IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
DELL Precision M6600 - problem z grafiką?, FirePro M8900
grubyas
dodano 7-01-2017, 21:10
Nr wypowiedzi: #1


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 17/07/16
Nr użytkownika: 68 582
Laptop: DELL Precision M6600



Witam,
od kilku dni po wczytaniu Windows widzę tylko czarny ekran (nie pokazuje się okno logowania użytkownika). Dopiero po wyłączeniu serownika lub odinstalowaniu karty graficznej w trybie awaryjnym, mogę zalogować sie do systemu. Próbowałem przeinstalować sterowniki, lecz to nie pomogło, zarówno dla tych dedykowanych na dell.com, jak i nowszych ze strony amd. Diagnostyka komputera nie zgłasza żadnych problemów. Przeinstalowałem system i to nie pomogło.
DELL Precision M6600
FirePro M8900
Win7 x64

Miał ktoś podobny problem?
Polecacie jakiś serwis z możliwością wysyłki laptopa?

Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 7-01-2017, 21:30
Nr wypowiedzi: #2


majsterkowicz
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 696
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



Takie objawy najczęściej wskazują na uszkodzoną grafikę

Najlepiej sprawdź kartę na innym laptopie lub daj komuś kto to może zrobić

Serwisów z zasady nie polecamy na tym forum wink.gif


--------------------
MSI GT70 | i7 4940MX @4,3GHz | GTX 1060 | 16GB 2133MHz no OC | SSD 3x 120GB Raid 0 + SSD 1TB | 17" AUOptronics FHD LED | Zasilator 230W
Medion Erazer X7817 - testbed/experimental platform
Go to the top of the page
 
+Quote Post
grubyas
dodano 7-01-2017, 22:03
Nr wypowiedzi: #3


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 17/07/16
Nr użytkownika: 68 582
Laptop: DELL Precision M6600



Dzięki, oficjalny serwis pogwarancyjny DELL naprawia uszkodzone układy graficzne, czy od razu wymienia na nową kartę (tak jak to robią na gwarancji)?
Nie ukrywam, że nie chcę w to ładować kasy, dlatego dobrze byłoby wiedzieć czy oficjalny serwis wyjdzie dużo drożej niż w firma naprawiająca układy. Wiem, że w DELL sama diagnostyka już jest płatna.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 7-01-2017, 22:14
Nr wypowiedzi: #4


majsterkowicz
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 696
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI



Dlatego napisałem abyś sprawdził grafikę na innym laptopie lub dał komuś do sprawdzenia Na pewno taniej cię to wyniesie niż w serwisie

Jeśli to padła grafika to przecież możesz sam ją wymienić To nie jest trudne Ewentualnie dasz komuś obeznanemu z forum laptopa to Ci to zrobi lepiej niż w serwisie i na pewno taniej


--------------------
MSI GT70 | i7 4940MX @4,3GHz | GTX 1060 | 16GB 2133MHz no OC | SSD 3x 120GB Raid 0 + SSD 1TB | 17" AUOptronics FHD LED | Zasilator 230W
Medion Erazer X7817 - testbed/experimental platform
Go to the top of the page
 
+Quote Post
grubyas
dodano 7-01-2017, 22:18
Nr wypowiedzi: #5


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 17/07/16
Nr użytkownika: 68 582
Laptop: DELL Precision M6600



Zapomniałem dodać, że nie mam możliwości samemu sprawdzenia grafiki na innym laptopie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 7-01-2017, 22:18
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
waldeksik
dodano 7-01-2017, 23:14
Nr wypowiedzi: #6


Ponboczek
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 11 297
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



wyslij komus sama grafike a dzialaj na integrze bo taka mozliwosc masz
w razie padniecia kup sobie inna grafike lub dzialaj na integrze


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
grubyas
dodano 7-01-2017, 23:50
Nr wypowiedzi: #7


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 17/07/16
Nr użytkownika: 68 582
Laptop: DELL Precision M6600



Nie ma pewności czy to grafika, czy może płyta główna..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 7-01-2017, 23:54
Nr wypowiedzi: #8


マツダ恋人
********

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 8 799
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



wyciagnij grafike to bedziesz wiedziec.


--------------------
DESKTOP: i7-2600 + MSI 980Ti + eGPU
LAPTOP: Dell Chromebook 13

Moje Aukcje Allegro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
T-9
dodano 8-01-2017, 0:15
Nr wypowiedzi: #9



*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 094
Rejestracja: 15/09/10
Nr użytkownika: 32 135



GPU na 90% zdechło, wyciągnij ją, jest manual do tego:

http://www.dell.com/support/home/pl/pl/plb...n-m6600/manuals

Precision M6600 Owner's Manual PDF (29919 KB), punkt 23 Graphic Card, radiator gpu też bo bez grafy będzie "zwisał" luzem. Wtedy poleci ci na integrze hd3000 i wtedy albo zostaje inegra albo coś dedykowanego kombinujesz i wstawiasz, zależnie od budżetu.

Szkoda że nie ma gwarancji, bo dają m6100... aha i nie radzę próbować "soft-hardcore-moda" z flashowaniem m8900 vbiosem od 7970m, to nie przejdzie biggrin.gif happy.gif mellow.gif



Skąd jesteśmy?


--------------------
GT70 (Medion), i7 4810QM, 8GB, 980m 4GB, FHD, EVO 512GB, w8.1 x64
Dell M6600, i5 2410M, 8GB, HD3000, FHD, Crucial M4 256, w7 pro x64
HP Elitebook 8460p,i7 2620M, 4GB, HD3000, HD+, Crucial BX100 (chyba...), w7 HP x64
Go to the top of the page
 
+Quote Post
grubyas
dodano 8-01-2017, 0:24
Nr wypowiedzi: #10


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 17/07/16
Nr użytkownika: 68 582
Laptop: DELL Precision M6600



Siedlce

Wiem jak to rozebrać bo już to robiłem (wymieniałem kiedyś pastę). Co tam najlepiej wrzucić? Potrzebuję dedyka, bo pracuję z grafiką 3D.
Po wyjęciu karty dopiero będzie chodził na integrze? To teraz na czym działam? Karta siedzi, jest wyłączona w menedzerze urządzeń, a ja latam teraz na max rozdzielczości 1400x1050. To teraz działa mi na tej zintegrowanej karci czy jak?

M8900 jest nówka na gwarancji 3lata za 600zł - http://allegro.pl/amd-ati-firepro-m8900-2g...6635578936.html
Warto? Czy czegoś innego szukać?
M6100 kosztuje 1400zł z wymianą...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
T-9
dodano 8-01-2017, 0:34
Nr wypowiedzi: #11



*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 094
Rejestracja: 15/09/10
Nr użytkownika: 32 135



AMD w m6600 nie ma przełączania grafik iciągle siedzi na dedykowanej, Nvidie mają...

Nie warto, to złom jest, sam puściłem m6100, ledwo po wymianie za 750 na alledrogo, a to nie ta liga.

Tanio? Quadro 3000m, 4000m (ale nie z allegro, dział giełda, coś się zawsze znajdzie), Dobre? Keplery k4000m, k5000m, 680m, ew. k3000m.


mam k5000m na sell...


--------------------
GT70 (Medion), i7 4810QM, 8GB, 980m 4GB, FHD, EVO 512GB, w8.1 x64
Dell M6600, i5 2410M, 8GB, HD3000, FHD, Crucial M4 256, w7 pro x64
HP Elitebook 8460p,i7 2620M, 4GB, HD3000, HD+, Crucial BX100 (chyba...), w7 HP x64
Go to the top of the page
 
+Quote Post
grubyas
dodano 8-01-2017, 0:47
Nr wypowiedzi: #12


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 17/07/16
Nr użytkownika: 68 582
Laptop: DELL Precision M6600



Jak zmienie na Nvidie to bedzie trzeba coś grzebać w sofcie? Czy normalnie ją wykryje?
Ile za tą k5000m? Nowa/ używana?

Jeszcze mi powiedzcie, bo może jednak karta jest ok... Mam ją wpiętą cały czas, ale nie wiem w końcu co obsługuje mi teraz obraz (1400x1050), kiedy kartę mam wyłączoną w menedzerze urządzeń? Skoro zintegrowana działa dopiero po wyjęciu m8900
Go to the top of the page
 
+Quote Post
grubyas
dodano 8-01-2017, 19:08
Nr wypowiedzi: #13


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 17/07/16
Nr użytkownika: 68 582
Laptop: DELL Precision M6600



Jakies opinie na temat tej karty:
https://www.olx.pl/oferta/amd-firepro-m6000...99-IDiMjIh.html
?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 28-02-2017 - 16:50