IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

8 Strony: V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
Problem z Dyskiem, wrzuć S.M.A.R.T dysku
frankmartin
dodano 15-11-2014, 1:23
Nr wypowiedzi: #21


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 148
Rejestracja: 3/01/14
Nr użytkownika: 58 802
Laptop: Acer v3-772g with 4210m gtx850m gddr5



QUOTE(ViS @ 13-11-2014, 18:29) *
Mógłby ktoś rzucić okiem na mój dysk.Narazie wydaje mi sie, ze pracuje normalnie, jedynie co podczas defragmentacji dało się słyszeć takie "chrupanie"



Zdaje się że mam ten sam dysk no i lapek też oczywiście , mi też chrupie a tuż po zakupie hdd drive inspector wykazuje zamiast 100 to 97% żywotności z powodu wstrząsów.

Zapodam dzisiaj screena.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shadow_xx
dodano 15-11-2014, 7:38
Nr wypowiedzi: #22


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 271
Rejestracja: 25/09/09
Nr użytkownika: 22 348
Laptop: MSI EX630X-038PL      HP G6-2115SW



QUOTE(rafglock @ 14-11-2014, 23:52) *
Dla mnie to czarna magia ale powiedzcie który dysk jest w lepszej formie:




Przy drugim w HD Tune na żółto podświetlona jast pozycja 0A i B8 ale stan pokazuje OK?


Oba dyski są w pełni sprawne. Ten drugi mniej przepracował. To tyle.


--------------------
HP G6-2115SW | AMD A8-4500 | Radeon HD 7640G + 7670M | 2x4GB 1600MHz Kingston HyperX | Samsung SSD830 128GB
MSI EX630X-038PL | AMD ZM-82 | GF 9100M | RAM: 2GB (+1) | OCZ Agility 3 64GB | BT+HDMI+FireWire+Cam 2MPx+E-sata (combo)

Go to the top of the page
 
+Quote Post
r0177
dodano 15-11-2014, 10:12
Nr wypowiedzi: #23


coś tam wiem...
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 337
Rejestracja: 11/07/07
Nr użytkownika: 1 879
Laptop: EliteBook 8770w DC i 840 G3 QHD



Ok wielkie dzięki smile.gif a te żółte zaznaczenia w HD to co? tak z ciekawości pytam


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ViS
dodano 15-11-2014, 22:05
Nr wypowiedzi: #24


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 79
Rejestracja: 25/08/13
Nr użytkownika: 56 779



QUOTE
Zdaje się że mam ten sam dysk no i lapek też oczywiście , mi też chrupie a tuż po zakupie hdd drive inspector wykazuje zamiast 100 to 97% żywotności z powodu wstrząsów.

Właśnie przed chwilą sobie zainstalowałem HDD drive inspector, bo mnie zaniepokoiłeś swoim postem, ale wszystkie parametry (niezawodność, wydajność i odporność na błędy) mam na 100%, więc chyb jest dobrze smile.gif. Gdyby nie to chrupanie czasem, to ten lapek byłby praktycznie bezgłośny. I do tego się nie grzeje smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shadow_xx
dodano 16-11-2014, 8:02
Nr wypowiedzi: #25


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 271
Rejestracja: 25/09/09
Nr użytkownika: 22 348
Laptop: MSI EX630X-038PL      HP G6-2115SW



QUOTE(rafglock @ 15-11-2014, 9:18) *
Ok wielkie dzięki smile.gif a te żółte zaznaczenia w HD to co? tak z ciekawości pytam


Każdy program na swój sposób interpretuje parametry SMART i zapewne HD Tune błędnie sygnalizuje jakiś problem. Programy służą tylko do odczytania a interpretacją niech zajmie się człowiek ;-)


--------------------
HP G6-2115SW | AMD A8-4500 | Radeon HD 7640G + 7670M | 2x4GB 1600MHz Kingston HyperX | Samsung SSD830 128GB
MSI EX630X-038PL | AMD ZM-82 | GF 9100M | RAM: 2GB (+1) | OCZ Agility 3 64GB | BT+HDMI+FireWire+Cam 2MPx+E-sata (combo)

Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 16-11-2014, 8:02
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
frankmartin
dodano 17-11-2014, 17:48
Nr wypowiedzi: #26


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 148
Rejestracja: 3/01/14
Nr użytkownika: 58 802
Laptop: Acer v3-772g with 4210m gtx850m gddr5



QUOTE(ViS @ 15-11-2014, 21:12) *
Właśnie przed chwilą sobie zainstalowałem HDD drive inspector, bo mnie zaniepokoiłeś swoim postem, ale wszystkie parametry (niezawodność, wydajność i odporność na błędy) mam na 100%, więc chyb jest dobrze smile.gif. Gdyby nie to chrupanie czasem, to ten lapek byłby praktycznie bezgłośny. I do tego się nie grzeje smile.gif



Ja też miałem 100% przez kilka dni i nagle spadło.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
frankmartin
dodano 17-11-2014, 22:34
Nr wypowiedzi: #27


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 148
Rejestracja: 3/01/14
Nr użytkownika: 58 802
Laptop: Acer v3-772g with 4210m gtx850m gddr5








[Harddisk 0 ; Modell=WDC WD10JPVX-22JC3T0 ; Size=1000 GB ; ID=SCSI#Disk&Ven_WDC&Prod_WD10JPVX-22JC3T0#4&352df7ae&0&050000_0]
Current Health: 96%
Current Performance: 100%
Current Temperature: 38 °C
Contains Partitions: CH
HDD-Firmware Revision: SCSI
Reallocated Sectors: 0
Attributes failed: 0
Attributes warnings: 0
RAW-Values (18 found):
001 Value=200 Worst=200 Threshold=051 Condition=100% RAW=0
003 Value=182 Worst=180 Threshold=021 Condition=090% RAW=1 883
004 Value=100 Worst=100 Threshold=000 Condition=---- RAW=786
005 Value=200 Worst=200 Threshold=140 Condition=100% RAW=0
007 Value=200 Worst=200 Threshold=000 Condition=---- RAW=0
009 Value=100 Worst=100 Threshold=000 Condition=---- RAW=367
010 Value=100 Worst=100 Threshold=000 Condition=---- RAW=0
011 Value=100 Worst=253 Threshold=000 Condition=---- RAW=0
012 Value=100 Worst=100 Threshold=000 Condition=---- RAW=66
191 Value=097 Worst=097 Threshold=000 Condition=---- RAW=3
192 Value=200 Worst=200 Threshold=000 Condition=---- RAW=32
193 Value=199 Worst=199 Threshold=000 Condition=---- RAW=4 332
194 Value=109 Worst=099 Threshold=000 Condition=---- RAW=38
196 Value=200 Worst=200 Threshold=000 Condition=---- RAW=0
197 Value=200 Worst=200 Threshold=000 Condition=---- RAW=0
198 Value=100 Worst=253 Threshold=000 Condition=---- RAW=0
199 Value=200 Worst=200 Threshold=000 Condition=---- RAW=0
200 Value=100 Worst=253 Threshold=000 Condition=---- RAW=0




--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ireneusz
dodano 17-11-2014, 22:42
Nr wypowiedzi: #28


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 148
Rejestracja: 23/12/10
Z: Śląsk
Nr użytkownika: 35 069
Laptop: Dell Vostro 3500



Najprościej odczytać stan dysku w CrystalDiskInfo,
jeśli stan wyświetlany jest jako dobry to zero stresu,
wszelkie testy wydajności w HD Tune jeśli dysk jest systemowy (Windows na nim zainstalowany) są mało wiarygodne.


--------------------
Proszę o nie spamowanie skrzynki PW zapytaniami co Kupić czy Problemami ze Sprzętem/Oprogramowaniem < od tego jest Forum .



Go to the top of the page
 
+Quote Post
frankmartin
dodano 17-11-2014, 22:46
Nr wypowiedzi: #29


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 148
Rejestracja: 3/01/14
Nr użytkownika: 58 802
Laptop: Acer v3-772g with 4210m gtx850m gddr5



W ostatnim dysku też miałem stan dobry a jednak dane znikneły bez ostrzeżenia , a czy padnie to raczej jeszcze trochę czasu upłynie.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ireneusz
dodano 17-11-2014, 22:49
Nr wypowiedzi: #30


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 148
Rejestracja: 23/12/10
Z: Śląsk
Nr użytkownika: 35 069
Laptop: Dell Vostro 3500



Problemy z plikami wcale nie muszą być powiązane z dyskiem,
usterka w RAM czy CPU też takie cuda robi bo tego doświadczyłem.


--------------------
Proszę o nie spamowanie skrzynki PW zapytaniami co Kupić czy Problemami ze Sprzętem/Oprogramowaniem < od tego jest Forum .



Go to the top of the page
 
+Quote Post
ViS
dodano 19-11-2014, 9:17
Nr wypowiedzi: #31


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 79
Rejestracja: 25/08/13
Nr użytkownika: 56 779



QUOTE
Stan dysku dobry a te odgłosy to mechanika dysku (normalny objaw),
jak chcesz ciszę to niestety dysk SSD bo HDD jak pracują to chałasują


Jednak muszę przyznać, że mimo iż wszystkie programy pokazują, ze dysk mam OK, to to "chrupanie" dysku mnie trochę niepokoi, dodatkowo wydaje mi się, że za często miga kontrolka dysku. Czy może mieć na to wpływ, że mam zainstalowany sterownik Intel Rapid Stoage??. I czy ew. deinstalacja IRS nie spowoduje jakiś problemów z zapisem/odczytem dysku, czy z gniazdami USB??. Bo rozumiem, że do tego Intel Rapid jest sterownik SATA AHCI Driver, tak??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ireneusz
dodano 19-11-2014, 9:35
Nr wypowiedzi: #32


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 148
Rejestracja: 23/12/10
Z: Śląsk
Nr użytkownika: 35 069
Laptop: Dell Vostro 3500



Jak dysk pracuje to go słychać i to normalny objaw !
to że miga kontrolka pracy dysku też normalny objaw !
im więcej aplikacji pracuje w tle tym bardziej aktywny jest dysk ,
może masz jakieś robactwo w systemie operacyjnym lub wirusa ?
przeskanuj choćby tym na początek KLIK .


--------------------
Proszę o nie spamowanie skrzynki PW zapytaniami co Kupić czy Problemami ze Sprzętem/Oprogramowaniem < od tego jest Forum .



Go to the top of the page
 
+Quote Post
ViS
dodano 19-11-2014, 9:51
Nr wypowiedzi: #33


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 79
Rejestracja: 25/08/13
Nr użytkownika: 56 779



Jak wrócę do domu to przeskanuję go jeszcze avirą i tym co mi podesłałeś.
Z aplikacji z autostartu powywalałem wszystko oprócz bodajże Aviry, dźwięku, touchpada, USB 3.0 i Inter Rapid.
Automatyczną defragmentację też mam wyłaczoną
Może się niepotrzebnie niepokoję smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ireneusz
dodano 19-11-2014, 10:41
Nr wypowiedzi: #34


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 148
Rejestracja: 23/12/10
Z: Śląsk
Nr użytkownika: 35 069
Laptop: Dell Vostro 3500



Przeskanuj Norton Security KLIK a na ten czas wyłącz swojego antywirusa.


--------------------
Proszę o nie spamowanie skrzynki PW zapytaniami co Kupić czy Problemami ze Sprzętem/Oprogramowaniem < od tego jest Forum .



Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kravitz
dodano 22-11-2014, 14:05
Nr wypowiedzi: #35


Jestem dobry w łóżku, potrafie spać godzinami.
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 17/08/13
Z: Dubaj
Nr użytkownika: 56 672
Laptop: Lenovo Y580 i5, 4GB, GTX 660M, 1TB



Lenovo Y580, kupiony w zeszłym roku, kilkanaście zawieszeń w ciągu dnia - dysk obciążony 100% w menadżerze zadań



--------------------
Samsung R522 T6500@2.10Ghz, 3GB RAM, 320GB HDD, ATi Radeon HD 4650 1GB
Lenovo Y580 i5, 4GB RAM, 1TB HDD, nVidia Geforce GTX 660M
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 22-11-2014, 14:09
Nr wypowiedzi: #36


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 340
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



spokojnie na gwarancje mozesz go dac


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kravitz
dodano 22-11-2014, 14:11
Nr wypowiedzi: #37


Jestem dobry w łóżku, potrafie spać godzinami.
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 17/08/13
Z: Dubaj
Nr użytkownika: 56 672
Laptop: Lenovo Y580 i5, 4GB, GTX 660M, 1TB



QUOTE(waldeksik @ 22-11-2014, 13:16) *
spokojnie na gwarancje mozesz go dac


tylko obawiam się, że już po gwarancji...


--------------------
Samsung R522 T6500@2.10Ghz, 3GB RAM, 320GB HDD, ATi Radeon HD 4650 1GB
Lenovo Y580 i5, 4GB RAM, 1TB HDD, nVidia Geforce GTX 660M
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 22-11-2014, 14:12
Nr wypowiedzi: #38


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 340
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



a to nie na osobe prywatna kupiony ? nie dwa lata gwarancji ?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kravitz
dodano 22-11-2014, 14:13
Nr wypowiedzi: #39


Jestem dobry w łóżku, potrafie spać godzinami.
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 17/08/13
Z: Dubaj
Nr użytkownika: 56 672
Laptop: Lenovo Y580 i5, 4GB, GTX 660M, 1TB



QUOTE(waldeksik @ 22-11-2014, 13:19) *
a to nie na osobe prywatna kupiony ? nie dwa lata gwarancji ?


tak jest na prywatną osobe kupiony na raty, jeszcze go spłacam...

już sobie poradziłem, sprawdziłem na http://support.lenovo.com/pl/pl/warrantylookup i mam do 16 marca 2015 gwarancje wink.gif


--------------------
Samsung R522 T6500@2.10Ghz, 3GB RAM, 320GB HDD, ATi Radeon HD 4650 1GB
Lenovo Y580 i5, 4GB RAM, 1TB HDD, nVidia Geforce GTX 660M
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kristok
dodano 24-11-2014, 17:56
Nr wypowiedzi: #40


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 698
Rejestracja: 9/06/09
Z: Katowice|Majdan Nepryski
Nr użytkownika: 20 024
Laptop: Alienware M14 R2



Hej,
własnie dostałem od mojego sprzętu komunikat:
"A disk read error occured Press Ctrl+Alt+Del to restart"

Zrzuty z HD Tune nic nie pokazują (załączam).
Oba przeskanowałem i w żadnym nie ma uszkodzonych bloków.

Mocno mi teraz nie po drodze do wymiany, czy macie pomysł co może być nie tak?
Jutro postaram się rozkręcić laptopa i wyczyścić styki, upgrade BIOSU może?

Posiadam:
OCZ-VERTEX4 128GB, serial: OCZ-48J61AA91017178R
ADATA SX300 128GB, serial: 1302646904000015

Krzysiek
Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
Załącznik (obraz)
 


--------------------
DELL D600 sold
DELL XPS M1330 T9300/8400GS/4GB/320GB/LED sold
LG P310 P8400/9600GT 512 DDR3/4GB/320GB/LED sold
DELL M2400 T9600/FX370M/4GB/250GB/LED/BACKLIGHT KEY sold
DELL Alienware m14x r2 i7-3610QM/GT 650M 2GB DDR5/16GB DDR3 1600MHz/256 GB SSD/LED 1600x900 ach:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

8 Strony: V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 25-03-2017 - 10:54