IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Closed TopicStart new topic
nowy laptop i blue screen, pomocy
damt610
dodano 7-01-2017, 14:54
Nr wypowiedzi: #1


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 57
Rejestracja: 22/06/09
Nr użytkownika: 20 228



Witam,

Zakupiłem niedawno nowego laptopa lenovo 510. Ciężko było z instalacją samego Windowsa 7 i sterowników do niego (wsparcie niby jest dla 10tki) ale się udało.

Dziś próbowałem odpalić jakaś grę ze Stema i po kilku sekundach wywala mi blue screena: http://www.tinypic.pl/h56i6h78cpnq

Co to może być ?

edit: Dzieje się tak z każdą grą.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mindla
dodano 7-01-2017, 15:57
Nr wypowiedzi: #2


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 077
Rejestracja: 7/01/13
Nr użytkownika: 53 287



Skoro nie ma sterowników pod 7 to po co instalujesz system który nie będzie stabilny.
Masz prosty wybór albo 10 i pewnie żadnych problemów albo 7 i masę kłopotów a może nawet laptop całkowicie nie do użytku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
poprostujakub
dodano 7-01-2017, 16:31
Nr wypowiedzi: #3


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 025
Rejestracja: 19/11/10
Nr użytkownika: 34 006



https://forum.dobreprogramy.pl/szukanie-prz...enview-313445t/
Potem napisz, co spowodowało. Podejrzewam, że jakieś sterowniki się gryzą.


--------------------
Moje: Clevo P870DM: i7-6700K, GTX1070, 16GB 2400 Cl13 http://www.3dmark.com/3dm11/12315045
Lenovo y410p: i7-4700MQ, GT750M, 16GB 1600 Cl11 || Clevo M980NU: C2Q Q9000, GTX280M, 4GB 1333.
Pod moją opieką: Clevo P170SM-A: i7-4810MQ, GTX870M || P751ZM: i7-4790K, Dell GTX880M || P751ZM: i5-4690S, GTX970M || MSI GT70 0NE: i7-3630QM, GTX680M.
Był: Clevo P375SM: i7-4940MX, 2x980M.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
stream
dodano 7-01-2017, 22:13
Nr wypowiedzi: #4


emce pemce
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 712
Rejestracja: 24/12/09
Z: Kielce
Nr użytkownika: 24 660
Laptop: Samsung RF511-S04PL



Wrzuć gdzieś ten plik .dmp z C:\Windows\Minidump i udostępnij go tutaj na forum.


--------------------
Samsung RF511-S04PL (od 10-08-2011)
Intel Core i7 2630QM - 2x4 GB RAM DDR3 - 15,6" LED HD (1366x768) - Intel HD Graphics 3000 + NVIDIA GeForce GT 540M (3DMark) - Dell Wireless 1550 (DW1550) - Samsung SSD 850 PRO 512 GB - Windows 10 Home (64-bit)

SRS Premium Sound dla RF511
Go to the top of the page
 
+Quote Post
damt610
dodano 8-01-2017, 15:01
Nr wypowiedzi: #5


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 57
Rejestracja: 22/06/09
Nr użytkownika: 20 228



Wczoraj jeszcze popróbowałem i problem ewidentnie leży w dedykowanej karcie grafiki. Przy ustawieniu w aplikacjach, że ma odpalać tylko ze zintegrowanej wszystko jest ok ale jak ustawiam automatycznie albo tylko Geforce 940mx to od razu blue screen.

W menedżerze urządzeń nie ma żadnych problemów sprzętowych. Są zainstalowane 2 karty.

Obecnie mam zainstalowane sterowniki o oznaczeniu: 376.33 - WHQL i w wymaganiach systemowych niby jest zaznaczony Windows 7 64bit czyli taki jaki mam obecnie.

Próbowałem innych sterowników instalują się bez problemu ale już gra na karcie oddzielnej się nie odpala.

Link do pliku: https://megawrzuta.pl/download/700c7d6234b7...c5b77f3bb3.html

Go to the top of the page
 
+Quote Post
stream
dodano 8-01-2017, 23:01
Nr wypowiedzi: #6


emce pemce
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 712
Rejestracja: 24/12/09
Z: Kielce
Nr użytkownika: 24 660
Laptop: Samsung RF511-S04PL



Skąd instalowałeś sterowniki? Mam nadzieję, że nie jakimiś automatycznymi wyszukiwaczami/uaktualniaczami w stylu SlimDrivers, Driver Booster czy DriverMax.

Spróbuj odinstalować sterowniki od dedykowanej karty graficznej i zainstalować ponownie te, które masz teraz lub troszkę starszą wersję.

Sterowniki do karty graficznej Intela skąd pobierałeś? Pamiętaj, że przy Optimusie ważna jest kolejność (pierw instaluje się sterowniki Intela, a potem od NVIDII).


--------------------
Samsung RF511-S04PL (od 10-08-2011)
Intel Core i7 2630QM - 2x4 GB RAM DDR3 - 15,6" LED HD (1366x768) - Intel HD Graphics 3000 + NVIDIA GeForce GT 540M (3DMark) - Dell Wireless 1550 (DW1550) - Samsung SSD 850 PRO 512 GB - Windows 10 Home (64-bit)

SRS Premium Sound dla RF511
Go to the top of the page
 
+Quote Post
damt610
dodano 8-01-2017, 23:17
Nr wypowiedzi: #7


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 57
Rejestracja: 22/06/09
Nr użytkownika: 20 228



Po odczytaniu logów wyświetla tam problemy z: dxgkrnl.sys+5d1f0; dxgmms1.sys+ffbf i nvlddmkm.sys+1456d0.

Instalowałem oczywiście sterowniki z oficjalnej strony Nvidi.

Z tego co wyczytałem to być może jest uszkodzona karta graficzna sama w sobie. Ewentualnie może problem leży w dokładanej kości RAM ?

Go to the top of the page
 
+Quote Post
damt610
dodano 10-01-2017, 23:34
Nr wypowiedzi: #8


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 57
Rejestracja: 22/06/09
Nr użytkownika: 20 228



Napiszę dla potomnych jak zakończyła się sprawa. Aktualizacja Windowsa 7 do 10 rozwiązuje problem karty graficznej. Dzięki za zainteresowanie temat można zamykać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Closed TopicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 24-10-2017 - 0:28