IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

9 Strony: V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
Alienware M18X R2, Umarł po konserwacji chłodzenia...
andrzejz78
dodano 27-10-2016, 21:45
Nr wypowiedzi: #21


majsterkowicz
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 817
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



QUOTE(Mardok_1986 @ 27-10-2016, 21:28) *
No ale jak nie reaguje na przycisk power to chyba tylko ta płytka albo taśma jest walnięta. Jakby mobo klęknęło to chyba powinno jakoś zareagować na włączenie, prawda?

No taki stary wyga a nie kumaty biggrin.gif

Jak dla przykładu padł KBC to co ma tego "powera" obsłużyć? Jak wymiotło EC to skąd KBC będzie wiedział co zrobić jak dostanie sygnał z włącznika?

Wiele rzeczy jak padnie to powoduje cegłę z laptopa Sam taką mam płytę niby wszystko sprawne a zero reakcji

Jest jeszcze opcja odpalenia "z płyty" ale nie wiem jak to jest w alienach To by wyeliminowało opcję uszkodzonego przycisku lub taśmy


--------------------
MSI GT70 | i7 4940MX @4,3GHz | GTX 1060 | 16GB 2133MHz no OC | SSD 3x 120GB Raid 0 + SSD 1TB | 17" AUOptronics FHD LED | Zasilator 230W
Medion Erazer X7817 - testbed/experimental platform
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mardok_1986
dodano 27-10-2016, 21:46
Nr wypowiedzi: #22


Taichou
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3 374
Rejestracja: 28/10/11
Nr użytkownika: 43 908
Laptop: Alienware M17x R2



Edytka: to ja nie wiem, nie jestem elektronikiem by się znać na takich rzeczach, ja tylko rozbieram, składam i testuje xD


--------------------
Alienware M17x R2 - 940XM ES - 2.13GHz @ 3.44GHz / 6 GB DDR3-1333 / Samsung 470 128 GB SSD - 500 GB HDD / 7970m @ 950-1250 / 17" WXGA+ / Eizo FS2333 / Win7 x64

Hp EliteBook 8460p
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erazer
dodano 27-10-2016, 21:53
Nr wypowiedzi: #23


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 820
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Czego ja nie miałem ;)



QUOTE(Mardok_1986 @ 27-10-2016, 21:46) *
Edytka: to ja nie wiem, nie jestem elektronikiem by się znać na takich rzeczach, ja tylko rozbieram, składam i testuje xD

No to tak jak ja smile.gif
Odpalić z płyty? No brzmi apetycznie, ale to pewnie nie na moją głowe
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 27-10-2016, 22:19
Nr wypowiedzi: #24


majsterkowicz
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 817
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



QUOTE(Erazer @ 27-10-2016, 21:53) *
Odpalić z płyty? No brzmi apetycznie, ale to pewnie nie na moją głowe

No w MSI jest prosty sposób na to No ale to nie MSI.... tongue.gif


--------------------
MSI GT70 | i7 4940MX @4,3GHz | GTX 1060 | 16GB 2133MHz no OC | SSD 3x 120GB Raid 0 + SSD 1TB | 17" AUOptronics FHD LED | Zasilator 230W
Medion Erazer X7817 - testbed/experimental platform
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misieq9999
dodano 28-10-2016, 9:43
Nr wypowiedzi: #25


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 884
Rejestracja: 4/03/11
Z: Wadowice
Nr użytkownika: 37 341
Laptop: MSI GT780 i7-2760QM 8970M



A dobrze podpiąłeś taśmę włącznika? Wiem że pomysł może wydawać się głupi ale 80% takich przypadków wynika z uszkodzenia/złego podpięcia włącznika. Obejrzyj taśmę czy któryś pin na niej się nie ,,odkleił" i nie przesunął się bok robiąc zwarcie. Możesz zrobić jej zdjęcie i podesłać. Dopnij ostrożnie i do końca taśmy. Spróbuj odpalić Aliena z przycisków multimedialnych bo niektóre laptopy z nich startują.

Jak nie pomoże to rozbierz go i wyjmij wszystko co się da łącznie z matrycą, klawą, kartami, napędem, wifi i całą resztą. Ma być sama płyta, podpięty zasilacz, procesor, wentylator, RAM i oczywiście włącznik. Jak dalej nie odpali to masz problem tongue.gif Jak odpali to składaj to sukcesywnie i co chwilę sprawdzaj czy odpala.


--------------------
Był: Asus G73JH i7-920XM 5870M> Alienware m17x R2 i7-920XM 2x 5870M CF, potem 580M i 6990M> Alienware m17x R4 i7-3610QM 770M> Alienware m18x R2 i7-3630QM 2x7970M CF> MSI GT780 i5-2430M> i7-2630QM> i7-2670QM> i7-2760QM, 560M > 580M > 675M > 6990M > 7970M > 8970M> MSI GT70 i7-4900MQ 780M> MSI GT70 i7-2960XM 560M :)

Jest: Stacjonarka...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 28-10-2016, 9:43
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Ratucus
dodano 28-10-2016, 10:07
Nr wypowiedzi: #26


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 366
Rejestracja: 24/02/10
Z: Poznań
Nr użytkownika: 26 519
Laptop: Clevo P870dm-g



W alienie działa zwarcie pinów na płycie w celu odpalenia. W ten sposób można wykluczyć uszkodzenie kabelka i plytki od POWER.
Ja ciągle mysle o tym miejscu bo w moim często tak miałem. Tylko u mnie wypinał sie kabelek ten pod płytką ale obiawy były te same


--------------------
******************************************
Sprzedany Alienware:
System Model: M18xR2, BIOS: A12, i7-3630QM CPU @ 2.40GHz (8 CPUs), ~2.4GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M,
Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0, RAM: 16GB Kingostone HyperX, 1600Mhz CI9

Obecnie Clevo P870DM-G
i7-6700K CPU @ 4.00GHz (8 CPUs), ~4.0GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M, RAM: 8GB Samsung, Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0
3Dmark2011 : http://www.3dmark.com/3dm11/11641647
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erazer
dodano 28-10-2016, 10:10
Nr wypowiedzi: #27


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 820
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Czego ja nie miałem ;)



QUOTE(Ratucus @ 28-10-2016, 10:07) *
W alienie działa zwarcie pinów na płycie w celu odpalenia. W ten sposób można wykluczyć uszkodzenie kabelka i plytki od POWER.
Ja ciągle mysle o tym miejscu bo w moim często tak miałem. Tylko u mnie wypinał sie kabelek ten pod płytką ale obiawy były te same

Sprawdziłem to wczoraj, u mnie ten kabelek solidnie siedzi w płytce, widać że nie był często odpinany, nie ma żadnego luzu i stawia solidny opór przy wyciąganiu go z płytki.
Zaraz go będę męczył jeszcze
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 28-10-2016, 11:18
Nr wypowiedzi: #28


majsterkowicz
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 817
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



QUOTE(Ratucus @ 28-10-2016, 10:07) *
W alienie działa zwarcie pinów na płycie w celu odpalenia. W ten sposób można wykluczyć uszkodzenie kabelka i plytki od POWER.

Właśnie o tym pisałem


--------------------
MSI GT70 | i7 4940MX @4,3GHz | GTX 1060 | 16GB 2133MHz no OC | SSD 3x 120GB Raid 0 + SSD 1TB | 17" AUOptronics FHD LED | Zasilator 230W
Medion Erazer X7817 - testbed/experimental platform
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erazer
dodano 28-10-2016, 13:02
Nr wypowiedzi: #29


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 820
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Czego ja nie miałem ;)



Rozebrałem sprzęt i odpiąłem wszystko, czyli wyciągnąłem obie karty graficzne, DVD, płytkę z portami po prawej stronie, głośniki, zwolniłem dwa sloty ramu pod klawiaturą - właściwie sam mobas w spodniej obudowie z CPU i wiatrakami oraz ramem, dalej nie wstaje, zero reakcji
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiu4
dodano 28-10-2016, 13:28
Nr wypowiedzi: #30


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5 676
Rejestracja: 3/09/11
Nr użytkownika: 42 280



Wyjmij baterię, oraz kabel zasilający, przytrzymaj klawisz "ende" i trzymając włóż kabel zasilający. Jak nie ruszy to mobas do wymiany.


--------------------
XPS 13 9343 FHD i5/4GB/128GB
PC Asrock z97Extreme6, i7 4790k, MSI GTX 980 Gaming, G.SKILL RipjawsX 2400 mhz 16gb, Evo (2x250+2x500GB), Corsair RM 750W, Win 10, Acer Predator xb271hubmiprz
http://www.3dmark.com/3dm/11237357
http://www.3dmark.com/3dm11/11085375
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ratucus
dodano 28-10-2016, 13:30
Nr wypowiedzi: #31


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 366
Rejestracja: 24/02/10
Z: Poznań
Nr użytkownika: 26 519
Laptop: Clevo P870dm-g



Te piny to są te zabki w wejściu od kabelka z włącznika. Weź śrubokręt i zawrzyj je. Sprawdź tylko czy jakiś zabek sie nie ukruszył lub się nie zgiął.
Następnie weź spirytus lub cos podobnego i przejedz cala płytę. Możliwe,że podczas konserwacji sprzętu jakas kropla potu tobie spadla na płytę. Uwierz mi człowiek się poci a wiem z własnego doświadczenia,ze taka błahostka też potrafi narobić dużo zamieszania


--------------------
******************************************
Sprzedany Alienware:
System Model: M18xR2, BIOS: A12, i7-3630QM CPU @ 2.40GHz (8 CPUs), ~2.4GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M,
Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0, RAM: 16GB Kingostone HyperX, 1600Mhz CI9

Obecnie Clevo P870DM-G
i7-6700K CPU @ 4.00GHz (8 CPUs), ~4.0GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M, RAM: 8GB Samsung, Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0
3Dmark2011 : http://www.3dmark.com/3dm11/11641647
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erazer
dodano 28-10-2016, 13:31
Nr wypowiedzi: #32


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 820
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Czego ja nie miałem ;)



Chyba klawisz END, bo ENDE nie widzę na klawiaturze... czemu ma służyć takie zabieg?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiu4
dodano 28-10-2016, 13:35
Nr wypowiedzi: #33


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5 676
Rejestracja: 3/09/11
Nr użytkownika: 42 280



QUOTE(Erazer @ 28-10-2016, 13:31) *
Chyba klawisz END, bo ENDE nie widzę na klawiaturze... czemu ma służyć takie zabieg?

To klawisz serwisowy od biosu. Lapek musi wystartować na maxa z wentylami tak jakyś wgrywał bios. Jak nie ruszy to słabo, bo jeśli mobas jest ok to musi zareagować.
Tak zapytam, bo napisałeś, że wyjąłeś wszystko, bateryjkę od biosu także?


--------------------
XPS 13 9343 FHD i5/4GB/128GB
PC Asrock z97Extreme6, i7 4790k, MSI GTX 980 Gaming, G.SKILL RipjawsX 2400 mhz 16gb, Evo (2x250+2x500GB), Corsair RM 750W, Win 10, Acer Predator xb271hubmiprz
http://www.3dmark.com/3dm/11237357
http://www.3dmark.com/3dm11/11085375
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ratucus
dodano 28-10-2016, 13:46
Nr wypowiedzi: #34


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 366
Rejestracja: 24/02/10
Z: Poznań
Nr użytkownika: 26 519
Laptop: Clevo P870dm-g



Jak zawsze Musiu4 na ratunek. On mądrze mówi


--------------------
******************************************
Sprzedany Alienware:
System Model: M18xR2, BIOS: A12, i7-3630QM CPU @ 2.40GHz (8 CPUs), ~2.4GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M,
Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0, RAM: 16GB Kingostone HyperX, 1600Mhz CI9

Obecnie Clevo P870DM-G
i7-6700K CPU @ 4.00GHz (8 CPUs), ~4.0GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M, RAM: 8GB Samsung, Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0
3Dmark2011 : http://www.3dmark.com/3dm11/11641647
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erazer
dodano 28-10-2016, 13:52
Nr wypowiedzi: #35


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 820
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Czego ja nie miałem ;)



QUOTE(Misiu4 @ 28-10-2016, 13:35) *
To klawisz serwisowy od biosu. Lapek musi wystartować na maxa z wentylami tak jakyś wgrywał bios. Jak nie ruszy to słabo, bo jeśli mobas jest ok to musi zareagować.
Tak zapytam, bo napisałeś, że wyjąłeś wszystko, bateryjkę od biosu także?

Bateryjki od biosu nie wyciągałem, bo nie wiedziałem za bardzo czy lapek bez niej może ruszyć - uznałem także, że nie będzie to miało znaczenia, ale oczywiście sprawdzę
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiu4
dodano 28-10-2016, 13:55
Nr wypowiedzi: #36


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5 676
Rejestracja: 3/09/11
Nr użytkownika: 42 280



Ile to razy się rozkręcało sprzęt, który później nie chciał ruszyć, bo o czymś się zapomniało lub coś nie tak podpięło wacko.gif .

QUOTE(Erazer @ 28-10-2016, 13:52) *
Bateryjki od biosu nie wyciągałem, bo nie wiedziałem za bardzo czy lapek bez niej może ruszyć - uznałem także, że nie będzie to miało znaczenia, ale oczywiście sprawdzę

Wyjmij i przed uruchomieniem włóż wacko.gif .


--------------------
XPS 13 9343 FHD i5/4GB/128GB
PC Asrock z97Extreme6, i7 4790k, MSI GTX 980 Gaming, G.SKILL RipjawsX 2400 mhz 16gb, Evo (2x250+2x500GB), Corsair RM 750W, Win 10, Acer Predator xb271hubmiprz
http://www.3dmark.com/3dm/11237357
http://www.3dmark.com/3dm11/11085375
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erazer
dodano 28-10-2016, 13:57
Nr wypowiedzi: #37


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 820
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Czego ja nie miałem ;)



Miałem tak tylko raz przy jakimś HP jak kolega dał do przesmarowania, rozebrałem a następnie złożyłem i nie uruchamiał się wcale... prawie na zawał zeszliśmy, okazało się wtedy, że nie wpiąłem tasiemki od włącznika biggrin.gif
To była jednorazowa sytuacja i od tamtej pory skrupulatnie wszystko sprawdzam przy składaniu

EDYTA: Misiu sprawdziłem ten Twój myk z klawiszem END i lapek odpalł, znaczy wiatraki się kręcą smile.gif smile.gif smile.gif
No ale co dalej, no dalej lipa, czyli to będzie włącznik? Może jednak coś z tą płytą jest
Go to the top of the page
 
+Quote Post
maklakiewicz
dodano 28-10-2016, 14:04
Nr wypowiedzi: #38


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 283
Rejestracja: 5/04/15
Nr użytkownika: 64 387



Wyjmij baterię.
Wyjmij bateryjkę od biosu.
Włóż bateryjkę od biosu.
Wciśnij i przytrzymaj klawisz END, trzymając END włóż kabel zasilający.
Daj znać czy coś się zadziało.

I jeszcze jeden trik:
Wciśnij i przytrzymaj klawisz D, trzymając D wciśnij Power, trzymaj dalej i poczekaj kilkanaście sekund.
Daj znać czy coś się zadziało.


--------------------
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
alienware m17x r3 / i7 2860qm / 8gb
alienware m17x r4 / i7 3610qm / 8gb / 7970m
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
SPRZEDAM: HP 8710p
KUPIĘ: wifi Intel 6300 Dell
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Był: XPS 13 9343 // Elitebook 840 G2 // HP 8710p // Dell Inspiron 700m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erazer
dodano 28-10-2016, 14:08
Nr wypowiedzi: #39


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 820
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Czego ja nie miałem ;)



Z klawiszem END włączają się wiatraki tak jak pisałem, a ten trick z klawiszem D?
Przy metodzie z D żadnej reakcji
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiu4
dodano 28-10-2016, 14:17
Nr wypowiedzi: #40


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5 676
Rejestracja: 3/09/11
Nr użytkownika: 42 280



QUOTE(Erazer @ 28-10-2016, 14:08) *
Przy metodzie z D żadnej reakcji

To nie mogło ruszyć skoro power nie reaguje. Teraz tylko zwarcie na krótko, ale to do Ratucusa, bo ja już dawno tego nie robiłem.


--------------------
XPS 13 9343 FHD i5/4GB/128GB
PC Asrock z97Extreme6, i7 4790k, MSI GTX 980 Gaming, G.SKILL RipjawsX 2400 mhz 16gb, Evo (2x250+2x500GB), Corsair RM 750W, Win 10, Acer Predator xb271hubmiprz
http://www.3dmark.com/3dm/11237357
http://www.3dmark.com/3dm11/11085375
Go to the top of the page
 
+Quote Post

9 Strony: V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 27-03-2017 - 22:27