HP Elitebook 840 G5, Recenzja użytkownika |
Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )
![]() ![]() |
HP Elitebook 840 G5, Recenzja użytkownika |
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
Grupa: + Adherent Wypowiedzi: 7 Rejestracja: 1/03/08 Nr użytkownika: 7 822 ![]() |
Niedawno zakupiłem laptopa HP Elitebook 840 G5, a jako że dostępne są dopiero od niedawna pomyślałem ze napisze o nim parę zdań...
Jest to moja pierwsza recenzja więc proszę o wyrozumiałość ![]() HP Elitebook 840 G5 (3JX43EA) Konfiguracja: Procesor Intel Core i7-8550U (https://ark.intel.com/products/122589/Intel-Core-i7-8550U-Processor-8M-Cache-up-to-4_00-GHz) Pamięć: 16GB DDR4 2400Mhz (1x16GB) – 1 slot wolny Grafika: Intel UHD 620 Dysk: 512GB SSD NVMe (Samsung PM961) Sieć: Intel Gigabit Ethernet I219-V + Intel Dual Band Wireless AC 8265 Modem WWAN: Brak (jest w drodze 😊) - instalacja antenowa jest. Matryca: FullHD IPS UWVA + SureView + IR Camera (Realtek) Słowem wstępu: Czemu taki wybór ? Szukałem laptopa biznesowego który zastąpiłby dosyć już wysłużonego Latitude E7440. Jako że E7440 służył mi przez ponad 4 lata i byłem z niego bardzo zadowolony to następca nie miał łatwego zadania ![]() W tej recenzji nowego HP porównam właśnie do E7440 oraz do nowego Latitude 7490 którym miałem okazję pobawić się przez chwile. Dodam iż Latitude 7490 był w bardzo podobnej cenie (różnica ok 500zł) natomiast był w słabszej konfiruacji (i5-8250, 256GB SDD SATA, 8GB RAM, FullHD) Na HP zdecydowałem się dlatego, iż chwile pobawiłem się także HP Elitebook 840 G1 i bardzo mi się spodobał – wtedy także zacząłem brać pod uwagę wersje G5. Miał lepsza cenę i parametry niż np. wspomniane Latitude 7490 lub 5490 oraz złącze gniazda dokowania. Obudowa: Obudowa wykonana jest w większości z aluminium, jest bardzo solidna i przyjemna w dotyku. Jedyne do czego można się przyczepić to że podczas otwierania matrycy słychać czasami delikatny klik/trzask. Poza tym nie skrzypi, jest dosyć łatwa do serwisowania. Obudowa matrycy jest dosyć sztywna (ale mniej niż w E7440 lub 7490), ugina się nieco przy zamykaniu i otwieraniu. Zawiasy trzymają bardzo dobrze, maksymalny kąt otwarcia jest zadowalający, jest to bodajże 130 stopni. Na duuuży plus zasługuje zastosowanie wejścia stacji dokującej z prawej strony – jest ono kompatybilne ze stacjami HP Ultraslim 2013 (np. z 840 G1) – więc stacje można kupić na allegro za 80zł. Ja jestem zwolennikiem tradycyjnego dokowania niż thunderbolt dlatego dla mnie był to duży atut przy wyborze. Głośniki i mikrofon: Nie używam ich zbyt wiele, raczej korzystam ze słuchawek, głośniki są sygnowane przez Bang & Olufsen, grają czysto i wyraźnie. Mikrofonów jest sporo bo aż 4 (dwa z przodu oraz dwa z tyłu ekranu) – np. podczas spotkania skype, te tylne można przełączać czy mają działać jako redukcja szumów czy mają działać jako dodatkowe mikrofony zbierające dźwięk z tyłu laptopa. Porty i złącza: Po lewej stronie: USB 3.1 (ładujący) i czytnik SmartCard Z przodu: Dioda zasilania, dioda wifi, dioda dysku Z prawej strony: złącze zasilania (beczka), złącze thunderbolt (USB-C) z powershare, gniazdo dokowania, gniazdo RJ45, USB 3.1, HDMI, wejście słuchawkowe, slot karty SIM Tył: brak Spód: brak Obraz: W tym modelu HP została zastosowana matryca FullHD IPS UWVA ze zintegrowanym filtrem SureView. Z tego co udało mi się wyczytać z dokumentacji HP, matryca posiada jasność 700cd/m2. Kąty widzenia są bardzo dobre, natomiast ekran mimo że matowy to odbija światło nieco bardziej niż np. w E7440 czy 7490. Tam obraz wg mnie był nieco lepszy pod tym względem. Obstawiam iż jest to wina zastosowania filtra prywatyzującego SureView. Jasność maksymalna jest wystarczająca – natomiast spodziewałem się ze będzie ciut jaśniej przy maksymalnym ustawieniu. Są też widoczne dosyć spore uloty światła, np. podczas uruchamiania laptopa. Jeżeli chodzi o filtr SureView to bardzo ciekawa sprawa jeżeli często pracujemy w miejscach publicznych i nie lubimy kiedy ktoś nam zagląda co robimy. Nie jest tak że nie widać totalnie nic. Żeby starać się w ogóle coś przeczytać patrząc z boku, trzeba się bardzo napracować, a i tak nie wiele to daje gdyż np. tekst jest praktycznie nie do rozczytania. Klawiatura i touchpad: Klawiatura podświetlana, wyspowa o bardzo przyjemnej pracy, nieco inny układ niż w DELL – głównie przez zastosowanie dodatkowej kolumny klawiszy po prawej stronie. Podczas pisania nie ugina się i jest cicha. Podświetlenie ma dwa ustawienia intensywności. Plus za „fn lock” przełączający działanie klawiszy f1-f12 oraz za to że ten „fn lock” zostaje po restarcie/wyłączeniu komputera w takim stanie jak był. Brakuje automatycznego uruchamiania podświetlania klawiatury w zależności od jasności otoczenia. Touchpad jest o śliskiej fakturze, bardzo precyzyjnie działający – mimo iż jest pozbawiony fizycznych przycisków (tylko podobnie jak w Lenovo przyciskamy touchpad) to działa bardzo przyjemnie. Mi np. mechanizm zastosowany w Lenovo bardzo nie przypadł do gustu. Mechanizm przyciskania działa mniej więcej do ¾ wysokości touchpada – nie działa na całej powierzchni Touchpada. Trackpointa nie używam więc się nie będę wypowiadał. Bezpieczeństwo: Zastosowana kamera z detekcją głębi bardzo dobrze sprawdza się podczas logowania do systemu (Windows Hello) – podobno też ciężej ją oszukać, nie wystarczy wydrukować zdjęcie.. Czytnik linii papilarnych działa szybko i sprawnie. Oczywiście jest obecny moduł TPM. Kultura pracy: Praca na baterii: tutaj praktycznie cały czas laptop jest pasywny, wentylator włącza się tylko przy większych obciążeniach i na chwile. Praca na zasilaniu: tutaj jest gorzej, wentylator pracuje częściej z racji ustawionych wyższych taktowań natomiast nie jest uciążliwy nawet w bardzo cichym pomieszczeniu (np. porównując go do Latitude 7490 gdzie wentylator bardzo szybko rozpędzał się do szumu przypominającego małą suszarkę – dla mnie to głównie zdyskwalifikowało ten model przy wyborze. Jeżeli laptop nie jest obciążony, wentylator się wyłącza. Jednym z najbardziej grzejących się elementów jest dysk twardy, podczas testów osiąga powyżej 75 stopni – ale jest na to mały lifehack 😉 Zakupiłem Thermal Pad firmy silverstone (TP-01-M2), nałożony thermal pad na dysk oddaje wtedy ciepło do obudowy – co w moim odczuciu nawet nie wiele wpływa na jej temperaturę. Czego nie można powiedzieć o temperaturze samego dysku gdyż np. w testach AS-SSD temperatura spadła z 73-73 stopni na 52-55 – więc różnica duża jak za 20zł Bateria: Zastosowana jest bateria typu long life z 3 letnią gwarancją o pojemności 50Wh. Czas pracy na baterii to w zależności od wykorzystania miedzy 3 a 7h (np. w momencie pisania tej recenzji pozostało na baterii 3,5h – 60%, a w tle pracuje outlook, chrome, podłączone Wifi oraz włączony filtr SureView, jasność ustawiona na około 75%) Wydajność/Testy: Cinebench R15, puszczony 3 razy bez przerw: Multii 1 test: 578 pkt 2 test: 564 pkt 3 test: 530 pkt Single: 1 test: 169 pkt 2 test: 168 pkt 3 test: 168 pkt reszta testów i CPU-Z dostępne tutaj: Testy Plusy: +Dobra wydajność; choć nie najlepsza patrząc na konkurentów (pewnie dzięki temu jest ciszej) +bardzo szybki dysk +solidne wykonanie +sporo portów rozszerzeń +++gniazdo stacji dokującej +kultura pracy, cicha praca +dobry czas pracy na baterii Minusy: -Matryca nie jest wysokiej jakości, posiada uloty swiatła oraz trochę za bardzo jak na mój gust odbija światło -dźwięki podczas otwierania matrycy do pełnego wychylenia -dziwne działanie Wifi, często przełącza się na 2,4Ghz kiedy mogłoby pracować na 5Ghz (np. E7440 nie miał z tym problemu) i czasami gubi zasięg - muszę to jeszcze poobserwować. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu, bardzo fajny laptop do pracy ze złączem stacji dokującej jakich już mało w ofercie. Zdjęcia laptopa: Zdjęcia HP 840 G5 Jeżeli macie pomysły na jakieś inne testy/benchmarki to piszcie, postaram sie je dorzucić. |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
![]() マツダ恋人 Grupa: + Adherent Wypowiedzi: 12 449 Rejestracja: 29/12/09 Nr użytkownika: 24 789 ![]() |
Więcej zdjęć!
![]() Nie widze w specs info jaki Thunderbolt tam siedzi, ktos wie moze? -------------------- DESKTOP: HP 800 G4 | i5-8500 | 64GB RAM | 1.5TB NVMe | 40" 4K |
LAPTOP: HP X360 1030 G3, Dell Chromebook 13 eGPU: PE4L 2.1b, AGA, Mantiz Venus |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
Grupa: + Adherent Wypowiedzi: 7 Rejestracja: 1/03/08 Nr użytkownika: 7 822 ![]() |
Zdjęcia wrzucone (jest 25).
Niestety nie wiem jaki jest thunderbolt. |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
![]() マツダ恋人 Grupa: + Adherent Wypowiedzi: 12 449 Rejestracja: 29/12/09 Nr użytkownika: 24 789 ![]() |
Wygląda jak HP Chromebook G1, to dobrze. Szkoda ze ten pasek na klapie matrycy jest, spoko ze wszystkie matrcye sa IPS ale skoro ich rozstrzal jest miedzy 220 a 700 cd/m2, to ja nie wiem co to jest za IPS z 220 cd/m2, chyba najgorszy Innolux z odpadów. Biorac pod uwage ze od oczekiwanych wynikow matryc, w realu wychodzi jakies 20-30% mniej, to to bedzie jakas potworna kaszanka, same 220 sa okrutnie okrutne złe a co dopiero cos pozniej 200.
IPS z 150 cd/m2 - Mercedes S z 1.0ecoboost. -------------------- DESKTOP: HP 800 G4 | i5-8500 | 64GB RAM | 1.5TB NVMe | 40" 4K |
LAPTOP: HP X360 1030 G3, Dell Chromebook 13 eGPU: PE4L 2.1b, AGA, Mantiz Venus |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
![]() aka Pan Okoliczny Grupa: + Zasłużony Wypowiedzi: 6 992 Rejestracja: 5/01/14 Z: UK Nr użytkownika: 58 820 Laptop: + HP ![]() |
Komputer prezentuje się eleagncko i nowocześnie, G3/G4 wyglądają przy nim jak lapki z Biedronki.
Świetne nowe logo. W końcu brak chamskiego VGA i gumowych zaślepek śrub. Czy materiał to w dotyku faktycznie metal (jak np w Folio), czy dalej posrebrzany plastik (jak w EliteBookach G3/G4) i czy spód jest z tego samego materiału ? Co do skrzypienia/trzeszczenia zawiasu(ów) to tak na poczatku czasem bywa - spróbuj go po prostu rozruszać, może pomoże. Thunderbolt to 3: https://en.wikipedia.org/wiki/Thunderbolt_(interface) https://en.wikipedia.org/wiki/Thunderbolt_(...t_Connertor.jpg https://en.wikipedia.org/wiki/Thunderbolt_(...USB-C_ports.jpg Wygląda jak HP Chromebook G1, to dobrze. Niby jak to ? https://www.notebookcheck.net/fileadmin/Not...3_chromeb14.jpg Pomijając fakt, że chromebooki to praktycznie nawet nie są komputery, a raczej kalkulatory, to ja tu podobieństwo widze raczej jedynie w kolorystyce. Do tego ma stare logo. G5 wyglada natomiast na pierwszy rzut oka jak np właśnie testowany przeze mnie EliteBook x360 1030 G2, który chyba pojawił sie na rynku wcześniej: http://ssl-product-images.www8-hp.com/digm...s/c05363011.png Szkoda ze ten pasek na klapie matrycy jest Wydaje mi się, że ten pasek może mieć jakiś związek z antenami, nie wiem, czy przypadkiem ta część obudowy nad paskiem nie jest z innego materiału, niż metalowy dekiel, aby lepiej dochodził sygnał, bo taki pasek jest praktycznie teraz w każdym lapku z metalowym deklem i opcja modemu GSM. PS: Swoją droga w końcu po padaczkach G1/G2 i mega padaczkach G3/G4 zanosi się na renesans EliteBooków. Chociaż zanim te G5ki trafią masowo pod polskie strzechy to wiele jeszcze wody w Wiśle upłynie |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
Co do skrzypienia/trzeszczenia zawiasu(ów) to tak na poczatku czasem bywa - spróbuj go po prostu rozruszać, może pomoże. Wydaje mi się, że ten pasek może mieć jakiś związek z antenami, nie wiem, czy przypadkiem ta część obudowy nad paskiem nie jest z innego materiału, niż metalowy dekiel, aby lepiej dochodził sygnał, bo taki pasek jest praktycznie teraz w każdym lapku z metalowym deklem i opcja modemu GSM. wg service manual od HP u góry ramki są anteny WWAN, dlatego też plastikowe wykończenie w tej części. anteny WLAN są na dole od przodu ekranu - może dla tego są lekkie problemy z zasięgiem (ale może to też być jakaś niekompatybilność z moim AP) - protestuje i wrócę z wnioskami, bo to tak naprawdę póki co jest jakaś jedna uciążliwa sprawa. http://content.etilize.com/User-Manual/1045971209.pdf str. 27-28 Trzeszczenie nie jest jakieś głośne ani uciążliwe, nie jest to jakiś straszny dźwięk - po prostu trzeba było się do czegoś przyczepić ![]() Pewnie jest tak jak piszesz ze z czasem przestanie. Czy materiał to w dotyku faktycznie metal (jak np w Folio), czy dalej posrebrzany plastik (jak w EliteBookach G3/G4) i czy spód jest z tego samego materiału ? Co do obudowy to zarówno obudowa matrycy, jak i cały spód jest z aluminium. przestrzeń robocza na 99% także gdyż w odczuciu jest identyczna z resztą. Jedynie ramka matrycy jest z czarnego plastiku. Ramka klawiatury także wygląda na aluminium - i może dla tego jest taka sztywna. Porównując z E7440 to klawiatura uginała się znacznie, w HP ciężko wywołać jakieś ugięcie - a już na pewno nie podczas normalnego użytkowania. Wygląda jak HP Chromebook G1, to dobrze. Szkoda ze ten pasek na klapie matrycy jest, spoko ze wszystkie matrcye sa IPS ale skoro ich rozstrzal jest miedzy 220 a 700 cd/m2, to ja nie wiem co to jest za IPS z 220 cd/m2, chyba najgorszy Innolux z odpadów. Biorac pod uwage ze od oczekiwanych wynikow matryc, w realu wychodzi jakies 20-30% mniej, to to bedzie jakas potworna kaszanka, same 220 sa okrutnie okrutne złe a co dopiero cos pozniej 200. IPS z 150 cd/m2 - Mercedes S z 1.0ecoboost. Ekran wg specyfikacji powinien mieć 700cd/m2 - gdyż tylko w tej opcji występuje razem z filtrem SureView - ale wydaje mi się że powinien świecić jaśniej - niestety nie mam czym tego profesjonalnie zmierzyć. wg aplikacji na Android do mierzenia natężenia światła, przy białym tle jasność to około 350cd/m2 - ale na ile to miarodajne to nie wiem ![]() przykładowo dla Macbook Pro 13 Late 2016 apka pokazuje ok 400cd/m2 |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
Sorry, mialem na mysli to 13 G1 Skoro ma Thunderbolta 3 to mozna do niego juz podklejac eGPU, miodzio. -------------------- DESKTOP: HP 800 G4 | i5-8500 | 64GB RAM | 1.5TB NVMe | 40" 4K |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
![]() aka Pan Okoliczny Grupa: + Zasłużony Wypowiedzi: 6 992 Rejestracja: 5/01/14 Z: UK Nr użytkownika: 58 820 Laptop: + HP ![]() |
|
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
Panie, ale jakie to koszta tych adapterów... 2800zl kosztuje adapter z GTX1070 w srodku, wiec smieszne koszty. https://www.komplett.no/product/943922/data...070-gaming-box# -------------------- DESKTOP: HP 800 G4 | i5-8500 | 64GB RAM | 1.5TB NVMe | 40" 4K |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
W sumie...
|
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
Używki z gwarancją chodzą za 2000zl w Norge, więc prawie w cenie 1070 w Polsce.
Mozna powiedziec, że mamy powrot Elitebookow, powrot do alu, ale w pewien sposob wracamy tez rownoczesnie do czasow eGPU. Ciekawie to wyglada. Ciekawe jak to bedzie w kwestii 820 G5. -------------------- DESKTOP: HP 800 G4 | i5-8500 | 64GB RAM | 1.5TB NVMe | 40" 4K |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
Ciekawe jak to bedzie w kwestii 820 G5. Nie bedzie, bo 12,5" już wyszły dawno z mody. Ostatnie 12.5" na czasie to chyba były Folio 1020 i pochodne, które nigdy sie za bardzo nie przyjęły i zostały wyparte przez 13,3", stąd najmniejszy będzie 830 G5, pptem 840 i 850: http://www8.hp.com/pl/pl/elite-family/elit...800-series.html No wiadomo, były 820 G3/G4, ale G4 to chyba rozpędem po G3, bo obudowa ta sama, a w międzyczasie rozgościły się na rynku 13." Widzę zaprzyjaźnionej korpo skąd biorę niektóre lapki, gdzie lata temu w segmencie małych królowały 2570p, potem 820 G1, a potem przeskok na 1030. Co ciekawe, funkcionują one sobie dalej obok standardowych 14". Jak się te G5 upowszechnią, to bedzie ciekawie - kupa opcji konfiguracyjnych, będa się trafiać czasem niezłe perełki pewnie. |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
jak się upowszechnią to tak, ale na tę chwile nie ma zbyt dużego wyboru.
w tej chwili są dostępne tylko dwa modele (w hurtowni z której zamawiałem): jeden taki jak ten z recenzji oraz model z i5-8250U, 8GB RAM i dyskiem 256 Nvme Value (mniej więcej przez pół wolniejszym wg specyfikacji HP) - jest o jakieś 1200-1300zł tańszy te tańsze się już wyprzedały ![]() |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
![]() coś tam wiem... Grupa: Forowicz Wypowiedzi: 1 473 Rejestracja: 11/07/07 Nr użytkownika: 1 879 Laptop: EliteBook 8770w DC i 840 G3 QHD ![]() |
Bardzo ładna i chyba udana konstrukcja
![]() Jak dla mnie to brakuje 2 rzeczy: - czytnika kart (mogli go zostawić bo czasem się przydaje) - no i najważniejsze jak dla mnie, możliwość zamontowania drugiego dysku (w G5 chyba tego nie przewidziano) a i kąt otwarcia matrycy mógłby być większy. Tyle ode mnie ![]() p.s. EB4U jakie malowane plastiki miałeś na myśli w G3? Z tego co wiem to tylko ramka matrycy jest z tworzywa a pozostałe elementy z jakiegoś stopu metalu... -------------------- ![]() |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
p.s. EB4U jakie malowane plastiki miałeś na myśli w G3? Z tego co wiem to tylko ramka matrycy jest z tworzywa a pozostałe elementy z jakiegoś stopu metalu... Właśnie - "jakiegoś" stopu metalu. Jak dotykasz tego dekla, czy spodu w swoim G3, to ewidentnie czujesz, że to jest metal ? W przypadku komputerów z wyższej pólki, jak np MacBook, czy HP Folio to ewidentnie czuć i widać, że jest to surowe "polished diamond-cut CNC aluminum". Jakby nie patrzeć seria 8xx Gx to jedynie mainstram. Może od G5 się coś poprawi. |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
![]() Grupa: Forowicz Wypowiedzi: 4 364 Rejestracja: 30/11/09 Z: WO Nr użytkownika: 24 068 Laptop: "oldie but goodie" 6570b -> 8570w :) ![]() |
Wizualnie wygląda kozacko !
|
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
![]() coś tam wiem... Grupa: Forowicz Wypowiedzi: 1 473 Rejestracja: 11/07/07 Nr użytkownika: 1 879 Laptop: EliteBook 8770w DC i 840 G3 QHD ![]() |
Fakt szczotkowane aluminium to nie jest ale plastik też nie.
Dolna klapa i pokrywa matrycy są malowane/lakierowane, palmrest jest aluminiowwy... -------------------- ![]() |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
![]() Hejter HP Grupa: + Zasłużony Wypowiedzi: 2 335 Rejestracja: 4/04/12 Nr użytkownika: 47 608 Laptop: ¯_(ツ)/¯ ![]() |
Dobrze ze przestali odgrzewać zimnego kotleta i poprawili ten design.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
Grupa: Forowicz Wypowiedzi: 12 Rejestracja: 1/10/12 Nr użytkownika: 51 307 Laptop: HP EliteBook 850 G5 Core i5-8250U ![]() |
Mam w planie zakupić coś z serii Elite Book. Chciałbym do tego laptopa móc podłączyć monitor 4k. Niestety w nowej wersji HP zrezygnowało z DisplayPort na rzecz HDMI 1.4, które jak wiadomo nie wspiera 4K 60Hz. Rozumiem, że przez Thunderbolt nie będzie problemu z podłączeniem takiego monitora kablem USB typu C?
|
|
|
![]()
Nr wypowiedzi:
|
|
Grupa: + Zasłużony Wypowiedzi: 2 670 Rejestracja: 28/05/13 Nr użytkownika: 55 643 Laptop: różnie ![]() |
po hdmi 1.4 nie pociągnie 4k 60Hz, będzie 30Hz. co do thunderbolta to nie powinno być problemu
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies | Zegar wskazuje: 6-12-2019 - 2:18 |