IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Awaria Internet w lenovo n500- windows xp
szymurka
dodano 25-12-2017, 16:11
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 136
Rejestracja: 18/09/12
Nr użytkownika: 51 020



cześć,

męczę się z nim od wczoraj, pobierałem różne sterowniki- zarówno ethernet jak i sieci bezprzewodowych (włącznie ze sterownikami do bluetooth) i dalej nie działa mi internet. ikona w prawym-dolnym rogu (obok zegara) pokazuje, że jestem połączony z siecią, a jakość samego połączenia jest "doskonała". mimo to, żadna przeglądarka nie włącza żadnej strony- nawet googli. możecie mi coś poradzić? albo gdzie szukać rozwiązania? jestem już maksymalnie zrezygnowany... niestety nie mam płytki ze sterownikami

czekam na odpowiedzi,pozdro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sylwester Cyba
dodano 25-12-2017, 16:13
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 9 788
Rejestracja: 12/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1



A na innych urządzeniach internet z tego samego źródła działa? Warto sprawdzić zanim się weźmie za naprawianie. Często jest to wina po stronie dostawcy internetu i tu tylko kontakt z nim może coś zmienić.

Co pokazuje rozwiązywanie problemów wbudowane w Windows?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szymurka
dodano 25-12-2017, 16:18
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 136
Rejestracja: 18/09/12
Nr użytkownika: 51 020



QUOTE(Sylwester Cyba @ 25-12-2017, 15:13) *
A na innych urządzeniach internet z tego samego źródła działa? Warto sprawdzić zanim się weźmie za naprawianie. Często jest to wina po stronie dostawcy internetu i tu tylko kontakt z nim może coś zmienić.

Co to za komputer i jak był zawsze podłączany do internetu? Tylko kablem?

do tej samej sieci jest podłączone w domu 2 smartfony i komputer stacjonarny (po kablu) i wszystko działa ok. wcześniej był jeszcze macbook i nigdy nie było podobnych problemów. internet jest ok.

laptop, który nie działa to Lenovo N500- zainstalowałem na nim 2 dni temu windowsa XP (gdy miał jeszcze 8 to działało bez problemów), więc myślę że pominąłem jakiś sterownik, albo nie zrobiłem wszystkiego po kolei. niestety nie znam się na tych sprawach i ciężko mi znaleźć swój błąd. pobrałem z internetu wszystkie sterowniki dla mojego modelu laptopa kompatybilne z windowsem XP, ale ewidentnie czegoś brakuje. ponadto, podpięcie kabla ethernet do N500 nie rozwiązuje problemu- to kiepskie rozwiązanie na dłuższą metę, ale nawet w takiej konfiguracji internet na nim nie działa.

QUOTE(Sylwester Cyba @ 25-12-2017, 15:13) *
Co pokazuje rozwiązywanie problemów wbudowane w Windows?

nic nie pokazuje... połączenie ma, podobno, "znakominą" jakość.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sylwester Cyba
dodano 25-12-2017, 16:21
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 9 788
Rejestracja: 12/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1



Można spróbować choćby udostępnić internet przez smartfona (WiFi hotspot). Gdyby był problem po stronie dostawcy (filtrowanie adresów sieciowych MAC) to by w ogóle nie działało.

Pod Windows XP czasem ręcznie było trzeba dodać funkcje związane z internetem. Proponuję zacząć od sprawdzenia tego co związane z protokołem TCP/IP i jak to będzie wybadane jako działające to potem DHCP i wszystko co z nim związane.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szymurka
dodano 25-12-2017, 16:30
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 136
Rejestracja: 18/09/12
Nr użytkownika: 51 020



QUOTE(Sylwester Cyba @ 25-12-2017, 15:21) *
Pod Windows XP czasem ręcznie było trzeba dodać funkcje związane z internetem. Proponuję zacząć od sprawdzenia tego co związane z protokołem TCP/IP i jak to będzie wybadane jako działające to potem DHCP i wszystko co z nim związane.

co dokładnie mam sprawdzić? jak mówiłem, moje używanie laptopów z windowsem ogranicza się do uruchomienia przeglądarki.

QUOTE(Sylwester Cyba @ 25-12-2017, 15:21) *
Można spróbować choćby udostępnić internet przez smartfona (WiFi hotspot). Gdyby był problem po stronie dostawcy (filtrowanie adresów sieciowych MAC) to by w ogóle nie działało.

udostępniam internet ze smartfona i mimo że komputer wykrywa tę sieć to nie może się do niej przyłączyć. status to "łączenie" przez 2 minuty, a potem komunikat, że nie może uwierzytelnić i przestaje łączyć.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sylwester Cyba
dodano 25-12-2017, 16:52
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 9 788
Rejestracja: 12/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1



To lepiej poprosić kogoś z doświadczeniem w kontakcie z komputerami.

Trzeba mu zrobić wstępną diagnostykę. Czy dysk twardy jest sprawny, czy nie ma procesu obciążającego procesor np. na 100%. Potem można popatrzeć na ustawienia związane z internetem.

Jeśli chodzi o WiFi to proponuję skorzystać z Wireless Zero Configuration:
https://msdn.microsoft.com/en-us/library/wi...3(v=vs.85).aspx

Tylko właśnie takie rzeczy wymagają obycia z systemem operacyjnym.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szymurka
dodano 25-12-2017, 17:14
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 136
Rejestracja: 18/09/12
Nr użytkownika: 51 020



QUOTE(Sylwester Cyba @ 25-12-2017, 15:52) *

takie rzeczy do za dużo dla mnie. a możesz mi polecić program, który sprawdzi system pod kątem brakujących sterowników i aktualności obecnych? ściągnę go na stacjonarnym.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sylwester Cyba
dodano 25-12-2017, 19:48
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 9 788
Rejestracja: 12/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1



Proponuję zacząć od sprawdzenia czy ten sterownik coś zmienia:
https://support.lenovo.com/pl/pl/downloads/ds008163
(karta sieciowa, internet po kablu)


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szymurka
dodano 29-12-2017, 10:10
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 136
Rejestracja: 18/09/12
Nr użytkownika: 51 020



Zainstalowalem wszystkie sterowniki od nowa i tym razem dziala. Moge sie podlaczyc do sieci bez hasla, niestety hotspota telefonu dalej nie wykrywa. Mniejsza z tym. Inny problem jest taki, ze nie moge sie dolaczyc do sieci zabezpieczonych haslem, bo mam podac „hasło własności urządzenia” i nie jest to hasło do samej sieci, bo nie przyjmuje liter. Pomysły?
Powód zmiany treści: zmieniłem drukowane litery na pogrubienie /tc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
XTREEM.pl
dodano 29-12-2017, 12:24
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Subiekt
Wypowiedzi: 932
Rejestracja: 1/11/13
Nr użytkownika: 57 845



Nie wiem jaki komunikat się pokazuje i z jakiej głównie przeglądarki korzystasz, ale może na początek spróbuj to:

http://troubleshooter.xyz/wiki/fix-err_net...nged-in-chrome/

Method 2: Flush the DNS and Reset TCP/IP
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szymurka
dodano 29-12-2017, 14:08
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 136
Rejestracja: 18/09/12
Nr użytkownika: 51 020



Wrzucam zdjęcie komunikatu. Hasło na 8 znaków, nie przyjmuje liter. Używam windowsa XP i mam zainstalowaną tylko mozille.
Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mindla
dodano 29-12-2017, 17:46
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Zablokowano
Wypowiedzi: 1 198
Rejestracja: 7/01/13
Nr użytkownika: 53 287



Po co korzystasz do połączenia z Wlan z tego dedykowanego programu od Intela Proset Wireless.
Korzystaj z Windowsa czyli PPM na ikone Wlan w tray,u i klikasz połącz ma wyskoczyć monit o hasło wpisujesz i działa.
To stary laptop może nie akceptować WPA2 PSK ale WEP na pewno akceptuje.
Do tego źle zainstalowałeś driver do Wlan powinieneś instalować sam sterownik bez tego Proset Wireless.
Miałem kiedyś Lenovo r61i z XP i Vistą i teraz też mam Lenovo T61 także laptopy Lenovo znam na wylot.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szymurka
dodano 29-12-2017, 23:17
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 136
Rejestracja: 18/09/12
Nr użytkownika: 51 020



QUOTE(mindla @ 29-12-2017, 16:46) *
Po co korzystasz do połączenia z Wlan z tego dedykowanego programu od Intela Proset Wireless.
Korzystaj z Windowsa czyli PPM na ikone Wlan w tray,u i klikasz połącz ma wyskoczyć monit o hasło wpisujesz i działa.
To stary laptop może nie akceptować WPA2 PSK ale WEP na pewno akceptuje.
Do tego źle zainstalowałeś driver do Wlan powinieneś instalować sam sterownik bez tego Proset Wireless.
Miałem kiedyś Lenovo r61i z XP i Vistą i teraz też mam Lenovo T61 także laptopy Lenovo znam na wylot.


spadłeś mi z nieba! niestety robię to pierwszy raz i chociaż dużo robię sam to wiele rzeczy trzeba mi "pokazywać palcem". gdy klikam PPM na ikonę WLAN mam takie okno jak na załączonym zdjęciu. jeśli chodzi o sterownik bez Proset Wireless to nie mogę takiego znaleźć do XP- pomożesz? na stronie Intela- https://downloadcenter.intel.com/product/70...WiFi-Link-5100- jest tylko Proset.
Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mindla
dodano 30-12-2017, 20:23
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Zablokowano
Wypowiedzi: 1 198
Rejestracja: 7/01/13
Nr użytkownika: 53 287



Visit My Website

Masz tu sterowniki pod XP do tego laptopa.
Pewnie pasuje jeszcze raz zainstalować system i sterowniki w takiej kolejności;
1.chipset
2.power managment
3.czytnik kart i kamera
4.grafika
5.touchpad
6 wlan
7.bluetooth i modem
8.audio

Po zainstalowaniu każdego drivera obowiązkowy restart nawet jak system tego nie wymaga.
Oczywiście instalujesz tylko jeden sterownik tylko takiego urządzenia jakie posiadasz przy wlan jest ich wiele musisz wybrać swój.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 23-09-2019 - 12:01