IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Płyta z 2570p w 2560p
wshk
dodano 17-10-2017, 21:44
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 17/10/17
Nr użytkownika: 72 183



Przy okazji wymiany touchpada w moim 2560p wpadł mi do głowy pomysł na wymianę płyty na taką z 2570p.
Płyta jako taka wygląda w sumie identycznie. Pasuje do palmrestu. Ale odlew korpusu/obudowy dolnej jest inny. 2570p ma dłuższe gniazdo eSATA (o jakieś 2mm) i minimalnie głębsze podwójne gniazdo USB. Z wypiłowaniem odlewu pod gniazdo eSATA poradziłem sobie bez problemu. Z miejscem pod podwójne gniazdo USB jeszcze sobie do końca nie poradziłem ale już blisko.

I tu pojawiają się dwa pytania:
- Czy HP zostawiło jakieś inne sidła? Niby wszystko powinno pasować i działać ale..
- Czy ktoś coś takiego już tu ćwiczył?

Fotki rzeźby wrzucę juto.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 18-10-2017, 9:51
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 8 656
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Jakie inne sidła masz na myśli? Jeśli dopasujesz płytę do obudowy i poskładasz do kupy dając nawet procek 2 gen to wszystko powinno śmigać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 18-10-2017, 10:10
Nr wypowiedzi: #3


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 11 436
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



QUOTE(Master_one @ 18-10-2017, 10:51) *
Jakie inne sidła masz na myśli? Jeśli dopasujesz płytę do obudowy i poskładasz do kupy dając nawet procek 2 gen to wszystko powinno śmigać.

Procek 2 gen w płycie Ivy bedzie smigac? Skad takie info?
Ryzyko uszkodzenia czegos przy przekladce jest na tyle duze ze lepiej sprzedac wszystko i kupic normalnie dzialajacego 2570p. Ale skoro klocek A siedzi w Klocku B to bedzie dzialac wszystko jesli idzie to popodlaczac. Obudowa jest nijak ''weryfikowana'' w systemie HP.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | GTX OC 1080 Ti | 4K 40'' |
LAPTOP: HP 1020 G1 + TP YOGA S1 + DELL CHROME 13

eGPU: PE4L 2.1b
Go to the top of the page
 
+Quote Post
wshk
dodano 18-10-2017, 11:04
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 17/10/17
Nr użytkownika: 72 183



QUOTE(bjorm @ 18-10-2017, 10:10) *
Procek 2 gen w płycie Ivy bedzie smigac? Skad takie info?

Działa. Poprostu. Wrzucić fotke biosu? rolleyes.gif

QUOTE(bjorm @ 18-10-2017, 10:10) *
Ryzyko uszkodzenia czegos przy przekladce jest na tyle duze ze lepiej sprzedac wszystko i kupic normalnie dzialajacego 2570p.

Ryzyko uszkodzenia jest identyczne jak przy rozebraniu wszystkiego do wymiany touchpada.
O płytę z 2570p się nie bałem. Kupiłem ją z uszkodzonym gniazdem eSATa, które sam wymieniłem.

I teraz tak - na pierwszy rzut oka wszystko działa ale jest problem z podświetleniem matrycy. Przy zmianie jasności i osiągnięciu maksimum rzeczone podświetlenie sobie gaśnie. Rzecz dzieje się z pod Windowsa i tam mógłbym ją zrzucić na sterowniki czy cokolwiek ale niestety też w biosie.

Przy odrobinie szczęścia dalsza zmiana jasności przyciskami funkcyjnymi powoduje zapalenie się podświetlenia, pomaga też zamknięcie klapy i jej ponowne otwarcie.
Bios wrzuciłem najnowszy bodajże (był jakiś stary z 2012) ale nie pomogło. Jakieś koncepcje poza rozebraniem tego w cholerę i powrotem do pierwotnej płyty? biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 18-10-2017, 11:21
Nr wypowiedzi: #5


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 11 436
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



A wrzuc ten zrzut z BIOSu z prockiem SB smile.gif


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | GTX OC 1080 Ti | 4K 40'' |
LAPTOP: HP 1020 G1 + TP YOGA S1 + DELL CHROME 13

eGPU: PE4L 2.1b
Go to the top of the page
 
+Quote Post
wshk
dodano 18-10-2017, 11:54
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 17/10/17
Nr użytkownika: 72 183



Załącznik (obraz)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 18-10-2017, 12:03
Nr wypowiedzi: #7


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 11 436
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



Ciekawe smile.gif


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | GTX OC 1080 Ti | 4K 40'' |
LAPTOP: HP 1020 G1 + TP YOGA S1 + DELL CHROME 13

eGPU: PE4L 2.1b
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 18-10-2017, 13:22
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 8 656
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Bjorm czemu ma nie działać ivy jest wstecznie kompatybilne z sandy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
wshk
dodano 18-10-2017, 14:14
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 17/10/17
Nr użytkownika: 72 183



Co do podświetlenia matrycy - gaśnie po osiągnięciu wartości 100%. Z tego co pamiętam 2570p ma matryce minimalnie jaśniejszą niż 250p (165 vs 150cd czy jakoś tak). Może to kwestia tego? Po przesterowaniu matryca wygasza ledy i cześć? ktoś wie jak jest realizowane sterowanie podświetleniem? Cyfrowo? Analogowo?


Przelutowane złącze eSATA działa. Tzn działa USB z tego złącza combo. smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 18-10-2017, 18:36
Nr wypowiedzi: #10


majsterkowicz


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 7 718
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



QUOTE(bjorm @ 18-10-2017, 10:10) *
Procek 2 gen w płycie Ivy bedzie smigac? Skad takie info?

Jak już napisano cpu 2 gen musi działać na Ivy i to fakt ogólnie znany Odwrotnie już się nie da


--------------------
MSI GT72 S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 230W
GT660 do diagnostyki samochodu i testów
GT70 3gen do testów
Dell XT3 dla reszty rodziny :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 18-10-2017, 18:38
Nr wypowiedzi: #11


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 11 436
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



Moze i tak, moze i mialem pecha ale mi SB spalil plyte w 2570p. Nie wstala nigdy po probie instalacji SB QM w 2570p.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | GTX OC 1080 Ti | 4K 40'' |
LAPTOP: HP 1020 G1 + TP YOGA S1 + DELL CHROME 13

eGPU: PE4L 2.1b
Go to the top of the page
 
+Quote Post
wshk
dodano 18-10-2017, 21:51
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 17/10/17
Nr użytkownika: 72 183



Co do podświetlenia to jest sterowane poprzez PWM. Tak sobie myślę iż przyczyną problemu może być generowanie przez płytę 2570p sygnału o współczynniku wypełnienia do np 100% podczas gdy matryca z 2560p obsługuje sygnał o wypełnieniu do np 95%. Sygnal o zbyt dużym współczynniku wypełnienia wywala driver matrycy i tyle zabawy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 18-10-2017, 23:42
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 8 656
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Tak btw wychodziły 2560/70 z QM na pokładzie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 18-10-2017, 23:49
Nr wypowiedzi: #14


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 11 436
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



Oryginalnie nie. Ale 2560p i 2570p ogarnaiaja QM bez problemu, w sensie najslabsze QM, mocniejsze sa throttlowane.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | GTX OC 1080 Ti | 4K 40'' |
LAPTOP: HP 1020 G1 + TP YOGA S1 + DELL CHROME 13

eGPU: PE4L 2.1b
Go to the top of the page
 
+Quote Post
YogiCK
dodano 21-10-2017, 19:50
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 53
Rejestracja: 29/01/14
Z: Kielce / Warszawa
Nr użytkownika: 59 210
Laptop: HP EliteBook 2570p



i7-3632QM bez problemu działa w 2570p.


--------------------
HP EliteBook 2570p ▪ Core i7-3632QM ▪ 2x 8GB Samsung DDR3L ▪ Intel HD4000 ▪ 12,5" LED 720p ▪ Samsung SSD 850 Pro 256GB ▪ Seagate 2TB 5400rpm ▪ HP hs2340 WWAN ▪ 6-cell 55Wh
HP HSTNN-I16X dock ▪ HP LP2465 ▪ BenQ FP93GP ▪ Logitech K520 ▪ Logitech Performance MX ▪ FiiO E10K Olympus 2 ▪ Takstar HI 2050
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 21-10-2017, 19:59
Nr wypowiedzi: #16


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 11 436
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



No to chyba oczywiste.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | GTX OC 1080 Ti | 4K 40'' |
LAPTOP: HP 1020 G1 + TP YOGA S1 + DELL CHROME 13

eGPU: PE4L 2.1b
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 21-10-2017, 21:14
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 804
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: 840 G1



Wszystko do 38 chyba śmigało, problem jedynie utrzymać takty pod obciążeniem przy normalnej kulturze pracy.


--------------------
HP 840 G1 | i5 4200U | FHD IPS BOE | 8GB DDR3 | 128GB SSD | Dell 27' 2709W IPS | Razer Ornata Chroma | Logitech G400 | Zowie PTF
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 19-09-2018 - 7:50