IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

12 Strony: V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
Dell - Kupno za granica
jaskier
dodano 3-01-2008, 22:01
Nr wypowiedzi: #1


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 64
Rejestracja: 11/12/07
Nr użytkownika: 4 825
Laptop: Dell 1720



Kilka przydatnych informacji dla ludzi chcących kupic della za granica :

zaczniemy od

Usa

http://www.dell.com - strona główna

http://www.couponmountain.com - dell discount codes - opłaca sie sprawdzac przed zakupem della bo mozna zaoszczedzic sporo kasy - discount codes zazwyczaj sumuja sie z promocjami na stronie!!

Kilka uwag odnosnie kupowania w USA:
Wysyłka: - dell nie wysyła do Polski,a co za tym idzie trzeba miec tam rodzine/znajomego ktory sprzet przywiezie lub wysle.W tym 2 przypadku trzeba sie niestety liczyc z kosztami wysyłki (mozna sprawdzic np na stronie www.polamerusa.com) oraz z Vatem - 22% bodajze (od ceny laptopa+wysyłki).Jesli ktos nie ma rodziny w stanach to mozna sprobowac napisac do polamera ,niekiedy godza sie odebrac towar i wysłac go dalej do Polski (acz z tego co wiem to ostatnio jest z tym coraz ciezej)
Opłaty dodatkowe - w przypadku zamawiania na stronie dell.com trzeba wiedziec,ze w zaleznosci od tego gdzie paczka zostanie wysłana zostanie doliczony podatek stanowy - srednio mozna powiedziec ok 8% oraz, dla niektorych stanow podatek srodowiskowy - kilka dolarow.
Gwarancja : z tego co sie orientowałem wszelkie gwarancje 1,2,3 Yr In-Home Service, Parts + Labor,24x7 Phone Support oraz wyzsze da sie juz przeniesc do Polski (acz chciałbym by sie tutaj ktos jeszcze autorytatywnie wypowiedział )


UK ...w irlandii jest tak samo

http://www.dell.co.uk - strona główna

http://www.myvouchercodes.co.uk/discounts/dell.co.uk - discount codes do dell.co.uk - i to co wyzej zawsze warto sie rozejzec,bo zazwyczaj jest kod na 10% upust - discount codes zazwyczaj sumuja sie z promocjami na stronie!!

Kupno - dell UK honoruje tylko karty kredytowe z Uk,a co wiecej adres zamowienia musi sie pokrywac z adresem na ktory zostala wydana karta. Z doswiadczenia - nie ma szans na przeskoczenie tego - laptopa musi kupic wam ktos z kata kredytowa z UK
Wysyłka tak samo jak i w przypadku USA i tutaj nie mozemy liczyc na wysłkę bezposrednio do Polski, jest jednak roznica - w przypadku wysyłki z UK nie musimy bac sie cła - nie zostanie ono naliczone
Opłaty dodatkowe Sam nie zauwazylem opłąt dodatkowych,natomias przy zakupie laptopow Small busienss i powyzej nalezy pamietac ze ceny sa bez Vatu'u (dodatkowe 17% od koncowej ceny laptopa) - tutaj wchodza wszystkie popularne u nas Vostro .
Gwarancja Z tego co wiem wszystkie gwarancje della z UK da sie przeniesc do Polski



I jeszcze:
Transfer Gwarancji http://www.dell.com/content/topics/reftopi...;l=en&s=dhs - strona na ktorej mozemy dokonac transferu gwarancji
Firma zajmujaca sie serwisem della w PL http://www.css.pl/13296.xml - przedstawicielstwa jak z tego wynika, ma w calym kraju - centrala w Warszawie oraz filie w 20 miastach na terenie całego kraju

Uff
Skonczylem smile.gif jesli sa jakies bledy/sugestje prosze sie nie wahac i poprawiac smile.gif
A jesli watek sie spodoba to mozna by go przypiac,bo dell z powodu jakosci/ceny jest teraz chyba najczesciej sprowadzanym notebookiem )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Torwald
dodano 3-01-2008, 22:21
Nr wypowiedzi: #2


net addict
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 641
Rejestracja: 16/10/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 3 476
Laptop: Vostro 1500



To ja sprostuje pare rzeczy ;]

1. nazwe naszego kochanego kraju moznaby pisac wielka litera ;]
2. 22% to ma VAT, cla na laptopy nie ma...
3. mi sie zawsze wydawalo ze podatek stanowy placi sie tylko jesli kupuje sie w tym samym stanie w ktorym sie mieszka/jest wysylany towar
4. 'najtansza' gwarancje z USA mozna przeniesc, ale w przypadku uszkodzenia sprzetu mamy go odeslac do USA. Wiem, to dziwne, ale tak pisal jeden z userow, ktory podobno 'sie zna'. Ja nie mam na tym polu wystarczajacej wiedzy zeby to zakwestionowac.
5. kody nie zawsze sie sumuja z aktualnymi promocjami. Sam sie o tym przekonalem, jak chcialem zamowic Vostro 1500 z rabatem 10%. Poniewaz juz mialem darmowa przesylke warta 60F, kupon nie dzialal.

To tyle z mojej strony, jakbym sie gdzies pomylil - poprawic.


--------------------
Vostro 1500:
  • T7700 (2,4GHz, FSB 800MHz, 4MB L2 cache)
  • 2x2GB RAM (DDR2 - 667MHz)
  • 8600M GT (Core: 475@651MHz, GDDR2: 400@497MHz) || 3DMark 06: 4626 pkt
  • WXGA+ (1440x900) TrueBright
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaskier
dodano 3-01-2008, 22:41
Nr wypowiedzi: #3


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 64
Rejestracja: 11/12/07
Nr użytkownika: 4 825
Laptop: Dell 1720



-co do duzej litery to sie zgadzam smile.gif - poprawione smile.gif
-22% to faktycznie vat,co nie zmienia faktu ze ci go doliczaja smile.gif - poprawione smile.gif
-podatek stanowy,nie wiedziec czemu naliczaja ci z automatu przy kupnie della na dell.com niezaleznie gdzie mieszkasz
-co do 4. to mozliwe ,ale jak dla mnie to wychodzi na to samo ...
-co do 5 to mnie sie akurat udaje sumowac http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d56991db2ae9f5a2.html

tu masz wysyłke darmowa,upust ze strony i 10% z discount codes ,acz pewnie niezawsze to dziala,co nie przeszkadza sprawdzac smile.gif a noz widelec sie uda zaoszczedzic smile.gif

Jesli cos jeszcze poprawic to piszcie smile.gif jestem otwarty na propozycje smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Tomasz Cyba
dodano 3-01-2008, 22:48
Nr wypowiedzi: #4


Naczelny Notebookcheck.pl
*********

Grupa: Naczelny
Wypowiedzi: 22 580
Rejestracja: 13/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 2



Polecam poprawiać wytknięte nieścisłości w pierwszej wypowiedzi, bo inaczej zdejmę z tapety smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Astral
dodano 3-01-2008, 23:01
Nr wypowiedzi: #5


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 45
Rejestracja: 12/03/07
Z: Poznan
Nr użytkownika: 855
Laptop: Toshiba A200/Dell Vostro?



no patrząc na ceny della w USA/UK to sam bym cos tam kupił ale właśnie problem jak nie ma się tam rodziny/znajomych, to kto m wysle do Polski :]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 3-01-2008, 23:01
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Torwald
dodano 3-01-2008, 23:21
Nr wypowiedzi: #6


net addict
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 641
Rejestracja: 16/10/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 3 476
Laptop: Vostro 1500



QUOTE(jaskier @ 3-01-2008, 21:41) *
-co do 4. to mozliwe ,ale jak dla mnie to wychodzi na to samo ...


Mi tez, ale ja tylko przekazuje info z forum ;]

QUOTE
-co do 5 to mnie sie akurat udaje sumowac http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d56991db2ae9f5a2.html

tu masz wysyłke darmowa,upust ze strony i 10% z discount codes ,acz pewnie niezawsze to dziala,co nie przeszkadza sprawdzac smile.gif a noz widelec sie uda zaoszczedzic smile.gif


Nice, tyle ze ja probowalem to zrobic z Vostro, moze dlatego nie dzialalo :/
Biorac pod uwage ze ceny sa duzo nizsze niz u nas, jestem im w stanie to wybaczyc tongue.gif

Koniec mojego OT...


--------------------
Vostro 1500:
  • T7700 (2,4GHz, FSB 800MHz, 4MB L2 cache)
  • 2x2GB RAM (DDR2 - 667MHz)
  • 8600M GT (Core: 475@651MHz, GDDR2: 400@497MHz) || 3DMark 06: 4626 pkt
  • WXGA+ (1440x900) TrueBright
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Valmaris
dodano 4-01-2008, 5:12
Nr wypowiedzi: #7


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 728
Rejestracja: 22/01/07
Z: Gdańsk
Nr użytkownika: 536
Laptop: HP Probook 4330s; Eee PC 901



3. Podatek stanowy płaci się i w dell.com i toshibie.com itp.... (chyba, ze jest 0% smile.gif ).
5. Promocje faktycznie nie zawsze się sumują...


--------------------
HP Probook 4330s - Core i3
Eee PC 901 - recenzja - Intel Atom inside ;)
Motorola XOOM 3G - Nvidia Tegra 2
Desktop do gier - Core 2 Duo






Go to the top of the page
 
+Quote Post
$ROGAL$
dodano 8-01-2008, 22:20
Nr wypowiedzi: #8


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 38
Rejestracja: 21/02/07
Nr użytkownika: 732



Post na prosbe kolegi @BLUS, ktory ma problemy z logowaniem:

A jak w koncu z ta gwarancja? Moge kupic Della z USA (od goscia, ktory juz go tu przywiozl), ale martwi mnie kwestia gwarancji. Ponoc Dell ma gwarancje miedzynarodowa, ale znajac zycie to gdzies na dole byl pewnie dopisek: "* nie dotyczy Polski" wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
motomouse
dodano 8-01-2008, 22:23
Nr wypowiedzi: #9


stary zgred
*******

Grupa: Koneser
Wypowiedzi: 2 182
Rejestracja: 1/08/06
Z: Uć
Nr użytkownika: 12
Laptop: D620 X220




O transferze gwarancji napisano już trochę. W skrócie - laptop musi posiadać odpowiednik gwarancji NBD aby przeniesienie było skuteczne. Tak przynajmniej wynika z doświadczeń użytkowników na forum.


--------------------
Nobody expects the Spanish Inquisition!
Dell D620/Lenovo X220 happy user
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaskier
dodano 8-01-2008, 23:08
Nr wypowiedzi: #10


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 64
Rejestracja: 11/12/07
Nr użytkownika: 4 825
Laptop: Dell 1720



polecam wywiedzic sie dokladnie jaki rodziaj gwaracji jest na tego laptopa i zadzwonic do dell.pl - oni dokladnie powiedza - maja juz duzą praktyke ,bo mam wrazenie ze serwisowanie laptopow della sprowadzonych z innych krajow to ich glówne zajecie smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dakkon
dodano 14-01-2008, 5:26
Nr wypowiedzi: #11


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 134
Rejestracja: 25/11/07
Nr użytkownika: 4 411
Laptop: Samsung 530U3C-A05PL



Witam. Jestem zainteresowany kupnem Della XPS M1530 w Niemczech. Nie wiem tylko, jaką wybrać gwarancję, aby była ważna w Polsce. O ile w przypadku Vostro nie ma problemu, wystarczy wybrać którąś z opcji "Service am nächsten Arbeitstag". Ale przy XPS mam takie możliwości:
- Basisgewährleistung - 1 Jahr XPS Premium Hardware-Support
- 2/3/4 Jahre XPS-Premium-Hardware-Support für Privatanwender

Czy którąś z nich da się przenieść do Polski?

Jeśli musiałbym dopłacić 150 Euro do 2-letniej gwarancji, to niestety opłacalność zakupu maleje do zera, bo w sumie będzie droższy o ~800zł od podobnego Vostro/Inspirona, które różnią się tylko pamięciami na karcie graficznej.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Torwald
dodano 14-01-2008, 11:34
Nr wypowiedzi: #12


net addict
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 641
Rejestracja: 16/10/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 3 476
Laptop: Vostro 1500



Jak na moje (z niemieckiego orlem nie jestem tongue.gif) to wystarczy gwarancja podstawowa. Przeniesc sie ja na bank da do nas, odpowiada to NBD z UK.
Dla pewnosci zadzwon do Dell Polska, szybko powinni rozwiac watpliwosci.


--------------------
Vostro 1500:
  • T7700 (2,4GHz, FSB 800MHz, 4MB L2 cache)
  • 2x2GB RAM (DDR2 - 667MHz)
  • 8600M GT (Core: 475@651MHz, GDDR2: 400@497MHz) || 3DMark 06: 4626 pkt
  • WXGA+ (1440x900) TrueBright
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yarro
dodano 14-01-2008, 14:58
Nr wypowiedzi: #13


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3
Rejestracja: 14/01/08
Nr użytkownika: 6 139



a co z systemem operacyjnym, bedzie po angielski czy jest możliwość zamówienie po polsku w końcu technicznie nie jest to problem :-) a polska czcionka? a klawiatura czy sa tu jakieś róznice??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Torwald
dodano 14-01-2008, 15:12
Nr wypowiedzi: #14


net addict
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 641
Rejestracja: 16/10/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 3 476
Laptop: Vostro 1500



Celna uwaga yarro - w Niemczech maja zmeniony uklad klawiatury (z zamienione z y - qwertz). Z polskimi znakami nie bedzie problemu - jezyk wprowadzanych znakow ustawiasz w systemie. Co do OS w wersji PL, to raczej nie mozliwe abys zamowil kompa od razu z nim. Bedziesz musial sobie zainstalowac samemu wersje lokalna - nie wiem jak wyglada sprawa z 'zamiana' systemu GER na PL. Przekrec do Microsoftu, nie gryza przez telefon a moga ci pomoc szybciej niz my na forum ;]


--------------------
Vostro 1500:
  • T7700 (2,4GHz, FSB 800MHz, 4MB L2 cache)
  • 2x2GB RAM (DDR2 - 667MHz)
  • 8600M GT (Core: 475@651MHz, GDDR2: 400@497MHz) || 3DMark 06: 4626 pkt
  • WXGA+ (1440x900) TrueBright
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Tomasz Cyba
dodano 14-01-2008, 16:33
Nr wypowiedzi: #15


Naczelny Notebookcheck.pl
*********

Grupa: Naczelny
Wypowiedzi: 22 580
Rejestracja: 13/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 2



Ktoś tu u nas miał już podobny ból - spróbuj poszukać na forum, czy w niemieckim Dellu jest możliwość wymiany klawy i systemu (w końcu w Niemczech mieszka trochę osób anglojęzycznych).


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaskier
dodano 14-01-2008, 22:04
Nr wypowiedzi: #16


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 64
Rejestracja: 11/12/07
Nr użytkownika: 4 825
Laptop: Dell 1720



co do gwarancji, z Niemiec mozna przeniesc kazda - to UE wiec nie bedzie problemu ...
co do klawiatury to jest juz gorzej -na pewno nie ma mozliwosci wyboru innej klawiatury przez internet i... z tego co wiem (przewertowałem troche oficjalne forum dell'a ,gdzie taki watek sie pojawiał) z takimi prośbami odsyłaja na telefoniczną infolinie della...dajac jednak małe szanse na powodzenie ...

ps.
Co prawda nie wiem jak jest wykonana klawiatura w dell xps ,ale moze da sie po prostu przelozyc nakladki klawiszy z->y i po problemie smile.gif

ps2.
Co do systemu to sie autorytatywnie nie wypowiem,bo jeszcze nie mialem z tym do czynienia,acz slyszalem o czyms typu "nakładki spolszczającej"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dakkon
dodano 14-01-2008, 23:28
Nr wypowiedzi: #17


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 134
Rejestracja: 25/11/07
Nr użytkownika: 4 411
Laptop: Samsung 530U3C-A05PL



QUOTE(jaskier @ 14-01-2008, 23:04) *
co do klawiatury to jest juz gorzej -na pewno nie ma mozliwosci wyboru innej klawiatury przez internet i... z tego co wiem (przewertowałem troche oficjalne forum dell'a ,gdzie taki watek sie pojawiał) z takimi prośbami odsyłaja na telefoniczną infolinie della...dajac jednak małe szanse na powodzenie ...

Heh, niedobrze... Szczególnie że ja po niemiecku to znam 2 słowa na krzyż...

QUOTE(jaskier @ 14-01-2008, 23:04) *
ps.
Co prawda nie wiem jak jest wykonana klawiatura w dell xps ,ale moze da sie po prostu przelozyc nakladki klawiszy z->y i po problemie smile.gif

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...-Qwerty.svg.png
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...ertz_de.svg.png

Róznice między układami klawiatur sięgają daleko poza zamianę Z i Y... sad.gif

QUOTE(jaskier @ 14-01-2008, 23:04) *
ps2.
Co do systemu to sie autorytatywnie nie wypowiem,bo jeszcze nie mialem z tym do czynienia,acz slyszalem o czyms typu "nakładki spolszczającej"

Tylko w wersji Ultimate. Ale system to dla mnie akurat żaden problem - obejmuje mnie MSDNAA.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yarro
dodano 15-01-2008, 12:42
Nr wypowiedzi: #18


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3
Rejestracja: 14/01/08
Nr użytkownika: 6 139



to ja zapytam jeszcze czy to w ogóle się opłaca? bo patrząc na różnice cen to są rzędu 500-800 zł zarówno w USA jak i GB więc zakładając że kosztuje cię przesyłka nie mówiąc już o prowizji dla "kumpla" który ci to załatwi nowy windows po polsku, ryzyko przy transporcie, ewentualne problemy z gwarancją to czy warto?? kto to sprawdził niech sie wypowie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tomidlo
dodano 15-01-2008, 14:26
Nr wypowiedzi: #19


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 8/01/08
Nr użytkownika: 5 873
Laptop: dell xps m1530



No nie do końca masz rację dell vostro z C2D T7250 GF 8600 GT 120HD i 2MB Ram z windą XP na stronie della w USA złożysz do 1,000$ czyli do 4000 zł masz z 1,500zł oszczędności. Na modelu XPS M1330 różnica jest jescze większa. Są to ceny ze strony della jak sam konfigurujesz. Jest też promocja z GF8400 i C2D T5270 1,4 GHz za 599$. Moim zdaniem opłaca się bardzo. Jak masz "tragarza", który i tak wraca do kraju bo dolar tanieje to Ci może za flaszkę zrobić przysługę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dakkon
dodano 15-01-2008, 19:51
Nr wypowiedzi: #20


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 134
Rejestracja: 25/11/07
Nr użytkownika: 4 411
Laptop: Samsung 530U3C-A05PL



Pytanie z innej beczki - czy wymiana klawiatury narusza gwarancję? Czasem zdarzają się na Alegro klawiatury do nowych Delli (z czasem będzie ich więcej), więc nawet z dopłatą ~200zł na klawiaturę QWERTY zakup będzie ciągle opłacalny.

Wiem że mogę zadzwonić do Della, co najprawdopodobniej zrobię. Być może sam serwis może to zrobić, oczywiście odpłatnie. Najlepiej byłoby kupić notka z zepsutą klawiaturą, wtedy za darmo byłaby wymieniona na polską biggrin.gif

Edit:

Cytat z instrukcji XPS M1530:

"OSTRZEŻENIE: Komputer powinien naprawiać tylko przeszkolony
pracownik serwisu. Uszkodzenia wynikające z serwisowania
nieautoryzowanego przez firmę Dell nie są objęte gwarancją urządzenia."

Czyli można samodzielnie wymienić klawiaturę, jest nawet instrukcja wymiany:

http://support.euro.dell.com/support/edocs...ts.htm#wp822063

Pozostaje tylko mieć nadzieję, że serwis nie wykorzysta tego jako pretekst do odmowy naprawy gwarancyjnej przy jakimś uszkodzeniu...

I kolejne pytanie - czy XPS M1530 ma taką samą klawiaturę jak Inspiron 1520 i XPS M1330? Oglądając fotki, jestem pewny w 99% smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

12 Strony: V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 25-06-2017 - 22:47