IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

21 Strony: V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
Pielęgnacja akumulatora
Morthal
dodano 25-11-2007, 18:47
Nr wypowiedzi: #21


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 257
Rejestracja: 10/05/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 1 258
Laptop: Compal FL90



Według wiki jest różnica między lodówką, a temp. pokojową:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium_ion_b...ture_and_charge


--------------------
Compal FL90

> Intel Core 2 Duo T7300 2x2GHz
> nVidia GeForce 8600M GT 256MB GDDR2
> Kingston 2x1024 MB 667MHz
> Seagate Momentus 120 GB 7200rpm

Ostatnia recenzja: Acer Aspire 6935G

Najpierw czytaj, potem pytaj!

W drodze dwa maluchy: MSI Wind U210, HP Mini 5101.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Valmaris
dodano 25-11-2007, 19:22
Nr wypowiedzi: #22


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 728
Rejestracja: 22/01/07
Z: Gdańsk
Nr użytkownika: 536
Laptop: HP Probook 4330s; Eee PC 901



Pisałem "praktycznie nie ma różnicy". Dla mnie 2% w ciągu roku to właśnie takie "praktyczne". Wolę stracić 2% niż baterię w jakimś wypadku w lodówce wink.gif Nie chwytajmy się za słówka Morthal wink.gif


--------------------
HP Probook 4330s - Core i3
Eee PC 901 - recenzja - Intel Atom inside ;)
Motorola XOOM 3G - Nvidia Tegra 2
Desktop do gier - Core 2 Duo






Go to the top of the page
 
+Quote Post
Morthal
dodano 25-11-2007, 19:32
Nr wypowiedzi: #23


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 257
Rejestracja: 10/05/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 1 258
Laptop: Compal FL90



Oj, Val, ale jak już sobie leży to równie dobrze może leżeć w lodówce, przecież w folii będzie tam bezpieczna, a lepiej 2% mieć niż nie mieć . wink.gif


--------------------
Compal FL90

> Intel Core 2 Duo T7300 2x2GHz
> nVidia GeForce 8600M GT 256MB GDDR2
> Kingston 2x1024 MB 667MHz
> Seagate Momentus 120 GB 7200rpm

Ostatnia recenzja: Acer Aspire 6935G

Najpierw czytaj, potem pytaj!

W drodze dwa maluchy: MSI Wind U210, HP Mini 5101.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koyotee
dodano 25-11-2007, 20:01
Nr wypowiedzi: #24


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 95
Rejestracja: 5/07/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1 802



Niby 2 % ale można powiedzieć też dwukrotnie mniejsze zużycie jest w lodówce.


--------------------
FL90 T7300/2Gb RAM/160Gb HDD/GF 8600GT/XP Pro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Valmaris
dodano 25-11-2007, 20:23
Nr wypowiedzi: #25


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 728
Rejestracja: 22/01/07
Z: Gdańsk
Nr użytkownika: 536
Laptop: HP Probook 4330s; Eee PC 901



Ależ jak chcecie to trzymajcie w lodówce, przecież nie zabraniam... ja swój trzymam na półce i tyle.


--------------------
HP Probook 4330s - Core i3
Eee PC 901 - recenzja - Intel Atom inside ;)
Motorola XOOM 3G - Nvidia Tegra 2
Desktop do gier - Core 2 Duo






Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 25-11-2007, 20:23
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Morthal
dodano 25-11-2007, 20:25
Nr wypowiedzi: #26


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 257
Rejestracja: 10/05/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 1 258
Laptop: Compal FL90



Val? Szczerze? Ja też, ale nich inni tego nie usłyszą wink.gif

Ale upierałem się przy niej, bo zawsze się coś oszczędza i trzeba innych o tym poinformować smile.gif


--------------------
Compal FL90

> Intel Core 2 Duo T7300 2x2GHz
> nVidia GeForce 8600M GT 256MB GDDR2
> Kingston 2x1024 MB 667MHz
> Seagate Momentus 120 GB 7200rpm

Ostatnia recenzja: Acer Aspire 6935G

Najpierw czytaj, potem pytaj!

W drodze dwa maluchy: MSI Wind U210, HP Mini 5101.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
motomouse
dodano 25-11-2007, 20:25
Nr wypowiedzi: #27


stary zgred
*******

Grupa: Koneser
Wypowiedzi: 2 182
Rejestracja: 1/08/06
Z: Uć
Nr użytkownika: 12
Laptop: D620 X220




Kiedyś już o tym pisałem ... na cholerę Wam możliwości jakie daje laptop, jak i tak leży cały czas w jednym miejscu, uwiązany kablem, z baterią w lodówce ;-).

Jak macie mało miejsca to kupuje się jakiegoś barebone'a ( który notabene może wyglądać całkiem ciekawie jako mebel ) i tyle. Będzie i tańszy i lepiej wyposażony ;-).

Baterie w laptopach są po to aby ich używać ... a nie trzymać w lodówce. W lodówce to się piwo* trzyma biggrin.gif

*wino, mleko, wódkę, whisky, tequille, whatever.


--------------------
Nobody expects the Spanish Inquisition!
Dell D620/Lenovo X220 happy user
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nemo
dodano 25-11-2007, 21:54
Nr wypowiedzi: #28


karlus
****

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 116
Rejestracja: 11/11/07
Z: Österreich
Nr użytkownika: 4 037
Laptop: obscurus



Motomause, zgadzam sie z Toba calkowicie, lecz ludek niewiedzacy niech wie, ze i taka mozliwosc jest, jak to juz Morthal pieknie w slowa ubral.


--------------------
~ C2D T7500 2377 MHz (12x198), 800, 4M
~ 2048 MB 667 MHz Dual-Channel DDR2 SDRAM Samsung
~
160GB (7200RPM)

~
nVIDIA GeForce 8600M GT
~ oczywiscie XP
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koyotee
dodano 26-11-2007, 14:17
Nr wypowiedzi: #29


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 95
Rejestracja: 5/07/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1 802



Co z tego że większość czasu leży lapek uwiązany ale dla mnie liczy sie właśnie sama możliwość i nawet jak wezmę go i "wyprowadzę na spacer" raz na miesiąc to i tak wolę go od desktopa.


--------------------
FL90 T7300/2Gb RAM/160Gb HDD/GF 8600GT/XP Pro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Basko
dodano 27-01-2008, 23:37
Nr wypowiedzi: #30


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 27
Rejestracja: 22/01/08
Nr użytkownika: 6 466



Odświeżę nieco temat. Jakieś 3 miesiące temu spotkałem się u znajomych z takim przypadkiem. Nowo zakupiony lapek (seria Toshiba A-200) na drugi dzień od pierwszego uruchomienia nie chciał się odpalić. Totalnie nie reagował na włącznik. Normalnie był martwy. "Diagnozę" zacząłem od wyjęcia i włożenia akumulatora. Wystarczyło, ożył i do dziś ma się dobrze smile.gif
Nie za bardzo wiem jak wytłumaczyć to zjawisko i jak ma się to do pracy takiego A-200 bez akumulatora, bo kurcze, tego akurat już nie sprawdziłem wink.gif
Pozdrawiam


--------------------
DELL Inspiron 1520 - Core 2 Duo T7500 2.2 GHz 4MB L2 Cache, 800MHz FSB
RAM 2048 MB DDR2 667MHz (2 Dimm)
nVIDIA GeForce Go 8600M GT 256MB
LCD 15.4" WXGA (1280x800) matowa
Option GTM378 GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA 7.2 Mbit
Go to the top of the page
 
+Quote Post
salvador
dodano 29-02-2008, 8:18
Nr wypowiedzi: #31


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 70
Rejestracja: 28/02/08
Z: łódź
Nr użytkownika: 7 745
Laptop: Toshiba Satellite P200-1EV T2330 17'' 2GB 250GB ATI hd2600 256



Witam, zrozumiałem że jak nie chcę używać akumulatora ak częśto, ponieważ kompa mam cały czas w domu to mogę odłczyć akumulator i położyć na półcę, ale od czasu do czasu podłączać naładować i wyładować do 40% i potem to samo co jakiś czas. Tak to kompuś może działać na zasilaczu?


--------------------
Chęci to nie wszystko, trzeba działać - B. Lee
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dredek
dodano 2-03-2008, 12:24
Nr wypowiedzi: #32


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 120
Rejestracja: 6/08/07
Z: Garwolin
Nr użytkownika: 2 285
Laptop: Toshiba A210-128



A dlaczego nie? Ja baterię wkładam do lapka tylko jeśli jest potrzebna, a żeby włorzyć baterie wcale nie musisz go wyłączać.


--------------------
Toshiba A210-128
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sienczek
dodano 2-03-2008, 17:26
Nr wypowiedzi: #33


karlus
****

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 129
Rejestracja: 27/10/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 3 695
Laptop: Dell Inspiron 1520



No najgorsze jest tylko to że jak masz wyjętą baterię i chcesz kompa przenieśc w inne miejsce to trzeba wlożyć baterie, odlaczyć zasilanie, przenieść, podłączyć i wyjąć baterię - wtedy te 1% się doładowuje.... :/


--------------------
Dell Inspiron 1520 Black, T7300, 160GB@7200rpm Hitachi, 1440x900 TrueLife, 8600M GT, 2GB DDR2, 9Cell, Pilot, Bluetooth, Kamera, Windows 7
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kyle
dodano 2-03-2008, 21:16
Nr wypowiedzi: #34


fachman
******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 443
Rejestracja: 9/11/07
Nr użytkownika: 3 994
Laptop: ThinkPad x61



jak odpowiednio ustawisz opcje zasilania, nic się nie doładuje (np. jak dasz że bateria zaczyna się ładować przy spadku poniżej 40%)


--------------------
ThinkPad x61, Core2Duo 2.0 GHz 2 Mb, Ram 2 Gb, 120 Gb 5400 rpm, Vista HB EN
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thms
dodano 3-03-2008, 16:05
Nr wypowiedzi: #35


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 24
Rejestracja: 2/11/07
Nr użytkownika: 3 816



Jak ustawić zeby bateria zaczynała sie ladować jak spadnie do 40%? Mozna to zrobic w ustawieniach systemu (Vista HP), jak tak to gdzie(?) czy trzeba sciagnac jakas aplikacje?


--------------------
TOSHIBA Satellite A200-1SJ

Intel c2d t5450 - 1,66GHz, fsb 667, 2mb cache # 2048mb ddr2 667mhz
Ati mobility radeon HD2600 # 15,4' WXGA 1280x800
hdd 160gb # Windows vista home premium 32bit
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kyle
dodano 3-03-2008, 16:36
Nr wypowiedzi: #36


fachman
******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 443
Rejestracja: 9/11/07
Nr użytkownika: 3 994
Laptop: ThinkPad x61



W Think Padach za pomocą softu od Lenovo, nie wiem co masz w Toshibie, ale podobno też dużo ładuje programów do swoich lapków, więc może coś tam jest
poza tym pewnie są jakieś programy "niezależne", ale szczerze to się nie orientowałem skoro miałem razem ze sprzetem


--------------------
ThinkPad x61, Core2Duo 2.0 GHz 2 Mb, Ram 2 Gb, 120 Gb 5400 rpm, Vista HB EN
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thms
dodano 4-03-2008, 18:55
Nr wypowiedzi: #37


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 24
Rejestracja: 2/11/07
Nr użytkownika: 3 816



W sofcie od Toshiby (chociaz jest tego masa, 95% z tego jest do wywalenia, zbednie obciaza laptopa) tego nie ma.. W ustawieniach zasilania Windowsa rowniez nie widze. Jesli ktos ma jakis dobry program do tego celu to prosze sie podzielic ;]


--------------------
TOSHIBA Satellite A200-1SJ

Intel c2d t5450 - 1,66GHz, fsb 667, 2mb cache # 2048mb ddr2 667mhz
Ati mobility radeon HD2600 # 15,4' WXGA 1280x800
hdd 160gb # Windows vista home premium 32bit
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kicked
dodano 20-04-2008, 18:36
Nr wypowiedzi: #38


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2
Rejestracja: 20/04/08
Nr użytkownika: 9 486



Jeśli wyjme baterie z laptopa naladowana na 40% i położe na półke np. po 3 miesiące to nie skróci się jej żywotność ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
1grek
dodano 20-04-2008, 19:46
Nr wypowiedzi: #39


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1
Rejestracja: 8/11/07
Nr użytkownika: 3 971
Laptop: T23,PIII 1.2 M, 512 RAM



Kicked, a może powinieneś przeczytać cały wątek i poznać odpowiedź?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
whatsup
dodano 10-05-2008, 21:22
Nr wypowiedzi: #40


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 6/05/08
Nr użytkownika: 9 923



QUOTE(Morthal @ 25-11-2007, 20:25) *
Val? Szczerze? Ja też, ale nich inni tego nie usłyszą wink.gif

Ale upierałem się przy niej, bo zawsze się coś oszczędza i trzeba innych o tym poinformować smile.gif


Jak dla mnie to wniosek jest taki, zeby nie kupowac baterii na zapas, chyba, ze dorzucaja do nich lodowke laugh.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

21 Strony: V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 24-07-2017 - 16:47