IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

4 Strony: V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
X230 + eGPU - GTX 1050, Problemy
Pan QnshT
dodano 5-02-2019, 17:02
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 62
Rejestracja: 22/01/16
Z: UĆ
Nr użytkownika: 67 209



Witam wszystkich.

Kilka dni temu dotarł do mnie moduł EXP GDC. Ostro zabrałem się do pracy i...
...i jestem tutaj prosząc o jakieś wskazówki i porady.

Ale po kolei. Laptop to X230 (na Windows 10 x64) z wgranym najnowszym biosem 2.74 z i5-3280 i 8GB ram (2x4) i dyskiem SSD stoi na stacji 4337 do której podłączony mam monitor. W EXP GDC siedzi MSI GTX 1050 a wszystko zasilane jest przez Dell DA-2.
Po kilku próbach z różnymi sterownikami udało się odpalić eGPU na 375.63. Niby działa ale...

...No własnie ale. Podczas grania czy używania zwyczajnie eGPU system wywala BLUE-SCREEN i uruchamia się ponownie. Do tego jeśli do eGPU podłączony jest kabel do monitora laptop zatrzymuje się na ekranie powitalnym biosu i wisi, wystarczy odpiąć owy kabel, zrestartować i normalnie się uruchomi.

Nie wiem co robić, może ktoś miał podobny problem?


--------------------
X230 {i7, 16GB RAM, 480 GB SSD} on UB3 {HP LA2306x, 1 TB SSHD, SPC GK530, DeathAdder Elite} with Exp GDC 8.5c + Zotac GTX 1060 3 GB
X230 {i5, 8GB RAM, 256 GB SSD} on 4337 {Belinea 2225 S1W, 1 TB SSHD}
KOPARKA -> Asus P8P67 Pro, I5-3470, 2x 1070 8GB, 12GB RAM
- - -- --- = = == === [RETRO] === == = = --- -- - -
T20 {Win 98SE + Dos 7.1} on DB 2631
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MrWindowsR
dodano 5-02-2019, 17:24
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 22
Rejestracja: 1/02/19
Nr użytkownika: 75 197
Laptop: Lenovo ThinkPad x230 Tablet



Podbijam pytanie. Sam mam x230t i właśnie szykuję się do zakupu karty.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 5-02-2019, 18:35
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 002
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Przełącz w BIOSie złącze ExpressCard na 1.0 i wtedy sprawdź czy problem też występuje. Sprawdź też inne ustawienie zworek na adapterze.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pan QnshT
dodano 5-02-2019, 19:09
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 62
Rejestracja: 22/01/16
Z: UĆ
Nr użytkownika: 67 209



QUOTE(nowiutki @ 5-02-2019, 18:35) *
Przełącz w BIOSie złącze ExpressCard na 1.0 i wtedy sprawdź czy problem też występuje. Sprawdź też inne ustawienie zworek na adapterze.


EC jest od początku na 1.0, wszystkie złączki na EXP przetestowałem już wcześniej tutaj nic się zmieniało.


--------------------
X230 {i7, 16GB RAM, 480 GB SSD} on UB3 {HP LA2306x, 1 TB SSHD, SPC GK530, DeathAdder Elite} with Exp GDC 8.5c + Zotac GTX 1060 3 GB
X230 {i5, 8GB RAM, 256 GB SSD} on 4337 {Belinea 2225 S1W, 1 TB SSHD}
KOPARKA -> Asus P8P67 Pro, I5-3470, 2x 1070 8GB, 12GB RAM
- - -- --- = = == === [RETRO] === == = = --- -- - -
T20 {Win 98SE + Dos 7.1} on DB 2631
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 5-02-2019, 19:10
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 002
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



To sprawdź jak działa na 2.0


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pan QnshT
dodano 5-02-2019, 19:22
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 62
Rejestracja: 22/01/16
Z: UĆ
Nr użytkownika: 67 209



tutaj cię zaskoczę, nie mam w opcjach biosu 2.0





P.S. teraz zauważyłem że pomyliłem numery procesorów mam 3320 biggrin.gif


--------------------
X230 {i7, 16GB RAM, 480 GB SSD} on UB3 {HP LA2306x, 1 TB SSHD, SPC GK530, DeathAdder Elite} with Exp GDC 8.5c + Zotac GTX 1060 3 GB
X230 {i5, 8GB RAM, 256 GB SSD} on 4337 {Belinea 2225 S1W, 1 TB SSHD}
KOPARKA -> Asus P8P67 Pro, I5-3470, 2x 1070 8GB, 12GB RAM
- - -- --- = = == === [RETRO] === == = = --- -- - -
T20 {Win 98SE + Dos 7.1} on DB 2631
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 5-02-2019, 19:37
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 002
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Weź Automatic - to powinien przełączyć na 2.0 pod obciążeniem.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pan QnshT
dodano 6-02-2019, 6:57
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 62
Rejestracja: 22/01/16
Z: UĆ
Nr użytkownika: 67 209



Niestety też nic nie pomogło sad.gif


--------------------
X230 {i7, 16GB RAM, 480 GB SSD} on UB3 {HP LA2306x, 1 TB SSHD, SPC GK530, DeathAdder Elite} with Exp GDC 8.5c + Zotac GTX 1060 3 GB
X230 {i5, 8GB RAM, 256 GB SSD} on 4337 {Belinea 2225 S1W, 1 TB SSHD}
KOPARKA -> Asus P8P67 Pro, I5-3470, 2x 1070 8GB, 12GB RAM
- - -- --- = = == === [RETRO] === == = = --- -- - -
T20 {Win 98SE + Dos 7.1} on DB 2631
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pan QnshT
dodano 6-02-2019, 8:01
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 62
Rejestracja: 22/01/16
Z: UĆ
Nr użytkownika: 67 209



EDIT:
Od wczoraj udało mi się zainstalować najnowsze sterowniki od Nvidi 418.81, po powrocie z pracy przetestuje i dam znać czy coś się zmieniło.



--------------------
X230 {i7, 16GB RAM, 480 GB SSD} on UB3 {HP LA2306x, 1 TB SSHD, SPC GK530, DeathAdder Elite} with Exp GDC 8.5c + Zotac GTX 1060 3 GB
X230 {i5, 8GB RAM, 256 GB SSD} on 4337 {Belinea 2225 S1W, 1 TB SSHD}
KOPARKA -> Asus P8P67 Pro, I5-3470, 2x 1070 8GB, 12GB RAM
- - -- --- = = == === [RETRO] === == = = --- -- - -
T20 {Win 98SE + Dos 7.1} on DB 2631
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pan QnshT
dodano 6-02-2019, 16:27
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 62
Rejestracja: 22/01/16
Z: UĆ
Nr użytkownika: 67 209



Niestety nic nie uległo zmianie. jakieś pomysły?


--------------------
X230 {i7, 16GB RAM, 480 GB SSD} on UB3 {HP LA2306x, 1 TB SSHD, SPC GK530, DeathAdder Elite} with Exp GDC 8.5c + Zotac GTX 1060 3 GB
X230 {i5, 8GB RAM, 256 GB SSD} on 4337 {Belinea 2225 S1W, 1 TB SSHD}
KOPARKA -> Asus P8P67 Pro, I5-3470, 2x 1070 8GB, 12GB RAM
- - -- --- = = == === [RETRO] === == = = --- -- - -
T20 {Win 98SE + Dos 7.1} on DB 2631
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 7-02-2019, 1:07
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 002
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Ta karta ma złącze dodatkowego zasilania? A jeśli tak to czy podłączone?


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pan QnshT
dodano 7-02-2019, 7:06
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 62
Rejestracja: 22/01/16
Z: UĆ
Nr użytkownika: 67 209



QUOTE(nowiutki @ 7-02-2019, 1:07) *
Ta karta ma złącze dodatkowego zasilania? A jeśli tak to czy podłączone?

Ę. 1050 ma TDP na poziomie 75W dlatego nie wymaga dodatkowego zasilania z poza płyty głównej.

Wracając to tematu. Rozwiązałem obecnie problem z wieszaniem sie na ekranie powitalnym biosu !!! Problem tutaj okazuje się dosyć prozaiczny ale niełatwy do odgadnięcia.



Pozostał jeszcze problem ze stabilnością podczas użytkowania. Ktoś coś wie na ten temat?


--------------------
X230 {i7, 16GB RAM, 480 GB SSD} on UB3 {HP LA2306x, 1 TB SSHD, SPC GK530, DeathAdder Elite} with Exp GDC 8.5c + Zotac GTX 1060 3 GB
X230 {i5, 8GB RAM, 256 GB SSD} on 4337 {Belinea 2225 S1W, 1 TB SSHD}
KOPARKA -> Asus P8P67 Pro, I5-3470, 2x 1070 8GB, 12GB RAM
- - -- --- = = == === [RETRO] === == = = --- -- - -
T20 {Win 98SE + Dos 7.1} on DB 2631
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pan QnshT
dodano 8-02-2019, 19:07
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 62
Rejestracja: 22/01/16
Z: UĆ
Nr użytkownika: 67 209



Proszę moderatora o zamknięcie tematu.

Wszystkie problemy rozwiązane !!! Wszystko działa. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to mogę napisać poradnik krok po kroku jak sprawić aby X230 działało z EXP GDC + GTX 1050 ze wszystkimi udogodnieniami jak:
- bootowanie z wpiętą kartą EC
- działającymi najnowszymi sterownikami
- funkcjonalną stacją dokującą z podpiętym monitorem do niej
- i/lub podpiętą kartą EGPU

Od razu mówię iż jest trochę pracy żeby to wszystko ogarnąć ale dało radę.


Tak więc do zamknięcia.

P.S. Jak na forum o EGPU to niewiele można się tutaj dowiedzieć.


--------------------
X230 {i7, 16GB RAM, 480 GB SSD} on UB3 {HP LA2306x, 1 TB SSHD, SPC GK530, DeathAdder Elite} with Exp GDC 8.5c + Zotac GTX 1060 3 GB
X230 {i5, 8GB RAM, 256 GB SSD} on 4337 {Belinea 2225 S1W, 1 TB SSHD}
KOPARKA -> Asus P8P67 Pro, I5-3470, 2x 1070 8GB, 12GB RAM
- - -- --- = = == === [RETRO] === == = = --- -- - -
T20 {Win 98SE + Dos 7.1} on DB 2631
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 8-02-2019, 19:14
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 002
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(Pan QnshT @ 8-02-2019, 20:07) *
P.S. Jak na forum o EGPU to niewiele można się tutaj dowiedzieć.

To spróbuj coś zmienić w tym względzie i napisz dla potomnych co zrobiłeś.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pan QnshT
dodano 11-02-2019, 7:16
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 62
Rejestracja: 22/01/16
Z: UĆ
Nr użytkownika: 67 209



3D Mark 11

Pierwszy test i wynik:
https://www.3dmark.com/3dm11/13156839
Jak widać karta dała wynik około 50% swoich możliwości, BN albo złe ustawienia.

A tutaj drugi test:
https://www.3dmark.com/3dm11/13156862

Wynik stabilny.

Proszę o wpisanie na listę eGPU Users.


--------------------
X230 {i7, 16GB RAM, 480 GB SSD} on UB3 {HP LA2306x, 1 TB SSHD, SPC GK530, DeathAdder Elite} with Exp GDC 8.5c + Zotac GTX 1060 3 GB
X230 {i5, 8GB RAM, 256 GB SSD} on 4337 {Belinea 2225 S1W, 1 TB SSHD}
KOPARKA -> Asus P8P67 Pro, I5-3470, 2x 1070 8GB, 12GB RAM
- - -- --- = = == === [RETRO] === == = = --- -- - -
T20 {Win 98SE + Dos 7.1} on DB 2631
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pan QnshT
dodano 19-02-2019, 7:11
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 62
Rejestracja: 22/01/16
Z: UĆ
Nr użytkownika: 67 209





Jak widać 3d mark 11 ogranicza nowsze kary 10xx.

Jest jeszcze jedna ważna informacja zauważona przeze mnie. Otóż przed aktualizacją "KB4090007" w benchmarku uzyskiwałem wyniki ponad 4800 punktów jednocześnie po tej aktualizacji karta/sterowniki stają się mniej stabilne i rzygają często BSOD !!!

W 3D mark 11 sytuacja ma się podobnie, przed aktualizacją jest wynik w granicach 5500 po ledwo 5000

Na bieżąco będę informował o nowo odkrytych rzeczach.

P.S. Poradnik jak wszystko skonfigurować jest w toku !


--------------------
X230 {i7, 16GB RAM, 480 GB SSD} on UB3 {HP LA2306x, 1 TB SSHD, SPC GK530, DeathAdder Elite} with Exp GDC 8.5c + Zotac GTX 1060 3 GB
X230 {i5, 8GB RAM, 256 GB SSD} on 4337 {Belinea 2225 S1W, 1 TB SSHD}
KOPARKA -> Asus P8P67 Pro, I5-3470, 2x 1070 8GB, 12GB RAM
- - -- --- = = == === [RETRO] === == = = --- -- - -
T20 {Win 98SE + Dos 7.1} on DB 2631
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diegan
dodano 19-02-2019, 11:07
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 178
Rejestracja: 12/07/15
Nr użytkownika: 65 264
Laptop: T430



Nie zapomnij go dodać. Nie ma nic gorszego niż ludzie proszący o pomoc a potem "dobra nieważne, rozwiązałem" smile.gif oszczędzi to kłopotów i zaśmiecania forum ludziom z podobnym problemem


--------------------
T430: I7-3630QM, RAM 8GB 1600mhz, SSD adata sp920ss 128gb, HDD hitachi 500gb 7200rpm, WWAN Sierra MC8355, Rozdzielczość 1366x768
Było: EXP GDC V8 + gtx 560 :P
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pan QnshT
dodano 19-02-2019, 16:37
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 62
Rejestracja: 22/01/16
Z: UĆ
Nr użytkownika: 67 209



Wszystko w swoim czasie, już kilka razy wydawało mi się iż karta/sterowniki są stabilne (ponad 24H ciągłej pracy) a potem BOOM -> BSOD i szukanie od początku co jest nie tak. Jak widzisz nie odpuszczam a ciągnie się to już chyba z 3 albo 4 tydzień !!!

P.S. Jak na razie po aktualizacji W10 do 1803 wszystko wygląda OK ;]


--------------------
X230 {i7, 16GB RAM, 480 GB SSD} on UB3 {HP LA2306x, 1 TB SSHD, SPC GK530, DeathAdder Elite} with Exp GDC 8.5c + Zotac GTX 1060 3 GB
X230 {i5, 8GB RAM, 256 GB SSD} on 4337 {Belinea 2225 S1W, 1 TB SSHD}
KOPARKA -> Asus P8P67 Pro, I5-3470, 2x 1070 8GB, 12GB RAM
- - -- --- = = == === [RETRO] === == = = --- -- - -
T20 {Win 98SE + Dos 7.1} on DB 2631
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pan QnshT
dodano 19-02-2019, 19:45
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 62
Rejestracja: 22/01/16
Z: UĆ
Nr użytkownika: 67 209





po zmianie sterowników wynik trochę podskoczył.

Sterowniki 418.81 okazały się niestabilne sad.gif(

Edit : 418.91 także padły po 45 min pod pełnym obciążeniem sad.gif (ale tutaj ciekawa rzecz bo po prostu nastąpiła "zwiecha" a nie typowy BSOD jak do tej pory zawsze miało to miejsce), trzeba zacząć testy od nowa ze starszymi sterownikami sad.gif


--------------------
X230 {i7, 16GB RAM, 480 GB SSD} on UB3 {HP LA2306x, 1 TB SSHD, SPC GK530, DeathAdder Elite} with Exp GDC 8.5c + Zotac GTX 1060 3 GB
X230 {i5, 8GB RAM, 256 GB SSD} on 4337 {Belinea 2225 S1W, 1 TB SSHD}
KOPARKA -> Asus P8P67 Pro, I5-3470, 2x 1070 8GB, 12GB RAM
- - -- --- = = == === [RETRO] === == = = --- -- - -
T20 {Win 98SE + Dos 7.1} on DB 2631
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Roszko
dodano 20-02-2019, 23:28
Nr wypowiedzi: #20





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 2
Rejestracja: 14/02/19
Nr użytkownika: 75 253
Laptop: x230



na necie wszyscy radzą z x230 1050 ti sterowniki 375.63 - jak dasz znać czy Ci będzie dobrze działać będę wdzięczny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Strony: V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (2 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 22-11-2019 - 5:44