IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

26 Strony: V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
Wymiana karty graficznej w FL90, wymiana karty graficznej z uszkodzonego 8600 na cokolwiek (HD 3650)
Serchio
dodano 19-04-2010, 17:19
Nr wypowiedzi: #41





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 54
Rejestracja: 3/09/07
Nr użytkownika: 2 710
Laptop: Compal FL90



Moja karta graficzna dożyła swoich dni i czas rozejrzeć się za czymś innym. Pytanie, czy ta karta ma szansę działać?
http://allegro.pl/item1006873760_ati_radeo..._gwarancja.html


--------------------
Sprzedam: Dell Vostro 3750 | i7-2670QM 2,2GHz | 8GB DDR3, 1333 MHz| 120GB SSD | TFT WXGA HD LED 16:9, 17'', 1600x900 | nVidia GeForce GT 525M

Compal FL90 | c2d T7300 2GHz | 5GB DDR2, 667 MHz | 120GB WD Scorpio 5400 RPM | TFT 15,4" 1280x800 | ATI Radeon HD3650
Go to the top of the page
 
+Quote Post
morurd
dodano 20-04-2010, 0:01
Nr wypowiedzi: #42





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 18
Rejestracja: 20/01/10
Nr użytkownika: 25 458
Laptop: Compal Fl90



Pewnie że ma szanse smile.gif. To jest 3650 tak? Mnóstwo RAMu... tylko po co az tyle? Z tego co kojarze nikt nie mątował z taką ilością pamięci. 512 w 100% wystarczy... chyba, że jakimś cudem zrobisz DualDVI i przekroczysz rozdzielczość FullHD ;]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Serchio
dodano 20-04-2010, 10:12
Nr wypowiedzi: #43





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 54
Rejestracja: 3/09/07
Nr użytkownika: 2 710
Laptop: Compal FL90



@morurd - wiem, że dużo ramu, ale ja patrzyłem bardziej na cenę, która jest dość atrakcyjna smile.gif


--------------------
Sprzedam: Dell Vostro 3750 | i7-2670QM 2,2GHz | 8GB DDR3, 1333 MHz| 120GB SSD | TFT WXGA HD LED 16:9, 17'', 1600x900 | nVidia GeForce GT 525M

Compal FL90 | c2d T7300 2GHz | 5GB DDR2, 667 MHz | 120GB WD Scorpio 5400 RPM | TFT 15,4" 1280x800 | ATI Radeon HD3650
Go to the top of the page
 
+Quote Post
piq
dodano 20-04-2010, 11:23
Nr wypowiedzi: #44





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 22/06/07
Nr użytkownika: 1 628



jeśli chodzi o kartę to jest ok, cena też fajna no i bardzo dużo ramu

ja ze swojej strony - nie warto inwestować w rozbudowę, wymianę karty graficznej po tym jak karta graficzna padnie
jak mi karta padła (gf8600) dwa razy ją wygrzewałem na specjalistycznym sprzęcie nie w piekarniku, efektem tego sprzęt pochodził około 2-4 tygodnie za każdym razem - taką sytuację miałem na dwóch kompach FL90(gf z 256mb) i FL90+(gf z 512mb)
po wymianie w jednym z nich na ati sprzęt pochodził miesiąc bez problemów, z czego byłem bardzo zadowolony ale niestety pewnego dnia kompa wyłączyłem ( przytrzymałem przycisk włączenia) i już się nie uruchomił - karta graficzna przez to padła. z tego co przeczytałem w necie to takie objawy często się zdarzają po około 2 latach użytkowania czyli teoretycznie po okresie gwarancji


--------------------
INTEL PENTIUM 4 2,4B | 2 X 512MB DDR noname | GIGABYTE GA-8PE667 PRO | RADEON 9000 (spaliłem już 2 razy GF6800LE) | SOUND BLASTER LIVE!; AVANCE AC'97 | PROLINK PLAYTVHD | MAXTOR 6Y060L0 60GB; IBM DESKSTAR 60GB | PLEXTOR PX-W4012A | MICROSOFT KEYBARD NATURAL; INTELLIMOUSE | TAGAN TG380-U01 | M$ WINDOWS SERVER 2003
FL90 C2D 7300 | RADEON MOBILITY 3650 (GF 8600GT M oczywiście już rozwalony) | 2X2048DDR2667
KINGSON | SEAGATE 160GB SATA2 7200RPM | M$ VISTA BUSINESS 64BIT
LG 19 L194WT wide podpięty do laptopa i desktopa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
M K
dodano 20-04-2010, 11:43
Nr wypowiedzi: #45


dosyć pogrążony


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 838
Rejestracja: 26/05/08
Z: Dąbrowa Górnicza
Nr użytkownika: 10 422
Laptop: ASUS K50IJ



ATI masowo nie padają tak jak GF8600, myślę że po prostu miałeś bardzo dużego pecha. A że nie ma co wymieniać 8600GT na 8600GT to się zgadzam w 100%.


--------------------
ASUS K50IJ-SX285 -> Intel DualCore T4400 2x2,2GHz || 4GB DDR2 800MHz || Seagate 250GB + Seagate Expansion 1000GB || Intel X4500M || 4400mAh || Windows 7 Ultimate 64-bit || Huawei E1550 + Orange Free na kartę
Były: Asus F3SV, Lenovo G530 (działał 6 godzin), IBM ThinkPad 380Z, Siemens-Nixdorf Scenic Mobile 710
Go to the top of the page
 
+Quote Post
piq
dodano 20-04-2010, 11:54
Nr wypowiedzi: #46





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 22/06/07
Nr użytkownika: 1 628



zgadzam się że ati nie padają tak często
ale teraz wydaje mi się że to jednak nie wina samej karty graficznej a raczej płyty głównej albo jakiegoś układu odpowiedzialnego za zasilanie


--------------------
INTEL PENTIUM 4 2,4B | 2 X 512MB DDR noname | GIGABYTE GA-8PE667 PRO | RADEON 9000 (spaliłem już 2 razy GF6800LE) | SOUND BLASTER LIVE!; AVANCE AC'97 | PROLINK PLAYTVHD | MAXTOR 6Y060L0 60GB; IBM DESKSTAR 60GB | PLEXTOR PX-W4012A | MICROSOFT KEYBARD NATURAL; INTELLIMOUSE | TAGAN TG380-U01 | M$ WINDOWS SERVER 2003
FL90 C2D 7300 | RADEON MOBILITY 3650 (GF 8600GT M oczywiście już rozwalony) | 2X2048DDR2667
KINGSON | SEAGATE 160GB SATA2 7200RPM | M$ VISTA BUSINESS 64BIT
LG 19 L194WT wide podpięty do laptopa i desktopa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pinklerose
dodano 23-04-2010, 23:48
Nr wypowiedzi: #47





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 22/08/08
Nr użytkownika: 12 963
Laptop: Compal FL 90



Czy np. ta karta będzie działać z Compalem?
http://tinyurl.com/25ov8n3

Ogólnie zależy mi żeby to była nVidia. Tak, zdaje sobie sprawę, że lepiej wymienić na ATI jednak chcę GF.

Jakie ewentualnie inne karty z nVidii będą działać z FL90? Często jest opisane, że karta działa np. z Acerem lub HP. Jak wygląda sprawa z kompatybilnością.


--------------------
Compal FL90:
Procesor: Mobile DualCore Intel Core 2 Duo T7500, 2182 MHz (11 x 198)
Pamięć RAM: 2048 MB
Grafika: Usmażona. :(
Dysk twardy: SEAGATE ST9320421AS (320 GB, 7200 RPM, SATA)
Napęd optyczny: Slimtype DVDRW SSM-8515S ATA Device
Karta Wi-Fi: Intel® Wireless WiFi Link 4965AGN
Systemy operacyjne: Arch Linux, Windows 7 Professional

JabberID: pinklerose@pinklerose.pl
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keicaM
dodano 24-04-2010, 9:24
Nr wypowiedzi: #48





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 23/10/07
Nr użytkownika: 3 606



QUOTE(pinklerose @ 24-04-2010, 0:53) *
Tak, zdaje sobie sprawę, że lepiej wymienić na ATI jednak chcę GF.

Koleś przecież podaje nawet tabelkę kompatybilności, w której jest podany Compal, więc tak najprawdopodobniej ten Geforce będzie działał, ale przekonasz się sam czy tak faktycznie jest. A jak już Ci padnie ten Geforce (felerna rewizja A2) to kup sobie Radka 3650, który wiadomo, że jest kompatybilny z Compalem FL90.


--------------------
Szukasz świetnych darmowych gier? Zobacz wszystkie darmowe darmowe gry i ciesz się świetną wielogodzinna grą!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pinklerose
dodano 24-04-2010, 11:18
Nr wypowiedzi: #49





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 22/08/08
Nr użytkownika: 12 963
Laptop: Compal FL 90



QUOTE
Koleś przecież podaje nawet tabelkę kompatybilności, w której jest podany Compal,

W tabelce jest wspomniana karta ATI.
QUOTE
najprawdopodobniej ten Geforce będzie działał, ale przekonasz się sam czy tak faktycznie jest.

Nie chcę się przekonywać tylko uzyskać odpowiedź od fachowca, który będzie potrafił uzasadnić swoją odpowiedź (dlaczego będzie działać albo dlaczego nie będzie działać).

Miałbym dostęp do sprawdzenia kompatybilności to sprawdziłbym i obwieścił czy działa.
W sieci krążą tylko domysły, a ja chciałbym wiedzieć czy ktoś sprawdził.

Jest też GF9600M, który identycznie wygląda może ta karta by działała?


--------------------
Compal FL90:
Procesor: Mobile DualCore Intel Core 2 Duo T7500, 2182 MHz (11 x 198)
Pamięć RAM: 2048 MB
Grafika: Usmażona. :(
Dysk twardy: SEAGATE ST9320421AS (320 GB, 7200 RPM, SATA)
Napęd optyczny: Slimtype DVDRW SSM-8515S ATA Device
Karta Wi-Fi: Intel® Wireless WiFi Link 4965AGN
Systemy operacyjne: Arch Linux, Windows 7 Professional

JabberID: pinklerose@pinklerose.pl
Go to the top of the page
 
+Quote Post
diamroq
dodano 24-04-2010, 18:44
Nr wypowiedzi: #50





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 26/02/08
Nr użytkownika: 7 693
Laptop: FL 90



Witam,

To i ja od siebie parę słów w temacie...
Po 2,5 roku bezproblemowego użytkowania mojego FL90 - padła grafika (ekran podzielony na 8 mniejszych). Przeżyłem lekką osłabkę, na szczęście krótką - dzięki temu compalowemu forum. Czyli wybór: albo wygrzewanie 8600M GT albo nowa HD 3650. Pierwszą opcję odrzuciłem (nie u wszystkich pieczenie dało dobry trwały rezultat, a ewentualne powtórki i rozbiórki lapka - zabawa nie dla mnie) - pozostała druga. Kupiłem zatem na eBay'u nówkę HD 3650 za niecałe 250 zł, i zgodnie z forumowymi instrukcjami zamontowałem, wymieniwszy przy okazji pasty (GPU, CPU). Trochę kombinowania ze sterownikami (XP), i wszystko działa.

Mam teraz pytanie nt. ingerencji w bios Radeona HD 3650 w celu obniżenia napięcia, dla uzyskania niższych temperatur:
Jeśli ta karta ma własny BIOS, w którym (jak rozumiem domyślnie) ustawione jest nominalne napiecie 1,1V to czy dobrze wnioskuję, że to napięcie jest mimo wszystko optymalne dla tej karty (jej wydajności/żywotności)?

I jeszcze jedno: mój Radeon cichutko brzęczy/piszczy - w b. wysokich częstotliwościach - jest to ledwie słyszalne, ale jest. Czym to może być spowodowane? Spotkał się ktoś z tym?
GF tak nie piszczała (chociaż nigdy się aż tak nie wsłuchiwałem)...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keicaM
dodano 25-04-2010, 12:55
Nr wypowiedzi: #51





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 23/10/07
Nr użytkownika: 3 606



QUOTE(pinklerose @ 24-04-2010, 12:23) *
Jest też GF9600M, który identycznie wygląda może ta karta by działała?

NIE będzie.
QUOTE(diamroq @ 24-04-2010, 19:49) *
Jeśli ta karta ma własny BIOS, w którym (jak rozumiem domyślnie) ustawione jest nominalne napiecie 1,1V to czy dobrze wnioskuję, że to napięcie jest mimo wszystko optymalne dla tej karty (jej wydajności/żywotności)?

Tak.
QUOTE(diamroq @ 24-04-2010, 19:49) *
I jeszcze jedno: mój Radeon cichutko brzęczy/piszczy - w b. wysokich częstotliwościach - jest to ledwie słyszalne, ale jest. Czym to może być spowodowane? Spotkał się ktoś z tym?
GF tak nie piszczała (chociaż nigdy się aż tak nie wsłuchiwałem)...

Nie zaobserwowałem piszczenia.


--------------------
Szukasz świetnych darmowych gier? Zobacz wszystkie darmowe darmowe gry i ciesz się świetną wielogodzinna grą!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Serchio
dodano 11-05-2010, 23:00
Nr wypowiedzi: #52





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 54
Rejestracja: 3/09/07
Nr użytkownika: 2 710
Laptop: Compal FL90



Mogę potwierdzić, że Radeon HD 3650 1024 MB DDR2 działa bez problemu z Compalem FL90.

Pozdrawiam
Serchio


--------------------
Sprzedam: Dell Vostro 3750 | i7-2670QM 2,2GHz | 8GB DDR3, 1333 MHz| 120GB SSD | TFT WXGA HD LED 16:9, 17'', 1600x900 | nVidia GeForce GT 525M

Compal FL90 | c2d T7300 2GHz | 5GB DDR2, 667 MHz | 120GB WD Scorpio 5400 RPM | TFT 15,4" 1280x800 | ATI Radeon HD3650
Go to the top of the page
 
+Quote Post
politechnick20
dodano 15-05-2010, 8:00
Nr wypowiedzi: #53





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 75
Rejestracja: 7/05/09
Nr użytkownika: 19 481
Laptop: Compal FL90



QUOTE(Serchio @ 12-05-2010, 0:05) *
Mogę potwierdzić, że Radeon HD 3650 1024 MB DDR2 działa bez problemu z Compalem FL90.


a mozesz powiedziec jakie sa temp albo zamiescic jakiegos screena;> I napisz czy obnizales napiecie na procku albo grafie;> Tymczasem;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kuzyn
dodano 15-05-2010, 10:16
Nr wypowiedzi: #54





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 141
Rejestracja: 9/04/07
Nr użytkownika: 1 031
Laptop: Compal FL90



Też mnie interesują temperatury:) Z tego co widzę to Radeon HD 3650 wychodzi lepiej w testach od 8600m gt (jeśli się myle to poprawiajcie mnie śmiało). No i radeon chyba jest tańszy od gf i jest mniejsza szans, że będzie z wadliwej produkcji:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
monoik
dodano 3-06-2010, 10:48
Nr wypowiedzi: #55





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 8/02/10
Z: Poznan
Nr użytkownika: 26 043
Laptop: FL90



Dla potomnych potwierdzam, że karta GeForce 9500M GS nie odpala w Compalu FL90. Na szczęście nie byla to droga nauczka;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Plichu
dodano 3-06-2010, 19:00
Nr wypowiedzi: #56


Grupa Trzymająca Władzę


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 323
Rejestracja: 28/05/08
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 10 481
Laptop: Thinkpad T440p & T431s



Coś innego poza HD3650 działa?
Na uwadze mam coś ze stajni nvidii...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
M K
dodano 3-06-2010, 19:06
Nr wypowiedzi: #57


dosyć pogrążony


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 838
Rejestracja: 26/05/08
Z: Dąbrowa Górnicza
Nr użytkownika: 10 422
Laptop: ASUS K50IJ



Tak, 8600GT wink.gif Jeszcze ktoś HD4670 odpalił ale to już kombinacje byly.


--------------------
ASUS K50IJ-SX285 -> Intel DualCore T4400 2x2,2GHz || 4GB DDR2 800MHz || Seagate 250GB + Seagate Expansion 1000GB || Intel X4500M || 4400mAh || Windows 7 Ultimate 64-bit || Huawei E1550 + Orange Free na kartę
Były: Asus F3SV, Lenovo G530 (działał 6 godzin), IBM ThinkPad 380Z, Siemens-Nixdorf Scenic Mobile 710
Go to the top of the page
 
+Quote Post
politechnick20
dodano 4-06-2010, 11:10
Nr wypowiedzi: #58





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 75
Rejestracja: 7/05/09
Nr użytkownika: 19 481
Laptop: Compal FL90



czy mozna zamontowac Radeona HD 3650 w FL90 bez tego koszyka/metalu co jest w GF8600 i czym grozi takie zamontowanie, gorszym chlodzeniem czy czyms innym;>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
monoik
dodano 5-06-2010, 18:59
Nr wypowiedzi: #59





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 8/02/10
Z: Poznan
Nr użytkownika: 26 043
Laptop: FL90



To grozi uszkodzeniem karty. dry.gif Grafa nie będzie dociskana do radiatora
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fieryfox
dodano 15-06-2010, 15:23
Nr wypowiedzi: #60





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 15/06/10
Nr użytkownika: 29 377



A czy mógłby ktoś wyjaśnić jak te szarą ramkę z GF8600M GT wymontować i jak ją zamontować w radeonie 3650?

Z tego co widzę, to na geforce trzyma ją nie tylko jakiś klej, ale i nity. Skoro to wyciągniemy z GFa to jak potem przytwierdzić do radeona?

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

26 Strony: V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 15-11-2019 - 19:54