IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

43 Strony: V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
Podstawka chłodząca
Orion
dodano 23-07-2007, 12:54
Nr wypowiedzi: #1


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 22/07/07
Nr użytkownika: 2 056



Apropo podkrecania podzespolow i zwiekszania sie wydzielanego ciepla przy tym...:wstyd:
Co sadzicie o takim bajerku?

http://allegro.pl/item215212331_chlodzaca_..._3_wiatrak.html

Czy ktos z podobnego wynalazku korzysta? Sprawadza sie?
Zastanawiam sie czy nie zakupic do swojego fl90 takiego gadzetu... hmmm?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
energhizer
dodano 23-07-2007, 22:38
Nr wypowiedzi: #2


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 978
Rejestracja: 19/01/07
Z: Wroc?aw
Nr użytkownika: 521



Jesli juz bardzo pragniesz takiego gadzetu to kup markowy Zalman albo CoolerMaster. W tych podkladkach na pewno sa ciche, wydajne i zywotne wentylatory w innych produktach z cala pewnoscia nie;)


--------------------
Mia?em A100-847...;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Orion
dodano 24-07-2007, 10:00
Nr wypowiedzi: #3


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 22/07/07
Nr użytkownika: 2 056



No pewnie, sam o takiej myslalem. Tylko gdzie ja znalezc? Na aukcjach nie widze zadnej otakiej oferty...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Morthal
dodano 24-07-2007, 10:03
Nr wypowiedzi: #4


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 257
Rejestracja: 10/05/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 1 258
Laptop: Compal FL90



Tutaj masz duzy wybor podstawek, w tym Zalmana:
http://www.cooling.pl/notebook,kategoria,103_156.html

A tutaj masz test podstawek:
http://www.purepc.pl/node/826

Ciekawi mnie tylko, jak FL90 by lezal na tym zalmanie.


--------------------
Compal FL90

> Intel Core 2 Duo T7300 2x2GHz
> nVidia GeForce 8600M GT 256MB GDDR2
> Kingston 2x1024 MB 667MHz
> Seagate Momentus 120 GB 7200rpm

Ostatnia recenzja: Acer Aspire 6935G

Najpierw czytaj, potem pytaj!

W drodze dwa maluchy: MSI Wind U210, HP Mini 5101.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Slaughter
dodano 24-07-2007, 12:00
Nr wypowiedzi: #5


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 162
Rejestracja: 2/07/07
Z: Kęty
Nr użytkownika: 1 767
Laptop: TOSHIBA A210-129



Morthal na gg juz walkowalismy ten temat smile.gif Zalman jest pod standardowe pietnastki smile.gif szerokokatne wystaja (niewiele ale jednak). Mamy takiego zalmana na sklepie, przymierzalem HPka 6710s i wg mnie moze byc. Nie mialem czasow potestowac jak sie ma to do temperatury, ale jak przyjdzie jakis szerokokatowiec na serwis to sie zabawie smile.gif Wyniki wkrotce biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 24-07-2007, 12:00
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Koyotee
dodano 25-07-2007, 15:56
Nr wypowiedzi: #6


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 95
Rejestracja: 5/07/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1 802



Ja zakupilem taka :
http://forum.coolaler.com/showthread.php?t=155314
niestety u nas niedostapna , sprowadzam z Anglii za 290zl


--------------------
FL90 T7300/2Gb RAM/160Gb HDD/GF 8600GT/XP Pro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fake91
dodano 26-07-2007, 0:51
Nr wypowiedzi: #7


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 37
Rejestracja: 7/12/06
Nr użytkownika: 309



mam pytanie do specjalistow z forum w sprawie podstawek

Czy jest mozliwe aby ta podstawka zwiekszala temperature?

Zastanawialem sie tez nad zakupem ale jesli podstawka bedzie wdmuchiwala powietrze w wentylator pod kompem
(tam tylko jeden chlodzi jednoczesnie grafe i proca)
to moze spowodowac, ze rozgrzane powietrze nie
bedzie moglo sie wydostac z laptopa

Co myslicie o tej teorii?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koyotee
dodano 26-07-2007, 8:00
Nr wypowiedzi: #8


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 95
Rejestracja: 5/07/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1 802



Ale cieple powietrze z racji tego ze jest lzejsze od zimnego nie ucieka w dol tylko unosi sie do gory ew. za dodatkowa pomoca wewnatrznego wentylatora z boku laptopa dlatego nie wiem jak podstawka chlodzaca wspomagajaca ten naturalny proces miala by podnoscic temperature biggrin.gif


--------------------
FL90 T7300/2Gb RAM/160Gb HDD/GF 8600GT/XP Pro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Orion
dodano 26-07-2007, 10:38
Nr wypowiedzi: #9


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 22/07/07
Nr użytkownika: 2 056



QUOTE
Doda? Koyotee
Ja zakupilem taka :
http://forum.coolaler.com/showthread.php?t=155314
niestety u nas niedostapna , sprowadzam z Anglii za 290zl


Wyglada na niezlego potwora! :mad: Ciekaw jestem ile halasu z siebie wydobywa i jaka jest roznica w temperaturach?
Bo jesli zalman moze obnizyc o ok 10stopni (wedlug mnie to sporo) w dodatku jet cichy i stosunkowo tani (160zl) to nie widzialbym sensu sprowadzania czegos takiego z angli tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koyotee
dodano 26-07-2007, 11:17
Nr wypowiedzi: #10


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 95
Rejestracja: 5/07/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1 802



Poziom halasu mojego flex'a to 18db czyli nieslyszalny , a to wlasnie dzieki takim duzym lopatkom-predkosc obrotowa nie musi byc wysoka a wydajnosc to 100CFM, zalman jest nieodpowiedni akurat do mojego FL90 bo po pierwsze nie ma dziurek w gornej czesci laptopa , tam gdzie akurat u mnie potrzeba najwiecej , po drugie jest przystosowany do zwyklych 15stek a nie panoramicznych wiec wystaje na boki po trzecie zalezy mi na maxymalnej wydajnosci-overclocking


--------------------
FL90 T7300/2Gb RAM/160Gb HDD/GF 8600GT/XP Pro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
counter
dodano 26-07-2007, 11:56
Nr wypowiedzi: #11


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 286
Rejestracja: 10/07/07
Nr użytkownika: 1 865
Laptop: Compal Fl90



no to teraz podkrecaj i pisz ile uda Ci sie wycisnac ;]
nie ponosze odpowiedzialnosci (nie zachecam Cie biggrin.gif) za to co rozwalisz wink.gif


--------------------
t7500/ GF 8600 gt MAX-Core bus 661 mhz & memory 491 mhz [3dMark'06-5008]/ 2048 mb ddr 2 / bt / irda / 160 gb 7200 rpm / Intel Turbo memory/ wifi a/g/n
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koyotee
dodano 26-07-2007, 12:08
Nr wypowiedzi: #12


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 95
Rejestracja: 5/07/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1 802



Nie moge sie juz doczekac bo czekam jeszcze na paczke nie wiem czy bede krecic wiecej niz te 660/490 wszystko zalezy od temperatur , ale napewno sam bede spokojniejszy jak bedzie te 10stopni mniej... narazie w takich ustawieniach mam 87-88st ale punkty w 3dMarku zachecaja hehe

jak zjarasz karte w desktopie to nie problem a w FLce - nie wiem czy mozna ja kupic osobno ... watpie
:umm:


--------------------
FL90 T7300/2Gb RAM/160Gb HDD/GF 8600GT/XP Pro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
counter
dodano 26-07-2007, 14:16
Nr wypowiedzi: #13


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 286
Rejestracja: 10/07/07
Nr użytkownika: 1 865
Laptop: Compal Fl90



nie da sie wymienic w fl..


--------------------
t7500/ GF 8600 gt MAX-Core bus 661 mhz & memory 491 mhz [3dMark'06-5008]/ 2048 mb ddr 2 / bt / irda / 160 gb 7200 rpm / Intel Turbo memory/ wifi a/g/n
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koyotee
dodano 26-07-2007, 14:24
Nr wypowiedzi: #14


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 95
Rejestracja: 5/07/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1 802



Mozna zamontowac nowa ale napewno ciezko bedzie ja znalezc


--------------------
FL90 T7300/2Gb RAM/160Gb HDD/GF 8600GT/XP Pro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fake91
dodano 27-07-2007, 18:55
Nr wypowiedzi: #15


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 37
Rejestracja: 7/12/06
Nr użytkownika: 309



mozna wymienic karte, tylko bardzo ciezko je sprowadzic i sa dosc drogie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
energhizer
dodano 28-07-2007, 18:15
Nr wypowiedzi: #16


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 978
Rejestracja: 19/01/07
Z: Wroc?aw
Nr użytkownika: 521



Z cala pewnoscia niedopowiednia podstawka nie tylko nie obnizy temperatury, ale moze ja podniesc. Jest kilka przyczyn albo bedzie miala wentylatory tam gdzie laptop najmniej sie nagrzewa, albo zwyczajnie bedzie zaklocala normalna cyrkulacje powietrza. W efekcie wentylator standardowy zamiast pobierac chlodnejsze powietrze ze spodu obudowy bedzie pobieral cieple i tak w kolo Macieju. Do tego dochodzi kwestia jej przylegania do obudowy jesli bedzie jej dotykala to ciepla nie odbierze bo tworzywo sztuczne jest izolatorem! Jesli z kolei bedzie miedzy obudowa a podkladka malutka szczelina tworzy sie tzw. "poduszka powietrzna" i tez jest malo wydajnie. Ogolnie wiecej zyskasz jak postawisz sobie laptopa na dwoch opakowaniach CD po kazdej stronie. Tanie, ekonmoiczne tylko kolyszace sie rozwiazanie:) Na efekty w postaci 10stopni to bym nie liczyl. Dmuchajac wentylatorem na calego laptopa o srednicy lopatek 15cm nie uzyskalem wiecej jak 5stopni na procesorze...Poza tym w laptopach mozliwosci rzadko ograniczone sa temperatura tylko techniczna mozliwoscia ukladow oraz zapotrzebowaniem na energie. Zwyczajnie albo nie wyrabia przetwornica, zasilacz albo sam uklad. Temperatura jesli jest za wysoka to juz jest za pozno;)


--------------------
Mia?em A100-847...;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koyotee
dodano 30-07-2007, 9:02
Nr wypowiedzi: #17


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 95
Rejestracja: 5/07/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1 802



Ja licze na obnizenie temperatury na juz dzialajacych ustawieniach przy ktorych jak najbardziej wyszystko jest ok wlasnie po to zeby nie bylo za pozno biggrin.gif


--------------------
FL90 T7300/2Gb RAM/160Gb HDD/GF 8600GT/XP Pro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Orion
dodano 13-08-2007, 10:48
Nr wypowiedzi: #18


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 22/07/07
Nr użytkownika: 2 056



QUOTE(Koyotee @ 25-07-2007, 14:56) *
Ja zakupilem taka :
http://forum.coolaler.com/showthread.php?t=155314
niestety u nas niedostapna , sprowadzam z Anglii za 290zl


W jaki sposob ja sprowadziles z anglii? masz tam jakiegos znajomego czy moze przez jakis sklep online?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sat3llite
dodano 13-08-2007, 11:26
Nr wypowiedzi: #19


hanys
********

Grupa: Redaktor
Wypowiedzi: 6 782
Rejestracja: 2/12/06
Z: Białystok
Nr użytkownika: 282
Laptop: Toshiba P105-s9722



Polecam www.icintracom.com.pl ( podkladki Manhattan ) , podobno pasuja do wszystkich 15,4" i cena niezla ;]


--------------------
Toshiba P-105 s9722: C2D T7200 | 2GB DDR II 667MHz | HDD 200GB(4200rpm) | GF 7900GS | pendrive Toshiba U3 ;-)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koyotee
dodano 13-08-2007, 11:38
Nr wypowiedzi: #20


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 95
Rejestracja: 5/07/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1 802



W sklepie , placisz karta kredytowa , paczka szla 4 dni . Podstawka jest fantastyczna cala jest z aluminium wiatrak na pelnych obrotach jest ledwo slyszalny w zupelnie cichym pomieszczeniu , wystarczy wlaczyc dzwiek w grze i juz nic nie slychc. Na pelnych obrotach podstawka chlodzi o ponad 10st C!!!!!!! W colinie dirt przy podkreceniu do 650/480 mialem temperatury 88-89st C przy Flexie nigdy nie przekracza 78st C. Jestem bardzo zadowolony , napewno ma najlepszy stosunek ceny do jakosci z calego tego syfu na rynku po prostu bezkonkurencyjna. Jak znajde czas to orobie fotki i recenzje.

Jak komus bardzo zalezy moge takie cudo zalatwic.


--------------------
FL90 T7300/2Gb RAM/160Gb HDD/GF 8600GT/XP Pro
Go to the top of the page
 
+Quote Post

43 Strony: V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 21-01-2017 - 14:17