IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
M4700- kilka problemów z systemem, Najniższe taktowanie, skalowanie nvidia, przycina kursor, WANN sterow
133699
dodano 17-05-2018, 12:09
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 769
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: x230



Po zmianie BIOSu Precel smiga jak szalony, zmieniam ramy jak skarpetki i nic sie nie dzieje

Nie mniej mam kilka problemów. Nie drażnią jakoś znacząco ale jak juz mam postawiony system na nowo to warto ogarnąć.

Sprawa pierwsza- procesor nie schodzi ponizej 1200mhz. Z tego co pamiętam 3gen potrafi działać z 800mhz (zresztą TP pozwala na ustawienie x8) i ogólnie raz udało się zrobić tak, że schodził na 900mhz. Na TP nie reaguje, plan zasilania grzebany i nic.

Druga sprawa- da się jakoś ustawić w nvidii by skalowała np HD na pełny ekran (FHD)? w ustawieniach mam jedynie 3 zakładki dostępne, na kompie/laptopie bez optimusa to wiem że się da, ale tam jest więcej opcji. Na intelu nie ma problemu, ale nvidia nie wie co robic.

Trzecia sprawa- coś mi czasem przycina kursor. Głównie czuć to gdy np. aplikacja potrzebuje się uruchomić w trybie adma, dostaje taką pół sekundową zwieche. Generalnie w losowych akcjach coś takiego potrafi się zdarzyć. Na wcześniejszym systemie tego nie było.

Czwarta- za chiny nie mogę zmusić czytnika linii papilarnych i WWAN by współpracował. Niby wgrywa sterownik, niby system to widzi ale i tak jest pytajnik na urządzeniu.

Wszystko jest poaktualizowane, system to Win 10 LTSB, wszystkie te problemy poza kursorem były również na pro


--------------------
Thinkpad x230 | i5 3320M |IPS| 4GB DDR3 | 128GB SSD |
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

Matryca x220/x230 i klawiatura LED Thinkpady 4gen https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 17-05-2018, 14:11
Nr wypowiedzi: #2


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 11 357
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



Stawiałbym na LTSB jako źródło problemów z czytnikiem i WWAN może.
Z tego co pamiętam to Sandy Bridge działało na 800MHz, Ivy wskoczyło wyżej na chyba właśnie 1100-1200MHz.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | GTX 1080 Ti | 4K 40'' |
LAPTOP: HP 1020 G1 + TP YOGA S1 + DELL CHROME 13

eGPU
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 17-05-2018, 15:34
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 769
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: x230



Na Pro również to ani razu nie ruszyło. Co ciekawe na HDD z W7 z którym przyszedł ten laptop wszystko śmigało. Prawie jak w dawnym Alienie, wszystko działało ale na w7 rolleyes.gif
sandy schodzi na 800mhz, W Ivy U też, 8570 i 2570 jak pamiętam też mi schodził na 800. Tutaj też raz już śmigał w 900mhz ale to też była historia z tym systemem, bo był postawiony na thinkpadzie 4gen- przez co też miał problemy z trybami gdy pracował na baterii i podlaczało sie zasilacz. teraz cały czas śmiga na x12


--------------------
Thinkpad x230 | i5 3320M |IPS| 4GB DDR3 | 128GB SSD |
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

Matryca x220/x230 i klawiatura LED Thinkpady 4gen https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 17-05-2018, 17:17
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 378
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



jaki procesor ? napewno ma 8x mnoznik?

o co chodzi z nvidiowym skalowaniem? Screenik wstaw z opcji - napewno masz podpiety zew monitor i to gniazdo idzie pod nvidie?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 18-05-2018, 12:14
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 769
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: x230



3920XM. TP daje możliwość obniżenia do x8, raz też lapek śmigał w x9 więc chyba ma.

Źle to opisałem, więc zarzucę przykładem. Mam sobie Assetto Corsa, przełączam na 1366x768 i obraz zamiast skalować się na pełen ekran jest w oknie- dookoła czarne pasy, generalnie wyśrodkowany. W intelu jest opcja by skalował na pełen ekran- tutaj niema problemu, ale w nvidii brak takich opcji. Sama gierka jest legal ze steama ale grzebanie komendami startowymi nie pomaga.
Monitora żadnego nie mam- śmigam na matrycy



--------------------
Thinkpad x230 | i5 3320M |IPS| 4GB DDR3 | 128GB SSD |
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

Matryca x220/x230 i klawiatura LED Thinkpady 4gen https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Normal123
dodano 18-05-2018, 13:33
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 26
Rejestracja: 8/12/16
Nr użytkownika: 69 625
Laptop: t430



To jest akurat problem z AC jeśli w opcjach masz zaznaczony fullscreen i rozdzielczość mniejszą od desktopowej to zawsze będziesz miał czarne pasy. Co ciekawe jeśli przełączysz się między programami używając alt tab to obraz z gry przesunie się do jednego rogu ekranu. Tak więc w AC pozostaje ci tylko używanie pełnej rozdzielczości ekranu albo tryb okienkowy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 18-05-2018, 15:27
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 378
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



Dla tego xma cpu-z pokazuje x12 jako minimum
masz inaczej to pokaz, ustawisz w TS i dziala to tez pokaz


co do czarnych pasow to wszystkie gry tak maja czy tylko ta jedna? To raczej integra powinna sterowac bo w koncu przez nia idzie obraz na matryce


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 18-05-2018, 16:13
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 769
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: x230



QUOTE(Normal123 @ 18-05-2018, 13:33) *
To jest akurat problem z AC jeśli w opcjach masz zaznaczony fullscreen i rozdzielczość mniejszą od desktopowej to zawsze będziesz miał czarne pasy. Co ciekawe jeśli przełączysz się między programami używając alt tab to obraz z gry przesunie się do jednego rogu ekranu. Tak więc w AC pozostaje ci tylko używanie pełnej rozdzielczości ekranu albo tryb okienkowy.

A to fakt, to też irytujące. W tym AC jak w lesie nawet pod tym względem.

QUOTE(waldeksik @ 18-05-2018, 15:27) *
Dla tego xma cpu-z pokazuje x12 jako minimum
masz inaczej to pokaz, ustawisz w TS i dziala to tez pokaz


co do czarnych pasow to wszystkie gry tak maja czy tylko ta jedna? To raczej integra powinna sterowac bo w koncu przez nia idzie obraz na matryce


Gdzie to widać?
W TS wcześniej set multiplier nie działał ale teraz jak by odżył- jak się zaznaczy x8 to śmiga w x8. Ogólnie teraz zauważyłem, że jak się odłącza/podłacza zasilacz to na chwile spada do x9/x10 ale po sekundzie już sobie przypomina i lata w x12. Przypomnę, że w planie zasilania ma ustawione po 1% stan minimalny procesora. Nie wiem, może XM tak faktycznie ma. Szczerze czekam od tygodnia na 3610QM ale widzę doczekać się nie mogę, więc jak tam sprawa się nie zmieni to będe walczył sterownikami jeszcze.


Co do giery- kilka, bo CSa też nie potrafi przeskalować. I to mnie specjalnie nie dziwi, bo zawsze trzeba było ustawić by skalował na pełny ekran- problem w tym że przy optimusie niema dodatkowych opcji. Myślałem się wycwanić i wyłaczyć optimusa, wgrać sterowniki od nowa, zaznaczyć co tam chce i może by przeszło, ale czuje że ten spryt nie popłaci unsure.gif
widzisz, też tak sądziłem- i co ciekawe na intelu niema problemu, ale jednak karta jak mały brat, patrzy co się w okół dzieje.

edit. internet sugerował odznaczyć bd prochot bo to nie jedyny przypadek, ale szczerze i to nie pomaga.


--------------------
Thinkpad x230 | i5 3320M |IPS| 4GB DDR3 | 128GB SSD |
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

Matryca x220/x230 i klawiatura LED Thinkpady 4gen https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 21-05-2018, 14:59
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 769
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: x230



3610QM wrzucony i nadal na x12 wisi. Co ciekawe w spoczynku ciągnie 3.5 - 4 waty czyli chyba tyle ile powinien na 800. Możliwe że TP po prostu źle pokazuje?


--------------------
Thinkpad x230 | i5 3320M |IPS| 4GB DDR3 | 128GB SSD |
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

Matryca x220/x230 i klawiatura LED Thinkpady 4gen https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 21-05-2018, 15:58
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 378
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



reset biosu zrobiony? moze jakis soft od hp miesza?
w TS jakie wykrywa mnozniki pod FIVR/trl?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 22-05-2018, 14:19
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 769
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: x230



Robiony. Nie mam nic od HP- system postawiony głównie pod tego lapka. Jedyne czego nie mam to syfu od della, ale i z nim siedzi na x12
fivr? w trl klasycznie, 33/32/31/31


--------------------
Thinkpad x230 | i5 3320M |IPS| 4GB DDR3 | 128GB SSD |
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

Matryca x220/x230 i klawiatura LED Thinkpady 4gen https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 17-07-2018 - 19:03