IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

38 Strony: V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
HP Pavilion dv6, dv7 - kompendium, dla modeli z Intel Sandy Bridge i AMD Llano; z HD 6770M i innymi GPU
misieek
dodano 22-07-2012, 21:32
Nr wypowiedzi: #41


<3 nhl.pl


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 964
Rejestracja: 17/05/09
Nr użytkownika: 19 647



QUOTE(rolender @ 22-07-2012, 18:45) *
gdzie mozna przedluzyc taki kabelek?

Samemu, albo w kazdym serwisie rtv/agd, u kazdego elektronika.


--------------------
Dell Latitude 7490
Go to the top of the page
 
+Quote Post
misieek
dodano 31-07-2012, 22:37
Nr wypowiedzi: #42


<3 nhl.pl


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 964
Rejestracja: 17/05/09
Nr użytkownika: 19 647



Prosze o dodanie do pierwszego postu:


Historia biosów dv6-6b**:

F.02 -> ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp54501-55000/sp54846.exe
F.12 -> ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp55001-55500/sp55375.exe
F.19 -> ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp57001-57500/sp57474.exe


--------------------
Dell Latitude 7490
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ballon
dodano 8-08-2012, 11:49
Nr wypowiedzi: #43





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 461
Rejestracja: 24/11/07
Z: Koszalin/Gdańsk
Nr użytkownika: 4 378
Laptop: dv6 6150ew



Dodałem (pkt 4). Wróciłem z wojaży Na dniach będę uzupełniał kompendium.


--------------------
HP dv6150ew: i5 2410m 2x2.3, 2x4 GB DDRIII, Samsung 840 EVO 120 GB + 500GB (opt. bay), AMD 6770m 2GB + PHILIPS 24" 1080p
HP ProBook 4530s: i3 2310m 2x2.1, 4 GB DDRIII, 320GB 7200, Intel HD3000, 1366x768 mat, - śmiga
Lenovo SL500: C2D t7370 2x2.0, 4GB DDRII, 250GB 5400, nv9300m GS 256MB, 1650x1050 mat, - śmiga
Compal FL90: C2D t7300 2x2.0, 2 GB DDRII, 320GB 5400, nv8600m GT 256MB, 1280x800 - działał (sprzedany)
HP dv6040ca: AMD Turion 2x1.8, 1 GB DDRII, 120GB 5400, nv7200go 128MB, 1280x800 - dawca organów
HP Pavilion dv6, dv7 - kompendium wiedzy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
millsky
dodano 15-08-2012, 21:15
Nr wypowiedzi: #44





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 16
Rejestracja: 10/03/12
Nr użytkownika: 47 115
Laptop: HP dv6-6b60ew



Mam 2 problemy z moim dv6-6b60ew.

Problem pierwszy - najważniejszy. Komputer dosyć często(nie co minutę ale 2-3 razy na dzien kiedy dużo gram) zawiesza się - tylko na Radeonie 6770. Sterowniki mam najnowsze ze strony HP - proszę o poradę bo jest to dosyć frustrujące - mam kompa miesiąc i jest tak od początku.

2gi problem - kiedy gram przykładowo w CS i prowadzę rozmowę głosową na steam, rozmowa idzie na słuchawki a dźwięk z gry na głośniki laptopowe. Laptop to HP dv6-6b66ew i windows7. Jak sprawić żeby i gra i rozmowa szła na słuchawkach?

Go to the top of the page
 
+Quote Post
misieek
dodano 21-08-2012, 11:25
Nr wypowiedzi: #45


<3 nhl.pl


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 964
Rejestracja: 17/05/09
Nr użytkownika: 19 647



Niestety 3 generacja CPU nie zadziała na DV6 i 7 serii 6 sad.gif sprawdzone.


--------------------
Dell Latitude 7490
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jazzman
dodano 22-08-2012, 10:24
Nr wypowiedzi: #46





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 273
Rejestracja: 5/07/12
Nr użytkownika: 49 393



czy Ivy Bridge działa w laptopie dv7 6130ew prosze o informację
Go to the top of the page
 
+Quote Post
misieek
dodano 22-08-2012, 10:40
Nr wypowiedzi: #47


<3 nhl.pl


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 964
Rejestracja: 17/05/09
Nr użytkownika: 19 647



QUOTE(Jazzman @ 22-08-2012, 10:46) *
czy Ivy Bridge działa w laptopie dv7 6130ew prosze o informację

Po co mam pisać drugi raz skoro i tak nie przeczytasz tak jak nie przeczytałeś postu wyżej?


--------------------
Dell Latitude 7490
Go to the top of the page
 
+Quote Post
misieek
dodano 24-08-2012, 21:32
Nr wypowiedzi: #48


<3 nhl.pl


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 964
Rejestracja: 17/05/09
Nr użytkownika: 19 647



Oglaszam wszem i wobec iż udalo sie podlaczyc panel full hd (przy okazji taki, jaki jest w dellu 502x smile.gif) - z tym ze zmienilem mu polar na mat

Oczywiscie nie na oryginalnym przewodzie. Chcialem sprobowac na lvdsie od dv7 - ale taki mi w rece nie wpadl, musialem zmodyfikowac ten ktory mialem (dodac druga linie) smile.gif



Po kilku dniach uzywania panela full hd stwierdzam, never ever hd smile.gif, jedynie full hd - zupelnie inna praca. Kolory, kontrast, jaskrawosc nowego panela bije stary...


A dodatkowo notek mnie zadziwia, bo gta iv dziala w 1080p na pelnych (jedynie cienie off, suwaki na 50/65/50) - plynnie, tj. mniej niz 25fps nie ma smile.gif


--------------------
Dell Latitude 7490
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mxw
dodano 8-09-2012, 3:10
Nr wypowiedzi: #49


noise ninja


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 090
Rejestracja: 24/08/11
Z: Poznań
Nr użytkownika: 41 934
Laptop: HP Pavilion dv6-6150ew



witam po wakacjach. cool.gif

wreszcie mam trochę więcej czasu na wykorzystanie dv6-6150ew na codzień - i muszę powiedzieć, że jeszcze wciąz lapek daje radę. oglądałem też już nowe dv6 serii 7000 - oj nie, dziękuję, postoję, i nie tylko ciemna palcująca się obudowa jest na "nie", ale wiele innych detali. dlatego wciąż jestem bardzo zadowolony ze swojej "sto-pięćdziesiątki". biggrin.gif


mam kilka uwag do głównego postu w wątku, otóż:

10. CoolSense

jest napisane:

Najniższa emisja ciepła - bez trybu turbo CPU, wentylator włącza najwyższy bieg około temperatury 80 st. C na CPU
Wysoka wydajność - tryb turbo CPU włączony, wentylator włącza najwyższy bieg około temperatury 90 st. C na CPU
Tryb cichej pracy - tryb turbo CPU wyłączony, wentylator włącza się (najniższe obroty) przy około 65 st. C na CPU


po pierwsze: to wszystko jeszcze dodatkowo zależy od ustawienia opcji fan always on w BIOSie.

a po drugie: w trybie cichej pracy turbo boost CPU potrafi sie jak najbardziej włączyć - nie w każdym programie, ale potrafi. blush.gif
też byłem zdziwiony, tym bardziej, że robił to na "czterech" rdzeniach, ale faktycznie procek skakał do 2.9 GHz i pracował. oczywiście po dłuższej chwili włączał się wentylator i robił się tryb raczej głośnej pracy, ale w cool sense nadal był ustawiony tryb pracy cichej.

u mnie to wyskakiwało np. w trakcie wywoływania zdjęć: Canon DPP potrafi wywoływać RAWy na wszystkich rdzeniach równolegle, i turbo boost odpalał wtedy nawet w trybie cichej pracy. podobnie ACDSee przy przetwarzaniu wsadowym.


11. ThrottleStop

jest napisane:

Za pomocą tego programu możemy ręcznie przypisać maksymalne taktowanie procesora. (....)

chmmm, a nie prościej w zwykłych opcjach zasilania windows ustawić wydajność procka na 10 czy 20%?
efekt jest podobny: procek siedzi na 0.8 GHz, przysypia, ale do netu, worda, paru innych edytorów czy oglądania filmu na DVD spokojnie wystarcza. do tego mamy właśnie ciszę, bo wentyl praktycznie nie musi chłodzić procesora. a i bateryjka w porywach starczy na 5-6h pracy. oczywiście takie zabawy tylko na integrze. cool.gif

zgadza się?
czy znowu coś pokręciłem? tongue.gif biggrin.gif wink.gif


--------------------
pozdrawiam,
mxw.

___________________________
huawei matebook x | apple macbook air | hp stream 13" | lenovo y50-70 i7 | hp pavilion dv6-6150ew | hp pavilion dv6520ea | hp pavilion dv5-1235ew | acer aspire one d257 | blaszany intel i7 HQ 4.0 GHz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ballon
dodano 17-09-2012, 10:34
Nr wypowiedzi: #50





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 461
Rejestracja: 24/11/07
Z: Koszalin/Gdańsk
Nr użytkownika: 4 378
Laptop: dv6 6150ew



QUOTE(mxw @ 8-09-2012, 3:33) *
to wszystko jeszcze dodatkowo zależy od ustawienia opcji fan always on w BIOSie.

Dopiszę, że sprawdzane było na ustawieniu fan always on - wyłączone.

QUOTE(mxw @ 8-09-2012, 3:33) *
chmmm, a nie prościej w zwykłych opcjach zasilania windows ustawić wydajność procka na 10 czy 20%?

Można tak zrobić. Jednak polecam ten program, ponieważ można szybko przełączać się między 4 profilami, owszem można utworzyć i dostosować kilka planów zasilania, ale to żmudna praca smile.gif ThrottleStop daje również możliwość ustawienia taktowania z dokładnością do 100 MHz. Jeśli ktoś nie lubi dodatkowych programów działających w tle to może wybrać sposób opisany przez Ciebie smile.gif

Potwierdzam, że przy ustawieniu procesora na 800 MHz, ograniczamy również jego napięcie, dzięki czemu możemy cieszyć się dłuższą pracą na akumulatorze. Takie taktowanie wystarcza do odtwarzania filmów, czy też przeglądania internetu.


--------------------
HP dv6150ew: i5 2410m 2x2.3, 2x4 GB DDRIII, Samsung 840 EVO 120 GB + 500GB (opt. bay), AMD 6770m 2GB + PHILIPS 24" 1080p
HP ProBook 4530s: i3 2310m 2x2.1, 4 GB DDRIII, 320GB 7200, Intel HD3000, 1366x768 mat, - śmiga
Lenovo SL500: C2D t7370 2x2.0, 4GB DDRII, 250GB 5400, nv9300m GS 256MB, 1650x1050 mat, - śmiga
Compal FL90: C2D t7300 2x2.0, 2 GB DDRII, 320GB 5400, nv8600m GT 256MB, 1280x800 - działał (sprzedany)
HP dv6040ca: AMD Turion 2x1.8, 1 GB DDRII, 120GB 5400, nv7200go 128MB, 1280x800 - dawca organów
HP Pavilion dv6, dv7 - kompendium wiedzy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mxw
dodano 17-09-2012, 22:49
Nr wypowiedzi: #51


noise ninja


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 090
Rejestracja: 24/08/11
Z: Poznań
Nr użytkownika: 41 934
Laptop: HP Pavilion dv6-6150ew



QUOTE(ballon @ 17-09-2012, 10:57) *
Dopiszę, że sprawdzane było na ustawieniu fan always on - wyłączone.

w tym miejscu warto napisać dokładnie, co oznaczają opcje użyte w BIOSie:

1) fan always on - enabled - wentylator zawsze włączony, czyli zawsze się kręci (z różnymi prędkościami) (default)
2) fan always on - disabled - wentylator kręci się tak samo, ale dodatkowo potrafi się zatrzymać, gdy nie jest potrzebny

opcja pierwsza ma dwie zalety: jest bezpieczniejsza dla sprzętu (dla wentylatora, procesora i grafiki) i daje bardziej równomierny szumik

opcja druga jest dla wielbicieli ciszy, ale wentyl włącza się i wyłącza okresowo, co może denerwować - ale sam używam tego trybu i mnie to nie denerwuje, bo wentylator w dv6 jest naprawdę cichy (prawie niesłyszalny) na wolnych obrotach (dysk HDD jest głośniejszy).

i jeszcze raz podkreślam - turbo boost włącza się w obu trybach.


QUOTE(ballon @ 17-09-2012, 10:57) *
Jeśli ktoś nie lubi dodatkowych programów działających w tle to może wybrać sposób opisany przez Ciebie smile.gif

dokładnie tak, o to chodziło. cool.gif


--------------------
pozdrawiam,
mxw.

___________________________
huawei matebook x | apple macbook air | hp stream 13" | lenovo y50-70 i7 | hp pavilion dv6-6150ew | hp pavilion dv6520ea | hp pavilion dv5-1235ew | acer aspire one d257 | blaszany intel i7 HQ 4.0 GHz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ballon
dodano 18-09-2012, 21:40
Nr wypowiedzi: #52





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 461
Rejestracja: 24/11/07
Z: Koszalin/Gdańsk
Nr użytkownika: 4 378
Laptop: dv6 6150ew



Dodałem objaśnienia funkcji FAN always on.


--------------------
HP dv6150ew: i5 2410m 2x2.3, 2x4 GB DDRIII, Samsung 840 EVO 120 GB + 500GB (opt. bay), AMD 6770m 2GB + PHILIPS 24" 1080p
HP ProBook 4530s: i3 2310m 2x2.1, 4 GB DDRIII, 320GB 7200, Intel HD3000, 1366x768 mat, - śmiga
Lenovo SL500: C2D t7370 2x2.0, 4GB DDRII, 250GB 5400, nv9300m GS 256MB, 1650x1050 mat, - śmiga
Compal FL90: C2D t7300 2x2.0, 2 GB DDRII, 320GB 5400, nv8600m GT 256MB, 1280x800 - działał (sprzedany)
HP dv6040ca: AMD Turion 2x1.8, 1 GB DDRII, 120GB 5400, nv7200go 128MB, 1280x800 - dawca organów
HP Pavilion dv6, dv7 - kompendium wiedzy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ryczard
dodano 21-09-2012, 11:27
Nr wypowiedzi: #53





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 9
Rejestracja: 23/01/09
Nr użytkownika: 17 290
Laptop: Narazie brak



Witam, czy koś się może orientuje czy wifi w dv7-6140ew będzie poprawnie (w pełni korzystało) pracowało z routerem w paśmie 5GHz ? Szukam i szukam informacji czy karta sieciowa w dv7-6140ew obsługuje 5GHz i nie mogę nic znaleźć.
PS. Zadałem to pytanie w innym wątku ale ten jest chyba bardziej właściwy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mxw
dodano 22-09-2012, 1:27
Nr wypowiedzi: #54


noise ninja


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 090
Rejestracja: 24/08/11
Z: Poznań
Nr użytkownika: 41 934
Laptop: HP Pavilion dv6-6150ew



QUOTE(Ryczard @ 21-09-2012, 11:50) *
Witam, czy koś się może orientuje czy wifi w dv7-6140ew będzie poprawnie (w pełni korzystało) pracowało z routerem w paśmie 5GHz ?

nie wiem jaką dokładnie masz kartę. dv6-6150ew ma Intel® Centrino® Wireless-N 1030.
karta ta nie pracuje w paśmie 5 GHz (nie jest dual band).

ale nie jest to odpowiedź ostateczna, bo można kombinować. poczytaj: cool.gif
http://h30434.www3.hp.com/t5/Wireless-Inte...hz/td-p/1288015
http://communities.intel.com/thread/28691



--------------------
pozdrawiam,
mxw.

___________________________
huawei matebook x | apple macbook air | hp stream 13" | lenovo y50-70 i7 | hp pavilion dv6-6150ew | hp pavilion dv6520ea | hp pavilion dv5-1235ew | acer aspire one d257 | blaszany intel i7 HQ 4.0 GHz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ryczard
dodano 22-09-2012, 21:24
Nr wypowiedzi: #55





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 9
Rejestracja: 23/01/09
Nr użytkownika: 17 290
Laptop: Narazie brak



Dzięki
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ballon
dodano 25-09-2012, 23:52
Nr wypowiedzi: #56





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 461
Rejestracja: 24/11/07
Z: Koszalin/Gdańsk
Nr użytkownika: 4 378
Laptop: dv6 6150ew



Dodałem benchmark mojego dysku (inny niż w recenzji). Dodałem benchmark USB 3.0. Jak macie jakieś testy, czy to dysków, czy to np. karty grafiki w grach nieopisanych w recenzji to możecie się nimi podzielić smile.gif

Wkrótce więcej.

Dodałem wyjaśnienia oznaczeń sl, ew, tx etc.


--------------------
HP dv6150ew: i5 2410m 2x2.3, 2x4 GB DDRIII, Samsung 840 EVO 120 GB + 500GB (opt. bay), AMD 6770m 2GB + PHILIPS 24" 1080p
HP ProBook 4530s: i3 2310m 2x2.1, 4 GB DDRIII, 320GB 7200, Intel HD3000, 1366x768 mat, - śmiga
Lenovo SL500: C2D t7370 2x2.0, 4GB DDRII, 250GB 5400, nv9300m GS 256MB, 1650x1050 mat, - śmiga
Compal FL90: C2D t7300 2x2.0, 2 GB DDRII, 320GB 5400, nv8600m GT 256MB, 1280x800 - działał (sprzedany)
HP dv6040ca: AMD Turion 2x1.8, 1 GB DDRII, 120GB 5400, nv7200go 128MB, 1280x800 - dawca organów
HP Pavilion dv6, dv7 - kompendium wiedzy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 26-09-2012, 14:23
Nr wypowiedzi: #57





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 481
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



ciekawy odczyt
ale mozesz zrobic test realny smile.gif tzn dmde i dac fill sector [chodzi mi o zapis] i podejrzec szybkosc zapisu np process explorerem

lub prosciej odpalic http://thessdreview.com/daily-news/latest-...-ssd-benchmark/ i zrobic mu calosciowy test [najlepiej w settings ustawic na incompressible data]


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rolender
dodano 26-09-2012, 16:57
Nr wypowiedzi: #58





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 102
Rejestracja: 29/04/12
Nr użytkownika: 48 055



zapomniales jeszcze o "eo" - na rynek szwedzki lub duński (nie jestem do konca pewien ale raczej na szwedzki)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ballon
dodano 27-09-2012, 7:36
Nr wypowiedzi: #59





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 461
Rejestracja: 24/11/07
Z: Koszalin/Gdańsk
Nr użytkownika: 4 378
Laptop: dv6 6150ew



@waldeksik

Zrobiłem test CrystalDiskMarkiem. Później zrobię tym programem, do którego wstawiłeś link.

@rolender

Dopisałem eo.


--------------------
HP dv6150ew: i5 2410m 2x2.3, 2x4 GB DDRIII, Samsung 840 EVO 120 GB + 500GB (opt. bay), AMD 6770m 2GB + PHILIPS 24" 1080p
HP ProBook 4530s: i3 2310m 2x2.1, 4 GB DDRIII, 320GB 7200, Intel HD3000, 1366x768 mat, - śmiga
Lenovo SL500: C2D t7370 2x2.0, 4GB DDRII, 250GB 5400, nv9300m GS 256MB, 1650x1050 mat, - śmiga
Compal FL90: C2D t7300 2x2.0, 2 GB DDRII, 320GB 5400, nv8600m GT 256MB, 1280x800 - działał (sprzedany)
HP dv6040ca: AMD Turion 2x1.8, 1 GB DDRII, 120GB 5400, nv7200go 128MB, 1280x800 - dawca organów
HP Pavilion dv6, dv7 - kompendium wiedzy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 27-09-2012, 15:13
Nr wypowiedzi: #60





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 481
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



dzieki za testy i za przyszle anvilem

zeby nie bylo to testik starego ocz rally 2 usb2 8GB [na kontrolerze usb neca w msi gt660]
Załącznik (obraz)


CODE
-----------------------------------------------------------------------
CrystalDiskMark 3.0.1 x64 (C) 2007-2010 hiyohiyo
                           Crystal Dew World : http://crystalmark.info/
-----------------------------------------------------------------------
* MB/s = 1,000,000 byte/s [SATA/300 = 300,000,000 byte/s]

           Sequential Read :    31.660 MB/s
          Sequential Write :     7.247 MB/s
         Random Read 512KB :    31.213 MB/s
        Random Write 512KB :     2.381 MB/s
    Random Read 4KB (QD=1) :     6.372 MB/s [  1555.7 IOPS]
   Random Write 4KB (QD=1) :     0.028 MB/s [     6.9 IOPS]
   Random Read 4KB (QD=32) :     8.011 MB/s [  1955.8 IOPS]
  Random Write 4KB (QD=32) :     0.033 MB/s [     8.1 IOPS]

  Test : 100 MB [E: 8.6% (657.1/7632.4 MB)] (x5)
  Date : 2012/09/27 15:34:07
    OS : Windows 7 Home Premium Edition SP1 [6.1 Build 7601] (x64)


swego czasu to było niezłe a teraz tongue.gif
Załącznik (obraz)


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

38 Strony: V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (2 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 21-10-2018 - 11:00