IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

9 Strony: V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
Alienware M18X R2, Umarł po konserwacji chłodzenia...
Erazer
dodano 28-10-2016, 14:26
Nr wypowiedzi: #41


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 844
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Czego ja nie miałem ;)



QUOTE(Misiu4 @ 28-10-2016, 14:17) *
To nie mogło ruszyć skoro power nie reaguje. Teraz tylko zwarcie na krótko, ale to do Ratucusa, bo ja już dawno tego nie robiłem.

No tak, nie pozostaje mi nic innego, było by nieźle gdyby to była kwestia włącznika, z drugiej strony skąd ja bym coś takiego wziął... zawsze mógł bym włączać komputer śrubokrętem wink.gif
Misiu co to właściwie znaczy, że komputer odpalił z tymi wiatrakami na ful po wciśnięciu End?? Rozumiem, że mobas nie jest martwy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiu4
dodano 28-10-2016, 14:36
Nr wypowiedzi: #42


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5 676
Rejestracja: 3/09/11
Nr użytkownika: 42 280



QUOTE(Erazer @ 28-10-2016, 14:26) *
Misiu co to właściwie znaczy, że komputer odpalił z tymi wiatrakami na ful po wciśnięciu End?? Rozumiem, że mobas nie jest martwy

Ja zawsze tak robiłem jak mi z przycisku nie odpalał(częsta usterka) żeby się przekonać czy całkiem się nie uceglił. Już nie pamiętam tej procedury, ale jeśli te wentyle pochodziły by ileś tam czasu to lapek powinien się wyłączyć i sam uruchomić. END oczywiście puszczasz jak obcy rusza z wentylami.
Zepniesz na krótko i wszystko się wyjaśni. Z alienami trzeba ostrożnie przy wydawaniu jakiejkolwiek opinii, bo te lapki mają swoje kaprysy.


--------------------
XPS 13 9343 FHD i5/4GB/128GB
PC Asrock z97Extreme6, i7 4790k, MSI GTX 980 Gaming, G.SKILL RipjawsX 2400 mhz 16gb, Evo (2x250+2x500GB), Corsair RM 750W, Win 10, Acer Predator xb271hubmiprz
http://www.3dmark.com/3dm/11237357
http://www.3dmark.com/3dm11/11085375
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misieq9999
dodano 28-10-2016, 14:52
Nr wypowiedzi: #43


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 884
Rejestracja: 4/03/11
Z: Wadowice
Nr użytkownika: 37 341
Laptop: MSI GT780 i7-2760QM 8970M



Tylko przypadkiem nie próbuj zwierać pinów taśmy włącznika na czuja jeżeli nie wiesz które to! Musisz najlepiej wyczytać ze schematu które piny zewrzeć.


--------------------
Był: Asus G73JH i7-920XM 5870M> Alienware m17x R2 i7-920XM 2x 5870M CF, potem 580M i 6990M> Alienware m17x R4 i7-3610QM 770M> Alienware m18x R2 i7-3630QM 2x7970M CF> MSI GT780 i5-2430M> i7-2630QM> i7-2670QM> i7-2760QM, 560M > 580M > 675M > 6990M > 7970M > 8970M> MSI GT70 i7-4900MQ 780M> MSI GT70 i7-2960XM 560M :)

Jest: Stacjonarka...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ratucus
dodano 28-10-2016, 14:54
Nr wypowiedzi: #44


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 367
Rejestracja: 24/02/10
Z: Poznań
Nr użytkownika: 26 519
Laptop: Clevo P870dm-g



Ja cisnę za zabiegi ale juz rozmawiałem i będzie zamykał obwód na gnieździe


--------------------
******************************************
Sprzedany Alienware:
System Model: M18xR2, BIOS: A12, i7-3630QM CPU @ 2.40GHz (8 CPUs), ~2.4GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M,
Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0, RAM: 16GB Kingostone HyperX, 1600Mhz CI9

Obecnie Clevo P870DM-G
i7-6700K CPU @ 4.00GHz (8 CPUs), ~4.0GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M, RAM: 8GB Samsung, Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0
3Dmark2011 : http://www.3dmark.com/3dm11/11641647
Go to the top of the page
 
+Quote Post
maklakiewicz
dodano 28-10-2016, 14:56
Nr wypowiedzi: #45


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 283
Rejestracja: 5/04/15
Nr użytkownika: 64 387



QUOTE(Ratucus @ 28-10-2016, 14:54) *
Ja cisnę za zabiegi ale juz rozmawiałem i będzie zamykał obwód na gnieździe

A po polskiemu da się?
Dla potomnych opis zwierania może się przydać smile.gif


--------------------
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
alienware m17x r3 / i7 2860qm / 8gb
alienware m17x r4 / i7 3610qm / 8gb / 7970m
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
SPRZEDAM: HP 8710p
KUPIĘ: wifi Intel 6300 Dell
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Był: XPS 13 9343 // Elitebook 840 G2 // HP 8710p // Dell Inspiron 700m
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 28-10-2016, 14:56
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Erazer
dodano 28-10-2016, 14:56
Nr wypowiedzi: #46


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 844
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Czego ja nie miałem ;)



Więc tak: zamknąłem obwód jak kolega Ractus radził i jest reakcja, wiatraki się załączają czyli coś się dzieje - włączają się dosłownie na jakieś dwie sekundy ta jak przy starcie systemu.
Chyba nie pozostaje mi nic innego, jak złożyć to wszystko w całość i odpalić na krótko celem sprawdzenia czy wszystko w 100% jest w porządku smile.gif smile.gif smile.gif
Dobry znak, ale pewno będę miał, jak zobaczę pulpit na ekranie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiu4
dodano 28-10-2016, 15:04
Nr wypowiedzi: #47


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5 676
Rejestracja: 3/09/11
Nr użytkownika: 42 280



QUOTE(maklakiewicz @ 28-10-2016, 14:56) *
A po polskiemu da się?

Przecież napisał po polskiemu tongue.gif .
Yntelygent i nie rozumie wink.gif .


--------------------
XPS 13 9343 FHD i5/4GB/128GB
PC Asrock z97Extreme6, i7 4790k, MSI GTX 980 Gaming, G.SKILL RipjawsX 2400 mhz 16gb, Evo (2x250+2x500GB), Corsair RM 750W, Win 10, Acer Predator xb271hubmiprz
http://www.3dmark.com/3dm/11237357
http://www.3dmark.com/3dm11/11085375
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erazer
dodano 28-10-2016, 15:27
Nr wypowiedzi: #48


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 844
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Czego ja nie miałem ;)



Zejdę na zawał chyba przy tym sprzęcie zaraz... poskładałem to do kupy i włączyłem zamykając obwód jak wcześniej, ale coś poszło nie tak, coś w gnieździe przy pierwszym pinie delikatnie się przepaliło...
Sprawdziłem znowu naciskając klawisz END i podłączając zasilanie, wiatraki startują tak jak wcześniej, czyli płyty doszczętnie nie uwaliłem.
Masakra jakaś, co z tym teraz zrobić
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ratucus
dodano 28-10-2016, 15:42
Nr wypowiedzi: #49


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 367
Rejestracja: 24/02/10
Z: Poznań
Nr użytkownika: 26 519
Laptop: Clevo P870dm-g



To przytrzymaj chwile i zobacz czy Tobie dysk zatyka. Jak tak to składaj.

Zwarcie zle słowo ale powiedzmy to profesjonalnie tak by nim się tego nie bał. Zamykasz obwód na kostce która jest na płycie głównej tam gdzie wpina się kabelek od przycisku POWER.
Używa się do tego śrubokręt i łączy zabki w tej kostce. Ich jest troche bo część odpowiada za podświetlenie czaszki od POWERA


--------------------
******************************************
Sprzedany Alienware:
System Model: M18xR2, BIOS: A12, i7-3630QM CPU @ 2.40GHz (8 CPUs), ~2.4GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M,
Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0, RAM: 16GB Kingostone HyperX, 1600Mhz CI9

Obecnie Clevo P870DM-G
i7-6700K CPU @ 4.00GHz (8 CPUs), ~4.0GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M, RAM: 8GB Samsung, Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0
3Dmark2011 : http://www.3dmark.com/3dm11/11641647
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiu4
dodano 28-10-2016, 16:02
Nr wypowiedzi: #50


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5 676
Rejestracja: 3/09/11
Nr użytkownika: 42 280



Jak tam dzisiaj nic nie pierdyknie to będzie cud laugh.gif wink.gif .


--------------------
XPS 13 9343 FHD i5/4GB/128GB
PC Asrock z97Extreme6, i7 4790k, MSI GTX 980 Gaming, G.SKILL RipjawsX 2400 mhz 16gb, Evo (2x250+2x500GB), Corsair RM 750W, Win 10, Acer Predator xb271hubmiprz
http://www.3dmark.com/3dm/11237357
http://www.3dmark.com/3dm11/11085375
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ratucus
dodano 28-10-2016, 16:04
Nr wypowiedzi: #51


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 367
Rejestracja: 24/02/10
Z: Poznań
Nr użytkownika: 26 519
Laptop: Clevo P870dm-g



Zobacz w kostce od kabelka jakie są kolory tych żył czyli tych ciężkich przewodów. Ciemne to fazowe czyli te prądowe. Jasne jaskrawe to neutralne czyli tam gdzie prąd w nich prąd nie płynie. Zewrzyj jeden fazowy z tymi jaskrawymi i będzie git.
A najlepiej i najbardziej profesjonalnie to zadzwonic do aliena i się spytac o te zabki. Oni w technicznej maja je ponumerowane i opisane.

Ale jak zadziałały wiatraki w ten sposób a z przyciskiem nie to już widzisz gdzie leży problem. Płyta nie dostawała info juz z samego wlacznika


--------------------
******************************************
Sprzedany Alienware:
System Model: M18xR2, BIOS: A12, i7-3630QM CPU @ 2.40GHz (8 CPUs), ~2.4GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M,
Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0, RAM: 16GB Kingostone HyperX, 1600Mhz CI9

Obecnie Clevo P870DM-G
i7-6700K CPU @ 4.00GHz (8 CPUs), ~4.0GHz, Card: NVIDIA GeForce GTX 980M, RAM: 8GB Samsung, Dysk: WDC WD7500BPKT-75PK4T0
3Dmark2011 : http://www.3dmark.com/3dm11/11641647
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Castiel23
dodano 28-10-2016, 16:06
Nr wypowiedzi: #52


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 007
Rejestracja: 27/08/12
Nr użytkownika: 50 531
Laptop: Alienware m17



Nic dziwnego, że DELL postanowił nazwać swoją markę laptopów gamingowych Alienware. Rzeczywiście to kosmiczna technologia: zwarcia ścieżek, kombinacje klawiszy, alternatywne sposoby odpalania - kosmos tongue.gif


--------------------
Alienware 17 | i7 4900MQ | GTX 980m | FHD | 16 GB | 128 SSD | 256 SSD | 1 TB HDD | 330W | Gelid GC-Extreme | 3dmark11
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erazer
dodano 28-10-2016, 16:14
Nr wypowiedzi: #53


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 844
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Czego ja nie miałem ;)



QUOTE(Castiel23 @ 28-10-2016, 16:06) *
Nic dziwnego, że DELL postanowił nazwać swoją markę laptopów gamingowych Alienware. Rzeczywiście to kosmiczna technologia: zwarcia ścieżek, kombinacje klawiszy, alternatywne sposoby odpalania - kosmos tongue.gif

Alienware to kiedyś była osobna marka, potem DELL wykupił, więc DELL pozostawi tylko nazewnictwo - tak to chyba było, jeśli się mylę, to poprawcie.
Mógł by swoją drogą istnieć alternatywny sposób włączenia komputra, właśnie jak kombinacją klawiszy, ułatwiło by to życie w takich przypadkach, tym bardziej że te włączniki takie delikatne mają.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiu4
dodano 28-10-2016, 16:48
Nr wypowiedzi: #54


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5 676
Rejestracja: 3/09/11
Nr użytkownika: 42 280



Ostatnio dla kumpla brałem ten włącznik na aledrogo z ramką w dobrym stanie za 100zł.


--------------------
XPS 13 9343 FHD i5/4GB/128GB
PC Asrock z97Extreme6, i7 4790k, MSI GTX 980 Gaming, G.SKILL RipjawsX 2400 mhz 16gb, Evo (2x250+2x500GB), Corsair RM 750W, Win 10, Acer Predator xb271hubmiprz
http://www.3dmark.com/3dm/11237357
http://www.3dmark.com/3dm11/11085375
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erazer
dodano 28-10-2016, 16:49
Nr wypowiedzi: #55


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 844
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Czego ja nie miałem ;)



QUOTE(Misiu4 @ 28-10-2016, 16:48) *
Ostatnio dla kumpla brałem ten włącznik na aledrogo z ramką w dobrym stanie za 100zł.

Aktualnie nie widzę takiej ramki z włącznikiem nigdzie, na ebay się pewnie znajdzie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
midzi
dodano 28-10-2016, 17:01
Nr wypowiedzi: #56


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 297
Rejestracja: 6/12/08
Z: Wołomin
Nr użytkownika: 16 162
Laptop: MSI GT683 & Samsung R560 & Lenovo R500 i starocie



Czyli dochodzimy do pierwotnych domysłów, że to problem na linii PSU-POWER.

Erazer załóż może tematy z tym swoim ciekawym przypadkiem np. na elektrodzie i kilku forach US. Przypadek ciekawy, więc może się on komuś na przyszłość przydać, a problem może dzięki temu rozwiążesz.



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiu4
dodano 28-10-2016, 17:21
Nr wypowiedzi: #57


hanys
********

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5 676
Rejestracja: 3/09/11
Nr użytkownika: 42 280



QUOTE(Erazer @ 28-10-2016, 16:49) *
Aktualnie nie widzę takiej ramki z włącznikiem nigdzie, na ebay się pewnie znajdzie.

Zapytaj w Dellu ile by sobie zażyczyli za taką przyjemność.


--------------------
XPS 13 9343 FHD i5/4GB/128GB
PC Asrock z97Extreme6, i7 4790k, MSI GTX 980 Gaming, G.SKILL RipjawsX 2400 mhz 16gb, Evo (2x250+2x500GB), Corsair RM 750W, Win 10, Acer Predator xb271hubmiprz
http://www.3dmark.com/3dm/11237357
http://www.3dmark.com/3dm11/11085375
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misieq9999
dodano 28-10-2016, 17:51
Nr wypowiedzi: #58


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 884
Rejestracja: 4/03/11
Z: Wadowice
Nr użytkownika: 37 341
Laptop: MSI GT780 i7-2760QM 8970M



QUOTE(Erazer @ 28-10-2016, 16:14) *
Alienware to kiedyś była osobna marka, potem DELL wykupił, więc DELL pozostawi tylko nazewnictwo - tak to chyba było, jeśli się mylę, to poprawcie.
Mógł by swoją drogą istnieć alternatywny sposób włączenia komputra, właśnie jak kombinacją klawiszy, ułatwiło by to życie w takich przypadkach, tym bardziej że te włączniki takie delikatne mają.

Alienware to była marka Clevo i Dell to kupił wydając np. M17X R2.

Spróbuj tak jak radzi reszta zewrzeć te piny co trzeba tylko jak dalej nie odpali to kiepsko.

Jak Ci się ,,delikatnie przepaliło" to może się skończyć na serwisie. Ja miałem tak kiedyś z MSI GT683 - przy podłączaniu taśmy włącznika jeden z pinów się odkleił i zwarł kilka innych obok. Skończyło się na wymianie kilku układów na płycie głównej bo zwarcie je uszkodziło.


--------------------
Był: Asus G73JH i7-920XM 5870M> Alienware m17x R2 i7-920XM 2x 5870M CF, potem 580M i 6990M> Alienware m17x R4 i7-3610QM 770M> Alienware m18x R2 i7-3630QM 2x7970M CF> MSI GT780 i5-2430M> i7-2630QM> i7-2670QM> i7-2760QM, 560M > 580M > 675M > 6990M > 7970M > 8970M> MSI GT70 i7-4900MQ 780M> MSI GT70 i7-2960XM 560M :)

Jest: Stacjonarka...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 28-10-2016, 17:51
Nr wypowiedzi: #59


majsterkowicz
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 823
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



QUOTE(Ratucus @ 28-10-2016, 16:04) *
Ciemne to fazowe czyli te prądowe. Jasne jaskrawe to neutralne czyli tam gdzie prąd w nich prąd nie płynie. Zewrzyj jeden fazowy z tymi jaskrawymi i będzie git.

Te elektryk a od kiedy to w obwodach prądu stałego mamy fazę i i neutralny ? laugh.gif

Chyba łatwiej zrozumieć jak jest napisany dodatni i ujemny przewód lub "+" i "-" wink.gif


--------------------
MSI GT70 | i7 4940MX @4,3GHz | GTX 1060 | 16GB 2133MHz no OC | SSD 3x 120GB Raid 0 + SSD 1TB | 17" AUOptronics FHD LED | Zasilator 230W
Medion Erazer X7817 - testbed/experimental platform
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erazer
dodano 2-11-2016, 12:17
Nr wypowiedzi: #60


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 844
Rejestracja: 28/05/13
Nr użytkownika: 55 642
Laptop: Czego ja nie miałem ;)



Zorientowałem się właśnie jak sprawa wygląda z tym włącznikiem, no i okazuje się, że DELL nie posiada już w magazynach na terenie europy płytki z włącznikiem do mojego komputera.
Płytka i przewód od niej do płyty to dwie osobne części, Pan serwisant za kabelek krzyknął mi 220 złotych - ale to przy dostawie do 3,4 dni, w wypadku dłuższej dostawy, czyli jakieś dwa tygodnie, to kwota niecałe 70 PLN.
No ale płytki nie mają, pozostaje polować na ebay albo na części sprzęt sprzedać.
Taka pierdoła, a tyle problemu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

9 Strony: V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 29-03-2017 - 23:07