IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Problemy z sieciówką w lapku
lilpri
dodano 24-09-2018, 13:35
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 27/11/17
Nr użytkownika: 72 572



Hejka,

Na jednym z lapków mam dziwny problem z sieciówką.

Łącząc się po WiFi wszystko śmiga bez problemu, problem pojawia się po podpięciu kabelka.

Mianowicie: podpinam kabelek do portu, lapek pobiera sobie wszystkie dane (dns, ip itp.)
Status połączenia prawidłowo zmienia się na "Połączony z internetem" i niby wszystko ok, ale tu pojawiają się problemy:
1) W przeglądarce nie otwierają się żadne strony.
2) W CMD pingowanie stron odbija wszystko prawidłowo. Próbowałem pingować po IP jak i nazwie, wszystko prawidłowo
3) nslookup również zwraca prawidłowe adresy

Próbowałem już wszystkiego co udało mi się znaleźć na necie i nic nie pomaga. LAN działa ok.
Na początku wyglądało mi to na jakieś proxy/wirusa, szczególnie że ethernet przestał działać z dnia na dzień, ale nic takiego w systemie nie siedziało
Każdy inny lapek/komputer w sieci nie ma problemów z siecią.

Czyżby sieciówka padła? Dzisiaj nawet zrobiłem formata i wgrałem od nowa system (Win 10 pro) ale też nie rozwiązało to problemu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sylwester Cyba
dodano 24-09-2018, 13:48
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 9 790
Rejestracja: 12/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1



A otwieranie stron wskazując sam adres IP a nie domenę działa? Warto sprawdzić działanie innych usług, czyli tego co działa na innych portach (www to zwykle port 80 lub 8080).

To może być problem po stronie dostawcy internetu. Np. nie podoba mu się adres MAC karty sieciowej.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lilpri
dodano 24-09-2018, 14:56
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 27/11/17
Nr użytkownika: 72 572



Właśnie w przeglądarce nic nie otwiera się, ani po IP ani po nazwie hosta.

Skype, messenger, itp. działają bez problemu jedynie otwieranie stron w przeglądarce kuleje. Więc nie jest to problem taki, że dostawca coś blokuje, zresztą najpierw całość przechodzi przez kilka moich routerów/switchy zanim dojdzie do urządzenia dostawcy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sylwester Cyba
dodano 24-09-2018, 15:11
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 9 790
Rejestracja: 12/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1



A co się stanie jak się pominie sprzęt sieciowy po drodze? U dostawcy może być ustawiony limit tych routerów/rozdzielaczy. Sprawdź podłączając się do kabla bezpośrednio od dostawcy internetu (np. do modemu kablowego).

Pod Linuksem najlepiej sprawdzić. Tam nie ma problemu z usługami sieciowymi.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 12-11-2019 - 6:33