IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Dell M4800, Bardzo niska wydajność
Skowri
dodano 3-07-2018, 11:51
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 5/02/12
Nr użytkownika: 46 400
Laptop: Gateway P-7811fx



Witam.

Otóż niedawno kupiłem laptopa Dell M4800 w konfiguracji: i7 4800MQ, 16Gb ram, 250Gb SSD, K2100M. Po odpaleniu windowsa, zauważyłem odrazu, że strasznie wolno otwierają się aplikację, nawet filmiki na youtube klatkowały. Zacząłem od wgrania najnowszej wersji bios, niestety nie przyniosło to żadnego skutku. Poszperałem chwile w google i znalazłem rozwiązanie, z którego nie jestem w pełni zadowolony. Mianowicie, po wyłączeniu w biosie funkcji Speed Step, laptop chodzi jak burza. Niestety powoduje to, że procesor chodzi cały czas na pełnych obrotach tj. taktowanie wynosi 3,6-3,7GHhz. (przy włączonym Speed Step taktowanie wynosi ok. 800Mhz). Procesor przy przeglądaniu stron ma 47-51C i jest chłodzony zupełnie pasywnie, dlatego w sumie mi to nie przeszkadza, że jest cały czas wyżyłowany. Tylko pytanie, czy nie zmniejszy to znacznie żywotności tego laptopa? A może ktoś znalazł jakieś inne rozwiązanie? Dodam, że system to Windows 10.

Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 3-07-2018, 11:55
Nr wypowiedzi: #2


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 11 436
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



jesli jest chlodzony pasywanie, czyli bez wiatraka, i ma 50C to jest to naprawde dobry wynik i to pokazuje ze na pewno nie jest na wysokich MHz.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | GTX OC 1080 Ti | 4K 40'' |
LAPTOP: HP 1020 G1 + TP YOGA S1 + DELL CHROME 13

eGPU: PE4L 2.1b
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Skowri
dodano 3-07-2018, 12:12
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 5/02/12
Nr użytkownika: 46 400
Laptop: Gateway P-7811fx



bjorm
Też uważam, że 50C to bardzo dobry wynik, tym bardziej, że 4800MQ nie należy do tych najchłodniejszych. Taktowanie sprawdzałem w Cpu-Z.

Znalazłem jeszcze takie rozwiązanie.
Cytat:

Downgrading the BIOS to A06 solves my problem. 130W charger works fine and Speedstep is working corrcectly.
All BIOS higher than A06 will slow down, if 130W charger is connected.
I can’t understand DELL to bind such useless option in all new BIOS.

Podobno zasilacz 180W, też rozwiązuje problem, ale ile w tym pawdy...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 3-07-2018, 12:38
Nr wypowiedzi: #4


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 11 436
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



a ten zasilacz ktory masz to jest 130 czy wyzej? sprawdze w domu jak bede, w niedziele, czy nie mam tam jakiegos mocniejszego niz 130W della.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | GTX OC 1080 Ti | 4K 40'' |
LAPTOP: HP 1020 G1 + TP YOGA S1 + DELL CHROME 13

eGPU: PE4L 2.1b
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Skowri
dodano 3-07-2018, 13:24
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 5/02/12
Nr użytkownika: 46 400
Laptop: Gateway P-7811fx



Zasilacz mam 130W.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 3-07-2018, 13:51
Nr wypowiedzi: #6


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 11 436
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



Tylko pytanie jest, jaki jest obecnie problem? Bo skoro laptop dziala szybko, i ma w necie 50C przy 0rpm to chyba wg mnie wszytko wyglada ok?


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | GTX OC 1080 Ti | 4K 40'' |
LAPTOP: HP 1020 G1 + TP YOGA S1 + DELL CHROME 13

eGPU: PE4L 2.1b
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Skowri
dodano 3-07-2018, 14:04
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 5/02/12
Nr użytkownika: 46 400
Laptop: Gateway P-7811fx



Po wyłączeniu Intel Speed Step procesor pracuje cały czas w trybie Turbo Boost. Tak jak powyżej napisałem 3,6-3,7Ghz. Co bym na nim nie robił, nawet przesuwając kursor po pulpicie, to taktowanie wynosi 3,6-3,7Ghz. Wydaję mi się, że w momencie kiedy nie potrzebujemy takiej mocy, procesor powinien sobie chodzić na niższych taktach, chociażby żeby pobierał mniej prądu, a co za tym idzie dłużej pracował na baterii, czy wydzielał mniej ciepła.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 3-07-2018, 14:09
Nr wypowiedzi: #8


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 11 436
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



Gdyby chodzil na tych MHz to na pewno nie mialbys ani chwili paswnego chlodzenia a juz na pewno nie mialbys 50C przy rpm0.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | GTX OC 1080 Ti | 4K 40'' |
LAPTOP: HP 1020 G1 + TP YOGA S1 + DELL CHROME 13

eGPU: PE4L 2.1b
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Skowri
dodano 3-07-2018, 15:24
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 5/02/12
Nr użytkownika: 46 400
Laptop: Gateway P-7811fx



Nie wiem czemu nie pokazuje prędkości wentylatorów, SpeedFan także. Musisz mi wierzyć na słowo, że są zupełnie wyłączone.

Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 3-07-2018, 15:42
Nr wypowiedzi: #10


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 11 436
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



Bardziej nie wierze w to ze tam sa realnie na stale te MHz. Dziwne.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | GTX OC 1080 Ti | 4K 40'' |
LAPTOP: HP 1020 G1 + TP YOGA S1 + DELL CHROME 13

eGPU: PE4L 2.1b
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 3-07-2018, 17:00
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 455
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



Wstaw no screeena z throttlestopa. Widzi ci poprawnie zasilacz w biosie?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
T-9
dodano 4-07-2018, 10:31
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 553
Rejestracja: 15/09/10
Nr użytkownika: 32 135



Ten sprzęt powinien mieć zasilator 240w...

Ja jak podpinałem do swojego m6600 130w to też obcinał wydajność i jescze piszczał przy starcie że za słaby zasilator

Albo 180w

Edit: A puść mu diagnostykę odpalaną przy starcie (jak to się robilo to poszukaj na necie bo nie pamietam)


--------------------
GT62VR, i7 7700HQ, 16GB 2133mhz, PM951 512gb nvme, 2TB HDD, GTX 1060 6GB, FHD ips, Win 10
8460p, T420, 850 G1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 4-07-2018, 11:04
Nr wypowiedzi: #13


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 11 436
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



nie powinien miec 240W, oryginalnie jest do niego chyba wlasnie 180W, a skoro BIOS nie daje tez ostrzezenia podczas startu (o ile ta funkcja nie jest wylaczona w BIOS), to znaczy ze zasilacz jest ok.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | GTX OC 1080 Ti | 4K 40'' |
LAPTOP: HP 1020 G1 + TP YOGA S1 + DELL CHROME 13

eGPU: PE4L 2.1b
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Skowri
dodano 5-07-2018, 16:27
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 5/02/12
Nr użytkownika: 46 400
Laptop: Gateway P-7811fx



Załączam screeny z ThrottleStop oraz komunikat jaki się pojawia przy starcie systemu.
Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
Załącznik (obraz)
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 19-09-2018 - 20:22