IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Modernizacja Lenovo Y70-70
beh1nd
dodano 10-01-2018, 11:49
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 8/07/15
Nr użytkownika: 65 217
Laptop: Lenovo y70



Witam, przymierzam się do modernizacji mojego trzyletniego laptopa (tutaj dokładny model https://www.morele.net/laptop-lenovo-y70-70...otykowy-706747/ ). Ostatnio trochę zwolnił, stąd ten pomysł. Trochę poczytałem co mógłbym ulepszyć i faworytami jest dysk SSD lub dołożenie ramu- co lepiej wpłynie na pracę komputera? Budżet około 200zł, jak będzie konieczne to mogę lekko dołożyć.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
PiotrZPlocka
dodano 10-01-2018, 15:08
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 103
Rejestracja: 16/06/17
Z: Płock
Nr użytkownika: 71 122
Laptop: MSI GT70 ONC



Moim zdaniem system nie zwalnia bez powodu. A wymiana dysku na SSD powinna dużo pomóc w szybkości działania komputera.


--------------------
MSI GT 70 0NC
HP ProBook 6470b
DELL AIO Inspiron 2310
Dell D610 DO SPRZEDANIA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jeleń
dodano 10-01-2018, 15:40
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 349
Rejestracja: 11/12/12
Z: Kraków
Nr użytkownika: 52 713



Laptop z linka ma 4GB RAMu. Ja bym się poważnie zastanowił czy nie lepiej RAM + reinstal/czyszczenie windowsa. Co Ci po ssd jak wystarczy że odpalisz przeglądarkę z kilkoma zakładkami i znowu będzie mulić.
No a optymalnie byłoby mieć i ssd i przynajmniej te 8GB RAMu.


--------------------
Obecnie:
GT62 6RE: i7-6700HQ, 16GB RAM, jakiś dziwny Kingston 256GB SSD + 256GB ADATA SP900 SSD, GTX1070
GT62 7RE: i7-7700HQ, 16GB RAM, jakiś dziwny Samsung 256GB SSD + 1TB Hitachi 7k1000 HDD, GTX1070
Go to the top of the page
 
+Quote Post
beh1nd
dodano 10-01-2018, 16:07
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 8/07/15
Nr użytkownika: 65 217
Laptop: Lenovo y70



Ta przemyśłałem trochę kwestię i bym dokupił po prostu jakąś kość, bo te mulenie wydaję mi się bardziej być spowodowane zbyt małą ilością Ramu, najwyżej potem nowy dysk. Tylko teraz w jaki sposób dobrać pamięć? Nie znam się na tym za bardzo a nie chce kupić złej. Myślę że kość 2GB ramu by załatwiła sprawę, tylko nie wiem jaki rodzaj muszę szukać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shly
dodano 10-01-2018, 17:03
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 988
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 643
Laptop: różnie



zapewniam, że ssd da dużo większy komfort pracy niż dodatkowa kośc


--------------------
Aktualnie:PC: 8600K + 1060 + TP L440
Gejmingi: Asus K53SV->Lenovo Y50-70 ->Msi GE72 -> Acer Predator G9-792G ->Lenovo Y700->Alienware 15 R2->Erazer X7849 -> MSI GT72-> Lenovo Y520->Y720
Biznesiaki: TP T440P -> EB 8470P -> Elitebook 820 G1 -> TP L440
Placki: Lenovo Yoga 3 14 -> Xiaomi air 13 -> XPS 9560
Go to the top of the page
 
+Quote Post
beh1nd
dodano 10-01-2018, 17:04
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 8/07/15
Nr użytkownika: 65 217
Laptop: Lenovo y70



Któraś z nich sie nada? Czy na coś nie zwróciłem uwagi?
https://www.olx.pl/oferta/ram-hynix-laptop-...html#9d276958ed
https://www.olx.pl/oferta/pamiec-ram-so-dim...html#9d276958ed
Go to the top of the page
 
+Quote Post
beh1nd
dodano 11-01-2018, 0:09
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 8/07/15
Nr użytkownika: 65 217
Laptop: Lenovo y70



QUOTE(shly @ 10-01-2018, 16:03) *
zapewniam, że ssd da dużo większy komfort pracy niż dodatkowa kośc

Laptop "muli" głównie kiedy mam odpalone parę programów naraz np. firefoxa, lola, i discorda. Czy to "mulenie" nie jest głównie spowodowane tylko 4 gigabajtami ramu?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koTiONe
dodano 12-01-2018, 4:28
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 200
Rejestracja: 16/04/11
Z: Den Haag
Nr użytkownika: 38 595
Laptop: Acer TM 7720G, MSI GX740, P170EM, barebone MS-1785



Firefox po ostatnich aktualizacjach potrafi zjeść 1,2GB przy 5 kartach(youtube, forum, fb, ebay, steam).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
beh1nd
dodano 12-01-2018, 10:59
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 8/07/15
Nr użytkownika: 65 217
Laptop: Lenovo y70



Ta właśnie ten firefox po tej aktualizacji bardziej ociężały, ale nie mam ochoty przenosić się na nic innego. Zamówiłem te 4gb ramu za 50 zobaczymy jak się zachowa komputer, czy trzeba będzie odkładać na SSD smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
beh1nd
dodano 26-01-2018, 4:11
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 8/07/15
Nr użytkownika: 65 217
Laptop: Lenovo y70



Dokupienie ramu to była najlepsza inwestycja jaką mogłem zrobić, komputer śmiga jak powalony, wszystko chodzi płynnie i nie zamula. (i to wszystko za 70 zł) smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
PiotrZPlocka
dodano 26-01-2018, 9:01
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 103
Rejestracja: 16/06/17
Z: Płock
Nr użytkownika: 71 122
Laptop: MSI GT70 ONC



Nic tylko się cieszyć.


--------------------
MSI GT 70 0NC
HP ProBook 6470b
DELL AIO Inspiron 2310
Dell D610 DO SPRZEDANIA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blaise_
dodano 15-02-2018, 22:56
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 15/02/18
Nr użytkownika: 73 217
Laptop: Lenovo Y70Touch



Posiadam Lapropa Lenovo y70 touch i chcialbym wymienic dysk hdd na ssd. Moje pytanie brzmi na jaki najlepiej i co zrobic ze starym dyskiem, żeby nadal był uzywany prze mojego laptopa.
Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Blaise_
dodano 16-02-2018, 10:13
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 15/02/18
Nr użytkownika: 73 217
Laptop: Lenovo Y70Touch



Dodam jeszcze,ze interesują mnie dyski od 250 do 500gb pamieci, cena od 300 do 500 zł
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SonicQ
dodano 17-02-2018, 18:52
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 634
Rejestracja: 18/03/12
Z: Lublin
Nr użytkownika: 47 264



SSD np Crucial MX 500.
Na HDD kieszeń w miejsce napędu.
NA SSD instalujesz system i ważne oprogramowanie a HDD jako magazyn danych.
Ewentualnie kieszeń na HDD i podpinać w razie konieczności gdy chcemy zachować napę optyczny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 16-07-2018 - 14:36