IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Dell precision 7710 i Linux, Konfiguracja do bezproblemowej pracy na Linuxie
Bori
dodano 6-01-2016, 14:38
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 14
Rejestracja: 3/06/10
Nr użytkownika: 29 098



Nie mogę nigdzie znaleść opini jak nowy precision zachowuje sie z linuxem. Teoterycznie Ubuntu jest wspierana dystrybujca ale lepiej się upewnić. Celuje w Xeona E3-1535m i dysk na M.2 oraz Quadro. A może lepiej produkt AMD ? Planowalem Nvidie bo aktuanie ja mam, oraz wspiera CUDA. Z procesorem i grafika nie powinno być chyba problemów - ale pytanie co z dyskiem na M.2 ? Jak rozumiem stacje dokujaca z 2 monitorami mogę sobie zostawić starą.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 6-01-2016, 14:48
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 21 973
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



Raczej nie ma takiej, najmniej problemów będzie z konfiguracjami z preinstalowanym Ubuntu lub Red Hatem (które mają się wkrótce pojawić).

Ale nawet na nich mimo sterowników Della do Linuksa będą problemy z czasem pracy na baterii, kartą graficzną, Thunderbolt , skalowaniem do 4K itd.

Zobacz test M3800 z Ubuntu
http://arstechnica.com/gadgets/2015/03/rev...-rough-edges/1/

Albo poszukaj testów M6800 z Linuxem


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Agresor87
dodano 6-01-2016, 14:56
Nr wypowiedzi: #3


Zablokowany


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 738
Rejestracja: 13/08/15
Nr użytkownika: 65 534



Szkoda, ze ten Precelek jest taki drogi. Xeon , M5000M, matryca UHD, dysk HDD 500GB, 2x16GA RAM, Win 7. 30 000zl. sad.gif

Gdyby byl chociaz o polowe tanszy, to bym dziada przytulil.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 6-01-2016, 15:04
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 21 973
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



To tyle co cena jednego programu do CAD, albo miesięczne dochody blogerek modowych 😉


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
M-Z
dodano 6-01-2016, 15:10
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 564
Rejestracja: 18/08/09
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 21 328
Laptop: Dell Precision M4600 with IPS RGB screen



QUOTE (Sparc @ 6-01-2016, 13:54) *
Ale nawet na nich będą poblemy z czasem pracy na baterii, kartą graficzną, Thunderbolt , skalowaniem do 4K itd.

A co takiego nie działa ze skalowaniem pod Linuksem? Szczerze mówiąc zawsze myślałem, że to jedna z tych rzeczy, w których Linux jest o lata świetlne od Windows? Dynamiczne "lejałty" są raczej "defoltem" - czy to w aplikacjach GTK, czy Qt.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bori
dodano 7-01-2016, 21:25
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 14
Rejestracja: 3/06/10
Nr użytkownika: 29 098



QUOTE(Agresor87 @ 6-01-2016, 14:02) *
Szkoda, ze ten Precelek jest taki drogi. Xeon , M5000M, matryca UHD, dysk HDD 500GB, 2x16GA RAM, Win 7. 30 000zl. sad.gif

Gdyby byl chociaz o polowe tanszy, to bym dziada przytulil.

Mam troche inne oczekiwania, matryce to bym najchetniej 1600x900 ale niestety juz takiej nie ma w ofercie :-(, dysk ssd pcie (podstawa!)
Karta graficzna dowolna i tak glownie pracuje na tekstach :-). a reszta podobnie. Nie bezposrednio w Dellu ofery za 13k netto wygladają nienajgorzej.

Dzieki Sparc za linka do testu m3800.

Pozdrawiam

Marek
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 9-01-2016, 0:47
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 21 973
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



QUOTE(M-Z @ 6-01-2016, 14:16) *
A co takiego nie działa ze skalowaniem pod Linuksem? Szczerze mówiąc zawsze myślałem, że to jedna z tych rzeczy, w których Linux jest o lata świetlne od Windows? Dynamiczne "lejałty" są raczej "defoltem" - czy to w aplikacjach GTK, czy Qt.

Zerknij tutaj
http://arstechnica.com/gadgets/2015/03/rev...-rough-edges/2/


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bori
dodano 15-07-2016, 10:08
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 14
Rejestracja: 3/06/10
Nr użytkownika: 29 098



Kupilem Della o którym pisałem w wątku i mogę dodać swoją opinie. Niestety duże DPI jest problemem (sytuacje ratuje fakt że na codzien działam z monitorami stacjonarnymi z 100DPI) trzeba włączyć systemowo skalowanie ale nie na wszystkie aplikacje to działa.. Chociażby xterm któremu trzeba skonfigurawać ręcznie paramatery ma maksymalna wielkość czcionki 10x20 co jest wartością nieco za mała. Eclipse i AndroidStudio też wymagało zmian w konfiguracji i też nie dało się powiększyć wszystkich fontów i elementów graficznych tak samo. Także dla mnie wyższa rozdzielczość to duża wada.

Optimus. Liczylem na to że uda się uruchomić optimusa ale niestety działa tylko z jednym zewnętrznym monitorem, opcja 2 monitory przez stacje dokującą najwyrażniej oprogramowanie przerasta. Efekt laptop bez stacji to czas pracy na bateri to max 2h i permanetnie działający wiatrak. (Przy karcie Intelowej to czasem nawet pokazywało 4.5h). Natomiast nie emituje specjalnie hałasu wiec jest to akceptowałne.

Brigthness control, nie działą z klawiszy (tzn ustawia oczekiwaną aby natychmiast spaść do najniższej), lub też po resume nie pamięta ostatniej wartości i jest maksymalna.
Dziala z poziomu ustawień wiec nie jest to jakiś mega problem.

Mam 2 dyski NVME ktore w testach wypadaja rewelacyjnie odczyt ok 2500 MB / s. Ale jakos specjalnie nie odczuwam zmiany. Trzeba było w BIOSie wyłączyć opcje Intel raid aby instalator Linuxa je zauważył.

Jak to w Precionach jest sterowanie wiatrakami jest poza kontrola. Tzn mozna zmienic predkosc czy wyłączyć ale firmware po ok 1-2s skoryguje.
A wiatraki włączają się już od 40C.

To tyle jeśli chodzi o wady. Ciekaw jestem czy na WIndows któs ma 2 monitory poprzez stacje dokująca i działającego Optimusa. Wogołę interesował by mnie kontiguracje gdzie NVidia nie wyswietla obrazu ale jest możliwość używanie jejj do obliczeń.
Powód zmiany treści: zmieniłem drukowane litery na pogrubienie /tc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mhelkir
dodano 9-02-2017, 19:07
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 053
Rejestracja: 12/01/11
Nr użytkownika: 35 681



QUOTE(Bori @ 15-07-2016, 10:08) *

Możesz powiedzieć więcej o podłaczeniu wielu monitorów przez stację dokującą?
Jak rozwiązałeś temat?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 16-10-2018 - 5:12