IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Dell 7710 upgrade grafiki
Maciek_GDA
dodano 3-10-2017, 13:13
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 139
Rejestracja: 13/11/16
Nr użytkownika: 69 421



Witam.

Z nudów oglądałem recki Della i zobaczyłem, że o ile procek jest lutowany to grafę można wymienić.

Czy 7710 przyjmie bez problemu P5000 lub P4000?

I czy w ogóle zabieg jest opłacalny czy wymienić lepiej na 7720
Aktualnie jest 6920HQ i M5000M.

/edit.

Jeszcze pytanko. Jest jakaś zauważalna różnica między xenami a i7? Czy tylko o takty się rozchodzi?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 3-10-2017, 16:25
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 526
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



http://forum.notebookreview.com/threads/mx...n-m7710.804833/


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maciek_GDA
dodano 3-10-2017, 17:22
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 139
Rejestracja: 13/11/16
Nr użytkownika: 69 421



Dzięki, będzie co poczytać smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
poprostujakub
dodano 4-10-2017, 10:59
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 379
Rejestracja: 19/11/10
Nr użytkownika: 34 006



QUOTE(Maciek_GDA @ 3-10-2017, 13:13) *
Jeszcze pytanko. Jest jakaś zauważalna różnica między xenami a i7? Czy tylko o takty się rozchodzi?

Xeony chyba obsługują pamięci ECC, ale nie wiem, czy takie występują w formacie SO-DIMM.


--------------------
Moje: Clevo P870DM: i7-6700K, GTX1070, 16GB 3000 Cl19 3DM Fire Strike
Lenovo y410p: i7-4700MQi5-4200M, GT750M, 16GB 1600 Cl11 || Clevo M980NU: C2Q Q9000, GTX280M, 4GB 1333.
Pod moją opieką: Clevo P170SM-A: [RIP]i7-4810MQ4700MQ, GTX870M || P751ZM: i7-4790K, Dell GTX880M || P751ZM: i5-4690S, GTX970M || MSI GT70 0NE: i7-3630QM, GTX680M.
Był: Clevo P375SM: i7-4940MX, 2x980M.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maciek_GDA
dodano 4-10-2017, 20:07
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 139
Rejestracja: 13/11/16
Nr użytkownika: 69 421



Pamięci jest już maks 64gb więc to bez większego znaczenia.

Patrząc na stronę della to są w tym formacie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 22-10-2017, 13:21
Nr wypowiedzi: #6


jdtech.pl


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 380
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



Ja zakupiłem 7710 z najtańszą kartę 5170 i jak stanieją to przejdę na coś szybszego - dokupię też dyski m.2. Na razie i tak nie potrzebuję więcej mocy.
Wymiana kart na takie spoza oficjalnego katalogu to będzie nie lada problem jak widzę - żadnych success stories póki co, problemy z chłodzeniem (kształt) itd.
Co do różnicy Xeon i i7 - dla mnie bez znaczenia, dla do niektórych zadań olbrzymi L3 Cache może się przydać, ECC pewnie nieco mniej, za to niezawodność pod pod obciążeniami - to zależy, do czego służy laptop.
Ale ponieważ procek wymieniamy tylko z płytą główną, to chyba nie ma sensu się za to zabierać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maciek_GDA
dodano 23-10-2017, 16:40
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 139
Rejestracja: 13/11/16
Nr użytkownika: 69 421



No ten już obsadzony na maksa jest.

Ale przy trzech dyskach jest problem bo linux dostaje świra.

Jeszcze za stacją przydałoby się rozejrzeć.


Z martrycą 4k kupiłeś?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 23-10-2017, 18:46
Nr wypowiedzi: #8


jdtech.pl


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 380
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



Czemu trzy dyski stanowią problem dla Linuksa? Co się dzieje?

Stacje dokujące możesz podłączyć jednocześnie nawet dwie:
- Jedna przez złącze na spodzie, dostępne za grosze, bo jest dość zabytkowym rozwiązaniem typu replikator portów. Specjalna wersja miewa USB 3.0.
- Druga przez złącze thunderbolt/USB-C. Są dwa modele:
TB15 - starszy model, wycofany z handlu, bo się przegrzewał mu główny chip i w zasadzie na rynku są tanie, ale niedobitki. Można rozebrać, założyć radiator/wentylator i problem podobni zanika. Da się kupić za kilka stów na allegro.
TB16 - nowsza wersja, bezproblemowa, albo kosztuje słono.

Ja właśnie zacząłem od minimalnego modelu,. który nadaje się do rozbudowy, czyli UHD/4K + najwyższy i7. Plan rozbudowy:
- klawiatura podświetlana
- Talerzowy dysk 2TB i potem dyski m.2 w miarę potrzeb (teraz mam laptopa z 256GB SSD, 2x1,5TB + zapasowy SSD 256 GB (drugi zapasowy OS)
- 64GB RAM
- karta WWAN (LTE-A)
- karta graficzna (ale to najwcześniej pewnie za 2 lata).

W ten sposób mam maszynę, która da radę przez 3-4 lata. W tym czasie wielokrotnie na siebie zarobi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maciek_GDA
dodano 23-10-2017, 23:08
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 139
Rejestracja: 13/11/16
Nr użytkownika: 69 421



8 stów używka haha biggrin.gif.

Właśnie myślałem, że te złącze na spodzie będzie się gryzło. Dobrze wiedzieć, że tak można.
Ale ta stacja ogarnie 2k/4k monitor żeby podpiąć? Wiesz może?

No też miała być podświetlana, ale koleś olał sprawę i cała "firma" od której kupiłem zniknęła więc i gwarancji nie mam biggrin.gif.

64gb jest, ale trzeba wstawiać po jednej kości i odpalać aż do maksimum bo świruje.
Lte nie potrzebne akurat więc obejdzie się albo może i jest tylko o tym nie wiem tongue.gif.
No mi się udało już z quadrosem najmocniejszym wyrwać więc spokój.

Grub linuxa nie ogarnia o co chodzi. Muszę przy tym siąść w końcu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 24-10-2017, 0:21
Nr wypowiedzi: #10


jdtech.pl


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 380
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



Klawiatura kosztuje 100-200 w zależności od źródła - tylko nie kupujesz do 7710, tylko do odpowiedniej odmiany latitude, która ma identyczny model. No chyba, że faktycznie chcesz używkę z demontażu smile.gif

TB16 ogranie chyba 3 monitory 4K, choć pewnie 30Hz max.

Co do gwarancji - nie masz standardowego NBD Della? skontaktuj się z Dellem i sprawdź. Ja mam - co prawda 3 lata lecą od daty oryginalnego zakupu w UK, ale ciągle 2,5roku mam.

Ciekawe z czym grub ma problem - może tylko chodzi o kolejność wykrywania? Ja na tym na razie nie stawiam nic poza Win, bo potrzebuję akurat tylko do tego, ale w końcu się przeniosę całkiemz robotą ze swojego leciwego już Envy 17 (3030ew), w którym nawet wifi się nie da wymienić z powodu whitelist (co zamierzam zhackować,ale muszę mieć gotową maszynę do pracy na wypadek awarii).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maciek_GDA
dodano 24-10-2017, 21:18
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 139
Rejestracja: 13/11/16
Nr użytkownika: 69 421



800zł chodziło mi o koszt stacji TB16 tongue.gif

Nie pomyślałem żeby tam pokombinować z klawą, w wolnej chwili zerknę co jest kompatybilne.

A ta zabytkowa stacja przez port na spodzie ogarnie 4k?

Lapek jest ze stanów i nie ma żadnych danych poprzedniego właściciela a sprzedający podał fałszywe albo w ogóle nie podał. Nie pamiętam w sumie.


No właśnie jak jest jeden system to w ogóle nie wstaje, przy trzech wstanie i na każdy można wejść laugh.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 24-10-2017, 21:26
Nr wypowiedzi: #12


jdtech.pl


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 380
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



TB16 - płacisz za bajery właśnie takie, jak thundebolt i obsługę wielu monitorów.

PR02X obsłuży 4K na DisplayPort, jeżeli tylko komputer na wyjściu na replikatorze portów coś takiego daje - a tego dla 7710 nie mam jak sprawdzić.To jest totalny prymityw - wypuszcza porty z gniazda na spodzie kompa.

Masz service tag - sprawdź status gwarancji na stronie i/lub dzwoń na infolinię jak coś jest niejasne. Od tego są.

Z tym grubem - dziwne. Może jednak w złym miejscu po prostu go wrzucasz, a jak są3 systemy, to grub ląduje we wszystkich MBRach czy boot secotorach i wtedy działa?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maciek_GDA
dodano 26-10-2017, 0:05
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 139
Rejestracja: 13/11/16
Nr użytkownika: 69 421



Coś tam już rozmawiałem. Niby nic się nie da zrobić.

Co do systemów to już nie pamiętam w sumie jak to jest. Miałem załatwić machinę znajomemu i to zrobiłem tongue.gif.

Jak raz będę miał chwilę to go wezmę i sprawdzę co i ja.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 18-11-2018 - 10:42