IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Usuniecie Win7 z SSD M2 HP840
rawsky
dodano 11-01-2017, 17:05
Nr wypowiedzi: #1


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 123
Rejestracja: 10/09/08
Nr użytkownika: 13 764



Sytuacja wygląda następująca - główny dysk ssd sata jest z Win10, a chcę dołożyć drugi dysk ssd m2, ale jest na nim Win7. HP startuje automatycznie z m2 z Win7, bez możliwości wybory systemu. Jest możliwość wyboru przez F9 win10, ale się wysypuje i się resetuje. Z poziomu Win10 nie widać ssd m2. W BIOS większość opcji jest wyszarzała. Jak sformatować ssd m2?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 11-01-2017, 17:19
Nr wypowiedzi: #2


majsterkowicz
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 5 676
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



Odpal z pendriva jakiś system czy menadzera dysków i z jego poziomu próbuj formatować


--------------------
MSI GT72 VR | i7 6700HQ | GTX 1070 | 12GB 2800MHz | SSD 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K IPS | Zasilator 230W
Medion Erazer X7817 - testbed/experimental platform

Go to the top of the page
 
+Quote Post
kuzniewski
dodano 11-01-2017, 17:37
Nr wypowiedzi: #3


epny
*******

Grupa: Subiekt
Wypowiedzi: 1 175
Rejestracja: 3/07/15
Nr użytkownika: 65 176



Z poziomu 10 nie widać M.2 w systemie nawet w "zarządzaniu dyskami"? Jeżeli zmiana ustawień w biosie dotyczących sposobu i kolejności bootowania i secure boot nie pomoże, można spróbować użyć np. MiniTool Partition Wizard.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 11-01-2017, 17:43
Nr wypowiedzi: #4


マツダ恋人
********

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 9 850
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



bardzo czesto mam podobny problem, dyski widziane pod win7, jako np drugi dysk w zatoce napedu, nie sa w ogole widoczne pod win10, nawet w zarzadzniu dyskami, czasami tylko w BIOS, ale np czesciej w thinkpadach niz w elitebookach.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700K | GTX 1070 | eGPU
LAPTOP: Folio G1 + Yoga S1 + DELL U2713HM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rawsky
dodano 11-01-2017, 17:46
Nr wypowiedzi: #5


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 123
Rejestracja: 10/09/08
Nr użytkownika: 13 764



andrzejz78 pomogła faktycznie instalka Win10. Pojawiły się wszystkie partycje m2 z możliwością oczywiście usunięcia i sformatowania.

kuzniewski.pl z poziomu 10 nie był widoczny M.2 w "zarządzaniu dyskami". Z poziomu BIOS jednak była możliwość ustawień kolejności bootowania, ale zalogowanym jako Gość, bo jako zalogowany użytkownik główny/admin WIN10 miałem opcje bootowania wyszarzałe.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mindla
dodano 11-01-2017, 18:34
Nr wypowiedzi: #6


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 037
Rejestracja: 7/01/13
Nr użytkownika: 53 287



Nie żartuj że się na BIOS-ie logujesz.
Wchodzisz z BIOS i ustawiasz żądany dysk jako główny do rozruchu komputera.
Potem z poziomu bootowalnego pakietu Hirens boot usuwasz partycje na dysku M.2.
Możesz też spróbować w diskpart na działającym systemie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rawsky
dodano 11-01-2017, 20:35
Nr wypowiedzi: #7


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 123
Rejestracja: 10/09/08
Nr użytkownika: 13 764



Pierwsze pytanie po wejściu do BIOS to czy jestem Gościem czy Użytkownikiem. Tak jest w HP Elitebook/Probook.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mindla
dodano 11-01-2017, 20:45
Nr wypowiedzi: #8


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 037
Rejestracja: 7/01/13
Nr użytkownika: 53 287



Akurat miałem w rękach zarówno Probook 450 jak i Elitebook 8460 i na obu instalowałem Windows 7 i wcale nie było takich opcji.
Ale wchodzę do UEFI przez esc podczas uruchomienia komputera a nie poprzez ustawienia z poziomu systemu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rawsky
dodano 11-01-2017, 21:09
Nr wypowiedzi: #9


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 123
Rejestracja: 10/09/08
Nr użytkownika: 13 764



Nie mówiłem o instalacji Win7. Tak jak napisałeś wchodzę przez esc podczas uruchomienia komputera.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
EB4U
dodano 11-01-2017, 22:22
Nr wypowiedzi: #10


aka Pan Okoliczny
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 5 764
Rejestracja: 5/01/14
Z: UK
Nr użytkownika: 58 820
Laptop:  + HP



QUOTE(rawsky @ 11-01-2017, 18:35) *
Pierwsze pytanie po wejściu do BIOS to czy jestem Gościem czy Użytkownikiem. Tak jest w HP Elitebook/Probook.

Po prostu najlepiej zresetuj ustawienia bezpieczeństwa na głównym ekranie BIOSu, tyle że to ci usunie wszystko z TPM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rawsky
dodano 11-01-2017, 22:31
Nr wypowiedzi: #11


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 123
Rejestracja: 10/09/08
Nr użytkownika: 13 764



Dokładnie z czym się wiąże usunięcie wszystkiego z TPM?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
EB4U
dodano 11-01-2017, 22:48
Nr wypowiedzi: #12


aka Pan Okoliczny
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 5 764
Rejestracja: 5/01/14
Z: UK
Nr użytkownika: 58 820
Laptop:  + HP



W TPM są przechowywane wszystkie zabezpieczenia. Jak np logujesz się do Windowsa za pomocą odcisku palca, to po takim resecie nie będziesz w stanie już tak się zalogować. Zresztą taka informacja pojawia się na ekranie przy resecie tak czy owak. Najlepiej walnąć taki reset przy używanym kompie przed instalacją systemu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rawsky
dodano 11-01-2017, 22:51
Nr wypowiedzi: #13


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 123
Rejestracja: 10/09/08
Nr użytkownika: 13 764



Dzięki za wyjaśnienie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 18-08-2017 - 21:56