IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
DELL Precision M6600 - problem z grafiką?, FirePro M8900
grubyas
dodano 7-01-2017, 21:10
Nr wypowiedzi: #1


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 17/07/16
Nr użytkownika: 68 582
Laptop: DELL Precision M6600



Witam,
od kilku dni po wczytaniu Windows widzę tylko czarny ekran (nie pokazuje się okno logowania użytkownika). Dopiero po wyłączeniu serownika lub odinstalowaniu karty graficznej w trybie awaryjnym, mogę zalogować sie do systemu. Próbowałem przeinstalować sterowniki, lecz to nie pomogło, zarówno dla tych dedykowanych na dell.com, jak i nowszych ze strony amd. Diagnostyka komputera nie zgłasza żadnych problemów. Przeinstalowałem system i to nie pomogło.
DELL Precision M6600
FirePro M8900
Win7 x64

Miał ktoś podobny problem?
Polecacie jakiś serwis z możliwością wysyłki laptopa?

Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
automat
dodano 7-01-2017, 21:10
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
andrzejz78
dodano 7-01-2017, 21:30
Nr wypowiedzi: #2


majsterkowicz
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 715
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



Takie objawy najczęściej wskazują na uszkodzoną grafikę

Najlepiej sprawdź kartę na innym laptopie lub daj komuś kto to może zrobić

Serwisów z zasady nie polecamy na tym forum wink.gif


--------------------
MSI GT72 S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2133MHz | 2x 250GB 960 Evo (RAID 0) + SSD 1TB | 17" AUO 4K IPS | Zasilator 230W
Medion Erazer X7817 - testbed/experimental platform

Go to the top of the page
 
+Quote Post
grubyas
dodano 7-01-2017, 22:03
Nr wypowiedzi: #3


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 17/07/16
Nr użytkownika: 68 582
Laptop: DELL Precision M6600



Dzięki, oficjalny serwis pogwarancyjny DELL naprawia uszkodzone układy graficzne, czy od razu wymienia na nową kartę (tak jak to robią na gwarancji)?
Nie ukrywam, że nie chcę w to ładować kasy, dlatego dobrze byłoby wiedzieć czy oficjalny serwis wyjdzie dużo drożej niż w firma naprawiająca układy. Wiem, że w DELL sama diagnostyka już jest płatna.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 7-01-2017, 22:14
Nr wypowiedzi: #4


majsterkowicz
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 715
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



Dlatego napisałem abyś sprawdził grafikę na innym laptopie lub dał komuś do sprawdzenia Na pewno taniej cię to wyniesie niż w serwisie

Jeśli to padła grafika to przecież możesz sam ją wymienić To nie jest trudne Ewentualnie dasz komuś obeznanemu z forum laptopa to Ci to zrobi lepiej niż w serwisie i na pewno taniej


--------------------
MSI GT72 S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2133MHz | 2x 250GB 960 Evo (RAID 0) + SSD 1TB | 17" AUO 4K IPS | Zasilator 230W
Medion Erazer X7817 - testbed/experimental platform

Go to the top of the page
 
+Quote Post
grubyas
dodano 7-01-2017, 22:18
Nr wypowiedzi: #5


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 17/07/16
Nr użytkownika: 68 582
Laptop: DELL Precision M6600



Zapomniałem dodać, że nie mam możliwości samemu sprawdzenia grafiki na innym laptopie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 7-01-2017, 23:14
Nr wypowiedzi: #6


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 099
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



wyslij komus sama grafike a dzialaj na integrze bo taka mozliwosc masz
w razie padniecia kup sobie inna grafike lub dzialaj na integrze


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
grubyas
dodano 7-01-2017, 23:50
Nr wypowiedzi: #7


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 17/07/16
Nr użytkownika: 68 582
Laptop: DELL Precision M6600



Nie ma pewności czy to grafika, czy może płyta główna..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 7-01-2017, 23:54
Nr wypowiedzi: #8


マツダ恋人
*********

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 10 727
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



wyciagnij grafike to bedziesz wiedziec.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | ROG GTX 1080 | 4K 40'' |
LAPTOP: HP 1020 G1 + ZBOOK 15 DC + TP YOGA S1

eGPU
Go to the top of the page
 
+Quote Post
T-9
dodano 8-01-2017, 0:15
Nr wypowiedzi: #9



*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 440
Rejestracja: 15/09/10
Nr użytkownika: 32 135



GPU na 90% zdechło, wyciągnij ją, jest manual do tego:

http://www.dell.com/support/home/pl/pl/plb...n-m6600/manuals

Precision M6600 Owner's Manual PDF (29919 KB), punkt 23 Graphic Card, radiator gpu też bo bez grafy będzie "zwisał" luzem. Wtedy poleci ci na integrze hd3000 i wtedy albo zostaje inegra albo coś dedykowanego kombinujesz i wstawiasz, zależnie od budżetu.

Szkoda że nie ma gwarancji, bo dają m6100... aha i nie radzę próbować "soft-hardcore-moda" z flashowaniem m8900 vbiosem od 7970m, to nie przejdzie biggrin.gif happy.gif mellow.gif



Skąd jesteśmy?


--------------------
GT62VR, i7 7700HQ, 16GB 2133mhz, PM951 512gb nvme, 2TB HDD, GTX 1060 6GB, FHD ips, Win 10
8460p, T420, 850 G1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
grubyas
dodano 8-01-2017, 0:24
Nr wypowiedzi: #10


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 17/07/16
Nr użytkownika: 68 582
Laptop: DELL Precision M6600



Siedlce

Wiem jak to rozebrać bo już to robiłem (wymieniałem kiedyś pastę). Co tam najlepiej wrzucić? Potrzebuję dedyka, bo pracuję z grafiką 3D.
Po wyjęciu karty dopiero będzie chodził na integrze? To teraz na czym działam? Karta siedzi, jest wyłączona w menedzerze urządzeń, a ja latam teraz na max rozdzielczości 1400x1050. To teraz działa mi na tej zintegrowanej karci czy jak?

M8900 jest nówka na gwarancji 3lata za 600zł - http://allegro.pl/amd-ati-firepro-m8900-2g...6635578936.html
Warto? Czy czegoś innego szukać?
M6100 kosztuje 1400zł z wymianą...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
T-9
dodano 8-01-2017, 0:34
Nr wypowiedzi: #11



*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 440
Rejestracja: 15/09/10
Nr użytkownika: 32 135



AMD w m6600 nie ma przełączania grafik iciągle siedzi na dedykowanej, Nvidie mają...

Nie warto, to złom jest, sam puściłem m6100, ledwo po wymianie za 750 na alledrogo, a to nie ta liga.

Tanio? Quadro 3000m, 4000m (ale nie z allegro, dział giełda, coś się zawsze znajdzie), Dobre? Keplery k4000m, k5000m, 680m, ew. k3000m.


mam k5000m na sell...


--------------------
GT62VR, i7 7700HQ, 16GB 2133mhz, PM951 512gb nvme, 2TB HDD, GTX 1060 6GB, FHD ips, Win 10
8460p, T420, 850 G1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
grubyas
dodano 8-01-2017, 0:47
Nr wypowiedzi: #12


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 17/07/16
Nr użytkownika: 68 582
Laptop: DELL Precision M6600



Jak zmienie na Nvidie to bedzie trzeba coś grzebać w sofcie? Czy normalnie ją wykryje?
Ile za tą k5000m? Nowa/ używana?

Jeszcze mi powiedzcie, bo może jednak karta jest ok... Mam ją wpiętą cały czas, ale nie wiem w końcu co obsługuje mi teraz obraz (1400x1050), kiedy kartę mam wyłączoną w menedzerze urządzeń? Skoro zintegrowana działa dopiero po wyjęciu m8900
Go to the top of the page
 
+Quote Post
grubyas
dodano 8-01-2017, 19:08
Nr wypowiedzi: #13


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 17/07/16
Nr użytkownika: 68 582
Laptop: DELL Precision M6600



Jakies opinie na temat tej karty:
https://www.olx.pl/oferta/amd-firepro-m6000...99-IDiMjIh.html
?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 18-02-2018 - 2:14