IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Jak osiągnąć duże transfery PC - router - dysk sieciowy?
kubiq
dodano 22-10-2017, 22:15
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 160
Rejestracja: 5/12/07
Nr użytkownika: 4 606
Laptop: brak



Hi, mam problem jak ogarnąć sieć w swoim domu. Nie jestem ekspertem, ale po kolei..

Internet 50 Mb/s z Netii z ich routerem Netia spot (wkrótce zmiana na 100). Wszystko w domu łączone przez WiFi do routera Netia spot, a ten podłączony skrętką do gniazda w ścianie. Wszystko było ok.

Jest potrzeba na dysk sieciowy, kupiłem synology ds216j jako magazyn w domu, z dostępem przez net. Synology podłączone kablem do routera, a PC przez WiFi. Przesyłanie plików przez aplikację synology jak i przez folder mapowany jako dysk sieciowy sieci lokalnej za pomocą aplikacji od synology - To daje transfer maks 4MB/s, . Potrzebuję większych prędkości w sieci domowej, tak z 10 razy większych - na logikę zrobić to kablem. Wyczytałem że Netia spot ma porty 100 Mb/s, chyba tutaj będzie ograniczenie. L, zgadza się?

Czy teraz powinienem kupić swój router, i do niego PC jak i synology podłączyć kablem? Router powinien mieć porty Gigabitowe, co powinno mi dać transfery do ok 80MB/s, zgadza się? W ten sposób to działa? Router powinien mieć coś jeszcze?

A czy jest szansa wyciągnięcia w domu chociaż tych 30MB/s przez WiFi bez jakichś ogromnych nakładów finansowych?

Jak to wszystko działa? smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 23-10-2017, 10:30
Nr wypowiedzi: #2


jdtech.pl


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 431
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



Potrzebujesz access pointa z trybem ac, portami 1gbit oraz kart ac w urządzeniach, w których zależy ci na prędkości - czyli pewnie PC - całość dobrać do posiadanego budżetu. Nic o nim nie powiedziałeś więcej, więc trudno cokolwiek dokładniejszego polecić.

30 Mbajt/s (240 Mbit/s) bezprzewodowo wymaga sieci WiFi działającej między punktem dostępowym a klientem o wydajności około 800-900 Mbit/s (bo dostępne z tego dla użytkownika jest około 30-40%) - czyli minimum standard ac w dobrych warunkach sygnałowych, jak nikt inny nie korzysta z WiFi nie masz zakłóceń od sąsiadów i jesteś blisko AP - a to i tak tylko da się uzyskać w 5GHz.

Tak więc jeżeli zależy ci na wydajności, to połącz komputer jednak kawałkiem dobrego kabla - 1 Gbit/s daje ci około 120 MBajt/s bez żadnego kombinowania. Jak ci nie zależy, wtedy używasz bezprzewodowo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 23-10-2017, 15:41
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 785
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



Router z dwoma niezaleznymi radiami 2,4 i 5 ghz - to podstawa no i 1gigabitowe porty

Jak masz duzo urzadzen na sieci to po pierwsze zwalniaja do najwolniejszego a drugie to ze dzieli sie lacze - stad potrzeba dwoch niezaleznych sieci

30MB/s raczej nie osiagalne - 20MB/s juz tak przy dobrej sieciowce, routerze i najlepiej byc jedynym na danym radiu (bo kabel to kabel i tam jest prosciej)


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kubiq
dodano 23-10-2017, 15:48
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 160
Rejestracja: 5/12/07
Nr użytkownika: 4 606
Laptop: brak



QUOTE(jakubd @ 23-10-2017, 12:30) *
Potrzebujesz access pointa z trybem ac, portami 1gbit oraz kart ac w urządzeniach, w których zależy ci na prędkości - czyli pewnie PC - całość dobrać do posiadanego budżetu. Nic o nim nie powiedziałeś więcej, więc trudno cokolwiek dokładniejszego polecić.

30 Mbajt/s (240 Mbit/s) bezprzewodowo wymaga sieci WiFi działającej między punktem dostępowym a klientem o wydajności około 800-900 Mbit/s (bo dostępne z tego dla użytkownika jest około 30-40%) - czyli minimum standard ac w dobrych warunkach sygnałowych, jak nikt inny nie korzysta z WiFi nie masz zakłóceń od sąsiadów i jesteś blisko AP - a to i tak tylko da się uzyskać w 5GHz.

Tak więc jeżeli zależy ci na wydajności, to połącz komputer jednak kawałkiem dobrego kabla - 1 Gbit/s daje ci około 120 MBajt/s bez żadnego kombinowania. Jak ci nie zależy, wtedy używasz bezprzewodowo.


Racja, na prędkości przesyłania zależy mi jedynie Pomiędzy:
- komputerem a routerem
- synology a routerem
- komputerem a synology
Reszta urządzeń w domu może działać przez WiFi w dotychczasowej prędkości, albo chociaż żeby urosło do 10 Mbajt/s i będzie ok, 15-20 Mbajt/s to już na wypasie. Pomiędzy routerem a komputerem są dwie ściany, ale kabel łatwo by mi było poprowadzić - około 6 metrów to chyba mały dystans i nie będzie problemów czy zakłóceń? Sieciówka WiFi widzi ponad 20 innych WiFi - to chyba jest dość duże zaśmiecenie ?

Mój PC ma karty jak poniżej, ze specyfikacji wynika że jest to 1 Gbit/s dla kabla, i WiFi 867 Mbit/s :
Karta sieciowa na kabel - Intel l918-LM
Karta sieciowa WiFi - Intel Dual Band WIRELESS-AC 7265

Czyli - Zatem mam się skupić na routerze z portem Gigabitowym, który zastąpi Netia spota, a przy okazji może lekko poprawi osiągi WiFi. Zgadza się?
Na czym się skupić przy wyborze? Zakładam raczej mały budżet, wolałbym się zmieścić w 200 złotych. Widzę że bardzo popularny jest - TP-Link TL-WR1043ND v3. Warto?

Zamieszczam zdjęcie z góry, tego jak to rozplanowałem smile.gif -
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 23-10-2017, 17:05
Nr wypowiedzi: #5


jdtech.pl


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 431
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



1. 867 Mbit/s WiFi odpowiada około 200-300 Mbit/s na kablu. Tak więc aby uzyskać 1Gbit/s musiałbyś mieć na wifi około 2500 Mbit/s (co ciekawe jest to osiągalne, ale na pewno nie tanimi kartami i routerami WiFi).
2. Kabel kategorii 5e (wystarczający dla 1 Gbit) może mieć 100 metrów, o ile jest prawidłowo zrobiony.
3. 20 sieci WiFi - to może być dużo, jak w ruch w nich jest duży, ale też mało, jak to sieci praktycznie nieużywane. Ale warto tutaj już planować rozkład własnych sieci po kanałach.
4. Nie musisz zastępować netiaspot. Możesz po prostu wyłączyć w nimi WiFi i podpiąć go pod swój router jako źródło internetu.

Potrzebujesz routera z WiFi w standardzie AC z Gbit/s - da się coś znaleźć w tej cenie, ale nie jestem specem w tej klasie cenowej.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 23-10-2017, 19:26
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 24 499
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



Zerknijcie do tabelki http://www.chip.de/bestenlisten/Bestenlist.../detail/id/1138


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kubiq
dodano 1-11-2017, 18:14
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 160
Rejestracja: 5/12/07
Nr użytkownika: 4 606
Laptop: brak



QUOTE(Sparc @ 23-10-2017, 20:26) *

Dzięki, ta tabelka mi pomogła trochę to zrozumieć..
Zdecydowałem że będę próbował po WiFi, na razie bez żadnego wiercenia i kabli. A jak będzie słabo to niedługo wraz ze zmianą oferty internetu na szybszy, będę kombinował z wiertarką.

Zainstalowałem prosty program na smartfonie i zrobiłem zrzuty ekranu, zagęszczenie na 2,4 GHz wygląda tak:
- Przy routerze KLIK
- Przy PC tutaj gdzie chce mieć dobre prędkości KLIK
Niestety smartfon nie obsługuje 5 GHz i nie sprawdzę tego.

Teraz pytanie - moja karta sieciowa Intel 7265 ma w specyfikacji napisane do "867Mb/s".

Jestem przy wyborze routera, zwróciłem uwagę na kilka modeli na kilka modeli Asusa i D-Link z portem Gigabitowym i AC. Pójdę chyba w D-Link bo używki są w bardzo dobrych cenach. Modele DIR-860L i 850L mają w teorii do "866 MBit/s", czyli tak jak moja karta. Jest jeszcze model D-Link DIR-868L który ma w teorii "do 1300 MBit/s". Czy jest sens brania wyższych modeli z teoretyczną prędkością wyższą niż te obsługiwane przez kartę 867Mb/s? Karta i tak będzie to odcinała, czy może taki sygnał będzie na zaś, lepiej działał?

Czy o czymś jeszcze zapomniałem, planując to wszystko?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 2-11-2017, 8:52
Nr wypowiedzi: #8


jdtech.pl


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 431
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



1. Masz zapchany "eter" na 2,4 GHz - jak w tych sieciach jest większy ruch, to prędkości spodziewałbym się na poziomie 1/10 a nie 1/3 szybkości linku, czyli 15 Mbit/s przy 150 Mbit/s.
Jedyna szansa to działanie na 5GHz jako głównym paśmie, o ile zasięgu starczy.

2. Wchodzisz w skomplikowane kwestie czytając opisy z pudełka.
Patrz na technologię i pasma jakie obsługuje router. Często takie "1300" powstaje przez "magiczne" dodanie przepustowości na 2,4 GHz oraz 5 GHz i wychodzi np. 867 (5GHz) + 450 (2,4) i jakoś im z tego wychodzi 1300 mimo, że prawie żadna karta WiFi w notebooku nie potrafi nawiązać połączenia jednocześnie na dwóch częstotliwościach. Jak widać 1300 wcale nie jest większe od 867 na karcie, tylko dokładnie jest równe 867 smile.gif

Jak masz AC w laptopie, kupujesz router z AC, oba mają obsługiwać 5 GHz i prędkość 867 Mbit/s - wtedy potencjalnie w idealnych warunkach osiągniesz dobre prędkości (ale tylko na 5 GHz).

Go to the top of the page
 
+Quote Post
kubiq
dodano 24-11-2017, 20:57
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 160
Rejestracja: 5/12/07
Nr użytkownika: 4 606
Laptop: brak



Koledzy, dzięki za pomoc, w końcu ogarnąłem to wszystko.

Tak dla potomności, kupiłem router netgear, r6400 i zastąpiłem nim router netii. Przesunąłem router pod kanapę zaraz przy gniazdku netii i..
W przesyłaniu kilkuset 30-MegaBajtówych plików po WiFi na 5 gHz w sieci PC-Router-dysk sieciowy synology, mam stałe transfery na poziomie 40MB/s, czasami w podskokach do 70! smile.gif

Osiągnąłem to co zamierzałem, a nawet więcej, nic nie będę już wiercił smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 24-11-2017, 21:10
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 785
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



Napewno? Podaj wyniki dla jednego dużego pliku tą prędkośc.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kubiq
dodano 27-11-2017, 0:14
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 160
Rejestracja: 5/12/07
Nr użytkownika: 4 606
Laptop: brak



W tym momencie na jednym Gigabajtowym pliku mam stale około 20MB/s. Ale coś będę musiał pokombinować jeszcze z ustawieniem anten i kanałów, bo widzę że zasięg się waha.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 13-11-2019 - 19:16