: LG P310



Cóż. Przyznam, że moim priorytetem było przede wszystkim zapewnienie porównywalnego środowiska pracy. A w laptopie mamy zazwyczaj system postawiony przez producenta (z recovery itd), a nie czystą instalkę. Jak widać, Acronis prawie sobie poradził. We wszystkich dyskach partycja została postawiona tak samo, więc uważam, że test poprawnie pokazuje różnice między poszczególnymi dyskami.
Wyrównałem partycję w Samsungu i zmienił się wynik tylko dla 4K-64 w asssd i 4k qd32 w cdm.

Przy okazji pozwolę sobie zachęcić do wyrażania opinii i zadawania pytań na temat przetestowanych dysków jak i metodologii samego testu.


--------------------
Lenovo ThinkPad T450s - 14" FHD IPS|i5-5200U|940M DDR3 + Optimus|8 GB DDR3|256 GB Toshiba SSD SATA III|WWAN|Power Bridge

LG P310 - 13,3 LED|P8400|9600GT gddr3|4 GB ddr3|120 GB Silicon Power SSD - wciąż działa
wcześniej kilka lat z Acerem Aspire 3023 - 15,4|sempron 3000+|x700|512|80
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eMHa
dodano 28-10-2012, 18:37
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 885
Rejestracja: 21/05/10
Nr użytkownika: 28 790



@mayugo - czy bylaby mozliwosc porwnania temperatur poszczegolnych dyskow w tych samych warunakch pracy i w spoczynku? dzieki


--------------------
MacBook Pro 13 Retina | Intel Core i5 2.6GHz | 8GB 1600MHz RAM | 13.3 LED 2560x1600 | 256GB PCIe SSD | Intel Iris Graphics | OS X Yosemite

ASUS G1S | MSI U270 | CLEVO P150HM | LENOVO T400s | HP Elitebook 8460p | MacBook Air 13 MId 2012 | HP Elitebook 2560p | Dell Latitude E6230 | Dell Latitude E7240 | M17xR4 NB Red RECKA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamilo23
dodano 28-10-2012, 19:06
Nr wypowiedzi: #7


Hejter HP


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 223
Rejestracja: 4/04/12
Nr użytkownika: 47 608
Laptop: ¯_(ツ)/¯



Samsung nie ma sobie równych.


--------------------
HP EliteBook 8770w DC3 i7 3920xm nVidia Quadro K5000M
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sagamore
dodano 28-10-2012, 19:27
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 132
Rejestracja: 5/07/12
Nr użytkownika: 49 396
Laptop: Dell 7720, HP 2570p, Samsung 730u3e, Wind U100



No, w końcu rzetelne screeny z HDTune'a.
Bo wszędzie wszyscy jak na dyktando jadą przy maksymalnej możliwej przepustowości i człowiek nabiera kompleksów wink.gif
A tu wykres dla Kingston SSDNow V+200 wygląda podobnie jak mój:



Reszta wykresów zresztą też górzasta. I teraz - czemu w innych recenzjach są takie megarówne przy maksie ? Czysty dysk wystarczy ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ajajajniemamjaj
dodano 28-10-2012, 19:51
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 423
Rejestracja: 18/07/11
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 40 887



HDTune to chyba nie za dużo mówi, bo spójrz na wykres mojego V200, który zajmuje na ogół ostatnie miejsca w rankingach biggrin.gif





--------------------
Macbook Pro 2015
PC: FX-4130 -> FX-8320, Gigabyte 970A-UD3, 8GB RAM, Gigabyte R9 270x 4GB, V300 240GB SSD, Enermax Pro82+ 425W, CoolerMaster Seidon 120V -> Swiftech H220, Zalman Z3 Plus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sagamore
dodano 28-10-2012, 20:52
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 132
Rejestracja: 5/07/12
Nr użytkownika: 49 396
Laptop: Dell 7720, HP 2570p, Samsung 730u3e, Wind U100



No właśnie, kolejny wzdłuż kreski, tyle że tu chyba Sata 2 smile.gif
A dysk był pusty ? Bo może to absurdalne, ale wydaje mi się, że wykres się rwie przy zapełnieniu.

Ale generalnie przyjemne jest to, że system rzeczywiście startuje "momentalnie" i ogólne wrażenia z pracy z i tak szybkim komputerem się polepszają.
Jakbym teraz przysposobił sobie tego Samsunga to i tak bym nie poczuł tego kopa co przy zmianie HDD na SDD smile.gif
Czas dostępu to klucz...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 28-10-2012, 21:00
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 481
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



QUOTE(eMHa @ 28-10-2012, 18:01) *
@mayugo - czy bylaby mozliwosc porwnania temperatur poszczegolnych dyskow w tych samych warunakch pracy i w spoczynku? dzieki

a po co ? przeciez tutaj nie ma sie co grzac ?

wlasnie wykresy powinny byc stabilne - a to co podaje hdtune z tym kingstonem to czegos porazka


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ajajajniemamjaj
dodano 28-10-2012, 21:18
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 423
Rejestracja: 18/07/11
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 40 887



QUOTE(sagamore @ 28-10-2012, 20:16) *
No właśnie, kolejny wzdłuż kreski, tyle że tu chyba Sata 2 smile.gif
A dysk był pusty ? Bo może to absurdalne, ale wydaje mi się, że wykres się rwie przy zapełnieniu.

Dokładnie, SATA 2. Miałem napisać, a mi z głowy wyleciało wink.gif
Dysk w 70% zajęty.

Ale przyznam szczerze, że teraz mnie też to zaskoczyło, bo chwilę po przesłaniu obrazu starego systemu na ssd wykres również miał spadki, tam gdzie były dane. Teraz po ponad 1k godzin się wszystko ładnie ułożyło.




@waldeksik,
nie ma się co grzać, a mój SSD ma wiecznie 50°... wink.gif


--------------------
Macbook Pro 2015
PC: FX-4130 -> FX-8320, Gigabyte 970A-UD3, 8GB RAM, Gigabyte R9 270x 4GB, V300 240GB SSD, Enermax Pro82+ 425W, CoolerMaster Seidon 120V -> Swiftech H220, Zalman Z3 Plus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zaanton
dodano 28-10-2012, 21:29
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 113
Rejestracja: 19/01/10
Nr użytkownika: 25 408



QUOTE(mayugo @ 28-10-2012, 15:52) *
Cóż. Przyznam, że moim priorytetem było przede wszystkim zapewnienie porównywalnego środowiska pracy. A w laptopie mamy zazwyczaj system postawiony przez producenta (z recovery itd), a nie czystą instalkę. Jak widać, Acronis prawie sobie poradził. We wszystkich dyskach partycja została postawiona tak samo, więc uważam, że test poprawnie pokazuje różnice między poszczególnymi dyskami.
Wyrównałem partycję w Samsungu i zmienił się wynik tylko dla 4K-64 w asssd i 4k qd32 w cdm.

Przy okazji pozwolę sobie zachęcić do wyrażania opinii i zadawania pytań na temat przetestowanych dysków jak i metodologii samego testu.


W sumie prawda - oddane jest to, co najważniejsze - różnice między dyskami. Mnie najbardziej interesuje test baterii: jak zapewniłeś identyczną sytuację. I pytanie "osobiste", który dysk sam byś wybrał do własnego laptopa.


--------------------
Są:
HP ProBook 6465b | AMD APU A8-3530MX | 8GB | 128GB + 240GB SSD | WWAN | Windows 7

Były:
HP Compaq 6715b | AMD Turion 64x2 TL-58 | 2GB | 120GB 5400 RPM
Acer Aspire TimelineX 3820TG | Intel Core i3-380M | AMD Radeon HD 6550M | 8GB | 500GB 5400 RPM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sagamore
dodano 28-10-2012, 22:21
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 132
Rejestracja: 5/07/12
Nr użytkownika: 49 396
Laptop: Dell 7720, HP 2570p, Samsung 730u3e, Wind U100



QUOTE(waldeksik @ 28-10-2012, 20:24) *
wlasnie wykresy powinny byc stabilne - a to co podaje hdtune z tym kingstonem to czegos porazka


No i właśnie według wyników tego testu są nie za bardzo stabilne.








Rzeczywiście, Kingston jest wśród nich najbardziej "zachwiany" ale generalnie żaden nie przypomina prostej smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eMHa
dodano 28-10-2012, 22:29
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 885
Rejestracja: 21/05/10
Nr użytkownika: 28 790



QUOTE(ajajajniemamjaj @ 28-10-2012, 19:42) *
@waldeksik,
nie ma się co grzać, a mój SSD ma wiecznie 50°... wink.gif


dzieki smile.gif u mnie jest 34st smile.gif


--------------------
MacBook Pro 13 Retina | Intel Core i5 2.6GHz | 8GB 1600MHz RAM | 13.3 LED 2560x1600 | 256GB PCIe SSD | Intel Iris Graphics | OS X Yosemite

ASUS G1S | MSI U270 | CLEVO P150HM | LENOVO T400s | HP Elitebook 8460p | MacBook Air 13 MId 2012 | HP Elitebook 2560p | Dell Latitude E6230 | Dell Latitude E7240 | M17xR4 NB Red RECKA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zaanton
dodano 30-10-2012, 10:37
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 113
Rejestracja: 19/01/10
Nr użytkownika: 25 408



@Mayugo - mógłbyś napisać jak zapewniłeś porównywalne warunki podczas testowania czasu działania na baterii. Pozdrawiam


--------------------
Są:
HP ProBook 6465b | AMD APU A8-3530MX | 8GB | 128GB + 240GB SSD | WWAN | Windows 7

Były:
HP Compaq 6715b | AMD Turion 64x2 TL-58 | 2GB | 120GB 5400 RPM
Acer Aspire TimelineX 3820TG | Intel Core i3-380M | AMD Radeon HD 6550M | 8GB | 500GB 5400 RPM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mayugo
dodano 30-10-2012, 12:47
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 360
Rejestracja: 31/07/08
Z: Poznań
Nr użytkownika: 12 187
Laptop: LG P310



Spokojnie, nie przegapiłem tego pytania. Uważam, że testy na wifi są bardziej porównywalne od czasu, gdy bazujemy na skrypcie zmieniającym strony co kilkadziesiąt sekund.


--------------------
Lenovo ThinkPad T450s - 14" FHD IPS|i5-5200U|940M DDR3 + Optimus|8 GB DDR3|256 GB Toshiba SSD SATA III|WWAN|Power Bridge

LG P310 - 13,3 LED|P8400|9600GT gddr3|4 GB ddr3|120 GB Silicon Power SSD - wciąż działa
wcześniej kilka lat z Acerem Aspire 3023 - 15,4|sempron 3000+|x700|512|80
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zaanton
dodano 30-10-2012, 13:32
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 113
Rejestracja: 19/01/10
Nr użytkownika: 25 408



Dzięki za odpowiedź, może źle zadałem pytanie ale właśnie chodziło mi o informację dotyczącą tego jak to mierzyłeś. Rozumiem, że był to skrypt zmieniający strony podczas przeglądania internetu.


--------------------
Są:
HP ProBook 6465b | AMD APU A8-3530MX | 8GB | 128GB + 240GB SSD | WWAN | Windows 7

Były:
HP Compaq 6715b | AMD Turion 64x2 TL-58 | 2GB | 120GB 5400 RPM
Acer Aspire TimelineX 3820TG | Intel Core i3-380M | AMD Radeon HD 6550M | 8GB | 500GB 5400 RPM
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 22-10-2018 - 18:19