IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
eGPU pod Della Precision M3800
nwm_co_tu_wpisać
dodano 4-11-2018, 19:22
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 27
Rejestracja: 14/05/16
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 68 180
Laptop: Delle Precisony: m6300 i m3800



Witam!

Posiadam laptopa Dell Precision M3800. Kupiłem go już dobre 2 lata temu i jako tako mi się z nim żyje. Do pracy sprzęt cudeńko, bo wygodny i mobilny. Do multimediów też daje radę (trochę poza muzyką ale to szczegóły). Problem mam jednak z jednym i można się łatwo domyślić z czym - z graniem na tym lapku. Lubię sobie od czasu do czasu zagrać w grę, mam ich na steamie całkiem sporo ale do szewskiej pasji doprowadza mnie to, że na moim komputerze większość z nowszych (i mam tu na myśli od mniej więcej 2014...) tytułów w ogóle nie chodzi. Denerwowało mnie już to od dawna, szczególnie, że procesor (I7-4702HQ) całkiem wydajny, ramu dużo, ekran ładny, fajna konfiguracja co wszystko powinna ciągnąć... Tylko to GPU. Nvidia Quadro K1100M. Wydajność kuleje. Jedyne co z nowszych gierek udało mi się na zadowalających ustawieniach odpalić to Wolfenstein: The New Order, a to dlatego, że dobrze zoptymalizowany. Stwierdziłem już, że nie ma co się tym denerwować, bo grafiki przecież w laptopie nie wymienię. Tak sobie żyłem i wpadło mi do głowy dzisiaj rano - ale fajnie by było, gdyby dało się do lapka podłączyć zewnętrzne GPU. A może już to ktoś wymyślił? Wpisałem w Google i o dziwo, okazało się, że coś takiego istnieje. Pojawił się u mnie promyk nadziei na rozwiązanie odwiecznego problemu tańsze niż zakup nowego PC. Sprawdziłem - mój lapek posiada złącze Thunderbolt 2.0, pod które podobno stosunkowo łatwo można podpiąć eGPU.

Chciałbym się trochę rozeznać w temacie. Czytałem całkiem sporo na stronie egpu.pl, naczytałem się w googlu, natknąłem się także w FAQ tu na forum na dokument w PDF który mnie przygniótł. Jak to jest z tym wszystkim? Jak wygląda poziom skomplikowania tej operacji i jej koszty na złączu Thunderbolt? Chciałbym to zrobić rzecz jasna jak najtaniej, jednak w taki sposób, abym był w stanie tego w ogóle dokonać. Dzikiem i informatyki nie jestem, umiem czytać poradniki ze zrozumieniem ale wiedzy nie posiadam. Jaką kartę też polecacie do tego DELL'a aby nie dopasować na podobny poziom GPU CPU (Intel Core I7-4702HQ, 4 rdzenie 2,2 Ghz) i RAM (12 GB) i nie wydać na to monstrualnych pieniędzy?

Z góry dzięki za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 4-11-2018, 21:05
Nr wypowiedzi: #2


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 12 593
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



Stosunkowo latwo eGPU pod TB to chyba od 3.0 a nie 2.0, niestety.


--------------------
DESKTOP: HP 800 G4 | i5-8500 | 64GB RAM | 1.5TB NVMe | 40" 4K |
LAPTOP: HP X360 1030 G3, Dell Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA, Mantiz Venus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nwm_co_tu_wpisać
dodano 4-11-2018, 21:12
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 27
Rejestracja: 14/05/16
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 68 180
Laptop: Delle Precisony: m6300 i m3800



Że co, że takie zachłanne te karty? Już im 16 Gb/s nie wystarcza?
Widziałem że są obudowy pod karty na TB 2.0, np. AKiTiO Thunder 2 czy też Sonnet Echo Express SE 1.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 4-11-2018, 21:23
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 041
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(nwm_co_tu_wpisać @ 4-11-2018, 22:12) *
Widziałem że są obudowy pod karty na TB 2.0, np. AKiTiO Thunder 2 czy też Sonnet Echo Express SE 1.

Dokładnie. Tu masz listę > https://egpu.io/external-gpu-buyers-guide-2...#tb2-enclosures

Problem z tym wszystkim polega na tym, że jak to wszystko podliczysz do kupy, dodasz cenę wysyłki i VATu, który Ci dowalą na granicy, potem doliczysz cenę karty graficznej, Setupa 1.x, którego pewnie będziesz potrzebować by to odpalić to dojdziesz do jedynego słusznego na ten moment wniosku - lepiej dopłacić te kilka stówek do osobnego PCta smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nwm_co_tu_wpisać
dodano 4-11-2018, 21:27
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 27
Rejestracja: 14/05/16
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 68 180
Laptop: Delle Precisony: m6300 i m3800



Nie da się tego więc rozwiązać taniej? Jakieś adaptery, przelotki, części z Aliexpress - jestem otwarty wink.gif .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 4-11-2018, 21:30
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 041
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Są tanie adaptery - a jakże - ale tylko pod ExpressCard, mPCIe oraz M.2/NGFF

Adaptery pod TB nie mogą być tanie - przecież za coś prezesi Intela muszą utrzymywać swoje wille smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nwm_co_tu_wpisać
dodano 4-11-2018, 21:42
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 27
Rejestracja: 14/05/16
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 68 180
Laptop: Delle Precisony: m6300 i m3800



Aj. Czyli trochę doopa. Już miałem nadzieję, że coś się ugra. Mój komputer, zdaje mi się, nie posiada niestety żadnego z innych złącz.
Nie ma jakiś adapterów z TB na inny standard? Znalazłem takowy firmy Sonnet, przelotka do ExpressCard, ale i tak kosztuje prawie 800 zł.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 4-11-2018, 21:44
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 041
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(nwm_co_tu_wpisać @ 4-11-2018, 22:42) *
Nie ma jakiś adapterów z TB na inny standard? Znalazłem takowy firmy Sonnet, przelotka do ExpressCard, ale i tak kosztuje prawie 800 zł.

Jedynie Sonnet, ale to bez sensu bo wtedy sprowadzasz sygnał do przepustowości ExpressCard czyli 4Gbps.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nwm_co_tu_wpisać
dodano 4-11-2018, 22:07
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 27
Rejestracja: 14/05/16
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 68 180
Laptop: Delle Precisony: m6300 i m3800



OK. Czyli w praktyce jedynym sensownym rozwiązaniem jest czekać aż ten sprzęt stanieje bądź szukać okazji, np. https://allegro.pl/hp-omen-accelerator-ga1-...7642775748.html i inne licytacje?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 4-11-2018, 22:15
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 041
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(nwm_co_tu_wpisać @ 4-11-2018, 23:07) *
OK. Czyli w praktyce jedynym sensownym rozwiązaniem jest czekać aż ten sprzęt stanieje


Obserwuje temat eGPU już od dobrych 7-8 lat i nie staniało smile.gif

Dopóki Intel nie uwolni tego standardu, dopóty nie stanieje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nwm_co_tu_wpisać
dodano 4-11-2018, 22:19
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 27
Rejestracja: 14/05/16
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 68 180
Laptop: Delle Precisony: m6300 i m3800



A więc pat. A szkoda. Czyli jeśli bym chciał to dostać w rozsądnej cenie, musiałbym wcielić się w łowcę okazji z Żabki.

Pomińmy więc kwestię ceny samych adapterów, może coś w przyszłości upoluję. Jakie GPU do setupu mojego Della byście polecili?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 4-11-2018, 22:24
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 041
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Cokolwiek na NVIDII jeśli zamierzasz grać na matrycy laptopa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nwm_co_tu_wpisać
dodano 4-11-2018, 22:31
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 27
Rejestracja: 14/05/16
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 68 180
Laptop: Delle Precisony: m6300 i m3800



Czy używanie karty w eGPU ma jakieś ograniczenia? Czy np. problemem może być pobór mocy dokonywany przez kartę? Taki np gtx 690 pobiera przy dużym obciążeniu pod 500 W, a chyba żaden adapter eGPU tyle nie dostarczy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 4-11-2018, 22:38
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 041
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(nwm_co_tu_wpisać @ 4-11-2018, 23:31) *
Czy używanie karty w eGPU ma jakieś ograniczenia?

Przepustowość i laptopowe CPU.

QUOTE(nwm_co_tu_wpisać @ 4-11-2018, 23:31) *
Czy np. problemem może być pobór mocy dokonywany przez kartę? Taki np gtx 690 pobiera przy dużym obciążeniu pod 500 W, a chyba żaden adapter eGPU tyle nie dostarczy.

Ten problem dotyczy tylko adapterów pod TB, bo mają wbudowane zasilacze. W przypadku adapterów na EC/mCIe można użyć dowolnego (ograniczeniem jest tutaj moc na linii 12V) zasilacza ATX i podłączyć zasilanie bezpośrednio. Wtedy nawet takiego smoka można zasilić.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nwm_co_tu_wpisać
dodano 4-11-2018, 23:02
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 27
Rejestracja: 14/05/16
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 68 180
Laptop: Delle Precisony: m6300 i m3800



A jak się to ma w kontekście mojego laptopa? Czy zawsze jestem ograniczony mocą zasilacza adaptera?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 4-11-2018, 23:36
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 041
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(nwm_co_tu_wpisać @ 5-11-2018, 0:02) *
Czy zawsze jestem ograniczony mocą zasilacza adaptera?

Tak. Na https://egpu.io/external-gpu-buyers-guide-2...s masz przecież elegancko podany parametr "Graphics max power".
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nwm_co_tu_wpisać
dodano 5-11-2018, 0:04
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 27
Rejestracja: 14/05/16
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 68 180
Laptop: Delle Precisony: m6300 i m3800



Czy TB jest wstecznie kompatybilny? Adapter na 3.0 obsłuży mój port?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 5-11-2018, 1:29
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 041
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Tak, ale będziesz potrzebować przejściówki z TB3 na TB2 bo wtyki są zupełnie inne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nwm_co_tu_wpisać
dodano 5-11-2018, 22:17
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 27
Rejestracja: 14/05/16
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 68 180
Laptop: Delle Precisony: m6300 i m3800



Wychodzi więc na to, że w moim przypadku na obecną chwilę to gra niewarta świeczki. Najopłacalniejsze rozwiązanie i tak jest zbyt drogie. De facto wymaga zakupu adaptera tb 3.0 do 2.0 (najtańszy znalazłem u chińczyka za 40$, w Polsce jest chyba tylko w sklepie Apple i kosztuje 250 zł), adaptera do grafy (jakbym się postarał to kupiłbym używkę za jakieś 800-900 zł) i samej grafiki, która aby dopasowała się do procesora powinna kosztować za używaną z 400, za nową z 750 zł. Najtańsza więc ścieżka to koszt prawdopodobnie przekraczający 1500 zł, a i tak jest to ta, w której licznymi staraniami chcę wydać jak najmniej pieniędzy. Wartość laptopa to trochę ponad 2500 zł. Całość więc sprowadza się do wydania 1500 zł aby podnieść wydajność GPU z wartości na userbenchmark wynoszącej 6,5% średniej do jakiś 60%. Jeszcze jakbym dużo grał to bym się zastanowił, ale w obecnej mojej sytuacji to nie na mój młody portfel. A szkoda, bo się nieźle na to najarałem.

Cóż, następnym razem po prostu znowu odgrzeję jakiegoś total war'a czy half life'a. Jak na razie się nie nudzą biggrin.gif.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mikolaj612
dodano 6-11-2018, 17:12
Nr wypowiedzi: #20





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 105
Rejestracja: 10/02/17
Nr użytkownika: 70 124



TB2 to nie jest taka tragedia, szczególnie gdy weźmiesz pod uwagę, że realny transfer dla GPU przy TB3, to ok. 22Gbps, więc ok. 30% więcej jak przy TB2.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
3 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (3 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 4-06-2020 - 23:17