IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Powolne ładowanie systemu, Windows 10
grigori
dodano 21-05-2018, 22:14
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 741
Rejestracja: 3/05/07
Nr użytkownika: 1 204
Laptop: ZBook G3: Xeon E3-1505M - M2000M - 512 SSD - 32GB RAM



Zauważyłem, że mój zbook g3 ma problem z szybkim ładowaniem systemu. Ok. 40 sek. od włączenia do załadowania pulpitu to jednak sporo. Wylaczylem niepotrzebne procesy w msconfig, fast boot aktywny, system wyczyszczony, opcje w biose wydają się być ok. Nie wiem co mogę jeszcze zmienić. Jakiś użytkownik pisał na forum, że u niego za taki stan rzeczy, odpoeidzialne były jakieś usługi/zabezpieczenia HP. Ale żadnych konkretnych informacji.


--------------------
Acer TM 2300 7/10 -> Asus F5V 2/10 -> Acer Aspire 5730ZG 7/10 -> Lenovo Y530 7/10 -> Acer Aspire 7741G 8/10 / Samsung N150 6/10 / MSI X420 6/10 -> HP Probook 4320s 7/10 -> Samsung NP730U3E 9/10 -> HP 8470p 9/10 -> ZBook G3...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 23-05-2018, 17:51
Nr wypowiedzi: #2


jdtech.pl


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 379
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



Nie ma innej metody pewnego sprawdzenia, niż instalacja systemu czystego - prosto z nośnika M$ - bez instalowania niczego poza podstawą. Potem instalujesz potrzebne sterowniki jeden po drugim od HP i już wiesz co jest nie tak.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 23-05-2018, 19:50
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 769
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: x230



Przerzucić się na cywilizowane SSD to będzie botował w pięć.
zerknij w uruchamiane, może coś tam siedzi nikczemnego. Jakiś antywirus?



--------------------
Thinkpad x230 | i5 3320M |IPS| 4GB DDR3 | 128GB SSD |
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

Matryca x220/x230 i klawiatura LED Thinkpady 4gen https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
grigori
dodano 23-05-2018, 23:14
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 741
Rejestracja: 3/05/07
Nr użytkownika: 1 204
Laptop: ZBook G3: Xeon E3-1505M - M2000M - 512 SSD - 32GB RAM



mam samsunga pm871a 512GB, więc nie taki najgorszy wink.gif Z antywirusem czy bez nie ma różnicy. Z resztą nawet na budżetowych ssd w innych kompach system uruchamia maks kilkanaście sekund. Chciałem uniknąć reinastalacji, ale widzę nic z tego.


--------------------
Acer TM 2300 7/10 -> Asus F5V 2/10 -> Acer Aspire 5730ZG 7/10 -> Lenovo Y530 7/10 -> Acer Aspire 7741G 8/10 / Samsung N150 6/10 / MSI X420 6/10 -> HP Probook 4320s 7/10 -> Samsung NP730U3E 9/10 -> HP 8470p 9/10 -> ZBook G3...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
grigori
dodano 30-05-2018, 0:16
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 741
Rejestracja: 3/05/07
Nr użytkownika: 1 204
Laptop: ZBook G3: Xeon E3-1505M - M2000M - 512 SSD - 32GB RAM



no i lipa... zainstalowalem czystego windowsa i dalej to samo - ok. 40 sekund ladowania windowsa. Wczoraj zainstalowałem windowsa w innym lapku (i5-2450, 4gb RAM) na jednym z najtańszych ssd: kingston a400 - system ładuje się w 20sekund. Skończyły mi się pomysły sad.gif


--------------------
Acer TM 2300 7/10 -> Asus F5V 2/10 -> Acer Aspire 5730ZG 7/10 -> Lenovo Y530 7/10 -> Acer Aspire 7741G 8/10 / Samsung N150 6/10 / MSI X420 6/10 -> HP Probook 4320s 7/10 -> Samsung NP730U3E 9/10 -> HP 8470p 9/10 -> ZBook G3...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SonicQ
dodano 30-05-2018, 9:14
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 634
Rejestracja: 18/03/12
Z: Lublin
Nr użytkownika: 47 264



Podmiana dysków? Zobaczysz czy siada Ci dysk czy coś w lapku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
T-9
dodano 30-05-2018, 10:22
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 532
Rejestracja: 15/09/10
Nr użytkownika: 32 135



Benchmarka mu puść na dysk...

A jak startuje windows w awaryjnym bez sieci...?


--------------------
GT62VR, i7 7700HQ, 16GB 2133mhz, PM951 512gb nvme, 2TB HDD, GTX 1060 6GB, FHD ips, Win 10
8460p, T420, 850 G1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
grigori
dodano 3-06-2018, 19:09
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 741
Rejestracja: 3/05/07
Nr użytkownika: 1 204
Laptop: ZBook G3: Xeon E3-1505M - M2000M - 512 SSD - 32GB RAM



nie wiem co dokładnie zrobiłem w biosie (chyba włączyłem Deep sleep) i windows wstaje w ok. 15-16 sekund co jest chyba e miarę ok wynikiem.

benchmarki pokazuja zapis/odczyt na poziomie 500MB/s.


--------------------
Acer TM 2300 7/10 -> Asus F5V 2/10 -> Acer Aspire 5730ZG 7/10 -> Lenovo Y530 7/10 -> Acer Aspire 7741G 8/10 / Samsung N150 6/10 / MSI X420 6/10 -> HP Probook 4320s 7/10 -> Samsung NP730U3E 9/10 -> HP 8470p 9/10 -> ZBook G3...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 17-07-2018 - 19:09