IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Klawiatura FL90, Rozwiązanie problemu uginającej sie klawiatury w okolicach wsad
Zakonnik
dodano 20-05-2008, 21:39
Nr wypowiedzi: #1


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 59
Rejestracja: 28/12/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 5 486
Laptop: Dell Latitude E5500



Przy montażu klawiatury zwracamy uwagę na dwa małe zaczepy po lewej strone i jeden po prawej. Prawidlowo zalożona klawiatura znajduje się pod zaczepami a nie opiera sie na nich. Zaczepy znajdują się jeden na wysokości klawisza Fn, drugi między tyldą i tabulatorem, a trzeci obok PgDn.

Sam podklejalem klawiature taśmą klejącą, aż kolega nie zauważył tych zaczepów (klawiatura uginala sie u mnie dośc znacznie właśnie w okolicach wsadu).


--------------------
Dell E5500
CPU: Intel C2D P8600 | GPU: GMA4500 | RAM: 2GB | HDD: Samsung 500GB | Logitech MX-518 | Os: Debian stretch/sid + KDE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
el_kojote
dodano 22-05-2008, 17:26
Nr wypowiedzi: #2


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 446
Rejestracja: 16/01/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 506
Laptop: MacBook Pro 15



miejmy nadzieje ze teraz to wyeliminuje to problemy z klawiaturąsmile.gif


--------------------
Jest:
MacBook Pro 15 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD + 500 GB w talerzach
Lenovo ThinkPad E550 - CPU i7; 16GB RAM; 250 GB SSD +

Było:
DELL XPS 13 - CPU i7; 8GB RAM; 250 GB SSD
Dell Latitude E6500 - P8700; 4GB RAM; NVidia Quadro NVS 160; 250GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/g/n, Bluetooth; 15,4"
Dell Latitude D830 - T7200; 2GB RAM; 120GB HDD; DVD-RW; WIFI a/b/g; BT; 15,4''
Toshiba X200-253 - T8300; 3GB RAM; Geforce M8700GT; 400GB HDD (2x200GB); DVD-RW; WIFI a/g/n; BT; 17,1''
Philips X54 - T2300; 2GB RAM; Geforce 7400Go; 100GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/b/g, Bluetooth; 15,4"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Chały
dodano 27-05-2008, 9:55
Nr wypowiedzi: #3


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 21
Rejestracja: 6/04/08
Nr użytkownika: 9 057
Laptop: compal fl90



Potwierdzam sposób działa! Tylko chciałbym zwrócic uwagę, że do poprawienia klawiatury nie trzeba jej w ogóle rozbierac. Wystarczy tylko mocno docisnąc w w/w miejscach.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rabbbit
dodano 28-05-2008, 0:48
Nr wypowiedzi: #4


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 53
Rejestracja: 10/03/08
Nr użytkownika: 8 147
Laptop: Fl 90



heh .. przeczytałem, wcisnąłem po lewej stronie w dwoch w/w miejscach .... coś strzeliło, i jakby lepiej 0_o


sprawdźcie to sobie, pomaga xD

na pewno nie ma jeszcze innych takich kruczków? :> np ugina mi się w okolicy dwojki, ale tam wciskanie nic nie pomaga tongue.gif `
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zakonnik
dodano 28-05-2008, 11:08
Nr wypowiedzi: #5


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 59
Rejestracja: 28/12/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 5 486
Laptop: Dell Latitude E5500



Koło 2 nie powinna się uginać bo ciutke wyżej jest śrubka. Wiem, że niektóre sklepy podginają klawiature w kształt litery U. Możesz spróbować delikatnie ją wygiąć. Może pomoże.


--------------------
Dell E5500
CPU: Intel C2D P8600 | GPU: GMA4500 | RAM: 2GB | HDD: Samsung 500GB | Logitech MX-518 | Os: Debian stretch/sid + KDE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
automat
dodano 28-05-2008, 11:08
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Kamil-Kat
dodano 13-06-2008, 6:42
Nr wypowiedzi: #6


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 199
Rejestracja: 25/11/07
Z: Tu i Tam :D
Nr użytkownika: 4 422
Laptop: Compal FL90 ,T7300, 2GB RAM, 120 HDD



tongue.gif działa o dziwo biggrin.gif niby jeden zaczep a cała klawiatura od razu wygląda lepiej. Dzięki za ten patent.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sQcha
dodano 18-06-2008, 14:00
Nr wypowiedzi: #7


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 106
Rejestracja: 22/03/08
Z: DDZ
Nr użytkownika: 8 551
Laptop: Compal KHLB2, Aristo R100



QUOTE(Zakonnik @ 20-05-2008, 22:39) *
Przy montażu klawiatury zwracamy uwagę na dwa małe zaczepy po lewej strone i jeden po prawej. Prawidlowo zalożona klawiatura znajduje się pod zaczepami a nie opiera sie na nich. Zaczepy znajdują się jeden na wysokości klawisza Fn, drugi między tyldą i tabulatorem, a trzeci obok PgDn...


Czwarty zaczep jest koło klawisza strzałki w prawo.

PZDR sQcha


--------------------

Dell Q15R N5110
CPU: Intel i7-2630QM
VGA: GF GT 525M
RAM: 6GB 1333MHz
HDD: 500GB 7200 rpm
OS: Windows 7 HP x64
Go to the top of the page
 
+Quote Post
-radi-
dodano 14-09-2008, 23:12
Nr wypowiedzi: #8


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 180
Rejestracja: 29/08/08
Z: Brzóza <=> Kielce
Nr użytkownika: 13 234
Laptop: Lenovo Y50-70



Tutaj zdjęcia pokazujące w których miejscach dokładnie są te zatrzaski wink.gif



Aha i żeby nie było pytań to więcej już tych zatrzasków nie ma wink.gif

Wcisnąłem wszystkie ale jeszcze klawiatura się uginała.Co należy zrobić.Jest bardzo łatwy sposób do którego dzisiaj doszedłem smile.gif Otóż korzystając z tego opisu zdejmujemy osłonkę przycisków Włącznika i tych dodatkowych => http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=4290 (krok 3)
Teraz widzimy takie wystające... "dzyndzelki" tongue.gif nad przyciskami F4, F8 i F12 które unoszą się jakiś milimetr w górze :/



Trzeba je więc czymś przygnieść wink.gif Ja użyłem karty zdrapki która została mi z doładowania telefonu xD Uciąłem cieniutki kawałek i przykleiłem do wcześniej zdjętego panelu w ten sposób:



(Nad klawisz F12 nie przyklejałem bo U MNIE w tym miejscu klawiaturka trzyma się bardzo dobrze)
Po czym założyłem panel na swoje miejsce i od razu klawiaturka prezentuje się o wieleee lepiej smile.gif Polecam smile.gif
(sorry za jakość zdjęć ale robiłem telefonem... tongue.gif )


--------------------
Lenovo Y50-70 | Intel Core i5-4210H 2.9 GHz | GeForce GTX860M 4GB GDDR5 | 8GB RAM | WD 1TB | Win7 Prof 64bit
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nicram
dodano 15-09-2008, 1:05
Nr wypowiedzi: #9


miglanc
*****

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 212
Rejestracja: 19/08/07
Z: Zgorzelec
Nr użytkownika: 2 497
Laptop: Compal FL90, Dell D430, Toshiba A210-19J



To dziala! biggrin.gif


--------------------
Compal FL90;Dell D430;Toshiba A210-19J;
Projekt dysku aktualizacji BIOS-u w FL90
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Domanoid
dodano 16-09-2008, 11:34
Nr wypowiedzi: #10


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 62
Rejestracja: 11/07/08
Nr użytkownika: 11 602
Laptop: Clevo P150, JHL90



U mnie na JHL90 po jakimś czasie zaczęły trochę głębiej wchodzić klawisze w okolicy Z. Wyciągnąłem klawiaturę i podłożyłem pod nią wcześniej wycięty kawałek gąbki (w tej gombeczce był zapakowany mój laptop jak go z pudełka wyciągałem tongue.gif). Nic się nie ugina, chodzi teraz elegancko smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
maciejmrozik
dodano 1-11-2008, 0:57
Nr wypowiedzi: #11


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 21
Rejestracja: 1/11/08
Nr użytkownika: 15 354
Laptop: Samsung R522-AS02PL



QUOTE(sQcha @ 18-06-2008, 14:00) *
Czwarty zaczep jest koło klawisza strzałki w prawo.

PZDR sQcha



QUOTE(-radi- @ 14-09-2008, 23:12) *
Tutaj zdjęcia pokazujące w których miejscach dokładnie są te zatrzaski ;)


Najpierw spojrzalem tylko na 3 zatrzaski podane wczesniej, przez Zakonnika, i wygladaly OK. Ale wypowiedz sQuchy i zdjecia -radi- ujawnily czwarty zatrzask ;) Okazalo sie ze tylko w tym miejscu klawiatura jest pod nim (ponownie potwierdzilo sie ze wszystko jest wzgledne tongue.gif ) wiec zabralem sie za pozostale trzy. Trzask, trzask, trzask i teraz jest idealnie biggrin.gif Ja osobiscie nie mialem problemow ze WSAD'em, ale klawisze w okolicy prawego CTRL'a jakos tak trzaskaly, przeskakiwaly troche. Teraz jest wszystko OK, bardzo dziekuje smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cezar89
dodano 6-12-2008, 19:03
Nr wypowiedzi: #12


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 89
Rejestracja: 3/07/08
Nr użytkownika: 11 384



Panowie jak wyjąć ten górny panel nad klawiaturą? Podwadzam tam przy zawiasach i wyraźnie tam zatrzaski puszczają ale cała reszta nie, gdy próbuję trochę mocniej to nic nie daje a nie wiem jak to mocno można odginać aby te zatrzaski puściły, gdzie można jeszcze jakoś podwadzić czy coś w tym stylu aby pomogło to zdjąć ten panel.





Pozdrawiam


--------------------


Compal FL90 - C2D T8300 / GeForce 8600m GT / 2 GB RAM / Samsung HM201JJ 200GB 7200rpm / Windows 7 Pro x86
Asus u36sd - i5 2410 / GeForce 520m GT / 4 GB RAM / WDC 500GB 5400rmp / Windows 7 Pro x86

-Creative Aurvana Live
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zakonnik
dodano 7-12-2008, 1:36
Nr wypowiedzi: #13


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 59
Rejestracja: 28/12/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 5 486
Laptop: Dell Latitude E5500



Odchylasz matryce do samego końca, później podważasz zatrzaski koło zawiasów i podnosisz w górę z jednej strony. Jak już możesz złapać panel w rękę ruszasz nim delikatnie w przód i tył jednocześnie lekko podnosząc do góry. Panel powinien gładko wyjść. Raczej nie powinieneś niczego połamać, bo ten plastik jest dość elastyczny i dobrze znosi wszelkie gięcie.


--------------------
Dell E5500
CPU: Intel C2D P8600 | GPU: GMA4500 | RAM: 2GB | HDD: Samsung 500GB | Logitech MX-518 | Os: Debian stretch/sid + KDE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mik99
dodano 2-04-2009, 16:04
Nr wypowiedzi: #14


epny
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 548
Rejestracja: 14/02/07
Nr użytkownika: 689
Laptop: MSI GX623 429PL



Panowie dziękuję za patent z zatrzaskami heheheh to działa:)smile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gif


--------------------

--------------------
GX623X-429PL: C2D T6600 | ATI HD4670 | 4GB DDR II 800MHz | HDD 500GB(5400rpm) |Windows Seven Ultimate
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kazner
dodano 14-07-2009, 9:45
Nr wypowiedzi: #15


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 25
Rejestracja: 24/11/07
Z: Wałbrzych
Nr użytkownika: 4 388
Laptop: Compal FL90



To działa laugh.gif , trzeba użyć dość sporo siły tak, że nie ma się czego obawiać, że coś pęknie.


--------------------
Compal FL90:

CPU: T7500 2.2GHz 4MB cache

RAM: 2x1GB Kingstone 667MHz

HDD: 160GB samsung 5400rpm 8MB cache

GPU: Geforce 8600GT 512/256MB

Mysz: A4Tech X-750BF

Pad: Logitech Chillstream
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 21-01-2018 - 9:46