IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Modyfikacja BIOSu programatorem
Moherek993
dodano 4-02-2019, 20:25
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 54
Rejestracja: 1/04/17
Z: Olsztyn
Nr użytkownika: 70 583
Laptop: Medion Erazer X7849/6700HQ/256 GB SSD/1 TB HDD/GTX 1070



Siemka!
Czy któryś z naszych forumowych magików podjąłby się odblokowania BIOSu i sflashowania go programatorem w moim Acerze ze stopki? Do tego na notebookreview widziałem, że można zwiększyć także TDP vBIOSu, który siedzi w osobnej kości, nie ukrywam, że 200W TDP bardzo by się przydało mojej 1080, skończyłaby się notorycznie wyskakująca flaga PowerLimit smile.gif Chcę zrobić moda, bo lapek ustawia moje GSkille 3000 MHz CL16 na 2400 MHz CL17 i boli mnie to, że dopłaciłem do lepszych pamięci i gówno mi one dały. Myślę, że procek, którego udało mi się podkręcić na 4.6 też dostałby kopa przy szybszych pamięciach.

Druga sprawa, co myślicie o dołożeniu jakichś miedzianych radiatorów przy chłodzeniu? Mam 6 wentylatorów pod laptopem i może to pozwoliłoby wykorzystać jakoś ten ciąg, który one generują.

Pozdrawiam Michał


--------------------
Acer Predator 17X GX792
I7-7820HK 4,5 GHz -0,010V
GTX 1080 UV 1936 MHz/ 0.963V
32GB DDR4 2400 MHz
3DMark Fire Strike 18531 link
3DMark11 Performance 22194 link
Medion Erazer X7849
I7-6700HQ
GTX 1070 OC
32GB DDR4 2533 MHz
Lenovo Y580
I7-3920XM (ciekły metal)
GTX 660m OC 1290/2800MHz
16 GB DDR3 GSkill Ripjaws 2133 MHz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 4-02-2019, 21:40
Nr wypowiedzi: #2


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 502
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



QUOTE(Moherek993 @ 4-02-2019, 19:25) *
Druga sprawa, co myślicie o dołożeniu jakichś miedzianych radiatorów przy chłodzeniu? Mam 6 wentylatorów pod laptopem i może to pozwoliłoby wykorzystać jakoś ten ciąg, który one generują.

Pozdrawiam Michał


Zdadzą egzamin jeśli będzie bezpośredni nadmuch powietrza na nie czyli laptop bez klapy musiał by być





--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W
GT660 do diagnostyki samochodu i testów
GT70 3gen do testów
Dell XT3 dla reszty rodziny :)

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pc1
dodano 5-02-2019, 12:34
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 27/12/18
Nr użytkownika: 74 988



Ale jest dostępny odblokowany bios czy chcesz aby ktoś go dla Ciebie przygotował?

Drugą sprawną jest to czy masz na niego gwarancje? Jeżeli tak czy są jakięś plomby na nim?


Często bios jest pod spodem i trzeba wyjąć całą płytę. No i nie zawsze można zgrać klipsem. Zazwyczaj zaleca się wylutowanie kości.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moherek993
dodano 5-02-2019, 17:00
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 54
Rejestracja: 1/04/17
Z: Olsztyn
Nr użytkownika: 70 583
Laptop: Medion Erazer X7849/6700HQ/256 GB SSD/1 TB HDD/GTX 1070



Gwarancja jest, plomb nie ma żadnych. Nie widziałem póki co żadnego odblokowanego BIOSu do niego. Czytałem, że przygotowuje się takowe po zgraniu z kości, bo z poziomu software zgranie nie jest możliwe. Kolega z notebookreview nic nie musiał wylutowywać, wszystko załatwił programatorem.


--------------------
Acer Predator 17X GX792
I7-7820HK 4,5 GHz -0,010V
GTX 1080 UV 1936 MHz/ 0.963V
32GB DDR4 2400 MHz
3DMark Fire Strike 18531 link
3DMark11 Performance 22194 link
Medion Erazer X7849
I7-6700HQ
GTX 1070 OC
32GB DDR4 2533 MHz
Lenovo Y580
I7-3920XM (ciekły metal)
GTX 660m OC 1290/2800MHz
16 GB DDR3 GSkill Ripjaws 2133 MHz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pc1
dodano 5-02-2019, 17:24
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 17
Rejestracja: 27/12/18
Nr użytkownika: 74 988



Zgrać można z poziomu win ale nie będzie to nigdy pełna kopia tylko część . Nie wiem czy ktoś na forum bawi się w odblokowanie modułów bios.

Lepiej poczekać gdy bedzie gotowy bios do wgrania.

Co do karty to z mojej 1060 vbios nie chciał się zgrać bez wylutu prawidłowo. Modyfikacja tdp za to nie stanowi problemu.



Czyli jak nie ma gotowego biosu to ciężko będzie znaleźć osobę co modyfikuje . Trzeba mieć wiedzę który moduł/ moduły są poblokowane .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pokrzept
dodano 5-02-2019, 23:28
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 910
Rejestracja: 20/10/08
Nr użytkownika: 15 111
Laptop: Thinkpady: T601F, W700, P70



Kolego, szukasz w złym miejscu. Zamieść wątek na https://www.bios-mods.com/forum/. Konieczne będzie wcześniejsze wykonanie zrzutu zawartości pamięci EEPROM.


--------------------
IBM ThinkPad
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moherek993
dodano 6-02-2019, 12:33
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 54
Rejestracja: 1/04/17
Z: Olsztyn
Nr użytkownika: 70 583
Laptop: Medion Erazer X7849/6700HQ/256 GB SSD/1 TB HDD/GTX 1070



Znam tą stronę smile.gif
Tylko poszukuję teraz magika, który by mi w tym pomógł, bo ja nigdy w życiu nie trzymałem w ręku programatora :/


--------------------
Acer Predator 17X GX792
I7-7820HK 4,5 GHz -0,010V
GTX 1080 UV 1936 MHz/ 0.963V
32GB DDR4 2400 MHz
3DMark Fire Strike 18531 link
3DMark11 Performance 22194 link
Medion Erazer X7849
I7-6700HQ
GTX 1070 OC
32GB DDR4 2533 MHz
Lenovo Y580
I7-3920XM (ciekły metal)
GTX 660m OC 1290/2800MHz
16 GB DDR3 GSkill Ripjaws 2133 MHz
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 22-08-2019 - 4:29