IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Problem z ekranem 8460p
T-9
dodano 8-04-2018, 19:03
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 534
Rejestracja: 15/09/10
Nr użytkownika: 32 135



Od jakiegoś czasu czasami w 8460p (konfig podstawowy - jakieś i5, igpu, 8gb ramu, ssd 256gb matryca hd+) ekran się jakby to nazwać - "artefakczy" rolleyes.gif No o tak:








Wyskakuje to na raptem kilka sekund po czym samoistnie znika, nic nie daje "machanie" matrycą, mysz (kursor)/klawiatura normalnie reaguje, itd...

Występowało to dość rzadko i to olewałem, ale teraz znacznie się nasiliło. Zna ktoś może szybkie rozwiązanie, albo spotkał się z czymś takim? Czy to może iGPU zalicza powoli zgon? sleep.gif


Temperatury w normie, zrównoważony plan zasilania, win10, komputer służy tylko do prostych czynności - przeglądarka, spotify, netflix...

Oh, wait, w szafie mam t420, sprawdzę podmiankę procka, ale dopiero w sobotę.


--------------------
GT62VR, i7 7700HQ, 16GB 2133mhz, PM951 512gb nvme, 2TB HDD, GTX 1060 6GB, FHD ips, Win 10
8460p, T420, 850 G1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 8-04-2018, 21:41
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 803
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Mam to samo, czasami krzaczy się jak ruszam kursorem za pomocą pointsticka (tego grzybka). Gdy na 2 sekundy się zostawi w spokoju, wraca do normalności.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
T-9
dodano 8-04-2018, 22:03
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 534
Rejestracja: 15/09/10
Nr użytkownika: 32 135



Akurat grzybek nie jest używany, ale może to jest problem, sprawdzę to.


--------------------
GT62VR, i7 7700HQ, 16GB 2133mhz, PM951 512gb nvme, 2TB HDD, GTX 1060 6GB, FHD ips, Win 10
8460p, T420, 850 G1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
133699
dodano 9-04-2018, 5:31
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 774
Rejestracja: 13/01/17
Z: Kielce/Kraków
Nr użytkownika: 69 867
Laptop: 840 G1



Pobaw się w ustawieniach intela. Głównie hz, oszczędzaniem "podświetlania" matrycy etc.


--------------------
HP 840 G1 | i5 4200U | FHD IPS BOE | 8GB DDR3 | 128GB SSD |
Było: Clevo P370EM, Elitebook 8570w, Alienware 14, Elitebook 2570p QM, M4700, T440s IPS x2, T440 IPS, T440 IPS, T431s FHD, L440 IPS, Carbon X1 x2, Yoga 11e IPS x2, x240 IPS x2, x220 x2, T430 x2, T420, L430, T410, EB 2560p, zBook 15 G1, 430 G1, 430 G2, 6470B, Asus k52j, D620, Compaq nx6110 x2

klawiatura LED Thinkpady 4gen https://allegro.pl/uzytkownik/scd133699?order=m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
T-9
dodano 10-04-2018, 20:12
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 534
Rejestracja: 15/09/10
Nr użytkownika: 32 135



Grzybek "merdany" bez rezultatów (to znaczy ja się chciało to nie wyskoczyły arty tongue.gif )

Grzebałem trochę w intelu, ustawienia defaultowe, zastanawia mnie tylko czemu w hz mam wybór 40 i... 61 (te akurat jest ustawione). Te same hz są w wyborze systemowym.
Jasność jest zawsze 100% Ale skalowanie DPI jest niestandardowe - 150% - ja nie użytkuje ten komputer, dlatego tyle.


Aha, przypomniało się coś jeszcze - komputer jest czasami podpinany pod TV - adapter DP -> HDMI (taki badziewny za 10 zeta) i dalej kabul hdmi do TV (rozdzielczość tv - hd),więc może tu się coś pomerdało (61hz?)


--------------------
GT62VR, i7 7700HQ, 16GB 2133mhz, PM951 512gb nvme, 2TB HDD, GTX 1060 6GB, FHD ips, Win 10
8460p, T420, 850 G1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tw_bolek
dodano 12-04-2018, 23:34
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 5/12/16
Nr użytkownika: 69 598



Zaraz po tym jak kupiłem 8470p zamówiłem do niego i7 3630QM. Po włożeniu tego procesora zaczęły się na ekranie pokazywać właśnie takie dziwne artefakty, a od czasu do czasu blue screen. Próbowałem różnych rzeczy, a ostatecznie doszedłem do wniosku że procesor (a konkretnie zintegrowana w nim grafika) musi być walnięty, bo z włożonym i5 takie rzeczy się nie działy. Odesłałem i7 do sprzedawcy i dostałem nową sztukę, na której wszystko pracuje od roku idealnie. Więc to może być objaw walniętego procesora.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 13-04-2018, 13:29
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 803
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Tylko, że w moim przypadku artefakty występują tylko na matrycy laptopa. Na zewnętrznym wyświetlaczu już nie, a też obraz idzie z iGPU w CPU. Po drugie nigdy nie miałem BSODa.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tw_bolek
dodano 17-04-2018, 4:06
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 5/12/16
Nr użytkownika: 69 598



QUOTE(nowiutki @ 13-04-2018, 13:29) *
Tylko, że w moim przypadku artefakty występują tylko na matrycy laptopa. Na zewnętrznym wyświetlaczu już nie, a też obraz idzie z iGPU w CPU. Po drugie nigdy nie miałem BSODa.

Skoro tak (czego nie wiedziałem bo nie napisałeś tego wprost) to w takim razie oczywiście nie procesor. Może taśma od LCD?
W każdym razie u mnie tak było i wymiana CPU załatwiła sprawę, więc podzieliłem się tym doświadczeniem, może komuś się kiedyś przyda.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 21-07-2018 - 2:16