IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

33 Strony: V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
Recepta na wysokie temperatury w FL90?
Roderic
dodano 23-08-2008, 1:59
Nr wypowiedzi: #41





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 6/08/08
Nr użytkownika: 12 383
Laptop: FL90



Nigdy się nie zaglębiałem w to co wnoszą nowe BIOSy, co zmieniają itd, bo z moim nigdy nie było nic nie tak (wersja 1.10), ale dane o charakterystyce pracy wentylatora są zapisane właśnie tam, więc być może różne wersje inaczej zachowują się przy danych temperaturach i stąd te różnice.

QUOTE
btw.Czego używacie do zaklejenia przestrzeni miedzy wiatraczkiem a radiatorem ? Myślałem nad folią aluminiowa ale nie orientuje sie czym ja przytwierdzić by sie nie odklejala pod wpływem temperatury.

Zwykła taśma klejąca trzyma mi się znakomicie już parę miesięcy, może to i prowizora, ale działa ;]


--------------------
FL90
T7500 2.2GHz@1.05V
2GB Kingston HyperX 667@4-4-4-12
ST9320421ASG (320GB/7200RPM/16MB/G-Force Prot.)
15.4'' WUXGA 1920x1200
Atheros AG5006EG; BT
BIOS 1.18
W7 x64
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Morthal
dodano 23-08-2008, 10:15
Nr wypowiedzi: #42





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 257
Rejestracja: 10/05/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 1 258
Laptop: Compal FL90



QUOTE(Roderic @ 23-08-2008, 1:59) *
Zwykła taśma klejąca trzyma mi się znakomicie już parę miesięcy, może to i prowizora, ale działa ;]


Też chciałem użyć taśmy, ale bałem się, że temperatura będzie miała niekorzystny wpływ na jej klej wink.gif


--------------------
Compal FL90

> Intel Core 2 Duo T7300 2x2GHz
> nVidia GeForce 8600M GT 256MB GDDR2
> Kingston 2x1024 MB 667MHz
> Seagate Momentus 120 GB 7200rpm

Ostatnia recenzja: Acer Aspire 6935G

Najpierw czytaj, potem pytaj!

W drodze dwa maluchy: MSI Wind U210, HP Mini 5101.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ptaszyna
dodano 23-08-2008, 10:25
Nr wypowiedzi: #43





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 147
Rejestracja: 30/12/07
Nr użytkownika: 5 557
Laptop: ifl90



mam 1.16

tez przykleilem tasme ale nie zauważyłem zadnej roznicy w temperaturze


--------------------
compal ifl90
core 2 duo t8300 2x 2.4gh 3mb
2x1gb kingston 667mhz
250gb 7200.3 seagate momentus
wifi intel 3945a/b/g
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Barto
dodano 23-08-2008, 10:26
Nr wypowiedzi: #44





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 29
Rejestracja: 17/05/08
Nr użytkownika: 10 200
Laptop: FL 90



Właśnie o ten klej się obawiam.....co do tasmy to najzwyklejsza przezroczysta ?.A może lepiej będzie wpierw na taśmę nakleić paseczek z folii aluminiowej a dopiero później do wentylatora. Testowal ktoś takie rozwiązanie ?


--------------------
FL90

T8100
8600GT 512 DDR2
2GB 667 Kingston
160GB Seagate 8mb cache 5400 obr.
WXGA+
WiFi a/g/n
Bluetooth 2.0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Roderic
dodano 23-08-2008, 16:44
Nr wypowiedzi: #45





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 6/08/08
Nr użytkownika: 12 383
Laptop: FL90



Też się obawiałem, że klej pod wpływem temperatury się 'rozpuści' i cięzko go będzie usunąc z radiatora, ale dalej trzyma się taśmy na tyle, że po jej zerwaniu nie zostaje nic na radiatorze (sprawdzałem, mowa oczywiście o przezroczystej taśmie biurowej), więc za bardzo bym się o to nie obawiał - nie polecam tylko taniej szarej taśmy do pakowania, bo jej klej ciężko usunąć z każdej powierzchni, podobnie z taśmami do izolacji przewodów - jeszcze nie zdarzylo mi się, żeby po jej odklejeniu po pewnym czasie, nie zostało troche kleju na drugiej powierzchni. Papierowe taśmy malarskie z kolei niczego sie dobrze nie chcą trzymać, więc też się średnio nadają.

Co do sposobu z folią aluminiową, rozumiem, że miało by to służyć temu, żeby ogranczyć powierzchnie kontaktu taśmy z samym radiatorem do minimum, żeby jak najmniej kleju było, tak? Zawsze, jak ktoś się obawia klejenia czegoś do radiatora, to może zrobić to od drugiej strony - tzn nakleić coś co będzie spełniało rolę uszczelki na pokrywę, w miejscu gdzie są szczeliny (powiedzmy kilka warstw izolacji, pasek gumy lub coś podobnego). To mniej inwazyjny sposób, chociaż jak dla mnie może mieć bardzo wątpliwe efekty (jak samo rozwiązanie z zaklejaniem zresztą, kto powiedział, że to działa i warto się tym przejmować? wink.gif).


--------------------
FL90
T7500 2.2GHz@1.05V
2GB Kingston HyperX 667@4-4-4-12
ST9320421ASG (320GB/7200RPM/16MB/G-Force Prot.)
15.4'' WUXGA 1920x1200
Atheros AG5006EG; BT
BIOS 1.18
W7 x64
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kowern
dodano 23-08-2008, 18:39
Nr wypowiedzi: #46





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 163
Rejestracja: 27/12/07
Z: Kielce
Nr użytkownika: 5 405
Laptop: Dell 7720



Ja używam zwykłej taśmy izolacyjnej. Problemów z pozostałością kleju nie zanotowałem. Ostatnio często ją ściągałem w związku z wymianą pasty na CPU i jest OK. U mnie dzieki temu temepratura spada o jakieś dwa stopnie. Dobre i to bo zmiana pasty nic nie dała. Wracając co tematu chłodzenia to czy u Was tak samo jak u mnie wentylator milczy jak grób w idlu? U mnie włącza się sporadycznie i na chwile. Temepratury ze stresu do idlu schodzą praktycznie bez użycia wentylatora. Kiedy działa wiatrak temperatury w Idlu spadają o średnio 6 stopni i wynoszą na GPU ok 58-59 a na CPU 44-45. Kiedy wentylator się wyłączy to temperatury wracają do odpowienio 63 i 50-51. I tak jest przez dłuższy cza. Jak jest u Was? Zastanawiam sie nad zmianą Biosu ale widze że u niektórych pogorszyło to sprawę.


--------------------
DELL Inspiron 7720
Ekran 1600x900 17"
CPU i5 - 3210
GPU NVidia GT650 2GB GDDR5
RAM 8GB
OS Windows 8 64bit
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Barto
dodano 23-08-2008, 19:08
Nr wypowiedzi: #47





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 29
Rejestracja: 17/05/08
Nr użytkownika: 10 200
Laptop: FL 90



Powiem Ci tak, jak miałem starsza wersje biosu to wiatraczek włączał się rzadziej niż obecnie(na idle o ile pamietam chyba nawet nie pracował,lub był na minimum),lecz jak juz zaskoczył np podczas gry to sie pozniej nie wylaczał.Tylko ze u mnie jest penryn i fl-ka na starym biosie nie detekowała temperatury, wiec brak pozniejszych zmian w pracy wiatraczaka mógł być własnie tym spowodowany,choc moge sie mylić ;]


--------------------
FL90

T8100
8600GT 512 DDR2
2GB 667 Kingston
160GB Seagate 8mb cache 5400 obr.
WXGA+
WiFi a/g/n
Bluetooth 2.0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
9re9
dodano 25-08-2008, 2:58
Nr wypowiedzi: #48





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 22
Rejestracja: 11/12/07
Nr użytkownika: 4 860
Laptop: Compal FL90, T7300



Wprowadziłem drobną zmianę w omawianym skrypcie rezygnując z możliwości całkowitego wyłączenia wiatraczka, ustawiając minimalne obroty. W sekcji public static class FAN_STOP ustawiając int temp = 55. wiatraczek uruchamia sie na najniższych(?) obrotach, przez co chodzi jeszcze ciszej, a temperatury pozostają nadal na przyzwoitym poziomie. Gdy procesor działa w trybie wysokiej wydajności (zegar 2GHz) temp wynosi ok. 47st. w trybie oszczędzania energii (800MHz) schodzi do 39st (obydwa odczyty przy średnim wykorzystaniu procesora tj. przeglądanie www i film w tle).

Powyższa modyfikacja wydaje mi sie być najlepszym kompromisem pomiędzy cichą pracą a względnie niską temperaturą.

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kowern
dodano 25-08-2008, 18:37
Nr wypowiedzi: #49





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 163
Rejestracja: 27/12/07
Z: Kielce
Nr użytkownika: 5 405
Laptop: Dell 7720



Czy u Was również w trakcie używania skryptu od Roderica wystepuje taki komunikat: "Sterownik urządzenia" System zgodny ze standardem Microsoft ACPI" uniemożliwia przejście komputera w tryb wstrzymania. Zamknij wszystkie aplikacje i spróbuj ponownie. Jeżeli problem będzie sie powtarzał może wystąpić potrzeba zaktualizowania sterownika." Próbowałem już wyłaczać NHC i odhaczać enable AHCI przed przejściem kompa w stan wstrzymania (bo wtedy tem komunikat wyskakuje) i nic. Kiedy wyłączam kompa mam niebieski ekran i komp sie przeładowuje i dopiero po tym wszystko wraca do normy czyli zero kłopotów z przejściem w stan wstrzymania czy wyłączaniem. Ma ktoś podobny problem?


--------------------
DELL Inspiron 7720
Ekran 1600x900 17"
CPU i5 - 3210
GPU NVidia GT650 2GB GDDR5
RAM 8GB
OS Windows 8 64bit
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Roderic
dodano 25-08-2008, 23:11
Nr wypowiedzi: #50





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 6/08/08
Nr użytkownika: 12 383
Laptop: FL90



QUOTE
Wprowadziłem drobną zmianę w omawianym skrypcie rezygnując z możliwości całkowitego wyłączenia wiatraczka, ustawiając minimalne obroty. W sekcji public static class FAN_STOP ustawiając int temp = 55. wiatraczek uruchamia sie na najniższych(?) obrotach, przez co chodzi jeszcze ciszej, a temperatury pozostają nadal na przyzwoitym poziomie.

Dziwne, że wcześniej tego nie wybadałem, dobre spostrzeżenie. Zrobiłem dziś parę testów, i doszedłem do wniosku, że minimalną temperaturą jaka uruchamia u mnie wentylator jest 54 stopnie - więc rzeczywiście - ciszej już się nie da. Nawiasem mówiąc, zaimplementowałem ten pomysł w poprawionej wersji skryptu.

QUOTE
Czy u Was również w trakcie używania skryptu od Roderica wystepuje taki komunikat: "Sterownik urządzenia" System zgodny ze standardem Microsoft ACPI" uniemożliwia przejście komputera w tryb wstrzymania. Zamknij wszystkie aplikacje i spróbuj ponownie. Jeżeli problem będzie sie powtarzał może wystąpić potrzeba zaktualizowania sterownika." Próbowałem już wyłaczać NHC i odhaczać enable AHCI przed przejściem kompa w stan wstrzymania (bo wtedy tem komunikat wyskakuje) i nic. Kiedy wyłączam kompa mam niebieski ekran i komp sie przeładowuje i dopiero po tym wszystko wraca do normy czyli zero kłopotów z przejściem w stan wstrzymania czy wyłączaniem. Ma ktoś podobny problem?


Owszem - ja mam :] W ogóle nie korzystam ze stanu wstrzymania, więc do tej pory nie zauważyłem tego problemu - dzisiaj sprawdziłem i rzeczywiście - NHC blokuje sterownik i uniemożliwia jego użycie - co więcej nawet wyłączenie NHC nie pomaga. Sterownik odblokowuje się dopiero wtedy kiedy odznaczy się wszystko i na chwilę da się 'Fan Stop' na Enabled - to przywraca wentylator do normalnej pracy i 'uwalnia' sterownik. Wtedy nie ma żadnych BSoD'ów itp

Ale to było tylko prowizoryczne rozwiązanie - przejrzałem kod i usunąłem niepotrzebne rzeczy (w gruncie rzeczy powinienem to dawno zrobić)
O dziwo, zauważyłem, że teraz bez problemu da się przechodzić w stan wstrzymania, niezależnie od tego co jest zaznaczone w NHC - nie wiem dlaczego przestał blokować sterownik, bo jakichś głębszych zmian nie zrobiłem - przechodziłem w stan wstrzymania chyba z 30 razy z różnymi rzeczami pozaznaczanymi w NHC i ani razu błędu nie pokazało, więc mam nadzieję, że jest okej - może być też tak, że to jakiś inny program w połączeniu z NHC powoduje błąd (nie wiem kto czego używa, ale nawet na stronie oficjalnej NHC są wymienione jakieś programy, które powodują błędy kiedy pracują razem z nim) - póki co, tak jak mówie, nie miałem żadnego błędu przy przechodzeniu w stan wstrzymania, ani żadnych niebieskich ekranów przy wyłączaniu komputera.

Oprócz oczyszczenia kodu w poprawionej wersji dodałem więcej progów temperaturowych (aktualnie są 55, 60, 65, 70, 90 oraz Stop), i zwiększyłem częstotliwość odświeżania (aktualnie co sekunde, już szybciej się nie da), dlatego wszystko reaguje prawie błyskawicznie. Mam nadzieję, że problem ze stanem wstrzymania już zniknął, jeśli nie to prawdę mówiąc nie wiem co z nim zrobić - pozostaje tylko metoda ze 'Stopem'.

Nowa wersja jest w załączniku - żeby działała na IFL90 trzeba zmienić nazwy plików na "_.cs" i "_.xml", oraz w zawartości tych plików zmienić wszystkie słowa "Compal" na "_" (w pliku .xml trzeba zamienić wszystkie słowa, występuje tam 3 razy, w pliku .cs wystarczy zmienić tylko pierwsze, czyli w linii: "public static class COMPAL")
Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  Compal.zip ( 886bajtów ) Liczba ściągnięć: 552
 


--------------------
FL90
T7500 2.2GHz@1.05V
2GB Kingston HyperX 667@4-4-4-12
ST9320421ASG (320GB/7200RPM/16MB/G-Force Prot.)
15.4'' WUXGA 1920x1200
Atheros AG5006EG; BT
BIOS 1.18
W7 x64
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Barto
dodano 26-08-2008, 0:42
Nr wypowiedzi: #51





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 29
Rejestracja: 17/05/08
Nr użytkownika: 10 200
Laptop: FL 90



Programik ustawiłem na 90C i włączyłem 3d marka 05.O dziwo zauważyłem spadek wydajności. Ekspermentując zmienilem w skrypcie temp. z 90 na 80 i co sie okazuje, ze wiatraczek także wskakuje na obroty lecz juz wydajnośc jest na swoim poziomie.Wg mnie 90 C jest temp za wysoką powadująca zmnijszenie taktowania cpu i lepiej ja zmniejszyć. Taka moja sugestia ;]

Pytanko....czy u was też wiatraczek przy ustawionej temp od 55C-70 działa skokowo ? U mnie po kliknieciu np na 55 C załącza sie na obroty później zwalnia (nie wyłączając sie ),znow wskakuje na wyższe obroty i tak w kolko.Da sie ustawić, aby pracował bez zmiany rpm ? ;]


--------------------
FL90

T8100
8600GT 512 DDR2
2GB 667 Kingston
160GB Seagate 8mb cache 5400 obr.
WXGA+
WiFi a/g/n
Bluetooth 2.0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jjacek25
dodano 28-08-2008, 17:05
Nr wypowiedzi: #52





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 14
Rejestracja: 29/12/07
Nr użytkownika: 5 539



Czy można prosic o wersje do JHL90 ?


--------------------
JHL90 Penryn P8400 2048MB 800MHz 160 GB 7200obr
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Roderic
dodano 28-08-2008, 17:20
Nr wypowiedzi: #53





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 6/08/08
Nr użytkownika: 12 383
Laptop: FL90



QUOTE
Programik ustawiłem na 90C i włączyłem 3d marka 05.O dziwo zauważyłem spadek wydajności. Ekspermentując zmienilem w skrypcie temp. z 90 na 80 i co sie okazuje, ze wiatraczek także wskakuje na obroty lecz juz wydajnośc jest na swoim poziomie.Wg mnie 90 C jest temp za wysoką powadująca zmnijszenie taktowania cpu i lepiej ja zmniejszyć. Taka moja sugestia ;]

U mnie czegoś takiego nie zauważyłem - grywam stosunkowo często, więc gdyby wydajność spadła, to bym zauważył napewno - chociaż z drugiej strony 100pkt w 3dmarku nie kłamie tongue.gif Byc może to kwestia Penryna, tego nie wiem, jeśli ktoś coś takie zauważy to niech po prostu wpisze tam 80 lub 85 i po kłopocie.

QUOTE
Czy można prosic o wersje do JHL90 ?

Zobacz ten post i podaj co u ciebie pisze w tych sekcjach w NHC - na 90% będzie działać w takiej postaci w jakiej jest (o ile producent za dużo nie pozmieniał pod maską, ale nie sądze), wystarczy, że NHC dobrze rozpozna model. Temperatury będziesz musial dobrać sam eksperymentalnie, chyba, że jakims cudem te będa działać dobrze.


--------------------
FL90
T7500 2.2GHz@1.05V
2GB Kingston HyperX 667@4-4-4-12
ST9320421ASG (320GB/7200RPM/16MB/G-Force Prot.)
15.4'' WUXGA 1920x1200
Atheros AG5006EG; BT
BIOS 1.18
W7 x64
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Barto
dodano 28-08-2008, 18:09
Nr wypowiedzi: #54





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 29
Rejestracja: 17/05/08
Nr użytkownika: 10 200
Laptop: FL 90



Spadek klatek byl znaczacy ,ale może to taka uroda procesora ;]


--------------------
FL90

T8100
8600GT 512 DDR2
2GB 667 Kingston
160GB Seagate 8mb cache 5400 obr.
WXGA+
WiFi a/g/n
Bluetooth 2.0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jjacek25
dodano 28-08-2008, 18:28
Nr wypowiedzi: #55





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 14
Rejestracja: 29/12/07
Nr użytkownika: 5 539



W JHL90 wygląda to tak :
SYSTEM-->Manufacturer; Model -
MODEL - CANTIGA_
MANFACTURED - COMPAL

MAINBOARD-->Manufacturer; Product
MANFACTURED - COMPAL
PRODUCT - JHL90

PRODUCT-->Vendor; Name

VENDOR - COMPAL
NAME - NIC NIE PISZE


--------------------
JHL90 Penryn P8400 2048MB 800MHz 160 GB 7200obr
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Roderic
dodano 28-08-2008, 18:52
Nr wypowiedzi: #56





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 6/08/08
Nr użytkownika: 12 383
Laptop: FL90



Wstaw to do pliku XML i zobacz czy uaktywniła się kontrola - jeśli tak, to sprawdź czy reaguje na zmiany - jak będzie reagował, to trzeba wtedy tylko podobierać temperatury.
CODE
<?xml version="1.0"?>
<Compal>
  <Model name="IFL90" location="MAINBOARD" class="IFL90" file="Compal.cs" />
  <Model name="JHL90" location="MAINBOARD" class="IFL90" file="Compal.cs" />
</Compal>


--------------------
FL90
T7500 2.2GHz@1.05V
2GB Kingston HyperX 667@4-4-4-12
ST9320421ASG (320GB/7200RPM/16MB/G-Force Prot.)
15.4'' WUXGA 1920x1200
Atheros AG5006EG; BT
BIOS 1.18
W7 x64
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jjacek25
dodano 28-08-2008, 19:20
Nr wypowiedzi: #57





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 14
Rejestracja: 29/12/07
Nr użytkownika: 5 539



Wszystko działa po tych zmianach w pliku. Ale jak na chwile odszedłem od kompa i po powrocie zobaczylem temperature w Everescie 90 stopni to mnie przyblokowalo na moment. biggrin.gif


--------------------
JHL90 Penryn P8400 2048MB 800MHz 160 GB 7200obr
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kowern
dodano 28-08-2008, 21:23
Nr wypowiedzi: #58





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 163
Rejestracja: 27/12/07
Z: Kielce
Nr użytkownika: 5 405
Laptop: Dell 7720



Czy ktoś jeszcze ma kłopty z przejściem w stan wstrzymania po użyciu skryptu? Cały czas wywala u mnie komunikat o " System zgodny ze standardem Microsoft ACPI" uniemożliwia przejście komputera w tryb wstrzymania. Mój BIOS to 1.12. Skrypt działa bezbłednie ale jest kłopot z tym wstrzymaniem.


--------------------
DELL Inspiron 7720
Ekran 1600x900 17"
CPU i5 - 3210
GPU NVidia GT650 2GB GDDR5
RAM 8GB
OS Windows 8 64bit
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jjacek25
dodano 28-08-2008, 21:27
Nr wypowiedzi: #59





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 14
Rejestracja: 29/12/07
Nr użytkownika: 5 539



U mnie na JHL90 tez jest jednak problem. Po kliknieciu na wyłącz pojawia sie bluescreen i komputer sie restartuje.


--------------------
JHL90 Penryn P8400 2048MB 800MHz 160 GB 7200obr
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Roderic
dodano 28-08-2008, 22:56
Nr wypowiedzi: #60





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 6/08/08
Nr użytkownika: 12 383
Laptop: FL90



Co do stanu wstrzymania, to dobrze by było wiedzieć czy ten problem jeszcze kogoś dotknął - u mnie póki co jest dobrze, więc nie za bardzo mogę szukać dziury.

A, jeśli chodzi o JHL90 to niestety, ale tutaj nic nie jestem w stanie zrobić - nie mam dostępu do takiego laptopa, a 'na odległość' raczej nie wymyślę co jest źle (rejestrów, w których zapisane są informacje o temperaturach itd szuka się 'po omacku', widocznie w JHL jednak coś się inaczej nazywa, skoro się wysypuje) - mogę jedynie polecić przeczytanie tutoriala jak pisać takie skrypty i spróbowanie samemu (szukanie nazw rejestrów jest pracochłonne, ale w zasadzie proste, więc o ile zna się angielski to można wg niego taki skrypt napisać - link dałem wcześniej w tym temacie (odnosi się do Samsunga P50)


--------------------
FL90
T7500 2.2GHz@1.05V
2GB Kingston HyperX 667@4-4-4-12
ST9320421ASG (320GB/7200RPM/16MB/G-Force Prot.)
15.4'' WUXGA 1920x1200
Atheros AG5006EG; BT
BIOS 1.18
W7 x64
Go to the top of the page
 
+Quote Post

33 Strony: V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 21-07-2019 - 2:53