IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Brak internetu w telefonie po Wi-Fi, w laptopie działa bez problemu
marmar16
dodano 24-06-2017, 16:55
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 989
Rejestracja: 30/05/08
Nr użytkownika: 10 508



Dzień dobry,

problem jak w temacie.

Router: Asus WL-520gc
Telefon: HTC One M8

Na laptopie działa elegancko po wi-fi, na telefonie łączy się, jakość sygnału doskonała, ale stron internetowych nie wczytuje.

W ustawieniach rutera widzę adres MAC swojego telefonu.

Zresetowałem ustawienia rutera (brak hasła, nowe SSID itd.), ale nie dało to oczekiwanych rezultatów.
Problem o tyle dziwny, że nastąpił nagle po kilku latach bezproblemowej pracy (możliwe, że po burzy, chociaż nie wiem w jaki sposób?).

Wyłączyłem firewall i filtrowanie MAC i też nic.

IP zmienne automatyczne
DNS przypisany automatycznie.

Jakieś wskazówki? Walczę już z tym od kilku dni i nie mogę dojść do ładu.

Z góry dzięki smile.gif

EDIT:

Aaa, zapomniałem napisać ważnej informacji. Telefon na innym routerze łączy się bez problemu (więc to nie wina telefonu).
Z kolei inny telefon działa na tym problematycznym ruterze bez zająknięcia, więc nie wiem gdzie szukać przyczyn.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marmar16
dodano 25-06-2017, 15:57
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 989
Rejestracja: 30/05/08
Nr użytkownika: 10 508



Problem rozwiazany. Pomoglo (niestety) zresetowanie telefonu. Hard reset okazal sie dla mnie jedynym skutecznym rozwiazaniem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 26-06-2017, 1:07
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 9 158
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Od hard reset trzeba zaczynać niestety. Gdy to nie pomaga to wtedy szukać dalej.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marmar16
dodano 26-06-2017, 23:03
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 989
Rejestracja: 30/05/08
Nr użytkownika: 10 508



Dla mnie ostateczność. Mimo kopii zapasowych potem pół dnia ustawiania swojej konfiguracji systemu...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marmar16
dodano 30-06-2017, 10:15
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 989
Rejestracja: 30/05/08
Nr użytkownika: 10 508



No i problem powrócił, pomimo tego, że nie przywracałem ustawień internetowych z kopii zapasowej :/

Internet na początku przestał działać na wszystkich urządzeniach. Potem na komputerach powrócił a na telefon już nie...

Co to może być? Wymiana routera będzie konieczna?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mindla
dodano 1-07-2017, 8:24
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Zablokowano
Wypowiedzi: 1 198
Rejestracja: 7/01/13
Nr użytkownika: 53 287



QUOTE(marmar16 @ 30-06-2017, 11:15) *
No i problem powrócił, pomimo tego, że nie przywracałem ustawień internetowych z kopii zapasowej :/

Tylko takie coś to nie jest żadne hard reset, bo czysty hard reset to ma usunąć wszystko i potem należy wszystko wgrać od nowa a nie z kopii zapasowej.
Co do rutera to może najpierw zaktualizuj firmware tego rutera jeśli jest nowsze na niego.
Możesz go tez zresetować tylko reset a nie restart i potem od nowa poprawnie skonfigurować.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marmar16
dodano 1-07-2017, 9:33
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 989
Rejestracja: 30/05/08
Nr użytkownika: 10 508



Był czysty hard reset. Nic nie było przywracane z kopii zapasowej.
Router też był konfigurowany od nowa. Firmware poszukam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marmar16
dodano 2-07-2017, 18:02
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 989
Rejestracja: 30/05/08
Nr użytkownika: 10 508



Postawiłem nowy router (inny model) i nadal nie działa tylko mój telefon, więc wina na pewno po stronie telefonu.
Pytanie czy może to być sprawa sprzętowa? Hard reset był i długotrwałych efektów to nie przyniosło. Objawy są takie, że raz na jakiś czas zalapie i załaduje jakąś stronę internetową, ale rzadko to się zdarza.
Zatem czy czas wymienić telefon?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mindla
dodano 2-07-2017, 21:05
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Zablokowano
Wypowiedzi: 1 198
Rejestracja: 7/01/13
Nr użytkownika: 53 287



Jak działa udostępnianie internetu z tego telefonu [hotspot], działa poprawnie czy nie.
Po drugie na twoim miejscu to jeszcze raz zrobiłbym hard reset i przez kilka dni nie instalował żadnego softu, nawet Gmaila bym nie konfigurował.
Wtedy dopiero byłyby miarodajne testy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marmar16
dodano 2-07-2017, 23:43
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 989
Rejestracja: 30/05/08
Nr użytkownika: 10 508



Udostępnianie Hot Spot nie działa poprawnie - pokazuje sieć, wpisuje hasło i wyskakuje błąd uwierzytelniania.
Na nieinstalowanie żadnych aplikacji przez kilka dni w najbliższym czasie nie mogę sobie pozwolić.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marmar16
dodano 27-07-2017, 16:00
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 989
Rejestracja: 30/05/08
Nr użytkownika: 10 508



Pomogła wymiana starego modemu Motorola od UPC na nowy ze zintegrowanym routerem - Connect Box.

Do końca nie wiem gdzie tkwiła przyczyna takiego stanu, ponieważ wcześniej wszystko ładnie działało i z dnia na dzień przestało.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 14-11-2019 - 22:15