IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Instalacja Prema Mod BIOS na Clevo
Samurai
dodano 14-09-2018, 23:07
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 21
Rejestracja: 1/06/18
Nr użytkownika: 73 864



Wiem już mniej więcej wszystko na temat przeprowadzenia update'u BIOSa do Prema Mod, ale pozostaje jedno pytanie odnośnie odłączenia zasilania w celu zresetowania NVRAMu. Na https://www.youtube.com/watch?v=jn05WdzQNa8 Phoenix, jeden z użytkowników techinferno.com (trochę jedynego ostałego się oficjalnego forum Prema Mod) pokazuje jak przeprowadzić instalację Prema Mod. W minucie 7:20 karze odłączyć komputer z zasilania na 30s. I tutaj moje pytanie - czy miał już odłączoną baterię, czy też baterii nie trzeba odłączać? Jeżeli miał już odłączoną baterię, to czy to mądre przeprowadzać update BIOSa na odłączonej baterii? Nie wydaje mi się. Proszę o komentarz.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
miniutek88
dodano 16-09-2018, 13:26
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 72
Rejestracja: 4/11/16
Nr użytkownika: 69 358
Laptop: clevo p375sm-a



ja u siebie właśnie bez baterii to robiłem i wszystko pięknie działa, bez żadnych problemów, chodź może się zdarzyć że się nie włączy lub zacznie mulić i wtedy trzeba wypiąć baterie od biosu, tyle pamiętam z instrukcji jaką miałem do biosu Premy ale to rzadkość że nie złapie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Samurai
dodano 18-09-2018, 20:45
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 21
Rejestracja: 1/06/18
Nr użytkownika: 73 864



Zrobiłem właśnie update do Prema Mod BIOS. Przy instalowaniu EC do wyboru są dwa tryby "A - Cool Fan" i "B - Silent Fan". Z tego co pisze Prema, tryb Silent wyłączy wentylatory zupełnie przy wystarczająco niskiej temperaturze. Toteż wybrałem tryb Silent. I co? Przeglądam internet i obydwa wentylatory hałasują jak nigdy non-stop: i ten z CPU i ten z GPU, chociaż wcześniej wentylator z GPU nie włączał się w ogóle. Czy trzeba doinstalować coś na systemie operacyjnym, żeby ten BIOS Premy pracował prawidłowo? A może coś ustawić w opcjach odnośnie tych wentylatorów?

QUOTE
"cool" runs all the time on low and speeds up when taxed
"silent" has no fan running unless the system is taxed

http://forum.notebookreview.com/threads/pr...40#post-9536915


QUOTE
The cool profile will spin up the FANs earlier and higher with high temps.

The silent profile will spin up the FANs later and not go as high.

If your average CPU/GPU temps are above the "silent" versions trigger temp then using the "cool" version may be more quiet as FANs don't spin up and shut off all the time and will instead run constantly on low.

https://www.techinferno.com/index.php?/foru...;comment=132330

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Samurai
dodano 19-09-2018, 20:22
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 21
Rejestracja: 1/06/18
Nr użytkownika: 73 864



To co mi jeszcze przychodzi na myśl, to że Prema Mod zdjął wszelkie blokady na procesorze, tj. wyeliminował thermal throttling, dlatego temperatury szybciej wzrastają i wymagają większego chłodzenia. Gdy komputer jest zimny i dopiero go włączam (temp 35C), wentylatory rzeczywiście nie pracują w ogóle, a gdy temperatura jest wyraźnie niższa niż 90C, to wentylatory chodzą cicho, więc wnioskuję, że mechanizm korygowania prędkości wentylatorów przez Prema Mod działa. Niestety gdy tylko temperatura jednego z rdzeni przekroczy 90C, wentylatory zaczynają hałasować i już nie przestają, chociaż temperatura spadła do 60C, a komputer przeszedł w idle.

Ktoś wie, czy można jakoś zmienić tryb Silent Fan na Cool Fan i odwrotnie bez ponownego update'u BIOSa, a jeżeli nie da się, to czy można zrobić sam step1 żeby to zmienić bez wykonywania step2?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MójLogin
dodano 19-09-2018, 23:10
Nr wypowiedzi: #5


486 Turbo


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 572
Rejestracja: 19/10/12
Z: Ziemia, Polska i Europa
Nr użytkownika: 51 627
Laptop: Czarny, Srebrno-czarny, Biały, Czarno-niebieski, Srebrny i Szary



Obstawiam że chłodzenie pasywne jest poniżej 50 a nawet 45st zależnie od ustawienia. To działa na takiej zasadzie powiedzmy 1 bieg masz powyżej 55st i działa aż temp. zejdzie poniżej 45st; 3 powyżej 70st i działa od przekroczenia, do temperatury poniżej 50st.

A jak widzisz 90st i powyżej to coś ewidentnie masz nie tak z chłodzeniem. W spoczynku 60st na dobrym czy tam poprawionym chłodzeniu to nie jest szał a przy którymś biegu wentylatora to powinno być ~50. Jak nie to słabe chłodzenie lub stara pasta, zapchane chłodzenie. Mówimy o clevo to raczej druga część.


--------------------

Kupię:
- stacje dyskietek wys. 17,8mm
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ytrewq
dodano 22-09-2018, 1:26
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 3
Rejestracja: 21/09/18
Z: Bydgoszcz
Nr użytkownika: 74 432
Laptop: Hyperbook P771ZM



Witam

Posiadam Hyperbook P771ZM . Chciałbym dodać 1TB Samsung 970 Pro ssd - już na nieszczęscie zakupiony. Problem jest taki, że bios nie wykrywa dysku.
Z tego co znalazłem w necie, wynika, że potrzebny jest bios Prema - nieosiągalny jak dotąd.
Czy może jest ktoś na tym forum kto ma i mógłby podzielić się tym biosem?
Byłbym bardzo wdzięczny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Samurai
dodano 22-09-2018, 10:36
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 21
Rejestracja: 1/06/18
Nr użytkownika: 73 864



QUOTE(MójLogin @ 20-09-2018, 0:10) *
Obstawiam że chłodzenie pasywne jest poniżej 50 a nawet 45st zależnie od ustawienia. To działa na takiej zasadzie powiedzmy 1 bieg masz powyżej 55st i działa aż temp. zejdzie poniżej 45st; 3 powyżej 70st i działa od przekroczenia, do temperatury poniżej 50st.

A jak widzisz 90st i powyżej to coś ewidentnie masz nie tak z chłodzeniem. W spoczynku 60st na dobrym czy tam poprawionym chłodzeniu to nie jest szał a przy którymś biegu wentylatora to powinno być ~50. Jak nie to słabe chłodzenie lub stara pasta, zapchane chłodzenie. Mówimy o clevo to raczej druga część.

Tak wiem, jestem tego świadom, że pasta jest drewniana (ma 3 lata) i jestem w trakcie zmiany na Condactonaut, ale mimo to chodzi mi o samą różnicę w zachowaniu wentylatorów na Prema i na stockowym BIOSie. Prema włącza wentylator GPU na te same obroty co CPU chociaż karta nVidii nie jest w ogóle używana, a gdy temperatura ponownie spada do 60C, Prema nie obniża prędkości wentylatorów! Mam 60C na CPU a moje wentylatory hałasują jak odkurzacze aż do wyłączenia komputera! Różnica przy stockowym BIOSie polegała na tym, że gdy przeglądałem internet, wentylator GPU był wyłączony, a wentylatory zwalniały gdy tylko komputer przechodził w idle i temperatura spadała do 70C.

QUOTE(ytrewq @ 22-09-2018, 2:26) *
Witam

Posiadam Hyperbook P771ZM . Chciałbym dodać 1TB Samsung 970 Pro ssd - już na nieszczęscie zakupiony. Problem jest taki, że bios nie wykrywa dysku.
Z tego co znalazłem w necie, wynika, że potrzebny jest bios Prema - nieosiągalny jak dotąd.
Czy może jest ktoś na tym forum kto ma i mógłby podzielić się tym biosem?
Byłbym bardzo wdzięczny.

Masz pecha. Dotychczas wszystkie istniejące BIOSy Prema Mod były dostępne do pobrania na techinferno.com, niestety Prema wydaje się, że niedawno usunął zawartość swojego profilu, bo do pobrania jest już tylko jeden plik. Szkoda. Nie ma już w internecie żadnego oficjalnego źródła jego BIOSów.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 22-09-2018, 10:47
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 790
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



Olej regulacje od premy i ustawiaj w tym sofcie od clevo bo tam napewno jest juz jakas tam regulacja.

Z tego co pamietam to te opisy a działanie realne były mało zgodne - choć wtedy regulacja poprzez software kulała i dopiero wchodziły lapki 4 gen z wstępną regulacja.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Samurai
dodano 22-09-2018, 11:05
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 21
Rejestracja: 1/06/18
Nr użytkownika: 73 864



Update: Na odkurzacz pomaga nie tylko wyłączenie komputera, ale także jego uśpienie do RAMu. Pomaga na 15 minut. Gdy temperatura doszła do 75C, odkurzacz powrócił.

QUOTE(waldeksik @ 22-09-2018, 11:47) *
Olej regulacje od premy i ustawiaj w tym sofcie od clevo bo tam napewno jest juz jakas tam regulacja.

Z tego co pamietam to te opisy a działanie realne były mało zgodne - choć wtedy regulacja poprzez software kulała i dopiero wchodziły lapki 4 gen z wstępną regulacja.


Nie wiem jaki soft od Clevo masz na myśli, jakiś link? Z tego co wiem Clevo oferuje tylko swój HotKey do regulacji podświetlenia klawiatury itp.


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Samurai
dodano 28-11-2018, 17:56
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 21
Rejestracja: 1/06/18
Nr użytkownika: 73 864



Zmieniłem pastę na ciekły metal. Obszerny post z wyników znajdziesz tutaj. Na szybko powiem tylko, że odkurzacz był w głównej mierze spowodowany zapchanymi żeberkami chłodzenia CPU. 2/3 żeberek to był jeden wielki kokon kurzu. Ponadto nie tyle pasta była drewniana co prawie już jej na procesorze nie było. Co do trybów EC Prema BIOS Mod, to zdecydowanie polecam tryb "A - Cool FAN" zamiast "B - Silent FAN". Dlaczego możesz przeczytać w linku powyżej prowadzącym do osobnego posta. Co do włączania się wentylatora GPU po update'cie BIOSa, to nie do końca tak było. Wentylator GPU był mocniej słyszalny, ponieważ w trybie Silent kręci się szybciej niż w trybie Cool, czyli jest głośniejszy. A chodził non-stop pewnie dlatego, że miałem akurat włączony program ładujący kartę dedykowaną, ale z niej niekorzystający np. spauzowany player multimedialny z DXVA - wentylator nie wyłączy się wtedy bez względu na niską temperaturę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Neshi777
dodano 15-11-2019, 21:03
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1
Rejestracja: 9/10/19
Nr użytkownika: 76 244



Hej, mam clevo P370EM z firmy * zablokowano * jak mniemam wesja 1 lub cos kolo tego windows 8.
Spaliła mi się karta 7970HD wiec zamówiłem sobie dwie karty Nvidia 980m a Chin.
Wyglądają ciapka w ciapkę na oryginały (N16E-GX-A1) itp numerki. Przy zakupie trzeba było określić że to pod CLEVO oraz że chcę bez G-sync skoro i tak bedzie w SLI i z G-sync nie korzystam.
Wszystko wygladalo w miare legitnie i w porzadku.

Gdy dostałem te karty i zamontowałem jedną (na drugą nie mam chłodzenia i chcę zamówić
- tutaj tez dostałem info ze te heatshinki z radeonów są inne niz te pod nvidia i ze musze pierwszy tez wymienic wraz z zakupieniem drugiego [no sa nieco inne ale to wystarczylo by thermal pady dostosowac] ale niestety je sprzedac chca mi z heatshinkami tylko no i z racji tego ze heatshink procesora rozchodzi sie jedna odnoga tez w strone karty graficznej 2 to polecono mi ze ten tez musze u nich dokupic. a wiec juz 3 heatshinki musze wymienic sad.gif - moze ktoś to potwierdzić?


druga sprawa zamontowałem karte z chłodzeniem ze starej ale jej nie obarczam ... problem w tym ze w biosie nie rozpoznaje karty a w windowsie wpisuje mi standard "podstawowa Karta Graficzna Microsoft" GPU-Z wskazuje mi kilka danych ale czesc est albo unknown albo pusta np GPU cloc 0 MHz Memory 0 Mhz Boost 0Mhz itd chociaz jak klikne lookup przycisk to wyszukuje mi na stronce ze to karta radeon 980m a wiec niby spoko. Niektorzy moderzy na forach mowili ze tak właśnie jest ale no nie wiem. - Zaktualizowałem biosa i CE od Clevo no ale nadal karta jest jaka jest. No i teraz nie wiem co dalej. Bo zainstalować sterowników nvidi nie moge poniewaz wyskakuje bład ze nie ma sterowników to tego urzadzenia pod tego windowsa. No a w BIOS ie pokazuje VGA Card Empty ohmy.gif wtf?

Prema modów nie mogę znaleźć tez zeby w ogóle zobaczyc czy coś pomogą.

Potrzebuję pomocy ponieważ muszę sprawdzić czy te karty faktycznie u mnie zadziałają bo jak nie to mam 24dni z Aliexpress aby zwrócić.

Dodatkowo postanowiłem sprawdzić nieogarnietego sprzedawce pod katem biosa ... i jak sobie sprawdzam to Vbios na karcie mam 84.04.85.00.0A a z tego co napisano pod linkime ponizej jest to vbios pod Della ...
https://www.techpowerup.com/vgabios/202035/202035

natomiast pod clevo powinien wg tego linku ponizej byc :84.04.2F.00.79. :
https://www.techpowerup.com/vgabios/167297/...80m-8192-141030
czy dobrze rozumuje i dlatego sie chrzani pod clevo ?
Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
Załącznik (obraz)
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 16-11-2019, 10:00
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 790
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



mozesz zgrac vbiosa z ten 980m?

Sterowniki pewnie trzeba zmodowac lub szukac starszych zeby wpisy w infach byly bo chyba ostatnimi czasy do clevo nie ma wpisow


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 7-12-2019 - 7:00