IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

38 Strony: V  « < 36 37 38  
Reply to this topicStart new topic
HP Pavilion dv6, dv7 - kompendium, dla modeli z Intel Sandy Bridge i AMD Llano; z HD 6770M i innymi GPU
VinniV
dodano 3-01-2017, 7:36
Nr wypowiedzi: #741





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 457
Rejestracja: 12/02/14
Nr użytkownika: 59 454
Laptop: MSI GT73VR 6RE Titan



OK, poradziłem sobie.
Kiedy podczas logowania ekran robił się czarny, zauważyłem, że wentylatory zaczynają bardzo mocno pracować. Odczekałem 15 minut, zrobiło się naprawde głośno. Szybki reset i... karta AMD zaskoczyła. Szybka zmiana w CCC na Intela i.... problem z głowy. Ot -- miniaturowe wygrzewanie.

Staruszek dostał drugie życie i pewnie pociągnie do samego końca smile.gif


--------------------
Do or do not. There is no try.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Exodiss
dodano 8-03-2017, 23:17
Nr wypowiedzi: #742





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 9
Rejestracja: 28/02/17
Nr użytkownika: 70 311



Kupiłem laptopa HP Pavilion dv6-6b60ew i mam problem z wentylatorem. Załącza się już przy skoku do około 65 stopni na procesorze a wyłącza pomiędzy 45-50 stopni. Sęk w tym że trochę mnie to denerwuje i wolałbym żeby włączał się dopiero przy ok 75 stopniach.


Przy max obciążeniu CPU w OCCT mam 89 stopni, kwalifikuje się do zmiany pasty czy nie? I ewentualnie jaką kupić?


Instaluje zaraz na czysto Windows 7 x64, jakie programy do zarządzania warto instalować?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zulik
dodano 27-04-2017, 17:04
Nr wypowiedzi: #743





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 46
Rejestracja: 6/09/07
Nr użytkownika: 2 767
Laptop: HP Pavilion dv6-6030ew



Hej,
ma ktoś to jeszcze? wink.gif Jest może jakaś nowsza wersja sterowników do hd6770, poza tymi z maja 2016 od leshcat'a? Moja ostatnia wersja Catalyst 16.2.1 UnifL v1.0
pzdr


--------------------
HP Pavilion dv6-6030ew // i5 2410M // Radeon 6770M 1GB // 8GB DDR3 // SSD Crucial MX100 128 GB // 500GB HDD i takie tam..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jazzman
dodano 27-04-2017, 20:30
Nr wypowiedzi: #744





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 273
Rejestracja: 5/07/12
Nr użytkownika: 49 393



Na sterach z Leshcat'a rozłączało mi gniazda USB,chyba to wina sterów Intela które są dołączane razem.Po przejściu na oryginalne wszysto wrócio do normy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zulik
dodano 28-04-2017, 10:08
Nr wypowiedzi: #745





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 46
Rejestracja: 6/09/07
Nr użytkownika: 2 767
Laptop: HP Pavilion dv6-6030ew



Ale mówisz na oryginalnych ze strony HP? One są z bodaj 2011 r. biggrin.gif Więc trochę kulawo. Kiedyś próbowałem zainstalować ze strony AMD i nie szło, chyba że o czymś nie wiem?


--------------------
HP Pavilion dv6-6030ew // i5 2410M // Radeon 6770M 1GB // 8GB DDR3 // SSD Crucial MX100 128 GB // 500GB HDD i takie tam..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jazzman
dodano 28-04-2017, 15:06
Nr wypowiedzi: #746





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 273
Rejestracja: 5/07/12
Nr użytkownika: 49 393



Tylko na oryginalnych.Z innymi są problemy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zulik
dodano 28-04-2017, 15:40
Nr wypowiedzi: #747





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 46
Rejestracja: 6/09/07
Nr użytkownika: 2 767
Laptop: HP Pavilion dv6-6030ew



Nie no, ja śmigam z leschatem 16.2.1 od zeszłego roku i żadnych problemów nie mam smile.gif Ani z USB, ani z brakiem podświetlenia co podobno się czasem zdarza. Z instrukcją poszło gładko. Ale jestem ciekaw czy zmieniło się coś w kwestii instalacji najnowszych sterowników ze strony AMD. Czy jest to możliwe


--------------------
HP Pavilion dv6-6030ew // i5 2410M // Radeon 6770M 1GB // 8GB DDR3 // SSD Crucial MX100 128 GB // 500GB HDD i takie tam..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pawko89
dodano 21-07-2017, 0:26
Nr wypowiedzi: #748





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 18
Rejestracja: 17/02/14
Z: Dąbrowa Górnicza
Nr użytkownika: 59 546
Laptop: HP dv6-6030ew



Witam,

Zwracam się z takim zapytaniem do Was... otóż mój laptop hp 6030 niestety znów odmówił posłuszeństwa. Tym razem padła karta graficzna AMD. Po powrocie z urlopu włączyłem lapka by zgrać sobie fotki i po jakimś czasie pracy nagle dość mocno zamulił i zawiesił się do tego stopnia, że potrzebny był reset. Niestety po tym resecie komputer już nie wstał, w trakcie próby ładowania się systemu, laptop się zawieszał. Problem próbowałem rozwiązać przez ponowne zainstalowanie systemu co nie przynosiło pozytywnych rezultatów ze względu na to, że instalator nie widział dysków, ani żadnych partycji. Więc zacząłem się obawiać, że padł dysk twardy, ponieważ takie same objawy miałem 3 lata temu, wtedy rzeczywiście padł dysk i za pomocą linuksa odpalonego z płyty przez okres 2 tygodni odzyskiwałem dane, które odzyskałem w 99,9%. Po próbie nieudanej instalacji systemu, nie czekając próbowałem uruchomić linuxa, ale niestety tutaj też występował problem zawieszania się. W tej sytuacji byłem bezradny więc zaniosłem pierw dysk do lokalnego "zaufanego"serwisu. Tam całe szczęście okazało się że dysk jest sprawny i poproszono mnie bym przyniósł lapka, tam okazało się że padła karta graficzna AMD... do soboty mają dostosować laptopa do tego stopnia by pracował tylko karcie graficznej INTELA, a tu jak wiadomo wykorzystam jakieś 30% możliwości sprzętu... Za naprawę serwis zażyczył sobie około 450 zł. Dużo nie dużo? Na razie odmówiłem naprawy, Na intelu jestem w stanie przez jakiś krótki czas pracować, ale co byście mi doradzili... Czy zostawiać ten sprzęt intelowski na jakieś pierdoły i kupować nowy sprzęt (tu widzę tylko komputer stacjonarny raczej mocniejszy, który byłby podpięty pod TV w salonie) czy próbować naprawiać tego laptopa? Jeżeli doprowadzenie laptopa obecnego do stanu normalnego to tutaj działałbym na własną rękę. Tylko tutaj mam pewne wątpliwości. Czy tu raczej padł sam układ AMD czy raczej cała płyta główna? Czy wylutowanie starego układu i wlutowanie nowego rozwiąże problem? Czy raczej wymieniać całą płytę głowną? Mam też pytanie, czy jeżeli wchodziło by w gre wymiana płyty głównej to czy podeszła by bez problemu płyta główna z lapka 6b66? No ale niestety każda wymiana płyty głównej będzie się wiązała z ryzykiem jak długo komputer pochodzi... i czy jest sens inwestować w komputer od 400-600 zł, który jest warty 700, 800 zeta? Proszę o pomoc i jakieś sugestie. Pozdrawiam!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
buggeer
dodano 19-08-2017, 9:16
Nr wypowiedzi: #749





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 216
Rejestracja: 8/01/10
Nr użytkownika: 25 047



Ja bym na pewno nie naprawiał.
Ten komputer nie jest wart 700-800 zł. Za tyle można mieć poleasingowego 12-14'' della lub lenovo, z mocniejszym procesorem trzeciej generacji (czasem nawet z i7) i często z SSD 128gb, na którym nie ma żadnych problemów ze switchable graphics i sterownikami. Taki sprzęt w zastosowaniach domowo-biurowych zje tego HP.

HPki z serii dv6 naprawdę mają mizerną wartość. Graczom się nie przydadzą bo karta już wiekowa a w dodatku nie każdy ma ochotę bawić się w nieoficjalne modowane sterowniki, a ostanie oficjalne jakie działają nie współpracują z wieloma grami, mimo, że karta by je na jakieś 20 klatek pewnie obsłużyła. A do biura musiałyby konkurować z poleasingowymi z na przykład sklepu Laptopy Poznań, które mają zupełnie inną jakość wykonania.

Jeżeli nie potrzebujesz mobilności, to ja bym się nie zastanawiał tylko kupował komputer stacjonarny z Ryzenem 1300xczy nawet 1200 + najtańsza grafika jaką znajdziesz albo Ryzen 1600 i gtx 1060 czy ostatecznie 1050ti jeżeli chcesz móc pograć od czasu do czasu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Archie75
dodano 9-12-2017, 11:33
Nr wypowiedzi: #750





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1
Rejestracja: 9/12/17
Nr użytkownika: 72 684
Laptop: HP Pavillon 6670ew



Witam mam laptopa HP Pavillon 6670ew system Vista home premium OEMAct, tak przynajmniej napisane na etykiecie,

Niestety muszę na nowo zainstalować system a na nowym dysku, stary padł nie do odzyskania , nei mam dysków recovery, czy jest jakas dobra duszyczka jak to na nowo zrobić,

Jakiś sprawdzony link do odpowiedniego Windowsa PL aby wszystko pasowało - znaczy ten klucz?

Idealna sytuacja by był jak ktoś ma taki sam laptop i dyski re-covery do pobrania, to byłbym wniebowzięty.

Jak ktoś może pomoc proszę bardzo...

jak więcej info potrzeba proszę pisać...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DRAGONIK
dodano 3-02-2018, 20:20
Nr wypowiedzi: #751





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 89
Rejestracja: 25/07/11
Nr użytkownika: 41 104



Witam serdecznie. Mam problem z uruchomieniem laptopa. Otóż wymieniłem pastę na procesorze i karcie graficznej. Zastosowałem Arctic Mx2. Wyczyscilem starą pastę, także odkleilem fabryczne termopady. Najlepiej je ponownie i nalozylem niewielką ilość pasty. Wszystko dokładnie skrecilem, podłączyłem na pewno wszystkie złącza i po wciśnięciu power laptop nie startuje. Świeci się kontrolka ładowania lecz nawet wentylator nie startuje. Kiedyś już rozkrecalem całego laptopa do wyczyszczenia z kurzu i po złożeniu wszystko działa. Co mogło się stać? Padła płyta główna? Bardzo proszę o pomoc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jazzman
dodano 3-02-2018, 21:39
Nr wypowiedzi: #752





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 273
Rejestracja: 5/07/12
Nr użytkownika: 49 393



Sprawdzić jeszcze raz wszystkie połączenia na płycie a szczególnie kabel do monitora i do wentylatora.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DRAGONIK
dodano 4-02-2018, 14:32
Nr wypowiedzi: #753





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 89
Rejestracja: 25/07/11
Nr użytkownika: 41 104



Wszystko sprawdziłem sad.gif musiało pójść jakieś zwarcie na płycie. Oddam do elektronika, zobaczę ile to wyjdzie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DRAGONIK
dodano 8-02-2018, 15:16
Nr wypowiedzi: #754





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 89
Rejestracja: 25/07/11
Nr użytkownika: 41 104



QUOTE(Puniek @ 12-06-2016, 0:43) *
Uzupełniając: Wymieniłem już kartę sieciową. Teraz chodzi w 2,4Ghz z szybkością do 300Mb/s i 5Hgz z szybkością 867Mb/s. Wyżej opisanej karty Intel 2760 nie polecam. Występuje z nią problem z niestabilną szybkością połączenia, które lata jak szalone - co opisywane jest w niejednym miejscu w internecie. Polecam natomiast Broadcom BCM4253 lub Dell 1550 (to w sumie to samo), która oprócz tego ma wbudowany Bluetooth 4. W zależności od wersji niektóre z nich obsługują w paśmie kanały 1-11 bez kanałów 12 i 13 (tak jak to jest w USA). Poza tym działa doskonale.

Pozdrawiam


Witam, miałby ktoś link do tego zmodyfikowanego biosu? Mam dv6-6030ew, Windows 10. Pojdzie go wgrać?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

38 Strony: V  « < 36 37 38
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 16-10-2018 - 6:23