IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

60 Strony: V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
Dysk SSD - który wybrać, jaki kupić?, zbiorczy wątek zakupowy nt. SSD
kazek
dodano 12-02-2013, 16:29
Nr wypowiedzi: #1


性交マツダ
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 10 133
Rejestracja: 9/01/07
Z: zerodwadwa
Nr użytkownika: 465
Laptop: Dell E6400 & Lenovo X60t



Może by stworzyć jeden zbiorczy wątek dotyczący zakupu SSD, bo widze, że ostatnio mnoży się ich bez liku i non stop podnoszone są te same kwestie?


--------------------
NA SPRZEDAŻ:
Dell Latitude E6400 WXGA+ T9600 Intel HD
Lenovo X61s
Lenovo X60t tablet
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Tomasz Cyba
dodano 12-02-2013, 17:48
Nr wypowiedzi: #2


Naczelny Notebookcheck.pl
*********

Grupa: Naczelny
Wypowiedzi: 22 585
Rejestracja: 13/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 2



OK, w takim razie ruszamy. Zgodnie z propozycją kozaka powstał zbiorczy temat zakupowy dla dysków SSD.

Ten wątek służy do zadawania pytań o wybór dysku SSD do laptopa i udzielania odpowiedzi na te pytania.

Kiedy już kupimy jakiś dysk SSD i mamy jakiś problem z jego działaniem lub chcemy się pochwalić uzyskanymi wynikami dysku, należy udać się do tematu "SSD w naszych laptopach", który jest przeznaczony dla posiadaczy SSD.

Docelowo powinno pojawić się tutaj zestawienie polecanych SSD w różnych kategoriach.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez Tomasz Cyba dnia 22-02-2013, 22:17


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Peter Hess
dodano 22-02-2013, 21:20
Nr wypowiedzi: #3


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 19
Rejestracja: 15/02/13
Nr użytkownika: 54 038



Wiem, że pytanie może wtórne, ale ceny się zmieniają a i system mam inny. Otóż jaki dysk o pojemości 128 GB i możliwie niskiej cenie byłby polecany do mojego Acera 7750G z linuxem na kernelu 3.6? Dodam, że nie mam partycji swap (mam 8 GB ram, i po co ma się marnować?). Dysk ma być użytkowany jako systemowy...wiec raczej ilośc operacji i czas dostępu, niż transfer.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bl4desofglory
dodano 23-02-2013, 3:09
Nr wypowiedzi: #4


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 116
Rejestracja: 26/07/12
Nr użytkownika: 49 827
Laptop: Clevo P150EM



Kwestia ile masz do wydania...
Za ok 350 dostaniesz coś takiego: http://allegro.pl/dysk-ssd-kingstone-ssdno...3028709948.html


--------------------
Clevo P150EM i7-2630QM/GTX 670MX/8 GB 1600 MHz/750 GB 7200rpm
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pionq
dodano 23-02-2013, 10:23
Nr wypowiedzi: #5


miglanc
*****

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 157
Rejestracja: 24/09/08
Z: Krosno
Nr użytkownika: 14 369
Laptop: Lenovo Y580 był HP 6735s



W tytule można dodać "i mSATA SSD" bo ciesza się coraz większa popularnością, a choć dużego wyboru nie ma często pojawiają sie pytania który smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 23-02-2013, 10:23
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
xevirix
dodano 23-02-2013, 10:54
Nr wypowiedzi: #6


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 53
Rejestracja: 2/02/12
Z: Rzeszów
Nr użytkownika: 46 315
Laptop: MSi GE620DX



witam potrzebuje dysku SSD na system do laptopa MSI GE620DX. Obecnie mam 500 GB 7200 RMP. Dysk SSD chce kupić i wsadzić w miejsce napędu DVD. SSD ma być w miarę tani i dobry, pojemność mam tu dylemat jakiej wielkości wybrać, ale będę się kierował ceną
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mayugo
dodano 23-02-2013, 11:06
Nr wypowiedzi: #7


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 290
Rejestracja: 31/07/08
Z: Poznań
Nr użytkownika: 12 187
Laptop: LG P310



Najlepsze SSD masz wymienione w tym poście. Jeśli ich ceny są za wysokie, to najbardziej opłacalny jest obecnie wspomniany tu już Kingston V300.

EDIT:GE620DX ma już zdaje się SATAIII, nie wiem czy również dla napędu optycznego. Dlatego lepiej zamiast dvd wsadzić hdd, a w jego miejsce ssd.
Powód zmiany treści: dodałem link po przeniesieniu wypowiedzi do właściwego tematu /tc


--------------------
LG P310 - 13,3 LED|P8400|9600GT gddr3|4 GB ddr3|256 GB Samsung SSD 850 Pro - inwestycja w przyszłość
wcześniej kilka lat z Acerem Aspire 3023 - 15,4|sempron 3000+|x700|512|80
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erqe
dodano 24-02-2013, 12:46
Nr wypowiedzi: #8


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 38
Rejestracja: 8/01/13
Nr użytkownika: 53 326
Laptop: Alienware M14x



podpisuję się pod pionq - Msata również cieszą się dużą popularnością oraz wielu pytań i problemów z nimi związanych.

i z tym mam pewien problem, a dokładniej z wyborem wink.gif Co sądzicie o tych dwóch ? Crucial M4 czy Plextor M5M ? A może jakiś inny ? interesują mnie 256gb

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16820249031
http://www.amazon.com/Crucial-256GB-mSATA-...ucial+msata+256


--------------------
ALIENWARE M14x R2 HD+ -> Intel Core i5-3210M -> GT 650M 1GB DDR5 -> 6GB SODIMM -> WDC 500 GB (7200 RPM) + Plextor M5M 256GB mSATA SSD -> Win 7 HP 64x
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gertych
dodano 3-03-2013, 19:06
Nr wypowiedzi: #9


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 20/01/13
Nr użytkownika: 53 569



Planuję wymianę dysku twardego w laptopie. Obecnie mam w Lenovo n100 3000 dysk 80gb 5400 rpm (chyba). Chciałbym lekko unowocześnić sprzęt: wsadzić Core 2 Duo na miejsce Celerona M, dołożyć RAM do 2 GB (mam 512 MB) oraz kupić dysk ssd, który może dać realnego "kopa". Co do wymagań to niska cena przede wszystkim wink.gif a pojemność styknie 60 gb.
Z nowych to chyba najkorzystniej wypada Kingston V300 60 gb. Można znaleźć za 240 zł. Znajdzie się coś tańszego przy podobnych parametrach?
Ew. co z używanych warto kupić? Nie wymagam wielkich wartości zapisu i odczytu, ale chciałbym aby komp odżył, szybciej włączał programy itp.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
candidate
dodano 4-03-2013, 15:49
Nr wypowiedzi: #10


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 42
Rejestracja: 14/07/10
Nr użytkownika: 30 005
Laptop: DELL 1749 i7



Witam

Ponieważ planuje zmianę na dysk SSD w laptopie Asus X201E więc chciałem się Was poradzić odnośnie trafionego zakupu ;-)

Jaki dysk SSD o pojemności ok 200 - 260 GB byście polecili ? Nie musi to być torpeda ale nie miałbym nic przeciwko ;-) - najważniejsze jest dla mnie stabilność dysku i bezawaryjność oraz długość życia.

Co możecie polecić ?

P.S. Czy to prawda że dyski SSD o wyśrubowanych parametrach są bardziej podatne na "zepsucie" i żyją generalnie krócej ? Czy jest jakiś złoty środek pomiędzy szybkością a bezawaryjnością/długością życia ? jest taki dysk ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jakub_Z.
dodano 4-03-2013, 16:31
Nr wypowiedzi: #11


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 681
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 498
Laptop: Lenovo Z580A



Co do PS'a - można kupić dysk na sprawdzonym kontrolerze, który nie zaliczył takiej wpadki jak SandForce w pewnym modelu wink.gif
Na przykład Plextor M5S na Marvelu - solidny, dobry, sensowne parametry no i cena w miarę też. Mam wersję 128GB - jest wersja 256 z jeszcze lepszym parametrami. Myślę, że warto brać pod uwagę jakby co.


--------------------
PC 01: Intel Celeron 900MHz, 384MB RAM, GeForce 2 MMX, 40GB
PC 02: AMD Athlon 2.0GHz X2, 4GB RAM, GeForce 8600GTS, 1TB
Laptop: Lenovo Z580, i5-3210M, 8GB, GeForce GT630M, SSD Plextor M5S 128GB+HDD 750GB
Tablet: Samsung Galaxy Tab 2 7.0 3G [był]
Telefon: LG E960 Nexus 4 16GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
candidate
dodano 4-03-2013, 19:25
Nr wypowiedzi: #12


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 42
Rejestracja: 14/07/10
Nr użytkownika: 30 005
Laptop: DELL 1749 i7



QUOTE(Jakub_Z. @ 4-03-2013, 16:34) *
Na przykład Plextor M5S na Marvelu



Ciekawa propozycja w dodatku ma 36 miesięcy gwarancji gdzie większość dysków ma chyba tylko 24 miesiące smile.gif - na pewno wezmę to pod uwagę i chyba to będzie mój faworyt smile.gif)

Jakieś inne sugestie / alternatywy ?? Czy tylko Plextor ? ;-)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ziax
dodano 4-03-2013, 19:47
Nr wypowiedzi: #13


Bawię się kodem.
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 559
Rejestracja: 7/06/10
Nr użytkownika: 29 202
Laptop: L702x, 7440, MBP 2015



A Vertex 4 za raptem 50 pln więcej? Do tego więcej IOPS 4k read/write o 20k czyli chyba to, co najistotniejsze. No i pięcioletnia gwarancja wink.gif

Edit: oczywiście nie wiem, jak tam z trwałością tego, itp., ale ja jestem zadowolony z Vertexa 3 na SandForce, czyli tym podobno tak zdychającym dyskiem, faktycznie, tuż po kupnie miałem ze dwa razy BSODy, potem zrobiłem update firmwaru i od wtedy (półtora roku) działa codziennie bez przerwy po średnio 17h dziennie bez problemów. Nawet teraz mam uptime 33 dni, system stabilny wink.gif Do tego jeszcze wiem, że gwarancja w przypadku OCZ faktycznie działa, a przynajmniej działała tak z trzy-cztery lata temu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gertych
dodano 4-03-2013, 22:38
Nr wypowiedzi: #14


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 20/01/13
Nr użytkownika: 53 569



A co jeśli chodzi o budżetową opcję? Czy coś z nowych i tanich będzie lepsze niż kingston v300? Jakich modeli używanych szukać do 200 zł ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
candidate
dodano 5-03-2013, 20:19
Nr wypowiedzi: #15


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 42
Rejestracja: 14/07/10
Nr użytkownika: 30 005
Laptop: DELL 1749 i7



Panowie dzięki za rady ale pogrzebałem trochę i oba dyski odpadają niestety :-( bo są za wysokie do tego laptopa http://youtu.be/_ItykQyxdlI - tutaj siedzi dysk Seagate 7mm i goś montuje Samsunga też w takiej wysokości. Ja przymierzałem przed chwilą zwykły HDD i niestety jest za wysoki nie chce wleźć co X201E :/.

Co w takim wypadku byście polecili z dysków 7mm ? Czy Plextor lub OCZ ma wersję 7mm ?

A co myślicie o tym dysku Samsung SSD840 Pro MZ-7PD256BW ?
Powód zmiany treści: połączyłem /tc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kazek
dodano 5-03-2013, 22:25
Nr wypowiedzi: #16


性交マツダ
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 10 133
Rejestracja: 9/01/07
Z: zerodwadwa
Nr użytkownika: 465
Laptop: Dell E6400 & Lenovo X60t



840 Pro to jedne z najszybszych dysków jakie są aktualnie. Poprzednik, czyli seria 830 miał bardzo dobrą opinię.


--------------------
NA SPRZEDAŻ:
Dell Latitude E6400 WXGA+ T9600 Intel HD
Lenovo X61s
Lenovo X60t tablet
Go to the top of the page
 
+Quote Post
candidate
dodano 6-03-2013, 16:13
Nr wypowiedzi: #17


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 42
Rejestracja: 14/07/10
Nr użytkownika: 30 005
Laptop: DELL 1749 i7



QUOTE(kozak Ÿ @ 5-03-2013, 22:28) *
840 Pro to jedne z najszybszych dysków jakie są aktualnie. Poprzednik, czyli seria 830 miał bardzo dobrą opinię.


Skusiłem się właśnie na Samsunga 840 Pro 256GB z racji 7mm inaczej pewnie bym kupił Plextora albo Vertex... Mam nadzieje że będzie się dobrze sprawował...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eMHa
dodano 6-03-2013, 18:16
Nr wypowiedzi: #18


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 885
Rejestracja: 21/05/10
Nr użytkownika: 28 790



QUOTE(candidate @ 6-03-2013, 14:16) *
Skusiłem się właśnie na Samsunga 840 Pro 256GB z racji 7mm inaczej pewnie bym kupił Plextora albo Vertex... Mam nadzieje że będzie się dobrze sprawował...


bardzo dobry wybor. bedziesz zadowolony.


--------------------
MacBook Pro 13 Retina | Intel Core i5 2.6GHz | 8GB 1600MHz RAM | 13.3 LED 2560x1600 | 256GB PCIe SSD | Intel Iris Graphics | OS X Yosemite

ASUS G1S | MSI U270 | CLEVO P150HM | LENOVO T400s | HP Elitebook 8460p | MacBook Air 13 MId 2012 | HP Elitebook 2560p | Dell Latitude E6230 | Dell Latitude E7240 | M17xR4 NB Red RECKA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
xede
dodano 7-03-2013, 13:03
Nr wypowiedzi: #19


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 26/01/13
Nr użytkownika: 53 683



Panowie orientujecie sie czy w dodatkowy slot na dysk w gt70 wejdzie standardowe ssd? mam vertexa 4 ale nie chce go wymontowywac ze stacjonraki

a samego vertex4 zdecydowanie polecam, 0 problemow, system na nim stoi, programy 2 gry i chodzi sobie tak od sierpnia bez stresu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
candidate
dodano 7-03-2013, 22:03
Nr wypowiedzi: #20


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 42
Rejestracja: 14/07/10
Nr użytkownika: 30 005
Laptop: DELL 1749 i7



Czy instalując Win8 muszę później specjalnie konfigurować system pod SSD jak w przypadku Win7 ? Chodzi mi ten artykuł http://mobilq.pl/bloq/porady/konfiguracja-...d-pod-windows-7
Go to the top of the page
 
+Quote Post

60 Strony: V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 28-06-2017 - 8:54