IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

4 Strony: V  « < 2 3 4  
Reply to this topicStart new topic
Modyfikacja tabeli wentylatora na stałe, laptopy MSI serii GT
andrzejz78
dodano 2-05-2018, 15:40
Nr wypowiedzi: #61


majsterkowicz


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 7 472
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



Modujesz swoje EC i standardowo wgrywasz pod win lub w dos
Daj znać jak Ci poszło

Edit

Tak można podmienić

A gdyby się pluł flasher o sumę czy coś innego to trzeba na siłę 😉
Tylko sprawdź kilka razy czy poprawnie zrobiłeś edycję


--------------------
MSI GT72 S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2133MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 230W
GT660 i GT70 3gen do testów
Dell XT3 do diagnostyki i reszty rodziny :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KrzychooR
dodano 2-05-2018, 16:11
Nr wypowiedzi: #62





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 234
Rejestracja: 24/10/10
Nr użytkownika: 33 253
Laptop: Erazer a.k.a Gt70 Ivy Bridge



No więc wiele gadania o nic wink.gif
Poszło bezproblemowo i nowe obroty działają jak złoto;)
A tak btw znasz może jakiegoś hexa który byłby darmowy a przy tym w miarę poręczny?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 2-05-2018, 16:23
Nr wypowiedzi: #63


majsterkowicz


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 7 472
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



I idlu też pewnie ciszej?

A mało to darmowych edytorów?
Nawet program do programatora ma podgląd i edycję w hex więc jest w czym wybierać


--------------------
MSI GT72 S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2133MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 230W
GT660 i GT70 3gen do testów
Dell XT3 do diagnostyki i reszty rodziny :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KrzychooR
dodano 2-05-2018, 16:33
Nr wypowiedzi: #64





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 234
Rejestracja: 24/10/10
Nr użytkownika: 33 253
Laptop: Erazer a.k.a Gt70 Ivy Bridge



No ciszej ciszej... No w sumie wcześniej używałem fan toola i też było ciszej ale jak mi się go 2 razy zapomniało włączyć w czasie gry... to od tego czasu chciałem mieć te ustawienia w EC wink.gif

Ok moge przechodzić do kolejnego punktu: idę edytować bios od quadro biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 2-05-2018, 16:50
Nr wypowiedzi: #65


majsterkowicz


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 7 472
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



Fan controla przecież można było ustawić tak jak masz teraz w EC i miałbyś ten sam efekt
Fan jednak odpala się z systemem a ja nie lubię programów w autostarcie i stąd pomysł edycji pliku EC


--------------------
MSI GT72 S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2133MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 230W
GT660 i GT70 3gen do testów
Dell XT3 do diagnostyki i reszty rodziny :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KrzychooR
dodano 2-05-2018, 16:59
Nr wypowiedzi: #66





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 234
Rejestracja: 24/10/10
Nr użytkownika: 33 253
Laptop: Erazer a.k.a Gt70 Ivy Bridge



QUOTE(andrzejz78 @ 2-05-2018, 17:50) *
Fan controla przecież można było ustawić tak jak masz teraz w EC i miałbyś ten sam efekt
Fan jednak odpala się z systemem a ja nie lubię programów w autostarcie i stąd pomysł edycji pliku EC

Jakoś pomimo tego że się otwierał i pokazywał że niby zmieniał tabele wentylatorów to wcale tabela się nie zmieniała... Trzeba było ponownie kliknąć apply i dopiero załapał... A i po każdym uśpieniu wracały defaultowe ustawienia więc lipa była.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 2-05-2018, 17:04
Nr wypowiedzi: #67


majsterkowicz


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 7 472
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



A mi dwa razy coś w systemie rozwalił Nie pamiętam z czym się gryzł i musiałem z niego zrezygnować


--------------------
MSI GT72 S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2133MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 230W
GT660 i GT70 3gen do testów
Dell XT3 do diagnostyki i reszty rodziny :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 2-05-2018, 18:15
Nr wypowiedzi: #68





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 374
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



mnie sie fan nie gryzie ale faktycznie z uspienia odpalajac ma sie inne ustawienia.

Poza tym nie nie wiem jak mozna uzywac EC majac dwa /trzy ustawienia jak u mnie.
OFF do 80C, najnizsze do 80C, defalut/max - tego sie nie da zrobic w EC.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 2-05-2018, 19:15
Nr wypowiedzi: #69


majsterkowicz


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 7 472
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



To co ty zrobisz pod windą to to samo można zrobić na stałe w EC
Pytanie po co wyłączać wentylator do 80st skoro ustawiony na minimum jest prawie nie słyszalny a jednak cały czas coś tam już chłodzi

Zresztą każdy robi jak uważa Ja nigdy nie wyłączam wentylatora tylko ustawiam na najniższe minimum w idlu
Szkoda tylko że w gt72 tak się nie da i 1200obr to minimum


--------------------
MSI GT72 S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2133MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 230W
GT660 i GT70 3gen do testów
Dell XT3 do diagnostyki i reszty rodziny :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rector Orbis
dodano 4-05-2018, 15:48
Nr wypowiedzi: #70





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 572
Rejestracja: 6/08/15
Z: Gdańsk
Nr użytkownika: 65 474
Laptop: MSI GT60



U mnie ten fan control zacinał czasami komputer.
Przerobiłem EC T17 z wyłączonym throttlem i tabela jak u Andrzeja na pierwszej stronie. Działa słodko smile.gif

https://www74.zippyshare.com/v/ppnGtMKT/file.html

Link jakby ktoś chciał u siebie


--------------------
Laptop MSI GT60 - CPU: i7 3720qm, GPU: GTX880M 8GB, RAM: 12GB, SSD Samsung 850 PRO: 250GB, HDD 1TB, WLAN: Intel 7260AC Dual Band
Smartfon Samsung Galaxy Note 8 64GB | iPhone 7 Plus 32GB Matte Black
-------------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 4-05-2018, 16:19
Nr wypowiedzi: #71





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 374
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



zacina tylko jak sie ten badziew od origina wlacza jako usluga - wtedy rw dostaje freeza

t17 ? nie t16 jest jedynym poprawnym ? smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rector Orbis
dodano 4-05-2018, 16:49
Nr wypowiedzi: #72





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 572
Rejestracja: 6/08/15
Z: Gdańsk
Nr użytkownika: 65 474
Laptop: MSI GT60



Nie, T17 wyszła beta z wyłączonym throttlingiem, dużo lepsze FPSy w grach przynajmniej na 880M, w Risen 2 różnica pomiędzy T16 i T17 była kolosalna.
Na T16 miałem mało klatek nawet bez wysokich temperatur.


--------------------
Laptop MSI GT60 - CPU: i7 3720qm, GPU: GTX880M 8GB, RAM: 12GB, SSD Samsung 850 PRO: 250GB, HDD 1TB, WLAN: Intel 7260AC Dual Band
Smartfon Samsung Galaxy Note 8 64GB | iPhone 7 Plus 32GB Matte Black
-------------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 4-05-2018, 17:29
Nr wypowiedzi: #73





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 374
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



https://forum-en.msi.com/index.php?topic=162629.0
chyba t16 uzywalem


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rector Orbis
dodano 4-05-2018, 17:33
Nr wypowiedzi: #74





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 572
Rejestracja: 6/08/15
Z: Gdańsk
Nr użytkownika: 65 474
Laptop: MSI GT60



Dokładnie T17 z tego wątku, chociaż ten co wrzuciłem jest od SVETa, bo był razem z biosem 51x odblokowanym do GT60.


--------------------
Laptop MSI GT60 - CPU: i7 3720qm, GPU: GTX880M 8GB, RAM: 12GB, SSD Samsung 850 PRO: 250GB, HDD 1TB, WLAN: Intel 7260AC Dual Band
Smartfon Samsung Galaxy Note 8 64GB | iPhone 7 Plus 32GB Matte Black
-------------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 4-05-2018, 17:35
Nr wypowiedzi: #75





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 374
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



no cos kojarze ze mialem kiedys svetowego - dlugo nie byl :/
testowales w Crysis 3 map fields? BO tam to lądnie wychodzi jak cpu zaczyna trollowac.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Strony: V  « < 2 3 4
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 16-07-2018 - 14:37