IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

8 Strony: V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
Piszczące cewki w notebookach
Torwald
dodano 28-11-2010, 14:15
Nr wypowiedzi: #41


net addict
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 641
Rejestracja: 16/10/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 3 476
Laptop: Vostro 1500



QUOTE(koncertownik @ 10-11-2010, 12:15) *
Nie da się.


To kolega chyba nie wie o czym mówi. Piszczenie cewek sekcji zasilania procesowa da się usunąć wyłączeniem 'C4 State' w BIOSie.
Problem polega na tym, że nie każdy laptop w BIOSie posiada taką funkcję. Alternatywą jest wyłączenie technologii 'Speed Step' - ponoć pomaga.

Aktualnie sam zmagam się z problemem piszczących cewek po przesiadce na W7 64bit.
Kiedy miałem W7 x86 wyłączenie C4 State w RMClock pomagało - jak ręką odjął następowała błoga cisza laugh.gif
Niestety plik RTCore64.sys wymagany do działania RMClock na systemach 64-bitowych powoduje nieustanne BSODy angry.gif

Teraz szukam alternatywnego sposobu na piszczące cewki:
1. aktualizacja BIOSu - bez zmian (miałem nadzieję, że pojawi się opcja 'Disable C4 state'...)
2. włączenie w BIOSie opcji uruchamiającej BT razem z WiFi - ponoć przy włączonym BT procesor nie przechodzi w tryb C4 (Deeper Sleep State) - nie pomogło. BT włączony, lapek piszczy
3. wyłączenie SpeedStep - tego będę próbował, jeśli nie znajdę softu pozwalającego wyłączyć C4 (RMClock odpada, NHC (Notebook Hardware Control) nie działa u mnie...), sprawdzę jeszcze wspomniany CPU Genie, może pomoże...
4. zalanie cewek klejem/żywicą - to ostateczność której wolałbym uniknąć. Niby lapek ma 4 lata i kupiony w UK, ale... wink.gif

UPDATE:
CPUGenie nie ma opcji grzebania w takich ustawieniach jak C4 State. Można zmienić napięcia, taktowanie itd. - niestety bardziej zaawansowanych ustawień brak, czytaj: tych przydatnych do walki z cewkami.


--------------------
Vostro 1500:
  • T7700 (2,4GHz, FSB 800MHz, 4MB L2 cache)
  • 2x2GB RAM (DDR2 - 667MHz)
  • 8600M GT (Core: 475@651MHz, GDDR2: 400@497MHz) || 3DMark 06: 4626 pkt
  • WXGA+ (1440x900) TrueBright
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Torwald
dodano 28-11-2010, 15:37
Nr wypowiedzi: #42


net addict
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 641
Rejestracja: 16/10/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 3 476
Laptop: Vostro 1500



Ok, przeszukałem Sieć jeszcze raz i znalazłem coś, co 'działa' na Windows 7.

1. Odpalamy konsolę (cmd.exe) jako Administrator (chyba że mamy UAC wyłączone...)
2. Wpisujemy linijki poleceń zatwierdzając każdą po kolei:

CODE
powercfg -attributes SUB_PROCESSOR 06cadf0e-64ed-448a-8927-ce7bf90eb35d -ATTRIB_HIDE
powercfg -attributes SUB_PROCESSOR 12a0ab44-fe28-4fa9-b3bd-4b64f44960a6 -ATTRIB_HIDE
powercfg -attributes SUB_PROCESSOR 40fbefc7-2e9d-4d25-a185-0cfd8574bac6 -ATTRIB_HIDE
powercfg -attributes SUB_PROCESSOR 4b92d758-5a24-4851-a470-815d78aee119 -ATTRIB_HIDE
powercfg -attributes SUB_PROCESSOR 7b224883-b3cc-4d79-819f-8374152cbe7c -ATTRIB_HIDE
powercfg -attributes SUB_PROCESSOR 943c8cb6-6f93-4227-ad87-e9a3feec08d1 -ATTRIB_HIDE


3. Przechodzimy do ustawień w Panelu sterowania "Control Panel\Hardware and Sound\Power Options\Edit Plan Settings" - nie wiem jak to 'po polskiemu' jest wink.gif
Generalnie chodzi o ekran pozwalający zmieniać ustawienia planów zasilania. Wybieramy profil 'High Performance' (Wysoka wydajność), przywracamy ustawienia domyślne.
4. Klikamy 'Change advanced power settings' (czyli mniej więcej 'zmień ustawienia zaawansowane...', obok 'przywróć ustawienia domyślne')
5. Upewniamy się, że wybrany jest plan 'High Performance' (Wysoka wydajność)
6. Przechodzimy do 'gałęzi' Processor Power Management (ten pod 'Display' - 'Ekran')
7. Ustawiamy wartości następująco:

CODE
Proc. performance increase threshold = 30%
proc. perf. decrease threshold = 85%
Proc. perf. decrease policy = Ideal
Proc. idle demote threshold = 85%
Proc. idle promote threshold = 100% **
Minimum processor state = 0%
Proc. performance core parking overutilization Threshold = 95% **
System cooling policy (no change) = 'active'
Maximum processor state (no change) = 100%


Powinno zadziałać ;]

PS. Poprawiłem ustawienia...


--------------------
Vostro 1500:
  • T7700 (2,4GHz, FSB 800MHz, 4MB L2 cache)
  • 2x2GB RAM (DDR2 - 667MHz)
  • 8600M GT (Core: 475@651MHz, GDDR2: 400@497MHz) || 3DMark 06: 4626 pkt
  • WXGA+ (1440x900) TrueBright
Go to the top of the page
 
+Quote Post
_apsik
dodano 28-11-2010, 16:17
Nr wypowiedzi: #43


hanys
********

Grupa: Koneser
Wypowiedzi: 7 893
Rejestracja: 26/01/08
Nr użytkownika: 6 580



QUOTE(Torwald @ 28-11-2010, 15:37) *
Ok, przeszukałem Sieć jeszcze raz i znalazłem coś, co 'działa' na Windows 7.

Powinno zadziałać ;]


czyli postepujac wg.napisanej przez ciebie instrukcji u ciebie zadzialalo czy nie?.bo juz sie pogubilem.


--------------------
Dell XPS M1530 Crimson Red
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koncertownik
dodano 28-11-2010, 16:25
Nr wypowiedzi: #44


postać kontrowersyjna
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 195
Rejestracja: 27/07/08
Z: Tychy
Nr użytkownika: 12 055
Laptop: A co to ?



QUOTE(Torwald @ 28-11-2010, 14:15) *
To kolega chyba nie wie o czym mówi. Piszczenie cewek sekcji zasilania procesowa da się usunąć wyłączeniem 'C4 State' w BIOSie.

Kolega wie, ale wie również, że to jedynie półśrodek, a nie rozwiązanie, zresztą nie zawsze przynosi efekty.


--------------------
Nie udzielam porad na priv! Masz pytanie? Zadaj je na forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Torwald
dodano 28-11-2010, 16:52
Nr wypowiedzi: #45


net addict
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 641
Rejestracja: 16/10/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 3 476
Laptop: Vostro 1500



QUOTE(koncertownik @ 28-11-2010, 16:25) *
Kolega wie, ale wie również, że to jedynie półśrodek, a nie rozwiązanie, zresztą nie zawsze przynosi efekty.


Półśrodek ? Jak dla mnie to rozwiązanie - działa jak powinno, przynajmniej w przypadkach problemów z cewkami sekcji zasilania.
Ciekaw jestem co byłoby dla Ciebie rozwiązaniem: wymiana cewek na takie, które 'nie piszczą' ?

QUOTE(_apsik @ 28-11-2010, 16:17) *
czyli postepujac wg.napisanej przez ciebie instrukcji u ciebie zadzialalo czy nie?.bo juz sie pogubilem.


'Powinno zadziałać' miało się odnosić do skuteczności tego rozwiązania u innych użytkowników.
U mnie zadziałało, przynajmniej tak mi się zdaje (już wyjaśniam...).
Pozbyłem się tego najgłośniejszego i najbardziej drażniącego piszczenia. Nadal słyszę (albo mi się tylko wydaje) że jest jeszcze jakieś ciche, praktycznie niedostrzegalne 'piszczenie' dochodzące z lapka. Może zaryzykuję i odpalę RMClocka żeby porównać skuteczność tego rozwiązania (o ile nie oberwę BSOD'em...).

Dam znać jak poszło... (później sprawdzę opcję z wyłączeniem SpeedStep)


--------------------
Vostro 1500:
  • T7700 (2,4GHz, FSB 800MHz, 4MB L2 cache)
  • 2x2GB RAM (DDR2 - 667MHz)
  • 8600M GT (Core: 475@651MHz, GDDR2: 400@497MHz) || 3DMark 06: 4626 pkt
  • WXGA+ (1440x900) TrueBright
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 28-11-2010, 16:52
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
koncertownik
dodano 28-11-2010, 17:43
Nr wypowiedzi: #46


postać kontrowersyjna
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 195
Rejestracja: 27/07/08
Z: Tychy
Nr użytkownika: 12 055
Laptop: A co to ?



QUOTE(Torwald @ 28-11-2010, 16:52) *
Półśrodek ? Jak dla mnie to rozwiązanie - działa jak powinno, przynajmniej w przypadkach problemów z cewkami sekcji zasilania.
Ciekaw jestem co byłoby dla Ciebie rozwiązaniem: wymiana cewek na takie, które 'nie piszczą' ?

Sprzeczał się nie będę, dla mnie to tylko półśrodek, na coś, co spieprzył producent sprzętu (bo jedne piszczą a inne nie (bądź mniej)). Nie mam zamiaru niczego komukolwiek udowadniać.


--------------------
Nie udzielam porad na priv! Masz pytanie? Zadaj je na forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Torwald
dodano 28-11-2010, 18:48
Nr wypowiedzi: #47


net addict
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 641
Rejestracja: 16/10/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 3 476
Laptop: Vostro 1500



Ok, potwierdzam oficjalnie - działa smile.gif

Na Windows 7 można zrezygnować z używania RMClocka, dzięki temu uniknie się okazjonalnych BSODów powodowanych przez sterownik RTCore64 (W7 x64).
Szkoda że twórca tego programu odszedł 'do Krainy Wiecznych Łowów' - może mielibyśmy teraz świetnie działający program... :/


--------------------
Vostro 1500:
  • T7700 (2,4GHz, FSB 800MHz, 4MB L2 cache)
  • 2x2GB RAM (DDR2 - 667MHz)
  • 8600M GT (Core: 475@651MHz, GDDR2: 400@497MHz) || 3DMark 06: 4626 pkt
  • WXGA+ (1440x900) TrueBright
Go to the top of the page
 
+Quote Post
_apsik
dodano 28-11-2010, 18:56
Nr wypowiedzi: #48


hanys
********

Grupa: Koneser
Wypowiedzi: 7 893
Rejestracja: 26/01/08
Nr użytkownika: 6 580



skoro dziala to jest to napewno pozytywna wiadomosc dla wielu osob ktore uskarzaja sie na "piski".


--------------------
Dell XPS M1530 Crimson Red
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Torwald
dodano 28-11-2010, 19:08
Nr wypowiedzi: #49


net addict
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 641
Rejestracja: 16/10/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 3 476
Laptop: Vostro 1500



QUOTE(_apsik @ 28-11-2010, 18:56) *
skoro dziala to jest to napewno pozytywna wiadomosc dla wielu osob ktore uskarzaja sie na "piski".


Nie masz pojęcia jak mi ulżyło. Kilka tygodni miałem albo BSOD przez sterowniki od RMClocka albo słuchałem pisków...
Co do tych ustawień, to wystarczy zmienić na 100% jedynie jedną wartość: Proc. idle promote threshold = 100%

Poszukam info czy w XP to samo można osiągnąć dodając te wpisy w rejestrze...


--------------------
Vostro 1500:
  • T7700 (2,4GHz, FSB 800MHz, 4MB L2 cache)
  • 2x2GB RAM (DDR2 - 667MHz)
  • 8600M GT (Core: 475@651MHz, GDDR2: 400@497MHz) || 3DMark 06: 4626 pkt
  • WXGA+ (1440x900) TrueBright
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mik99
dodano 30-11-2010, 0:11
Nr wypowiedzi: #50


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 542
Rejestracja: 14/02/07
Nr użytkownika: 689
Laptop: MSI GX623 429PL



A czy przypadkiem Twoja metoda nie podnosi temperatury procesora oraz krótszych przebiegów na baterii?


--------------------

--------------------
GX623X-429PL: C2D T6600 | ATI HD4670 | 4GB DDR II 800MHz | HDD 500GB(5400rpm) |Windows Seven Ultimate
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ncf
dodano 30-11-2010, 2:22
Nr wypowiedzi: #51


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 009
Rejestracja: 3/06/09
Nr użytkownika: 19 905




Jeżeli opisana metoda w przypadku autora przyniosła pozytywny efekt to należy się tylko cieszyć. Jeśli ktoś inny ją zastosuje również z pozytywnym skutkiem to też wspaniale. Ale zjawiska odpowiedzialne za efekty piszczenia w cewkach i kondensatorach są bardziej złożone i jest ich więcej a każde z nich może odpowiadać za odmiennie brzmiące efekty akustyczne. Mogą na to wpływać trojakie elementy. Zaczynając od najprostszych czyli mechanicznych wad wykonania poprzez jakościowe wady samego dielektryka czyli jego jednorodność, wewnętrzne mikro-wtrąciny gazowe. zjawiska dyspersji i polaryzacji a na warunkach prądowych, napięciowych i częstotliwościowych obciążenia w zderzeniu z dwoma poprzednimi kończąc. I tak wspomniana wyżej metoda zalewania cewki żywicą może skutkować zwiększeniem jej sztywności mechanicznej co skutkuje mniejszą podatnością na pobudzenia rezonansowe ale również poprzez wygrzewanie zwiększeniem jednorodności samego dielektryka.Ten uproszczony opis nakazuje dużą ostrożność w próbach oceny tych zjawisk.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mik99
dodano 2-12-2010, 0:41
Nr wypowiedzi: #52


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 542
Rejestracja: 14/02/07
Nr użytkownika: 689
Laptop: MSI GX623 429PL



Panowie czy może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie czy ta metoda nie powoduje krótszych przebiegów na akumulatorze i wzrostu temperatur?


--------------------

--------------------
GX623X-429PL: C2D T6600 | ATI HD4670 | 4GB DDR II 800MHz | HDD 500GB(5400rpm) |Windows Seven Ultimate
Go to the top of the page
 
+Quote Post
_apsik
dodano 2-12-2010, 0:50
Nr wypowiedzi: #53


hanys
********

Grupa: Koneser
Wypowiedzi: 7 893
Rejestracja: 26/01/08
Nr użytkownika: 6 580



nie jestem oczywiscie pewny ale wydaje mi sie ze zmiany w registry nie powinny wplynac drastycznie na czas pracy accu oraz temperatury.


--------------------
Dell XPS M1530 Crimson Red
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mik99
dodano 2-12-2010, 13:04
Nr wypowiedzi: #54


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 542
Rejestracja: 14/02/07
Nr użytkownika: 689
Laptop: MSI GX623 429PL



QUOTE(Torwald @ 28-11-2010, 15:37) *
Ok, przeszukałem Sieć jeszcze raz i znalazłem coś, co 'działa' na Windows 7.

1. Odpalamy konsolę (cmd.exe) jako Administrator (chyba że mamy UAC wyłączone...)
2. Wpisujemy linijki poleceń zatwierdzając każdą po kolei:

CODE
powercfg -attributes SUB_PROCESSOR 06cadf0e-64ed-448a-8927-ce7bf90eb35d -ATTRIB_HIDE
powercfg -attributes SUB_PROCESSOR 12a0ab44-fe28-4fa9-b3bd-4b64f44960a6 -ATTRIB_HIDE
powercfg -attributes SUB_PROCESSOR 40fbefc7-2e9d-4d25-a185-0cfd8574bac6 -ATTRIB_HIDE
powercfg -attributes SUB_PROCESSOR 4b92d758-5a24-4851-a470-815d78aee119 -ATTRIB_HIDE
powercfg -attributes SUB_PROCESSOR 7b224883-b3cc-4d79-819f-8374152cbe7c -ATTRIB_HIDE
powercfg -attributes SUB_PROCESSOR 943c8cb6-6f93-4227-ad87-e9a3feec08d1 -ATTRIB_HIDE


3. Przechodzimy do ustawień w Panelu sterowania "Control Panel\Hardware and Sound\Power Options\Edit Plan Settings" - nie wiem jak to 'po polskiemu' jest wink.gif
Generalnie chodzi o ekran pozwalający zmieniać ustawienia planów zasilania. Wybieramy profil 'High Performance' (Wysoka wydajność), przywracamy ustawienia domyślne.
4. Klikamy 'Change advanced power settings' (czyli mniej więcej 'zmień ustawienia zaawansowane...', obok 'przywróć ustawienia domyślne')
5. Upewniamy się, że wybrany jest plan 'High Performance' (Wysoka wydajność)
6. Przechodzimy do 'gałęzi' Processor Power Management (ten pod 'Display' - 'Ekran')
7. Ustawiamy wartości następująco:

CODE
Proc. performance increase threshold = 30%
proc. perf. decrease threshold = 85%
Proc. perf. decrease policy = Ideal
Proc. idle demote threshold = 85%
Proc. idle promote threshold = 100% **
Minimum processor state = 0%
Proc. performance core parking overutilization Threshold = 95% **
System cooling policy (no change) = 'active'
Maximum processor state (no change) = 100%


Powinno zadziałać ;]

PS. Poprawiłem ustawienia...

Czy te wartości tyczą się zasilania bateryjnego czy po prądem? a może obydwu?. Czy u Ciebie te ustawienia nie powodują krótszych przebiegów na akumulatorze i wzrostu temperatur?


--------------------

--------------------
GX623X-429PL: C2D T6600 | ATI HD4670 | 4GB DDR II 800MHz | HDD 500GB(5400rpm) |Windows Seven Ultimate
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gosc_limo_*
dodano 2-12-2010, 13:36
Nr wypowiedzi: #55





Gość






Metoda lepsza, niz nic. Co jakis czas dana generacja CPU ma z tym problemy - to samo mialem z FS na Pentium M. Choc z drugiej strony podejrzewam, ze to po prostu kwestia odpowiedniego doboru komponentow LC i dopracowanego projektu plyty glownej.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
karllo15
dodano 8-12-2010, 17:39
Nr wypowiedzi: #56


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 327
Rejestracja: 16/05/10
Nr użytkownika: 28 660
Laptop: N53JN



Ktoś już testował to czy tylko autor???

Mam prośbę jeśli mógłbyś to napisz co głównie trzeba zrobić... na początku napisałeś kilkanaście komend które trzeba przerobić a później tylko że:
QUOTE
Co do tych ustawień, to wystarczy zmienić na 100% jedynie jedną wartość: Proc. idle promote threshold = 100%

to czy muszę to zrobić wszystko czy tylko to co na końcu napisałeś...
Czy to obowiązuje dla każdego planu zasilania czy tylko 'High Performance

z góry dzięki...


--------------------
Laptop: ASUS N53JN-SX029D; RAM (Kingston 2x4GB); SSD Crucial MX100 256GB
Plecak: Asus BacPac Conquer Bag
Mysz: Logitech Wireless Mouse M705
Klawiatura: Logitech Wireless Keyboard K350
Net: Huawei e3131 + Aero2 -- bywało lepiej ale chociaż za darmo...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nethaker
dodano 5-01-2011, 20:37
Nr wypowiedzi: #57


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 700
Rejestracja: 5/12/08
Z: 3miasto
Nr użytkownika: 16 145



Na mojego T60 popiskującego na baterii zadziałały ustawienia od Torwalda idealnie. Muchas gracias amigo


--------------------

IBM T60 bios 2.26 usunięta whitelist (Intel Advanced-N 6200) | T7200, 4GB DDR2, Samsung SSD PM800 64GB, 320GB 7200@ultrabay, 9 cell battery, 14.1" 1400x1050 BoeHydis mat, VX nano, W7P x64
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Tzu
dodano 5-01-2011, 21:34
Nr wypowiedzi: #58


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 151
Rejestracja: 29/12/10
Nr użytkownika: 35 232
Laptop: ASUS K52JU-SX005, ACER ASPIRE 5720Z



I ja mam ten problem w moim NOWYM lenovo b560, w piątek dzwonie do sklepu i rezygnuję (mam jeszcze ten czas na odstąpienie od produktu) ze sprzętu, poproszę o nowy, nie mam zamiaru od razu nowego sprzętu do serwisu odsyłać... Jak pech to pech.


--------------------
ASUS K52JU-SX005: i3-380m, AMD Radeon HD6370M, 320GB HDD, 3GB RAM, LED
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mik99
dodano 6-01-2011, 16:38
Nr wypowiedzi: #59


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 542
Rejestracja: 14/02/07
Nr użytkownika: 689
Laptop: MSI GX623 429PL



QUOTE(Tzu @ 5-01-2011, 21:39) *
I ja mam ten problem w moim NOWYM lenovo b560, w piątek dzwonie do sklepu i rezygnuję (mam jeszcze ten czas na odstąpienie od produktu) ze sprzętu, poproszę o nowy, nie mam zamiaru od razu nowego sprzętu do serwisu odsyłać... Jak pech to pech.

Wymieniony towar też może piszczeć. Panowie słyszałem, że na piszczenie pomaga program ThrottleStop. Może mi tylko ktoś powiedzieć jak go skonfigurować?.


--------------------

--------------------
GX623X-429PL: C2D T6600 | ATI HD4670 | 4GB DDR II 800MHz | HDD 500GB(5400rpm) |Windows Seven Ultimate
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Tzu
dodano 6-01-2011, 23:52
Nr wypowiedzi: #60


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 151
Rejestracja: 29/12/10
Nr użytkownika: 35 232
Laptop: ASUS K52JU-SX005, ACER ASPIRE 5720Z



Słuchajcie, o tym lenovo b560 słyszałem, że ma wysoką kulturę pracy i rzeczywiście tak się mi zdawało, ale pracowałem na nim głównie w lekkim hałasie (tv itp.) i się nie przebijał głos. Jak laptop działa normalnie to w sumie słychać tylko odgłos wydychanego powietrza, a czasami wentylacja dostanie kopa i wtedy już jest trochę mocniejszy szum, którego i tak na odległości pół metra już nie słychać, ale tu pojawia się pytanie czy te piszczenie z laptopa (nie wiem czy to cewki, czy coś innego) może powodować głośniejszą prace samego laptopa, bo wydaje mi się, aczkolwiek pewny nie jestem, że jak mi nie piszczał to tak często wentylacja się nie włączała.


--------------------
ASUS K52JU-SX005: i3-380m, AMD Radeon HD6370M, 320GB HDD, 3GB RAM, LED
Go to the top of the page
 
+Quote Post

8 Strony: V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 23-01-2017 - 15:37