IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

44 Strony: V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
Podstawka chłodząca
adios
dodano 21-09-2007, 14:04
Nr wypowiedzi: #41


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 32
Rejestracja: 22/07/07
Nr użytkownika: 2 060



A jak dema NVIDII rozgrzewają kartę graficzną. Może coś takiego ściągnę. Ewentualnie demo jakieś do 500 MB. Teraz jestem w pracy więc nici ze ściąganiem tongue.gif Z gier to mam tylko Call of Duty 2, Gothic 3, Race The WTCC game, w poniedziałek będę miał World in Conflict smile.gif Sorty, ale nikt z kumpli nie gra w gry tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kazioo
dodano 21-09-2007, 16:35
Nr wypowiedzi: #42


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 65
Rejestracja: 23/07/07
Nr użytkownika: 2 082



Polecam sciagnac demo Nvidi stworzone pod gf8800. Jedna fotorealistyczna glowa, ktora zazyna eFeLke wrazenie jest niezle.... warto zobaczyc.
http://www.nzone.com/object/nzone_humanhead_home.html
(106.8 MB)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
adios
dodano 21-09-2007, 17:15
Nr wypowiedzi: #43


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 32
Rejestracja: 22/07/07
Nr użytkownika: 2 060



Na razie ściągnąłem demo Adriane 1.1 - ponoć też nieźle trawi GPU. Także 3DsMark 06 się ściągnął.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
adios
dodano 21-09-2007, 18:35
Nr wypowiedzi: #44


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 32
Rejestracja: 22/07/07
Nr użytkownika: 2 060



Więc tak:

Testy były robione po wyjęciu siatek, które skutecznie zwiększają głośność i redukują przepływ powietrza.

3Dmark 06

Sterowniki 163.44

Bez podstawki (po uprzednim nagrzaniu karty graficznej, czyli cały 3dMark wcześniej)

Temperatury GPU:
1) SM 2.0 - Return to proxycon - 75 st
2) SM 2.0 - Firefly Forest - 75 st
3) CPU1 - Red Valley - 65 st
4) CPU2 - Red Valley - 64 st
5) HDR 1 - Canyon Flight - 74 st
6) HDR 2 - Deep Freeze - 75 st

Najwyższa temperatura CPU: 56 st

Z podstawką (jak wyżej próbowałem nagrzać, jednak po kilku sekundach schodziła do temp 60 st smile.gif )

Temperatury GPU:
1) SM 2.0 - Return to proxycon - 66 st
2) SM 2.0 - Firefly Forest - 69 st
3) CPU1 - Red Valley - 60 st
4) CPU2 - Red Valley - 59 st
5) HDR 1 - Canyon Flight - 67 st
6) HDR 2 - Deep Freeze - 68 st

Najwyższa temperatura CPU: 51 st

Próba OC

Próbowałem zrobić 3DsMarka po dużym O/C, w tym celu wgrałem sterowniki 165.01. Po przetaktowaniu na GPU 600, Mem 500 pierwszy test został zakończony pomyślnie i temperatura wyniosła 71 stopni. Niestety przy ładowaniu drugiego testu Vista wypluła coś, że sterownik odmówił posłuszeństwa. Myślałem, że przesadziłem z OC pamięci, jednak okazało się, że po powrocie do normalnego taktowania test 3DMarka dalej się nie powiódł. Z tego wynika, że winne tu są sterki w połączeniu z Vistą. Inne aplikacje 3D działają sprawnie.

Zapraszam do podawania nazw aplikacji naprawdę obciążających Compala. Takich co by dużo nie zajmowały smile.gif Już jutro testy z demem Human Head po O/C, a w przyszłym tygodniu będzie World in Conflict, więc będzie się działo... Obiecałem, dokonałem - obiecuję ponownie tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
adios
dodano 22-09-2007, 10:20
Nr wypowiedzi: #45


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 32
Rejestracja: 22/07/07
Nr użytkownika: 2 060



Po oczyszczeniu systemu test 3Dmark06 przeszedł pomyślnie. Wnioski po wielu próbach są takie. Maksymalna stabilna częstotliwość dla pamięci to 490MHz. Podkręcanie GPU powyżej 615 MHz nie przynosi oczekiwanego wzrostu wydajności (615/489 - 4018pk, 625/489 - 4040pkt - Vista Home Premium 32bit, T7300). Temperatury przedstawiają się poniżej:

Próba OC 1

GPU - 600
MEM - 489


1) SM 2.0 - Return to proxycon - 66 st
2) SM 2.0 - Firefly Forest - 71 st
3) CPU1 - Red Valley - 59 st
4) CPU2 - Red Valley - 56 st
5) HDR 1 - Canyon Flight - 67 st
6) HDR 2 - Deep Freeze - 70 st

Próba OC 2

GPU - 625
MEM - 489


1) SM 2.0 - Return to proxycon - 72 st
2) SM 2.0 - Firefly Forest - 73 st
3) CPU1 - Red Valley - 61 st
4) CPU2 - Red Valley - 59 st
5) HDR 1 - Canyon Flight - 68 st
6) HDR 2 - Deep Freeze - 72 st

EDIT:

Zaszalałem na 680/489, temperatury minimalnie wzrosły, tylko drugie demo okazało się bardziej wymagające. Wynik 3Dmark06 - 4137

1) SM 2.0 - Return to proxycon - 73 st
2) SM 2.0 - Firefly Forest - 77 st
3) CPU1 - Red Valley - 62 st
4) CPU2 - Red Valley - 59 st
5) HDR 1 - Canyon Flight - 72 st
6) HDR 2 - Deep Freeze - 72 st
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szmacik
dodano 22-09-2007, 19:58
Nr wypowiedzi: #46


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 213
Rejestracja: 21/06/07
Z: Jastrzębie Zdrój
Nr użytkownika: 1 613
Laptop: imac



noo, taki test daje już jakiś pogląd czy warto się tym interesować. Spróbuj jescze może zrobić testa w jakiejś grze, bo 3dmark to co chwila miele czymś innym i nie jest raczej obiektywnym sposobem obciążania komputera żeby go wygrzać. Odpal giere na kilkanaście minut, niech sie wszystko dobrze wygrzeje i temperatura ustatkuje i sprawdź z/bez podkładki ok?

Hmm, osobiście przemyśle taki sposób chłodzenia w momencie gdy Crysis pójdzie na FL90 a ilość klatek będzie oscylowała na granicy grywalności smile.gif Póki co nie podkręcam kompa do grania i cieszę się swobodą, mobilnością i ciszą.

ps. szkoda że do FL90 Compal nie zastosował takiego chłodzenia biggrin.gif


--------------------
imac + Acer Timeline 4810T
Go to the top of the page
 
+Quote Post
counter
dodano 22-09-2007, 20:08
Nr wypowiedzi: #47


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 286
Rejestracja: 10/07/07
Nr użytkownika: 1 865
Laptop: Compal Fl90



tutaj masz o tym sposobie chlodzenia
http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=4007


--------------------
t7500/ GF 8600 gt MAX-Core bus 661 mhz & memory 491 mhz [3dMark'06-5008]/ 2048 mb ddr 2 / bt / irda / 160 gb 7200 rpm / Intel Turbo memory/ wifi a/g/n
Go to the top of the page
 
+Quote Post
adios
dodano 23-09-2007, 11:54
Nr wypowiedzi: #48


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 32
Rejestracja: 22/07/07
Nr użytkownika: 2 060



Tutaj jest przedstawiona także ciekawa podstawka chłodząca:
http://legitreviews.com/article/567/1/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szmacik
dodano 2-11-2007, 10:50
Nr wypowiedzi: #49


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 213
Rejestracja: 21/06/07
Z: Jastrzębie Zdrój
Nr użytkownika: 1 613
Laptop: imac



adios spróbuj proszę jeszcze powygrzewać kompa z/bez podkładki ale na jakiejś nowej grze ok? Np. Colin DiRT, Crysis itp. czyli korzystające intensywnie z grafiki i podaj temperturki po ok 15-30min grania non stop. 3dmark co chwilka zmienia test na inny i żaden z komponentów nie ma czasu się odpowiednio nagrzać. Poza tym chwila pomiędzy ładowaniem jednej a drugiej planszy jest z pewnością korzystniejsza dla lapa z chłodziarką bo temperatura znacznie szybciej spadnie... a przecież nas interesuje temperatura podczas grania a nie ładowania planszy prawda? smile.gif

Ile udało się najmocniej podkręcić LF90, 680/489? W sumie jeśli temperatura tak nie rośnie drastycznie z podkładką to można by próbować dalej... na dobrą sprawe jest ok 10st. zapasu przy użyciu chłodziarki smile.gif więc... biggrin.gif


--------------------
imac + Acer Timeline 4810T
Go to the top of the page
 
+Quote Post
adios
dodano 2-11-2007, 19:08
Nr wypowiedzi: #50


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 32
Rejestracja: 22/07/07
Nr użytkownika: 2 060



Ok, zrobie to, tylko jak wrócę do Krakowa (tam została podkładka). Plus jest taki, że mam Crysisa, Wiedźmina, Carbona i Windows XP więc można troszkę lepiej pokręcić niż poprzednio.

Tak najwięcej było 680/489 jednak boję się o to, że zabraknie napięcia.

Na pewno nie zrobie tego do środy. Może w czwartek, albo piątek smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
el_kojote
dodano 2-11-2007, 19:22
Nr wypowiedzi: #51


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 446
Rejestracja: 16/01/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 506
Laptop: MacBook Pro 15



moze troche ekstremalne.... ale jeszcze lepsze chłodzenie mozna uzyska przez połozenie na podkłądce laptopa ze zdjetymi obudowami od spodu... oczywiscie tak zeby elektronika nie dotykala podkładki


--------------------
Jest:
MacBook Pro 15 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD + 500 GB w talerzach
Lenovo ThinkPad E550 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD +

Było:
DELL XPS 13 - CPU i7; 8GB RAM; 250 GB SSD
Dell Latitude E6500 - P8700; 4GB RAM; NVidia Quadro NVS 160; 250GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/g/n, Bluetooth; 15,4"
Dell Latitude D830 - T7200; 2GB RAM; 120GB HDD; DVD-RW; WIFI a/b/g; BT; 15,4''
Toshiba X200-253 - T8300; 3GB RAM; Geforce M8700GT; 400GB HDD (2x200GB); DVD-RW; WIFI a/g/n; BT; 17,1''
Philips X54 - T2300; 2GB RAM; Geforce 7400Go; 100GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/b/g, Bluetooth; 15,4"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Morthal
dodano 3-11-2007, 9:22
Nr wypowiedzi: #52


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 257
Rejestracja: 10/05/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 1 258
Laptop: Compal FL90



Tyle, że w sumie można ściągnąć tylko osłonkę od RAMu i dysku, ponieważ ta największa z nich (pod którą jest procesor, porty mini-pci itd.) ma na sobie jedną z "nóżek" podtrzymujących laptopa, który wtedy byłby niestabilny.


--------------------
Compal FL90

> Intel Core 2 Duo T7300 2x2GHz
> nVidia GeForce 8600M GT 256MB GDDR2
> Kingston 2x1024 MB 667MHz
> Seagate Momentus 120 GB 7200rpm

Ostatnia recenzja: Acer Aspire 6935G

Najpierw czytaj, potem pytaj!

W drodze dwa maluchy: MSI Wind U210, HP Mini 5101.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
el_kojote
dodano 3-11-2007, 19:10
Nr wypowiedzi: #53


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 446
Rejestracja: 16/01/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 506
Laptop: MacBook Pro 15



zalezy oczywscie jaki laptop:)


--------------------
Jest:
MacBook Pro 15 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD + 500 GB w talerzach
Lenovo ThinkPad E550 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD +

Było:
DELL XPS 13 - CPU i7; 8GB RAM; 250 GB SSD
Dell Latitude E6500 - P8700; 4GB RAM; NVidia Quadro NVS 160; 250GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/g/n, Bluetooth; 15,4"
Dell Latitude D830 - T7200; 2GB RAM; 120GB HDD; DVD-RW; WIFI a/b/g; BT; 15,4''
Toshiba X200-253 - T8300; 3GB RAM; Geforce M8700GT; 400GB HDD (2x200GB); DVD-RW; WIFI a/g/n; BT; 17,1''
Philips X54 - T2300; 2GB RAM; Geforce 7400Go; 100GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/b/g, Bluetooth; 15,4"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Morthal
dodano 3-11-2007, 21:58
Nr wypowiedzi: #54


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 257
Rejestracja: 10/05/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 1 258
Laptop: Compal FL90



A czy temat nie jest wyraźnie sprecyzowany? x]


--------------------
Compal FL90

> Intel Core 2 Duo T7300 2x2GHz
> nVidia GeForce 8600M GT 256MB GDDR2
> Kingston 2x1024 MB 667MHz
> Seagate Momentus 120 GB 7200rpm

Ostatnia recenzja: Acer Aspire 6935G

Najpierw czytaj, potem pytaj!

W drodze dwa maluchy: MSI Wind U210, HP Mini 5101.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szmacik
dodano 8-11-2007, 16:15
Nr wypowiedzi: #55


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 213
Rejestracja: 21/06/07
Z: Jastrzębie Zdrój
Nr użytkownika: 1 613
Laptop: imac



No i jak tam testy na grach? Prosimy ślicznie o porównanie smile.gif zawsze to mocne obciążenie przez dłuższy czas grą a nie benchmarkiem... różnica dość znaczna.


--------------------
imac + Acer Timeline 4810T
Go to the top of the page
 
+Quote Post
adios
dodano 8-11-2007, 18:10
Nr wypowiedzi: #56


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 32
Rejestracja: 22/07/07
Nr użytkownika: 2 060



Spróbuje jutro, dziś się raczej nie wyrobię.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koyotee
dodano 9-11-2007, 21:33
Nr wypowiedzi: #57


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 95
Rejestracja: 5/07/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1 802



Gdy odpaliłem Wiedźmina na maxymalnych ustwieniach i zaczynal zarywać ustawiłem w ati tool 650/480 i po dłuższym graniu na podkladce Flex jest max 74 st.Nie przypominam sobie żeby temp. przekroczyła kiedykolwiek 76st w różnych grach na takim O/C


--------------------
FL90 T7300/2Gb RAM/160Gb HDD/GF 8600GT/XP Pro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
OrleOko
dodano 10-11-2007, 2:43
Nr wypowiedzi: #58


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 10/11/07
Nr użytkownika: 4 004
Laptop: Compal fl90



Testował ktoś może iXoft ??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nemo
dodano 14-11-2007, 11:49
Nr wypowiedzi: #59


karlus
****

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 116
Rejestracja: 11/11/07
Z: Österreich
Nr użytkownika: 4 037
Laptop: obscurus



Moze mi ktos powiedziec, jak ma sie do tego przechylenia lapka na tym chlodniku dysk twardy oraz dysk optyczny?
Czytalem, ze dysk optyczny moze pracowac albo w pionie albo w poziomie. Z tego co widze w tych chlodnikach, to jest komputer lekko przechylony.
Czy moze mi ktos w koncu na to odpowiedziec!!!


--------------------
~ C2D T7500 2377 MHz (12x198), 800, 4M
~ 2048 MB 667 MHz Dual-Channel DDR2 SDRAM Samsung
~
160GB (7200RPM)

~
nVIDIA GeForce 8600M GT
~ oczywiscie XP
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sivoc
dodano 9-12-2007, 14:54
Nr wypowiedzi: #60


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 5/12/07
Nr użytkownika: 4 612



A czy może mi ktoś powiedzieć, czy jeśli nie mam zamiaru żadnego podkręcania to muszę się martwić o wysokie temperatury grając w nawet bardzo wymagające gry, na IFL 90 ?? Czy mogę zapomnieć o tym problemie i się nie przejmować ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

44 Strony: V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 20-11-2017 - 3:06