IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
CLEVO & ALIENWARE + NV GPU + WIN 10 zagrożone brickiem!, Padają laptopy z WIN 10 oraz GPU NV (780M/880M/980M SINGLE I SLI).
Ponury Typ
dodano 14-10-2015, 21:15
Nr wypowiedzi: #1


Główna Szydera
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 707
Rejestracja: 1/09/10
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 31 606
Laptop: Was is das ?



ZALECAM WSZYSTKIM UŻYTKOWNIKOM TOPOWYCH KART NV W LAPTOPACH MARKI CLEVO I ALIENWARE MONITOROWANIE SPRAWY!!! LINKI DO WĄTKÓW ORAZ NAJNOWSZYCH INFORMACJI MACIE PONIŻEJ!!!.


Zagrożone konfiguracje (przybywają cały czas kolejne!):
Clevo P377SM-A (Sager NP9377-S)
Alienware 17 (R1 2013)
Alienware 18 (2013)
Alienware M17xR4
Alienware M18xR1
Alienware M18xR2

Od 8/17/2015 wszystkie raporty padniętych ekranów mają wspólne:

Windows 10 Operating System
NVIDIA GPUs (780M, 880M and 980M)
60Hz LVDS and 120Hz eDP Displays


Główny wątek na forum NBR (oryginalnie tylko o AW ale teraz doszło też Clevo): http://forum.notebookreview.com/threads/wi...-panels.779449/

Główny wątek o laptopach Clevo z tą przypadłością na NBR: http://forum.notebookreview.com/threads/wi...systems.781467/

O co chodzi: Padają laptopy AW oraz Clevo z kartami NV oraz system WIN10. Na początku były raporty tylko o padniętych panelach (w AV padały po przełączeniu na NV GPU na stałe w ciągu 24/48h od przełączenia) natomiast teraz pojawiają się też raporty o uszkodzonych biosach laptopów (a co za tym idzie również samych płyt głównych).
Powód zmiany treści: poprawiłem byka /tc


--------------------
Sześciolatek z ośmioletnim doświadczeniem.
Mobilnie: Clevo P150SM-A
CPU: i7-4900MQ RAM: 24GB DDR3 2133mhz GPU: AMD Radeon R9 M290X
Homelab:
Dell Poweredge T20 CPU: Xeon E3-1225 v3 RAM: 32GB DDR3 ECC OS: Proxmox
IMB x3250 M3 CPU: Xeon x3440 RAM: 12GB DDR3 ECC OS: Proxmox
NAS - w budowie.
There is no cloud, it's just someone else's computer!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
midzi
dodano 14-10-2015, 21:19
Nr wypowiedzi: #2


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 297
Rejestracja: 6/12/08
Z: Wołomin
Nr użytkownika: 16 162
Laptop: MSI GT683 & Samsung R560 & Lenovo R500 i starocie



Niczym wirus milenijny. Ciekawa sprawa. Przypomina casus grafik z serii 98xx, które padały podczas bety SC2, gdy siedziało się w menu.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erazer
dodano 14-10-2015, 21:21
Nr wypowiedzi: #3


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 353
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Czego ja nie miałem ;)



O matko i córko, a co to ma być? Jak to?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ponury Typ
dodano 14-10-2015, 21:21
Nr wypowiedzi: #4


Główna Szydera
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 707
Rejestracja: 1/09/10
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 31 606
Laptop: Was is das ?



@midzi Dużo kart wtedy padło, była to wina sc ;] Nie było FPS lock w menu i karty generowały pierdylion fps przy tym się paląc ;]


--------------------
Sześciolatek z ośmioletnim doświadczeniem.
Mobilnie: Clevo P150SM-A
CPU: i7-4900MQ RAM: 24GB DDR3 2133mhz GPU: AMD Radeon R9 M290X
Homelab:
Dell Poweredge T20 CPU: Xeon E3-1225 v3 RAM: 32GB DDR3 ECC OS: Proxmox
IMB x3250 M3 CPU: Xeon x3440 RAM: 12GB DDR3 ECC OS: Proxmox
NAS - w budowie.
There is no cloud, it's just someone else's computer!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wishmaker
dodano 14-10-2015, 21:22
Nr wypowiedzi: #5


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 229
Rejestracja: 5/11/14
Nr użytkownika: 62 600
Laptop: Asus G751JY :)



Pisałem od początku, kto o zdrowych zmysłach instaluję "beta" system i jest darmowym testerem , ryzykując swój sprzęt , dane i nerwy ....


--------------------
ASUS G751 JY / i7 4860 HQ / GTX 980 M / 16 GGB RAM / SSD 256 PLEXTOR M6S / HDD 1 TB HITACHI 7200 :)
Stock: OC +135 Gpu:
Fire Strike Fire Strike OC
3dmark 11 Oc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 14-10-2015, 21:22
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
midzi
dodano 14-10-2015, 21:25
Nr wypowiedzi: #6


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 297
Rejestracja: 6/12/08
Z: Wołomin
Nr użytkownika: 16 162
Laptop: MSI GT683 & Samsung R560 & Lenovo R500 i starocie



Dlatego ja wciąż na XP & 7-ce wink.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koTiONe
dodano 14-10-2015, 21:26
Nr wypowiedzi: #7


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 785
Rejestracja: 16/04/11
Z: Den Haag
Nr użytkownika: 38 595
Laptop: Acer TM 7720G, MSI GX740, P170EM



Ciekawe co będzie z ludźmi którzy kupili oddzielnie np 980m za 3 kafle i sprzęt padł, niezły cyrk.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AlexRoiv
dodano 14-10-2015, 21:26
Nr wypowiedzi: #8


ten tego
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 534
Rejestracja: 9/09/14
Nr użytkownika: 61 888
Laptop: Lenovo y50-70_i5_8GB_850 EVO 500GB



@Wishmaker
Miliony ...nie mogą się mylić ghe ghe biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
knight
dodano 14-10-2015, 21:37
Nr wypowiedzi: #9


Uwolnić pixele!
*******

Grupa: Zablokowano
Wypowiedzi: 1 914
Rejestracja: 1/02/13
Z: UK/PL
Nr użytkownika: 53 794
Laptop: P870DM/GX60/8540w



Ku...rde. ... Serio? Chcę kupić P771DM-G jak wrócę, hajs już czeka. I teraz widzę coś takiego? A system W10 jest w moim przypadku narzucony z góry. Idę się chyba powiesić, pożyczy ktoś pasek?
Oby to nie dotyczyło P771DM-G (tam jest inne ID karty... ciekawe czemu ale wątpie aby to coś zmieniało). Albo zostaje używać oficjalne stery a co do nowych, "Can't touch this!"?

EDIT: Wyszperane:

QUOTE
A quick description of the issue, for example "installed Windows 10, after updating the GPU driver the LCD panel died". Don't need an essay here (!), just a brief outline of the events leading up to the issue. The main points that we are trying to establish are:

- only in Win 10 (so far YES)

- only with Nvidia GeForce drivers and NOT with stock Clevo GPU drivers (so far YES)

- only when a customer upgradess to Win 10 or carried out a clea install (so far YES, but it seems Windows is not the cause)


QUOTE(Prema)
looks like W10 is granted low-level write access to the LCD firmware and for some reason overwrites it (maybe in conjunction with NVIDIAs new g-sync LCD communication and as long as the specific LCD has its firmware writing PIN connected


--------------------
[Hyperbook GTR87/Clevo P870DM] | QFHD 3840x2160 IPS 8BIT | i7 6700k | 32gb 2400MHz | GTX 980M | Intel Wireless-AC 8260 | Samsung EVO M2.0 250GB + Samsung EVO M2.0 500GB + Hitachi Travelstar 7K1000 1TB | PSU 330W | Windows 10 Home 64bit |
[HP Elitebook 8540w] | FHD Dreamcolor | i7 620M | 8gb 1600MHz | Quadro FX 880M (710/1500/1050 OC) | Samsung 840 PRO 256GB | Windows 7 Pro 64bit |
[MSI GX60] | FHD TN | AMD A10-5750M | 16gb 1600MHz | R9 M290X | Samsung EVO 250GB + 1TB HDD 5400rpm | Windows 7>10 Pro 64bit |
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AlexRoiv
dodano 14-10-2015, 22:21
Nr wypowiedzi: #10


ten tego
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 534
Rejestracja: 9/09/14
Nr użytkownika: 61 888
Laptop: Lenovo y50-70_i5_8GB_850 EVO 500GB



QUOTE
looks like W10 is granted low-level write access to the LCD firmware and for some reason overwrites it (maybe in conjunction with NVIDIAs new g-sync LCD communication and as long as the specific LCD has its firmware writing PIN connected

Bo to Wuj Sam będzie decydować o tym co możesz oglądać wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chomicius
dodano 14-10-2015, 23:17
Nr wypowiedzi: #11


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 660
Rejestracja: 26/02/13
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 54 251



QUOTE(Ponury Typ @ 14-10-2015, 23:18) *

Ale to na UEFI. Na Legacy jest ok. Zmiana edid matrycy i stad kwiatki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
knight
dodano 15-10-2015, 7:14
Nr wypowiedzi: #12


Uwolnić pixele!
*******

Grupa: Zablokowano
Wypowiedzi: 1 914
Rejestracja: 1/02/13
Z: UK/PL
Nr użytkownika: 53 794
Laptop: P870DM/GX60/8540w



Czyli puki bios ustawiony jest na Legacy, to nic nie grozi "laptłukowi"? A jak ustawi się "przypadkowo" UEFI to może stać się krzywda? ;x
Btw z tego co studiuję temat, to większość miała zainstalowaną EVGE precision, ale nie każdy...


--------------------
[Hyperbook GTR87/Clevo P870DM] | QFHD 3840x2160 IPS 8BIT | i7 6700k | 32gb 2400MHz | GTX 980M | Intel Wireless-AC 8260 | Samsung EVO M2.0 250GB + Samsung EVO M2.0 500GB + Hitachi Travelstar 7K1000 1TB | PSU 330W | Windows 10 Home 64bit |
[HP Elitebook 8540w] | FHD Dreamcolor | i7 620M | 8gb 1600MHz | Quadro FX 880M (710/1500/1050 OC) | Samsung 840 PRO 256GB | Windows 7 Pro 64bit |
[MSI GX60] | FHD TN | AMD A10-5750M | 16gb 1600MHz | R9 M290X | Samsung EVO 250GB + 1TB HDD 5400rpm | Windows 7>10 Pro 64bit |
Go to the top of the page
 
+Quote Post
boniu
dodano 15-10-2015, 7:29
Nr wypowiedzi: #13


Alergik
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 518
Rejestracja: 10/02/10
Z: Szczecin
Nr użytkownika: 26 113
Laptop: Clevo P751ZM



U mnie wszystko działa a używam od dnia kiedy wyszło smile.gif
Jak coś się stanie to wyślę na gwarancje i będzie po problemie.

Teraz doczytałem że to dotyczy nie mojego panelu bo mam eDP 60Hz


--------------------
PC | i7-6700K @ 4.7GHz 1.37V | H115i ML140 PushPull | MSI Z170A M7 | 16GB 3000 CL15 | GTX1080 SeaHawk X (+150|+500) | 950 Pro 512GB + 850 Evo 1TB | RM750x | 780T | Dell U2414H | Logitech G700s | Logitech G933 | wrzesień 2016
Go to the top of the page
 
+Quote Post
knight
dodano 15-10-2015, 7:47
Nr wypowiedzi: #14


Uwolnić pixele!
*******

Grupa: Zablokowano
Wypowiedzi: 1 914
Rejestracja: 1/02/13
Z: UK/PL
Nr użytkownika: 53 794
Laptop: P870DM/GX60/8540w



Były tam wzmianki o 75Hz IPS'ie od LG? Bo jestem dopiero w 1/100 lektury, i niezbyt mam czas w robocie "aktywnie" czytać owy temat. :/


--------------------
[Hyperbook GTR87/Clevo P870DM] | QFHD 3840x2160 IPS 8BIT | i7 6700k | 32gb 2400MHz | GTX 980M | Intel Wireless-AC 8260 | Samsung EVO M2.0 250GB + Samsung EVO M2.0 500GB + Hitachi Travelstar 7K1000 1TB | PSU 330W | Windows 10 Home 64bit |
[HP Elitebook 8540w] | FHD Dreamcolor | i7 620M | 8gb 1600MHz | Quadro FX 880M (710/1500/1050 OC) | Samsung 840 PRO 256GB | Windows 7 Pro 64bit |
[MSI GX60] | FHD TN | AMD A10-5750M | 16gb 1600MHz | R9 M290X | Samsung EVO 250GB + 1TB HDD 5400rpm | Windows 7>10 Pro 64bit |
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erazer
dodano 15-10-2015, 7:52
Nr wypowiedzi: #15


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 353
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Czego ja nie miałem ;)



Wymienione były także starsze modele AW, które nie mają IPS, więc nie spał bym spokojnie tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Niewier
dodano 15-10-2015, 9:59
Nr wypowiedzi: #16


Unbeliev
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 378
Rejestracja: 19/07/12
Z: Kraków
Nr użytkownika: 49 695



Ale czy to kwestia samego Windowsa a nie sterów nVidii pod ten system?
Nie od dziś wiadomo, że zieloni nie radzą sobie ze sterownikami pod ten system. Ba, odwalają niezły szans ze stabilnością pracy od ~pół roku.
Gdy 10tka była dla Insiderów to również odradzano pracę z tą kartą.

Gdy wychodziła seria GTX 2xx to istniała sytuacja z podobnym rezultatem(uszkodzenie karty), lecz tam niedopracowali kontroler obrotów http://www.pcworld.pl/news/357053/Uwaga.na...rzegrzanie.html

Nie czytałem wątka, ale sterowniki były brane ze strony producenta laptopów czy bezpośrednio od nVidii? Bo jeśli to pierwsze to wpadka niezła, jak drugie.. po to są sterowniki na stronie producenta Clevo/AW wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
davenam
dodano 17-10-2015, 19:17
Nr wypowiedzi: #17


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 66
Rejestracja: 26/02/13
Nr użytkownika: 54 249



jakby co to w mojej konfiguracji wszystko dziala bez zarzutow



--------------------
X15DM (P751DM) | i7- 6700 Skylake, 4x3.4 GHz, 8MB Cache, 65W | GTX 980M 8GB DDR5 | 32 GB (2x16) DDR4 2133 MHz |
Samsung SSD 256GB 950 Pro M.2 2280 (odczyt/zapis; 2200/900 MB/s) | Hitachi Travelstar 7K1000 1TB (7200rpm) | 15,6" LED Full HD 1920 x 1080 IPS | Intel Dual Band Wireless-AC 7265 | Windows 10 x64
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kinder112
dodano 19-10-2015, 12:38
Nr wypowiedzi: #18


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 151
Rejestracja: 13/10/07
Nr użytkownika: 3 423
Laptop: w230ss



Mi na W230SS sterownik Intela do grafiki rzucał bluescreeny przez jakieś 3 miesiące i ostatecznie dopiero ręczny update na najnowsze stery jakoś tydzień temu wydaje się że naprawił sytuację.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
filazaf
dodano 28-10-2015, 20:44
Nr wypowiedzi: #19


KKnD
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 97
Rejestracja: 17/11/10
Z: Elgin
Nr użytkownika: 33 950
Laptop: GX660



Jaki jest finał całej tej sprawy, wiadomo czy zagrożone są inne firmy? Inne modele? Czy na razie zbieranie danych?
No czy ktoś hajsy za uszkodzenie oddaje?
Gwarancja? M$??


--------------------
Jestem w UK :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
knight
dodano 28-10-2015, 21:33
Nr wypowiedzi: #20


Uwolnić pixele!
*******

Grupa: Zablokowano
Wypowiedzi: 1 914
Rejestracja: 1/02/13
Z: UK/PL
Nr użytkownika: 53 794
Laptop: P870DM/GX60/8540w



To nie wina microsoftu ani w10 tylko sterownikow nvidii. Gwarancja lapka u producenta.


--------------------
[Hyperbook GTR87/Clevo P870DM] | QFHD 3840x2160 IPS 8BIT | i7 6700k | 32gb 2400MHz | GTX 980M | Intel Wireless-AC 8260 | Samsung EVO M2.0 250GB + Samsung EVO M2.0 500GB + Hitachi Travelstar 7K1000 1TB | PSU 330W | Windows 10 Home 64bit |
[HP Elitebook 8540w] | FHD Dreamcolor | i7 620M | 8gb 1600MHz | Quadro FX 880M (710/1500/1050 OC) | Samsung 840 PRO 256GB | Windows 7 Pro 64bit |
[MSI GX60] | FHD TN | AMD A10-5750M | 16gb 1600MHz | R9 M290X | Samsung EVO 250GB + 1TB HDD 5400rpm | Windows 7>10 Pro 64bit |
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 21-01-2017 - 14:19