IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Uwalony M4700- brak POST po zmianie na AHCI
133699
dodano 8-05-2018, 21:00
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 769
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: x230



Do rzeczy. Generalnie laptop normalnie działał, pracowałem na nim etc. Przy reinstalu systemu postanowiłem zrobić to z sensem- a więc wrzucić UEFI i Ahci, bo był legacy z raidem. No i tu się kolokwialnie mówiąc wje**ałem. Laptop nie wstaje, po prostu nie i ch...
reset cmosu, wyrzucanie z niego wszystkiego co się da, sprawdzanie po HDMI- nic, ani mysli wstać. Uruchamia się, klawiatura się świeci, wentylatory po czasie pracują- świeci się ładowanie baterii, wireless i miga dioda od HDD, nic poza tym- no i się wyłacza po czasie

Jako ironię dodam że miałem coś podobnego w Alienware 14- ten po przerzuceniu raid na ahci również nie wstawał, dopiero reset cmosu na dobę wystarczył i po wielkich bólach wstał. Czuje że to tutaj nie pomoże.

Jak pamiętam to bios A04. Da się to jeszcze wyratować programatorem czy czymś? ktoś potrafi coś takiego ruszyć?


--------------------
Thinkpad x230 | i5 3320M |IPS| 4GB DDR3 | 128GB SSD |
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

Matryca x220/x230 i klawiatura LED Thinkpady 4gen https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 8-05-2018, 21:18
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 378
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



wywalales grafike? wywalales ram?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 8-05-2018, 21:21
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 769
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: x230



Ram, dyski, wwan wlan
do grafy dokopię się jutro dopiero


--------------------
Thinkpad x230 | i5 3320M |IPS| 4GB DDR3 | 128GB SSD |
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

Matryca x220/x230 i klawiatura LED Thinkpady 4gen https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 9-05-2018, 0:03
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 769
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: x230



Z frontu- powrzucałem wszystko jak należy, zmieniłem ram na 2GB DDR3 i nie wyłącza się, reaguje na regulacje podświetlenia tak samo na "dotyk" (w sensie że podświetlenie uruchamia się po naciśnięciu klawisza), fany się uruchamiają po czasie- w sensie raz jest pasywnie, raz uruchamia pierwszy tryb. Na przycisk power reaguje, wenty wchodzą na 100% i się wyłącza. Na pozostałych kościach jest to samo teraz

obrazu na HDMI brak. monitor jedynie sugeruje że niema sygnału, ale wie że jest coś podłączone. gdzie szukać problemu? próbować walczyć z VGA? (prawdę mówiąc nie mam takiego kabla) generalnie laptop zachowuje się jak by pracował normalnie, tylko niema obrazu a ja nie wiem gdzie stoi. Próbuje na czuja wrzucać F2 i F9/F10/F12 (nie wiem co odpowiadało za default set) ale bez większych skutków.
Naprawdę nie wierze że zmiana głupiego trybu dysku uwala płytę. Już sobie przypomniałem dlaczego nie dotykam delli.

edit. no i znowu się wyłacza, dioda od HDD miga. na D+power reaguje, robi test matrycy, na FN+ cisza


--------------------
Thinkpad x230 | i5 3320M |IPS| 4GB DDR3 | 128GB SSD |
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

Matryca x220/x230 i klawiatura LED Thinkpady 4gen https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 9-05-2018, 7:11
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 769
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: x230



Post pod postem, ale ci.

Możliwe jest, że uwaliłem kontroler wsadzając ramy o różnym napięciu? ogólnie laptop przyszedł z DDR3L w jednej, potem dorzuciłem jeszcze jedną ddr3l. Potem było tak, że zmieniłem te ustawienia biosu i zamieniłem kość na DDR3 (chyba 1.5v) i już nie wstał. To możliwe? w thinkpadach tak robię od dłuższego czasu, więc nie wydawało mi się to specjalnie niebezpieczne

(gdyby ktoś miał płytę do 4700 w normalnych pieniądzach może się odezwać mellow.gif )


--------------------
Thinkpad x230 | i5 3320M |IPS| 4GB DDR3 | 128GB SSD |
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

Matryca x220/x230 i klawiatura LED Thinkpady 4gen https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 9-05-2018, 7:18
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 378
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



nie ma takiej opcji - to by ramy mogly pasc juz bardziej ale to tez niemozliwe

zresetuj lepiej cmosa ;p zewrzyj piny na bateryjce od biosu, sprawdz ewentualnie napiecia, andrzej chyba pisal ze warto sprawdzic zasilanie od strony baterii itam tez zewrzec.


wiem ze alien nie bardzo sie chcial resetowac - chyba pomaga mu bardziej zwarcie pinow na bakteryjce 3,3v
poza tym sprawdz napiecie na baterii czy nie jest wyczerpana bo tez z tym alien ma problemy

grafika wywalona juz?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 9-05-2018, 7:37
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 769
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: x230



Też tak sądzę właśnie, pikałby albo nie wiem co cudował, ale nie uwalił zaraz wszystkiego. Nie mniej to jedyny mój trop w uwaleniu płyty poza tym UEFI, nigdzie indziej nie mogłem tego zrobić- aż takiego talentu niemam. Patrzyłem na necie- nie jestem sam, generalnie odpalenie uefi + secure boot ubija płytę, nie chce się podnieść. Jednym starczał CMOS, w przypadku FirePro podobno trzeba wyciągać grafe i kabel od matrycy i walczyć na VGA. Na Quadro w m6700 to podobno też pomogło. Pozostała reszta po prostu dostała nowe płyty od Della.
Zewrzeć piny? a to samo wyjęcie baterii + power (z tym power to dopiero wyczywałem w manualu, ciekawe) nie wystarcza? ale dobra, warto próbować wszystkiego. Mam po prostu zewrzeć piny w gnieździe na baterie tak?

To wiem- mój np. po dobie dopiero wstał, a i tak przed tym walił błedami jak oszalały, restartował się z 5 razy samemu aż wstał. Ale z tym zwarciem to dobry tip, nie słyszałem o tym wcześniej w laptopie (chyba że na DFI ale to desktop)
szczerze nie mam czym tego sprawdzić, ale ogarnę miernik. Od biedy mogę przerzucić baterie od thinkpada bo mają te same wejścia, jedynie nie wiem co z napięciem, potem go otworzę.

Grafa wywalona, próbowałem go odpalić na matrycy ale bez zmian. Po HDMI nie sprawdzam bo to i tak bez przyszłości- odstawiłem go żeby się zresetował, po południu kupie kabel VGA i spróbuje go ruszyć. Nie mniej czuje, że i to nie pomoże, to by było zbyt proste. Zresztą, co ma secure boot do grafiki.

Powoli myślę by wysłać to komuś z programatorem- innej opcji chyba nie widzę poza kupnem używanej płyty ~550zł którą można uwalić w ten sam sposób. Trudne jest takie zaprogramowanie? w sensie, czy trzeba szukać jakiegoś specjalnego serwisu do tego czy ruszy to każdy bardziej into w temacie? są to jakieś astronomiczne sumy w robocie? (uwzględniając że płyta będzie na wierzchu co by mniej roboty było)


--------------------
Thinkpad x230 | i5 3320M |IPS| 4GB DDR3 | 128GB SSD |
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

Matryca x220/x230 i klawiatura LED Thinkpady 4gen https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 9-05-2018, 13:20
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 769
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: x230



https://www.youtube.com/watch?v=0VkrUG3OrPc
BANG!
wstaje, ale jedynie przy FN+power i na kości 2GB (w każdym bądź razie na wczesniejszych wywalał błąd procesora (?) więc póki działa nie sprawdzam), w sensie wchodzi w diagnostykę- robi ją w pełni poprawnie. Można wyjść, wcisnąc F2 i wejść do bios, generalnie wszystko w tym biosie można, chyba. Jest load default, robi reset, ale po restarcie już nie startuje, tzn niema obrazu, ani na VGA albo monitorze. Można też wcisnąć F12 i bez problemu zabotować system i normalnie go używać.
Z tym że to nadal nie rozwiązuje problemu, bo trzeba troche kombinować by dostać się do systemu. Bios to A02 jednak więc praktycznie zabytek.
BIOSu raczej nie wgram- bo jak, mogę jedynie wybrać bootowanie nic więcej, za duże ryzyko szczególnie że komputer nie może się samodzielnie podnieść
generalnie kończą mi się pomysły- bo wejść wejdzie ale w trybie diagnostyki, dopiero stamtąd można odpalić cokolwiek

Aha- wszystko to na wyjętej karcie. Spróbuje ją wsadzić zaraz


--------------------
Thinkpad x230 | i5 3320M |IPS| 4GB DDR3 | 128GB SSD |
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

Matryca x220/x230 i klawiatura LED Thinkpady 4gen https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 9-05-2018, 15:34
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 378
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



zaprogramowanie jest proste jak masz programator, klips i czesto bo klipsem moze sie ktorego ukladu nie da - hotaira do wylutowania kosci z plyty w i programator (lub innej lutownicy takiej zebys mial odpowiednia koncowke co by podgrzac obie strony kosci naraz)

jak winda chodzi to prime95 i sprawdzic czy sie sypnie, moze mu kontroler ramu poszedl - najlepiej kupic jakas padline pentiumowa i testowac


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 9-05-2018, 16:02
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 769
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: x230



odpaliłem occt na chwilę- chwilę, bo proc mi throttluje mellow.gif ale to mnie nie dziwi patrząc na to że ma ori pastę.
Nie mniej wracam do punktu wyjścia.
Wrzuciłem nowy bios z poziomu windowsa- wszystko (o dziwo) przebiegło dobrze i teraz ma w teorii A10. W teorii, bo zrobił restart ale nie puściłem go już do windowsa- powinienem? zrobiłem kilka restartów by ustawić to jak chce i było (na pewno pod A10 bo miał znacznie więcej opcji i logo w normalnej jakości)
I to pomogło- laptop zaczał sam wstawać po przycisku power, uefi śmigało generalnie cud miód nic tylko składać. No i co, przy składaniu wyjąłem ram by przerzucić go do slotów AB (wcześniej był chyba w C) i co? trup. Nie rusza go nic. Wkładam jak był wcześniej- nic. Na power + FN nie reaguje, generalnie na nic nie reaguje, albo wali błąd CPU albo po prostu pracuje bez podświetlenia led hdd bat wlan


--------------------
Thinkpad x230 | i5 3320M |IPS| 4GB DDR3 | 128GB SSD |
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

Matryca x220/x230 i klawiatura LED Thinkpady 4gen https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 10-05-2018, 17:45
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 769
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: x230



Kolejne njusy. Laptop nadal startuje wyłącznie na jednej kości 2GB DDR3- z wielkimi bólami ale po piątym restarcie koniec końców odpali i generalnie nic mu niema, wszystko działa. Generalnie patrząc po logach to on już po drugim działa- tylko nie daje obrazu, daje go potem.
Te laptopy są po prostu tak wybredne na pamięci czy jak? nie reaguje na ani na ddr3l ani na żadne, odpowiednio 2/4/8GB. Co ciekawe nadal nie działa na tych kościach które były w laptopie docelowo. RAZ udało się go odpalić w dual channelu z 6GB ale po wsadzeniu lvds umarł. Generalnie odpalenie tego cuda to jeden wielki rytuał. Jak już wstanie to skała, można resetować bawić się ustawieniami do woli, kompletnie jak by nic się nie stało.

Jakieś sugestie co z tym fantem robić? wszystkie 4 banki działają dopóki jest zajęty tylko jeden bank i to z tą kultową 2GB 1333mhz, każda inna prędzej czy później wywala błąd.
-Robiłem Intel processor diagnostic tool i wszystko w porządku, z procem wszystko ok
-stress test i poza throttlingiem (co nie szokuje bo jest na starej paście) działa, to samo mem test

kończą mi się pomysły. na weekend zdobędę pentiuma i mogę jeszcze powalczyć, do tego bios zaaktualizować bo jest A10 a jak się teraz okazuje- obecny to A18 (nie wiem czemu ściągnąłem a10, miało ściągnąc najnowszy ze strony della huh.gif) potem jedynie co mi wpada do głowy do downgrade- można go zrobić bez wiekszego strachu?


generalnie bawię się tym szrotem do końca tygodnia- jak nie uda się go zmusić do działania z 6/8GB ramu prawdopodobnie poleci na licytacje. Dla chętnych- wszystko jest ok, poza tą płytą. Płyta ze ebaya to ok 250zł ze wszystkimi opłatami
bez proca pewnie chyba że znajde jakieś i3 i5












--------------------
Thinkpad x230 | i5 3320M |IPS| 4GB DDR3 | 128GB SSD |
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

Matryca x220/x230 i klawiatura LED Thinkpady 4gen https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 10-05-2018, 17:57
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 378
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



a bylo mi slac na weekend ;p odeslalem aliena to bym sie tym pobawil

w windowsie meczyles CPU?
To chodzi na 1 kosci ale tylko 1/2 slotach czy na kazdym slocie wchodzi? Bo jak nie na wszystkich to kontroler padl w CPU i podmiana cpu mile widziana.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 10-05-2018, 18:22
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 769
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: x230



Mówisz? happy.gif póki co walczę bo po przejściu posta ten laptop jest sprawny, to jest zaskakujące. Szkoda tylko że na 2gb. Generalnie sprawa jest prosta- musi przyjąć 6/8GB, potem to już znajdę po taniości płytę awaryjną a tą dogłebnie sobie sprawdze na spokojnie.

yup, na 7 ultimate bo z takim przyszedł. na każdym slocie- a b c d obojętne, ruszy na każdej bez trudu. Wcześniej przez grzebaniną też pracowało w dual channelu bez trudu z ddr3l Też obstawiałem kontroler bo na niego wszystko wskazywało, ale proc przechodzi testy pozytywnie a wszystkie banki działają. Samego cepa nie mam do czego wsadzić do sprawdzenia.
Ostatni ratunek to update bios i wrzucenie pentiuma, nic lepszego nie wymyśle.


--------------------
Thinkpad x230 | i5 3320M |IPS| 4GB DDR3 | 128GB SSD |
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

Matryca x220/x230 i klawiatura LED Thinkpady 4gen https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 11-05-2018, 5:25
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 769
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: x230



Wstał.

Wróciłem do A02 i wrzuciłem na sztywno A18 sprawdzając md5
teraz pracuje jak chce- każda kość śmiga, teraz mam ddr3l + ddr3 inne predkosci timingi bez problemu bez żadnego resetowania
to tego, kto chce XM? rolleyes.gif


--------------------
Thinkpad x230 | i5 3320M |IPS| 4GB DDR3 | 128GB SSD |
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

Matryca x220/x230 i klawiatura LED Thinkpady 4gen https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 17-07-2018 - 18:56