IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
compal fl90 i dwa dyski twarde?
kerio83
dodano 11-08-2016, 14:51
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 78
Rejestracja: 4/05/16
Nr użytkownika: 68 119
Laptop: corrino 690sr



Chcialem zamontowac dodatkowy dysk przez przejsciowke zastepujaca naped cd dyskiem, ale cd nie ma standardowego portu sata... jest jakis myk aby sobie z tym poradzic?

Ten laptop widze ma sata expres na plycie glownej - pytanie czy dziala i czy nie jest przypadkiem zablokowane przez bios - bo producenci robia rozne numery. Da rade tam wsadzic malego ssd (takie ala m2)?

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sylwester Cyba
dodano 11-08-2016, 15:58
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 9 790
Rejestracja: 12/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1



To jeden z najpopularniejszych laptopów w historii, więc możliwe że się da.

W końcu to sprzęt dla majsterkowiczów, patrz tu:
http://hddcaddy.com/en/compal-hdd-caddy/19...-hdd-caddy.html


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kerio83
dodano 11-08-2016, 16:57
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 78
Rejestracja: 4/05/16
Nr użytkownika: 68 119
Laptop: corrino 690sr



No wlasnie mam cos takiego tylko na sata a compal ma jakies specyficzne zlacze i nie pasuje. Nowego nie usmiecha mi sie kupowac, ale dzeikuje za linka i zainteresowanie. Moze ma ktos schemat tego zlacza i czy jest kompatybilne z sata?

Ktos prubowal cos zrobic z tym zlaczem PCIE w lewym gornym rogu lapka?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tyriel
dodano 14-08-2016, 15:58
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 2 207
Rejestracja: 10/09/07
Z: Brzeszcze
Nr użytkownika: 2 843
Laptop: MSI GT72VR



QUOTE(kerio83 @ 11-08-2016, 18:57) *

To jest złącze przeznaczone na intel turbo memory msata na nim nie ruszy sprawdzałem co do kieszonki to miałem potrzebujesz taką http://allegro.pl/uniwersalna-kieszen-ide-...5894558350.html


--------------------
GT72vr i7 6700hq /20gb ram 2400mhz ddr4 /512gb Samsung 960 PRO + 3Tb hdd /wifi killer ac /GTX 1070 8gb /FHD 120hz
Phone:
Samsung Galaxy S9+ Android 9.0 320gb flash

Były:
Liteon Centerprise E320S, Dell Cp, Dell Cpi, Dell Cpt, Dell Cpx, Dell Inspiron 3200,Dell C600, Dell C800, Dell C810, IBM T20, IBM T40, Toshiba Portege 3410, IBM t41, IBM T43, Advent 3310, Compal Fl90/92, Samsung R580, Acer D250, Asus 1001pxd, Acer AO722 c50/c60, IBM T400, Dell e4300, Dell Vostro 3460, Acer V3, Asus g750js, lenovo e320, lenovo x201, Hp probook 2560p:), t420, t430, hp 840
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kerio83
dodano 15-08-2016, 2:07
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 78
Rejestracja: 4/05/16
Nr użytkownika: 68 119
Laptop: corrino 690sr



Dzieki! Szacun - rozwiales wszystkie watpliwosci.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kerio83
dodano 16-08-2016, 11:54
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 78
Rejestracja: 4/05/16
Nr użytkownika: 68 119
Laptop: corrino 690sr



A ten slot przy wlan by sie nadawal do ssd? Bo szukalem przejsciowki z complalowskiego CD na HDD sata (bo mam normlana kieszen CD sata -> HDD sata) ale nie znalazlem - poza tym gdyby wsadzic tam przejsciowke to kieszen pewnei by wystawala...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tyriel
dodano 16-08-2016, 15:50
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 2 207
Rejestracja: 10/09/07
Z: Brzeszcze
Nr użytkownika: 2 843
Laptop: MSI GT72VR



Przecież dałem Ci link do odpowiedniej kieszonki w flke nie wsadzisz msata ssd w żadne gniazdo .


--------------------
GT72vr i7 6700hq /20gb ram 2400mhz ddr4 /512gb Samsung 960 PRO + 3Tb hdd /wifi killer ac /GTX 1070 8gb /FHD 120hz
Phone:
Samsung Galaxy S9+ Android 9.0 320gb flash

Były:
Liteon Centerprise E320S, Dell Cp, Dell Cpi, Dell Cpt, Dell Cpx, Dell Inspiron 3200,Dell C600, Dell C800, Dell C810, IBM T20, IBM T40, Toshiba Portege 3410, IBM t41, IBM T43, Advent 3310, Compal Fl90/92, Samsung R580, Acer D250, Asus 1001pxd, Acer AO722 c50/c60, IBM T400, Dell e4300, Dell Vostro 3460, Acer V3, Asus g750js, lenovo e320, lenovo x201, Hp probook 2560p:), t420, t430, hp 840
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kerio83
dodano 16-08-2016, 21:57
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 78
Rejestracja: 4/05/16
Nr użytkownika: 68 119
Laptop: corrino 690sr



no to dupa z tym mini ssd, ta tylko nie chce kupowac kolejnej - http://pl.tinypic.com/view.php?pic=mk998k&s=9 ale przejsciowki nie ma...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mulec`
dodano 5-06-2017, 12:59
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 54
Rejestracja: 8/12/07
Nr użytkownika: 4 687



Odgrzeje kotleta, czy do Compal FL90 w miejsce starego dysku HDD da radę odpalić dysk SSD? Jesli tak czy musi mieć on jakieś specjalne parametry, będę wdzięczny za pomoc.


--------------------
Compal FL90 || Intel Core 2 Duo T7500 2.2GHz 4 Mb Cache || 4GB DDR2 667MHz Kingston || 160 GB SATAII 5400rmp Toshiba || nVidia GeForce 8600M GT 512MB DDR2 ||Intel® Wireless WiFi Link 4965AGN || Bluetooth 2.0 || Windows Xp SP2
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 5-06-2017, 13:20
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 9 162
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Kupujesz standardowy ssd i wkładasz w miejsce hdd stawiasz system i po sprawie smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tyriel
dodano 5-06-2017, 13:30
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 2 207
Rejestracja: 10/09/07
Z: Brzeszcze
Nr użytkownika: 2 843
Laptop: MSI GT72VR



Dokładnie każdy ssd poleci tylko patrz bardziej na cenę a niżeli szybkosc bo sata2 i tak go ograniczy.


--------------------
GT72vr i7 6700hq /20gb ram 2400mhz ddr4 /512gb Samsung 960 PRO + 3Tb hdd /wifi killer ac /GTX 1070 8gb /FHD 120hz
Phone:
Samsung Galaxy S9+ Android 9.0 320gb flash

Były:
Liteon Centerprise E320S, Dell Cp, Dell Cpi, Dell Cpt, Dell Cpx, Dell Inspiron 3200,Dell C600, Dell C800, Dell C810, IBM T20, IBM T40, Toshiba Portege 3410, IBM t41, IBM T43, Advent 3310, Compal Fl90/92, Samsung R580, Acer D250, Asus 1001pxd, Acer AO722 c50/c60, IBM T400, Dell e4300, Dell Vostro 3460, Acer V3, Asus g750js, lenovo e320, lenovo x201, Hp probook 2560p:), t420, t430, hp 840
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mulec`
dodano 12-06-2017, 8:41
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 54
Rejestracja: 8/12/07
Nr użytkownika: 4 687



Dzięki za info! Powiedzcie jeszcze proszę czy warto robić takiego moda? Czy różnica w szybkości będzie zauważalna, czy inne podzespoły będą ograniczać mocno? Specyfikacja laptopa jak w stopce.


--------------------
Compal FL90 || Intel Core 2 Duo T7500 2.2GHz 4 Mb Cache || 4GB DDR2 667MHz Kingston || 160 GB SATAII 5400rmp Toshiba || nVidia GeForce 8600M GT 512MB DDR2 ||Intel® Wireless WiFi Link 4965AGN || Bluetooth 2.0 || Windows Xp SP2
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tyriel
dodano 12-06-2017, 14:19
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 2 207
Rejestracja: 10/09/07
Z: Brzeszcze
Nr użytkownika: 2 843
Laptop: MSI GT72VR



Zawsze warto przejść na ssd różnica będzie zauważalna od razu wink.gif


--------------------
GT72vr i7 6700hq /20gb ram 2400mhz ddr4 /512gb Samsung 960 PRO + 3Tb hdd /wifi killer ac /GTX 1070 8gb /FHD 120hz
Phone:
Samsung Galaxy S9+ Android 9.0 320gb flash

Były:
Liteon Centerprise E320S, Dell Cp, Dell Cpi, Dell Cpt, Dell Cpx, Dell Inspiron 3200,Dell C600, Dell C800, Dell C810, IBM T20, IBM T40, Toshiba Portege 3410, IBM t41, IBM T43, Advent 3310, Compal Fl90/92, Samsung R580, Acer D250, Asus 1001pxd, Acer AO722 c50/c60, IBM T400, Dell e4300, Dell Vostro 3460, Acer V3, Asus g750js, lenovo e320, lenovo x201, Hp probook 2560p:), t420, t430, hp 840
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mindla
dodano 12-06-2017, 20:04
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Zablokowano
Wypowiedzi: 1 198
Rejestracja: 7/01/13
Nr użytkownika: 53 287



Ale ten XP w dzisiejszych czasach to trochę przesada, chyba że nie ma driverów pod Windows 7.
Mam Lenovo T61 z takimi samymi parametrami jak twój Compal i na Windows 7 działa bardzo dobrze ale mam w nim dysk SSD.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tyriel
dodano 12-06-2017, 20:27
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 2 207
Rejestracja: 10/09/07
Z: Brzeszcze
Nr użytkownika: 2 843
Laptop: MSI GT72VR



Mi 7ka na fl90 śmigała bez zarzutów.


--------------------
GT72vr i7 6700hq /20gb ram 2400mhz ddr4 /512gb Samsung 960 PRO + 3Tb hdd /wifi killer ac /GTX 1070 8gb /FHD 120hz
Phone:
Samsung Galaxy S9+ Android 9.0 320gb flash

Były:
Liteon Centerprise E320S, Dell Cp, Dell Cpi, Dell Cpt, Dell Cpx, Dell Inspiron 3200,Dell C600, Dell C800, Dell C810, IBM T20, IBM T40, Toshiba Portege 3410, IBM t41, IBM T43, Advent 3310, Compal Fl90/92, Samsung R580, Acer D250, Asus 1001pxd, Acer AO722 c50/c60, IBM T400, Dell e4300, Dell Vostro 3460, Acer V3, Asus g750js, lenovo e320, lenovo x201, Hp probook 2560p:), t420, t430, hp 840
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mulec`
dodano 13-06-2017, 7:04
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 54
Rejestracja: 8/12/07
Nr użytkownika: 4 687



Hehe, faktycznie XP w stopce już nie aktualne, jadę na 7 i zastanawiam się nad przejściem na 10 smile.gif


--------------------
Compal FL90 || Intel Core 2 Duo T7500 2.2GHz 4 Mb Cache || 4GB DDR2 667MHz Kingston || 160 GB SATAII 5400rmp Toshiba || nVidia GeForce 8600M GT 512MB DDR2 ||Intel® Wireless WiFi Link 4965AGN || Bluetooth 2.0 || Windows Xp SP2
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Raziol93
dodano 24-06-2018, 13:52
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 3
Rejestracja: 25/03/11
Nr użytkownika: 37 963



Stare ale przy jhl90 myślisz że by poszło tak samo?
Chciałem też przy slocie wlan wrzucić ssd bo wygląda jakby m2 tam był.
Jeżeli nie, to w ten slot cd powinien działać jak w fl, prawda?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
YogiCK
dodano 25-06-2018, 7:08
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 29/01/14
Z: Kielce / Warszawa
Nr użytkownika: 59 210
Laptop: HP ProBook 440 G5



M.2 nie było nawet w planach w momencie jak te Compale były w obrocie biggrin.gif

Pozostaje kieszeń zamiast napędu optycznego.


--------------------
HP ProBook 440 G5 ▪ Core i5-8250U ▪ 2x 8GB Hynix DDR4-2666 ▪ Intel UHD 620 ▪ 14" FullHD IPS ▪ Hynix SC300 256GB NVMe ▪ ADATA SU800 2TB ▪ 3-cell 48Wh
Lenovo ThinkPad USB-C Dock ▪ Dell U2412M ▪ Dell E2213c ▪ Logitech K520 ▪ Logitech Performance MX ▪ FiiO E10K Olympus 2 ▪ Takstar HI 2050
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Raziol93
dodano 25-06-2018, 14:50
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 3
Rejestracja: 25/03/11
Nr użytkownika: 37 963



QUOTE(YogiCK @ 25-06-2018, 8:08) *
M.2 nie było nawet w planach


Rozumiem, myślałem że ten slot można wykorzystać.
Załącznik (obraz)


Jeżeli chodzi o kieszeń, czy mógłbyś podpowiedzieć jakie złącze powinna mieć, z dyskiem to wiem SATA, a jeżeli chodzi o połączenie z płytą główną?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 16-11-2019 - 22:33