IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Taktowanie ramu i ew. wymiana, Acer Helios 300
gunio1991
dodano 11-02-2019, 13:56
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 253
Rejestracja: 4/03/12
Nr użytkownika: 47 014



Witam,
korzystam z laptopa Acer Helios 300 który ma 8GB ram a dokładniej to - Micron Technology 8ATF1G64HZ-2G6E1

Odczuwam od jakiegoś czasu że to za mało bo wykorzystanie przez większość czasu to około 7GB i wyczytałem też że taktowanie na jakim pracuje i jakie obsługuje dana pamięć robi różnice. Ta pracuje na 1333 w tym momencie.
Czy mogę to zmienić bez żadnych problemów w tym przypadku czy musiałbym kupić dwie inne szybsze kości po 8GB?

Znalazłem też takie porównanie i generalnie badam jeszcze temat bo niewiele się tutaj orientuje ale jeśli faktycznie tak jest to tragedia i przydało by się wymienić ten ram bo da się to odczuć na wydajności.

Może ktoś lepiej orientujący się byłby w wstanie coś doradzić.



Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 11-02-2019, 18:28
Nr wypowiedzi: #2


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 505
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



Jeśli chcesz wydajności to zawsze muszą być dwie kości
8GB to teraz za mało jest Dokup drugą taką samą (oczywiście jeśli masz jedną) i bedzie dobrze
Co do taktowania to masz 2660MHz


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W
GT660 do diagnostyki samochodu i testów
GT70 3gen do testów
Dell XT3 dla reszty rodziny :)

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gunio1991
dodano 11-02-2019, 19:17
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 253
Rejestracja: 4/03/12
Nr użytkownika: 47 014



Jedna kość jest w tym momencie.
A co z tymi porównaniami wyżej? Jeśli faktycznie ten model ramu jest b.wolny to mógłbym kupić dwie lepsze kości.

HWinfo pokazuje taktowanie tak: Memory Speed: 1333.3 MHz (DDR4-2666 / PC4-21300), CPU-Z jak wyżej, czytałem gdzieś że na PC można je zmieniać, nie wiem jak to jest w laptopach bo 2666 też przy nich widać, w biosie za bardzo nic nie ma o tym.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 11-02-2019, 20:50
Nr wypowiedzi: #4


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 505
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



Dołóż drugą kość i różnicę odczujesz
Taktowanie masz wysokie tylko CL kiepskie

Zmiana kości nie będzie tak odczuwalna jak dołożenie drugiej żebyś miał dual


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W
GT660 do diagnostyki samochodu i testów
GT70 3gen do testów
Dell XT3 dla reszty rodziny :)

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gunio1991
dodano 11-02-2019, 20:59
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 253
Rejestracja: 4/03/12
Nr użytkownika: 47 014



Czaje, to wypatruję gdzieś drugą taką kość i ewentualnie napiszę ile pomogło.

Dzięki za pomoc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gunio1991
dodano 24-07-2019, 18:45
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 253
Rejestracja: 4/03/12
Nr użytkownika: 47 014



W sumie to dopiero teraz będą kupował drugą kość i mały odkop, czy ktoś mi powie czy kość 8ATF1G64HZ-2G6H1 będzie współpracować dobrze z 8ATF1G64HZ-2G6E1?
W internecie coś znalazłem że tak, ale nie znam się dokładnie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 24-07-2019, 21:13
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 9 084
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



8GB ramu to za mało w win 10?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gunio1991
dodano 24-07-2019, 21:54
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 253
Rejestracja: 4/03/12
Nr użytkownika: 47 014



Nie używam tylko samego windowsa ale generalnie tak, bardzo często ponad 90% w użyciu. Sama przeglądarka z kilkoma kartami to 5 GB.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 25-07-2019, 8:41
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 9 084
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Troche mnie to dziwi. U mnie stary xps m1530 z 4GB ram ładnie sobie radzi z win 10 nawet przy tych kilku kartach a przeglądarce i czymś dodatkowym. Szalenie to dziwne. Za to x220 ledwo wyrabia ale to raczej przez dysk twardy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gunio1991
dodano 25-07-2019, 11:57
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 253
Rejestracja: 4/03/12
Nr użytkownika: 47 014



Zależy jakie aplikacje się używa.
Te które używam z czasem zwiększają swoje zużycie ramu i tak samo karty w przeglądarce, nie tylko ich ilość ale dużo z nich zwiększa ilość pobieranego ramu z czasem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 25-08-2019 - 1:18