IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

152 Strony: V  « < 150 151 152  
Reply to this topicStart new topic
Samsung RF511 i RF711, 15,6" i 17,3", Sandy Bridge, GF GT 540M
fotovera2007
dodano 7-04-2016, 9:22
Nr wypowiedzi: #3021





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1
Rejestracja: 6/04/16
Nr użytkownika: 67 902



Witam posiadam laptopa samsunga NP-RF711 S03PL I5 2410M 2,3 GHz, mam mały problem z Windows 10, a mianowicie gdy wejdę w menadżera urządzeń-wydajność szybkość procesora jest cały czas na poziomie 2,2-2,7 z tego co zaobserwowałem na innych komputerach szybkość powinna sobie skakać od 0,9 do 2,7 GHz w zależności od zapotrzebowania na moc obliczeniową, nie wiem jak to jest na waszych laptopach prawdopodobnie potrzebne są jakieś sterowniki do sterowania wydajnością procesora będę wdzięczny za jakieś info bo być może jest to normalne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Roman S.
dodano 7-04-2016, 14:29
Nr wypowiedzi: #3022





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 132
Rejestracja: 7/07/11
Z: zDolny Śląsk/Belgia
Nr użytkownika: 40 588
Laptop: Samsung NP-RF511-S02PL, HP Omen 17-w150nw



Jeżeli mówisz o prędkości podawanej przez system Windows to zazwyczaj podawana jest prędkość procesora zmierzona w momencie otwierania okienka z informacją. Samo zaś jego otwarcie powoduje skok taktowania, no i taki jest właśnie efekt. Odpal CPU-Z albo soft typu HWMonitor i zobacz, jak zmienia się prędkość procesora w momencie, gdy nic nie robisz. Jak nadal uparcie trzyma się wysokich taktowań to możliwe, że jakiś proces potrzebuje tyle mocy obliczeniowej, że procesor nie może zejść z taktowaniami w dół. Taki proces zidentyfikujesz np. menedżerem zadań.
Jak nic z powyższych to będziemy myśleć dalej smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
isayasjoshua
dodano 7-08-2016, 15:52
Nr wypowiedzi: #3023





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 54
Rejestracja: 17/03/11
Nr użytkownika: 37 707
Laptop: RF511-S03PL



Mam jakiś problem.
Kupiłem ostatnio dysk SSD i kieszeń na dysk. Swój stary HDD zamieniłem na SSD, wykręciłem napęd i stary HDD z kieszenią podłączyłem. SSD śmiga jak należy, jednak nie widzi mi HDD. W BIOSie też nie widzi. Ktoś może podpowiedzieć, w czym może leżeć problem? Sam HDD powinien chodzić, wkońcu ponad 5 lat chodził w laptopie, a przy demontażu zachowywałem ostrożność.


--------------------
Samsung RF511-S03PL - i5-2410m, 8gb ddr3, gt540m, SSD 120GB + HDD 640gb 5400rpm, 15,6' HD
Posiadam od 6 V 2011
Go to the top of the page
 
+Quote Post
isayasjoshua
dodano 9-08-2016, 16:07
Nr wypowiedzi: #3024





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 54
Rejestracja: 17/03/11
Nr użytkownika: 37 707
Laptop: RF511-S03PL



QUOTE(isayasjoshua @ 7-08-2016, 16:52) *
Mam jakiś problem.
Kupiłem ostatnio dysk SSD i kieszeń na dysk. Swój stary HDD zamieniłem na SSD, wykręciłem napęd i stary HDD z kieszenią podłączyłem. SSD śmiga jak należy, jednak nie widzi mi HDD. W BIOSie też nie widzi. Ktoś może podpowiedzieć, w czym może leżeć problem? Sam HDD powinien chodzić, wkońcu ponad 5 lat chodził w laptopie, a przy demontażu zachowywałem ostrożność.


Jednak wszystko w porządku, nie do końca włożyłem kieszeń T_T
PS. Nie znalazłem funkcji edytuj lub usuń post, dlatego odpowiadam samemu sobie
PS2. Z kolei do tego posta mam opcję edytuj tongue.gif


--------------------
Samsung RF511-S03PL - i5-2410m, 8gb ddr3, gt540m, SSD 120GB + HDD 640gb 5400rpm, 15,6' HD
Posiadam od 6 V 2011
Go to the top of the page
 
+Quote Post
blazeusz
dodano 6-09-2016, 21:58
Nr wypowiedzi: #3025





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 14
Rejestracja: 23/08/11
Nr użytkownika: 41 904



Hejo, planuje trochę ożywić swojego starego RF511 s03pl i wmontować do niego ten dysk: Dysk SSD 2,5'' ADATA SP920 Premier Pro 128GB - zamiast starego HDD.
Będzie pasował do tego laptopa? Opłaca się go kupić i montować, czy może laptop ze względu na swój wiek nie wykorzysta jego potencjału?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Roman S.
dodano 9-09-2016, 12:26
Nr wypowiedzi: #3026





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 132
Rejestracja: 7/07/11
Z: zDolny Śląsk/Belgia
Nr użytkownika: 40 588
Laptop: Samsung NP-RF511-S02PL, HP Omen 17-w150nw



Laptop ma złącze SATA3, więc przepustowośc interfejsu nie będzie problemem. Jedyne, co może potencjalnie przeszkadzać to grubość dysku (7mm) - nie mogę teraz sprawdzić, czy system montowania HDD w naszych RF511 nie sprawia aby jakiś problemów przy takiej grubości dysku (typu, że oryginalnie montowany HDD solidnie tkwi w gniazdku, a przy SSD o grubości 7mm powstaje jakaś szpara i de facto dysk wisi w powietrzu). Z drugiej jednak strony, w tym wątku wielokrotnie przewijała się kwestia wymiany na SSD i nie raportowano żadnych problemów, więc myślę, że problem jest mimo wszystko nieistniejący.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kuzniewski
dodano 12-09-2016, 14:25
Nr wypowiedzi: #3027





Grupa: Subiekt
Wypowiedzi: 1 175
Rejestracja: 3/07/15
Nr użytkownika: 65 176



Wymiana dysku w RF511 (w innych notebookach zresztą też) to bardzo dobry pomysł. Szybsze działanie będzie widoczne gołym okiem. Mieszczą się tam zarówno dyski o grubości 7 jak i 9,5 mm.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yaszczy
dodano 3-10-2016, 16:31
Nr wypowiedzi: #3028





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 3/01/14
Nr użytkownika: 58 795



Witam!
Temat kilkakrotnie się przewijał. W całym wątku nie znalazłem żadnej jednoznacznej odpowiedzi.
Laptop RF511 S01UK i5 540M 8 giga ramu Win7 64bit
System nie widzi karty graficznej 540M jedynie Intela 3000. Karty Nvidia nie widać w menadżerze (jedynie tą podstawową Intel). Nie pomaga reinstal systemu. Bios najnowszy. Sterowniki wszystkie zaktualizowane. System świerzutki nie zasyfiony>
Z wiadomych względów nie da się zainstalować sterowników ze strony Nvidia (nie widzi karty).
Ktoś tak miał? Coś udało mu się ruszyć z tematem?
Z góry dzięki!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Roman S.
dodano 4-10-2016, 14:07
Nr wypowiedzi: #3029





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 132
Rejestracja: 7/07/11
Z: zDolny Śląsk/Belgia
Nr użytkownika: 40 588
Laptop: Samsung NP-RF511-S02PL, HP Omen 17-w150nw



Tutaj coś piszą na ten temat, w sensie, że pomogło
http://www.tenforums.com/graphic-cards/169...html#post353952
http://answers.microsoft.com/en-us/windows...77727941?auth=1

Proponują również zrobić przywrócenie ustawień domyślnych BIOS, wtedy karta pojawi się w Menedżerze Urządzeń i będzie można zainstalować sterowniki.
Ja niestety nie miałem tego problemu, więc te powyższe rady to tak trochę w ciemno, ale skoro innym pomogło...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yaszczy
dodano 5-10-2016, 16:32
Nr wypowiedzi: #3030





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 3/01/14
Nr użytkownika: 58 795



Dzięki za szybką odpowiedź!
Dziś sprawdzę proponowane rozwiązania!

Tak sobie myślę jeszcze!
Czy ktoś orientuje się czy występowały wersje laptopów RF511 bez grafiki Nvidii? Tylko z grafiką Intel 3000? Przypominam że moja wersja laptopa to wersja UK.
Dzięki za odpowiedź!

Jest to laptop który rodzice dostali niejako w prezencie stąd nie znam tej maszyny dobrze wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yaszczy
dodano 8-10-2016, 14:19
Nr wypowiedzi: #3031





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 3/01/14
Nr użytkownika: 58 795



QUOTE(yaszczy @ 5-10-2016, 16:32) *
Dzięki za szybką odpowiedź!
Dziś sprawdzę proponowane rozwiązania!

Tak sobie myślę jeszcze!
Czy ktoś orientuje się czy występowały wersje laptopów RF511 bez grafiki Nvidii? Tylko z grafiką Intel 3000? Przypominam że moja wersja laptopa to wersja UK.
Dzięki za odpowiedź!

Jest to laptop który rodzice dostali niejako w prezencie stąd nie znam tej maszyny dobrze wink.gif




Zagadka rozwiązana! Laptop rozebrany. Model RF511 A01UK nie posiada dodatkowej grafiki. Jedynie Intel 3000.
smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Roman S.
dodano 10-10-2016, 10:39
Nr wypowiedzi: #3032





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 132
Rejestracja: 7/07/11
Z: zDolny Śląsk/Belgia
Nr użytkownika: 40 588
Laptop: Samsung NP-RF511-S02PL, HP Omen 17-w150nw



Jakbyś od razu napisał poprawny model laptopa to Ty byś wiedział o tym od razu, a ja nie traciłbym czasu na googlowanie dla Ciebie rozwiązań :/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yaszczy
dodano 14-10-2016, 10:53
Nr wypowiedzi: #3033





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 3/01/14
Nr użytkownika: 58 795



No więc tak smile.gif
Mam bliźniaczy model kupiony w Polsce który posiada drugą grafę. Do tego ciekawostka bo w opisanym przeze mnie laptopie siedzą sterowniki Nvidia do grafiki po świeżym przywróceniu systemu, stąd moja sugestia że może tam być dodatkowa grafika Nvdii. Po rozebraniu problem sam się wyjaśnił.
Roman S. dzięki za poświęcony czas.
pozdrawiam!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pracusele
dodano 19-11-2016, 22:01
Nr wypowiedzi: #3034





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 9
Rejestracja: 16/10/16
Nr użytkownika: 69 224
Laptop: Samsung RF711



Witam,
Czy możecie podpowiedzieć jak zrobić by przenieść partycję recovery na nowy dysk SSD? Sklonowałem partycje recovery potem C ale nie działa, po uruchomieniu komputera brak dysku, w Biosie go nie widać - dlaczego?. SSd to Good RAM Iridium PRO 240GB. Do klonowania użyłem EasyUS ToDo Beckup. Czy ktos ma z tym doświadczenie i mógłby mi podpowiedzieć czemu nie działa lub jak zrobić to jeszcze raz poprawnie by po podpięciu SSD uruchomić Recovery by mieć "czysty" system. W dodatku zastanawia mnie ta malutka partycja 100MB też ją sklonowałem ale bez efektu (dołączyłem zrzut partycji), możne kolejność nie właściwa. Czy teraz najpierw sformatować SSD i zacząć klonować raz jeszcze tylko które partycje i w jakiej kolejności.
Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 19-11-2016, 22:06
Nr wypowiedzi: #3035





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 478
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



ja bym zalecal zainstalowac system na czysto z plyty/pena nie z recovery smile.gif

100MB musi byc - to instalator tworzy od windowsa na pliki uruchomieniowe


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pracusele
dodano 19-11-2016, 22:11
Nr wypowiedzi: #3036





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 9
Rejestracja: 16/10/16
Nr użytkownika: 69 224
Laptop: Samsung RF711



Wiem ze lepiej by było zainstalować od nowa, ale w recovery jest np MS OFFICE z którego chce korzystać. Stąd pytanie jak zrobić by odpalić recovery na SSD?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Roman S.
dodano 23-11-2016, 11:33
Nr wypowiedzi: #3037





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 132
Rejestracja: 7/07/11
Z: zDolny Śląsk/Belgia
Nr użytkownika: 40 588
Laptop: Samsung NP-RF511-S02PL, HP Omen 17-w150nw



Jedno pytanie: napisałeś, że dysk nie jest widoczny w BIOS. Skoro sprzęt go nie widzi, to w jaki sposób byłeś w stanie przenieść na niego partycje?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

152 Strony: V  « < 150 151 152
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 19-10-2018 - 9:05